Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ - ΓΠΑ ΙΟΥΛΙΟΣ –ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 ΗΡΑ–ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΑΓΚΙΟΥΖΗ- ΠΟΝΤΜΠΙΕΛΣΚΙ ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ – ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΑΜ : Ζ15863 ΕΞΑΜΗΝΟ 8º.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ - ΓΠΑ ΙΟΥΛΙΟΣ –ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 ΗΡΑ–ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΑΓΚΙΟΥΖΗ- ΠΟΝΤΜΠΙΕΛΣΚΙ ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ – ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΑΜ : Ζ15863 ΕΞΑΜΗΝΟ 8º."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ - ΓΠΑ ΙΟΥΛΙΟΣ –ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 ΗΡΑ–ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΑΓΚΙΟΥΖΗ- ΠΟΝΤΜΠΙΕΛΣΚΙ ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ – ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΑΜ : Ζ15863 ΕΞΑΜΗΝΟ 8º ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΒΕΜΜΟΣ

2 ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ  ΠΟΤΙΣΜΑ ΔΕΝΔΡΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ  ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΖΙΖΑΝΙΩΝ - ΠΑΡΑΦΥΑΔΩΝ  ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΡΟΔΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΚΙΑΣ  ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΕΝΔΡΩΝ : ΡΟΔΙΕΣ, ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ, ΕΛΙΕΣ, ΦIΣΤΙΚΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΕΣ  ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΑΡΑΦΥΑΔΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ  ΚΛΑΔΕΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΝΕΡΑΤΖΙΩΝ ΩΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗN ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

3  ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ : ΒΟΤΑΝΙΣΜΑ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑΣ  ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΕΙΔΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ  ΥΠΟΣΤΥΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΡΟΔΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΓΠΑ  ΜΕΤΡΗΣΗ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗΣ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΡΕΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΛΙΠΑΝΣΗ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟ ΥΔΡΟΝΕΦΩΣΗΣ  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ

4  ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΟ ( ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ, ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ)  ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΧΗΜΙΚΩΝ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ POWER POINT ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΦΥΤΟ ACAI BERRY  ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ ΛΙΠΑΡΩΝ (ΚΑΤA SOXHLET) ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΑ  ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΛΑΣΤΡΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΦΥΤΩΝ

5 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΡΟΔΙΑΣ - ΣΥΚΙΑΣ Η αξιολόγηση ποικιλιών ροδιάς στο δενδροκομείο περιελάμβανε μέτρηση καρπών, μήκος βλαστού, μέτρηση της διαμέτρου του κορμού και της διαμέτρου της κόμης, μέτρηση του αριθμού των ακάνθων σε κάθε δένδρο ροδιάς της κάθε ποικιλίας προκειμένου να αξιολογηθούν οι ποικιλίες με βάση τα χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν. Η αξιολόγηση της παραγωγικότητας των ποικιλιών συκιάς περιελάμβανε μέτρηση 5 βλαστών από τα δένδρα κάθε ποικιλίας και συγκεκριμένα μέτρηση του μήκους των βλαστών αυτών καθώς και μέτρηση των καρπών σε κάθε έναν από τους 5 βλαστούς.

6 ΠΟΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΖΙΖΑΝΙΩΝ - ΠΑΡΑΦΥΑΔΩΝ Πραγματοποιούνταν ποτίσματα στις ελιές (νεαρά δένδρα, πειραματικών αγρών) καθώς και στις λεμονιές 3 φορές την εβδομάδα. Στα μικρά δένδρα : (ροδιές, ελιές υπέρπυκνης φύτευσης, ελιές πυκνής φύτευσης, συκιές και καρποφόρους θάμνους) 2- 3 φορές την εβδομάδα. Υπέρπυκνη φύτευση ελιάς 150 δένδρα/στρέμμα Πυκνή φύτευση 50 δένδρα/στρέμμα Κάθε δεύτερη εβδομάδα πραγματοποιούνταν έλεγχος των μπεκ ώστε να γίνεται ομοιόμορφο πότισμα στα φυτά.

7 Πραγματοποιήθηκε κοπή παραφυάδων, λαίμαργων και άγριων δένδρων που βρίσκονται στις φυτείες φιστικιάς, εσπεριδοειδών κ.α. Γενικά οι παραφυάδες πρέπει να απομακρύνονται είναι όμως χρήσιμες σε περιπτώσεις αγενούς πολλαπλασιασμού.

8 ΚΛΑΔΕΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΝΕΡΑΤΖΙΩΝ ΩΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ Εμβολιασμός είναι η επαφή δύο ζωντανών φυτικών μερών με τέτοιο τρόπο ώστε να ενωθούν ισχυρά και να αναπτυχθούν σε ένα φυτό. Το ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη λέγεται εμβόλιο και από αυτό σχηματίζεται συνήθως η κόμη του δένδρου και το δεύτερο μέρος λέγεται υποκείμενο και αποτελεί το ριζικό σύστημα του δένδρου. Οι εμβολιασμοί που πραγματοποιήθηκαν ήταν ενοφθαλμισμός και συγκεκριμένα Ασπιδωτός με όρθιο ‘Τ’, εγκεντρισμός και συγκεκριμένα Πλευρικός και Υπόφλοιος στεφανίτης. Αρχικά πραγματοποιήθηκε κλάδεμα νερατζιών ώστε να εκτελεστεί εμβολιασμός με υποκείμενο τη νερατζιά και εμβόλιο την λεμονιά.

