Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΨΥΧΟΓΙΔΗΣ MSc ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ – ΕΦΗΒΩΝ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΨΥΧΟΓΙΔΗΣ MSc ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ – ΕΦΗΒΩΝ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΨΥΧΟΓΙΔΗΣ MSc ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ – ΕΦΗΒΩΝ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

2 ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Υγιής καρδιά Υγιής καρδιά Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σε σχέση με ανθρώπους που δεν έχουν κατοικίδια και που ανήκουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα, έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες κ.λπ. Αυτό ισχύει ακόμη και για ιδιοκτήτες κατοικίδιων που δεν τρέφονται σωστά, δεν ασκούνται και καπνίζουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σε σχέση με ανθρώπους που δεν έχουν κατοικίδια και που ανήκουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα, έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες κ.λπ. Αυτό ισχύει ακόμη και για ιδιοκτήτες κατοικίδιων που δεν τρέφονται σωστά, δεν ασκούνται και καπνίζουν.

3 Αντιμετώπιση αλλεργιών Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι όσοι υποφέρουν από αλλεργίες δεν θα πρέπει να έχουν κατοικίδια. Παρ όλα αυτά, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα σωστό. Ιδιαίτερα στα παιδιά, η συγκατοίκηση με ένα ζωάκι βοηθάει σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα παιδιά που έζησαν με κατοικίδια κατά τα πρώτα πέντε με οκτώ χρόνια της ζωής τους έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης εποχιακών αλλεργιών και άσθματος ενώ εμφανίζουν καλύτερη γενικότερη υγεία από τα παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς κατοικίδια. Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι όσοι υποφέρουν από αλλεργίες δεν θα πρέπει να έχουν κατοικίδια. Παρ όλα αυτά, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα σωστό. Ιδιαίτερα στα παιδιά, η συγκατοίκηση με ένα ζωάκι βοηθάει σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα παιδιά που έζησαν με κατοικίδια κατά τα πρώτα πέντε με οκτώ χρόνια της ζωής τους έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης εποχιακών αλλεργιών και άσθματος ενώ εμφανίζουν καλύτερη γενικότερη υγεία από τα παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς κατοικίδια.

4 Αντιμετώπιση του άγχους Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πολύ έντονο στρες (π.χ. λόγω του θανάτου ενός συγγενικού προσώπου ή κάποιας άλλης τραυματικής εμπειρίας) ωφελούνται ιδιαίτερα από τη στενή σχέση με το κατοικίδιό τους. Συγκριτικές μελέτες σε ανθρώπους που έζησαν στρεσογόνες καταστάσεις έδειξαν ότι όσοι είχαν κατοικίδια εμφάνισαν λιγότερα σωματικά συμπτώματα του άγχους τους, ενώ η επικοινωνία τους με τα ζώα αποτέλεσε διέξοδο στις περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους με άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πολύ έντονο στρες (π.χ. λόγω του θανάτου ενός συγγενικού προσώπου ή κάποιας άλλης τραυματικής εμπειρίας) ωφελούνται ιδιαίτερα από τη στενή σχέση με το κατοικίδιό τους. Συγκριτικές μελέτες σε ανθρώπους που έζησαν στρεσογόνες καταστάσεις έδειξαν ότι όσοι είχαν κατοικίδια εμφάνισαν λιγότερα σωματικά συμπτώματα του άγχους τους, ενώ η επικοινωνία τους με τα ζώα αποτέλεσε διέξοδο στις περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους με άλλους ανθρώπους.

5 Καλύτερη κοινωνικοποίηση Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων κάνουν ευκολότερα φίλους και έχουν περισσότερες γνωριμίες. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην γενικότερη καλύτερη διάθεσή τους και την πιο αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής έχει να κάνει όμως και με το γεγονός ότι τα κατοικίδια παρέχουν στους ιδιοκτήτες τους ένα κοινό ενδιαφέρον για συζήτηση και βοηθάνε στο να «σπάσει ο πάγος». Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων κάνουν ευκολότερα φίλους και έχουν περισσότερες γνωριμίες. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην γενικότερη καλύτερη διάθεσή τους και την πιο αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής έχει να κάνει όμως και με το γεγονός ότι τα κατοικίδια παρέχουν στους ιδιοκτήτες τους ένα κοινό ενδιαφέρον για συζήτηση και βοηθάνε στο να «σπάσει ο πάγος».

6 Ταχύτερη ανάρρωση Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης μετά από σοβαρές ασθένειες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία μεταξύ γυναικών 50- 60 ετών που ανάρρωναν από καρκίνο του στήθους, 87% των γυναικών δήλωσαν ότι τα κατοικίδιά τους βοήθησαν με τουλάχιστον έναν τρόπο στην υποστήριξή τους, ενώ ποσοστό 43% δήλωσαν ότι τα ζωάκια τους τις βοήθησαν και με πρακτικούς τρόπους στην ανάρρωσή τους, π.χ. δίνοντάς τους κίνητρο να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης μετά από σοβαρές ασθένειες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία μεταξύ γυναικών 50- 60 ετών που ανάρρωναν από καρκίνο του στήθους, 87% των γυναικών δήλωσαν ότι τα κατοικίδιά τους βοήθησαν με τουλάχιστον έναν τρόπο στην υποστήριξή τους, ενώ ποσοστό 43% δήλωσαν ότι τα ζωάκια τους τις βοήθησαν και με πρακτικούς τρόπους στην ανάρρωσή τους, π.χ. δίνοντάς τους κίνητρο να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

7 Ηλικιωμένοι και κατοικίδια Τα κατοικίδια ζώα έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Σε μια έρευνα που έγινε μεταξύ 500 ηλικιωμένων που είχαν γάτες, το 82% απάντησε ότι η γάτα τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν το άγχος, 62% ότι η γάτα τους τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά, ενώ 75% ομολόγησε ότι κάποιες φορές προτιμούν να μιλούν στη γάτα τους παρά στο σύντροφό τους. Τα κατοικίδια ζώα έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Σε μια έρευνα που έγινε μεταξύ 500 ηλικιωμένων που είχαν γάτες, το 82% απάντησε ότι η γάτα τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν το άγχος, 62% ότι η γάτα τους τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά, ενώ 75% ομολόγησε ότι κάποιες φορές προτιμούν να μιλούν στη γάτα τους παρά στο σύντροφό τους.

8 Παιδιά και κατοικίδια Τα συμπεράσματα πενταετούς έρευνας που έγινε σε 600 παιδιά τα οποία αντιμετώπιζαν μαθησιακές δυσκολίες ή των οποίων οι γονείς είχαν πάρει διαζύγιο έδειξε ότι τα παιδιά που έχουν κατοικίδια αντεπεξέρχονται με μεγαλύτερη επιτυχία στις δυσκολίες της ζωής, καθώς διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και λειτουργούν καλύτερα συναισθηματικά από ό,τι τα παιδιά που δεν έχουν κατοικίδια. Επιπλέον, πειραματικά προγράμματα με κατοικίδια ζώα σε παιδιά με σοβαρές διαταραχές όπως ο αυτισμός, είχαν άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα. Τα συμπεράσματα πενταετούς έρευνας που έγινε σε 600 παιδιά τα οποία αντιμετώπιζαν μαθησιακές δυσκολίες ή των οποίων οι γονείς είχαν πάρει διαζύγιο έδειξε ότι τα παιδιά που έχουν κατοικίδια αντεπεξέρχονται με μεγαλύτερη επιτυχία στις δυσκολίες της ζωής, καθώς διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και λειτουργούν καλύτερα συναισθηματικά από ό,τι τα παιδιά που δεν έχουν κατοικίδια. Επιπλέον, πειραματικά προγράμματα με κατοικίδια ζώα σε παιδιά με σοβαρές διαταραχές όπως ο αυτισμός, είχαν άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα.

9 Κατοικίδια και παραβατικότητα Το ”Project Pooch” είναι ένα πειραματικό πρόγραμμα μέσω του οποίου ανήλικοι παραβάτες υιοθετούν σκυλάκια μετά από την έξοδό τους από σωφρονιστικά ιδρύματα. Μέχρι τώρα, το 100% όσων συμμετείχαν στο πρόγραμμα έχουν επανενταχθεί με επιτυχία και δεν έχουν αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα με το νόμο. Το ”Project Pooch” είναι ένα πειραματικό πρόγραμμα μέσω του οποίου ανήλικοι παραβάτες υιοθετούν σκυλάκια μετά από την έξοδό τους από σωφρονιστικά ιδρύματα. Μέχρι τώρα, το 100% όσων συμμετείχαν στο πρόγραμμα έχουν επανενταχθεί με επιτυχία και δεν έχουν αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα με το νόμο.