9 Εκτέλεση εμβολιασμών

10 ΥΠΟΣΤΥΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΡΟΔΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΓΠΑ Η υποστύλωση στις ροδιές έγινε καθώς είναι νεαρά σε ηλικία με σκοπό να αποκτήσουν έναν ισχυρό κορμό αλλά και να προστατεύονται σε περίπτωση ανέμων.

11 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΛΙΠΑΝΣΗ ΦΥΤΩΝ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ Πραγματοποιήθηκε διάλυση των λιπασμάτων με σκοπό να γίνει υδρολίπανση μέσω του συστήματος στάγδην άρδευσης. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα λιπάσματα αλλά μόνο εκείνα που είναι πλήρως διαλυτά. Η συγκέντρωση των διαλυμάτων εξαρτάται από τα ποσά που πρέπει να προστίθενται σε κάθε περίπτωση.

12 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟ ΥΔΡΟΝΕΦΩΣΗΣ Η τοποθέτηση του υποστρώματος σε πάγκο υδρονέφωσης του θερμοκηπίου πραγματοποιήθηκε με σκοπό να φυτευτούν τα φυλλοφόρα μοσχεύματα βλαστών που χρησιμοποιούνται για τον πολλαπλασιασμό καρποφόρων δέντρων και θάμνων. Η μονάδα υδρονέφωσης που βρίσκεται στο θερμοκήπιο αποτελείται από επιτραπέζιους χώρους πάνω στους οποίους τοποθετήθηκε το υπόστρωμα το οποίο συνήθως φέρει πλαστικό δίκτυ στον πυθμένα του. Το υπόστρωμα που χρησιμοποιείται συνήθως είναι περλίτης ή μίγμα περλίτη – τύρφης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε αναλογία περλίτη / τύρφη 3 προς 1.

13

14 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΥΛΛΩΝ ΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ Η φυλλοδιαγνωστική εξυπηρετεί δυο σκοπούς: τον προσδιορισμό της θρεπτικής κατάστασης του φυτού και την πρόληψη μιας ενδεχόμενης έλλειψης που θα παρουσιαστεί. Στα δέντρα ελιάς του ΓΠΑ έγινε συλλογή των φύλλων τυχαία από όλες τις μεριές του δένδρου. Συλλέχθησαν από 100 περίπου φύλλα σε κάθε πλαστικό σακουλάκι όπου έγινε καταγραφή του αριθμού των φύλλων της κάθε ποικιλίας.

15 ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΕΙΟ (ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ, ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ) Πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο χώρο του δενδροκομείου όπου παρατηρήθηκαν κάποιες τροφοπενίες, όπως τροφοπενία σιδήρου, καλίου, φωσφόρου κ.α. Επίσης παρατηρήθηκαν κάποιες εντομολογικές προσβολές όπως σε κάποιες φιστικιές προσβολή από ευρύτομο καθώς και εγκαύματα από τον ήλιο σε ορισμένους καρπούς δέντρων.

16 Τροφοπενία σιδήρου

17 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ POWER POINT ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΦΥΤΟ ACAI BERRY  Βοτανική ταξινόμηση : Oικογένεια : Arecaceae Γένος : Euterpe Είδος : Euterpe oleracea Καταγωγή : Ν. Αμερική Είδος φοίνικα που ευδοκιμεί σε υγρό περιβάλλον κυρίως στα δάση του Αμαζονίου και σε βάλτους της Κ. Αμερικής. Τα δένδρα του φτάνουν τα 15- 30 m ύψος.  Καλλιεργείται για το φρούτο του γνωστό ως acai berry και την καρδιά του φοίνικα η οποία καταναλώνεται ευρέως ως λαχανικό. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καπέλων, καλαθιών, σκεπών.

18 ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ ΛΙΠΑΡΩΝ (ΚΑΤA SOXHLET) ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΑ Πραγματοποιήθηκε επίδειξη της συσκευής εκχύλισης λιπαρών (κατά Soxhlet). H συσκευή αυτή είναι ειδική για τον % προσδιορισμό της περιεκτικότητας προΐόντων σε έλαιο.

19 ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ AΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΛΑΣΤΡΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΦΥΤΩΝ Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός σε συγκεκριμένο χώρο του δενδροκομείου όπου είχαν αναπτυχθεί ζιζάνια και τοποθετήθηκαν γλάστρες με διάφορα είδη φυτών. Συγκεκριμένα αφαιρέθηκαν τα ζιζάνια με χορτοκοπτικό και στο χώρο που αφαιρέθηκαν τα ζιζάνια απλώθηκε πλαστικό κάλυμμα ώστε όταν μεταφυτευτούν τα φυτά να μην μπορούν να αναπτυχθούν ζιζάνια. Στη συνέχεια διαχωρίστηκαν τα υγιή φυτά των γλαστρών από τα ξηραμένα και τοποθετήθηκαν στην περιοχή που απλώθηκε το κάλυμμα.

20

21


Κατέβασμα ppt "ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ - ΓΠΑ ΙΟΥΛΙΟΣ –ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 ΗΡΑ–ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΑΓΚΙΟΥΖΗ- ΠΟΝΤΜΠΙΕΛΣΚΙ ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ – ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΑΜ : Ζ15863 ΕΞΑΜΗΝΟ 8º."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google