10 Επίσης: Μπορεί να προσθέτουν μια αίσθηση ασφάλειας και προστασίας. Μπορεί να προσθέτουν μια αίσθηση ασφάλειας και προστασίας. Μπορεί να ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνική συναναστροφή με τους γείτονές μας. Μπορεί να ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνική συναναστροφή με τους γείτονές μας. Μπορεί να είναι έξοδοι για χόμπι και ευκαιρίες για ομαδικά ενδιαφέροντα. Μπορεί να είναι έξοδοι για χόμπι και ευκαιρίες για ομαδικά ενδιαφέροντα. Μπορεί να είναι το υποκατάστατο των απόντων παιδιών. Μπορεί να είναι το υποκατάστατο των απόντων παιδιών. Οι ευθύνες και οι καθημερινές τελετουργίες φροντίδας τους μπορεί να προσφέρουν τη λυδία λίθο της πραγματικότητας. Οι ευθύνες και οι καθημερινές τελετουργίες φροντίδας τους μπορεί να προσφέρουν τη λυδία λίθο της πραγματικότητας. Τα ζώα σε ένα σπίτι μπορεί να παίζουν το ρόλο του φυλαχτού κατά της μοναξιάς και της κατάθλιψης. Τα ζώα σε ένα σπίτι μπορεί να παίζουν το ρόλο του φυλαχτού κατά της μοναξιάς και της κατάθλιψης.

11 Συνέχεια Μπορούν να εξυπηρετήσουν ως καταλύτες στην κοινωνική συναναστροφή και ως γέφυρες στη διαπροσωπική επικοινωνία. Σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος έχει χάσει την επαφή του με τη φύση, η σχέση του με τα ζώα τον βοηθάει να αποκαταστήσει την σχέση του μαζί της, με τους συνανθρώπους του και με τον ίδιο τον εαυτό του. Μπορούν να εξυπηρετήσουν ως καταλύτες στην κοινωνική συναναστροφή και ως γέφυρες στη διαπροσωπική επικοινωνία. Σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος έχει χάσει την επαφή του με τη φύση, η σχέση του με τα ζώα τον βοηθάει να αποκαταστήσει την σχέση του μαζί της, με τους συνανθρώπους του και με τον ίδιο τον εαυτό του.

12 ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΑΝ ΚΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ. ΑΝ ΚΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ.

13 Βία στα ζώα Βία στα ζώα Οι άνθρωποι που ασκούν βία προς τα ζώα σπάνια σταματoύν εκεί Πόσο ήσυχοι θα κοιμάστε τα βράδια μετά την ανακάλυψη πως τα παιδάκια της γειτονιάς κακοποίησαν κάποιο ζώο; Αν μάλιστα κάποιο από αυτά είναι του γείτονα ή - ακόμα χειρότερα - το δικό σας, θα πρέπει να πάρετε σοβαρά μέτρα, ιδιαίτερα αν αναλογιστείτε πως κάπως έτσι, δειλά, ξεκίνησαν οι περισσότεροι δολοφόνοι κατα συρροή. Πολύ συχνά, η βία προς τα ζώα θεωρείται ένα παιδικό αστείο και δικαιολογείται με τη γνωστή φράση «παιδιά είναι». Όμως, είναι παράτολμο να αγνοούμε τις στατιστικές που δείχνουν ότι τα παιδιά που βλάπτουν ζώα μπορεί να βρίσκονται σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι που μόνο θα χειροτερέψει,αν δε διορθωθεί άμεσα. Όμως, είναι παράτολμο να αγνοούμε τις στατιστικές που δείχνουν ότι τα παιδιά που βλάπτουν ζώα μπορεί να βρίσκονται σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι που μόνο θα χειροτερέψει,αν δε διορθωθεί άμεσα.

14 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Οι βίαιες πράξεις προς τα ζώα έχουν προ πολλού αναγνωριστεί ως ενδείξεις μιας επικίνδυνης ψυχοπάθειας που σπάνια περιορίζεται σε αυτά.

15 « Όποιος έχει μάθει να θεωρεί τη ζωή ενός ζώντος πλάσματος ευτελή, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αντίστοιχα συμπεράσματα για ευτελείς ανθρώπινες ζωές», έγραψε ο ανθρωπιστής Δρ. Άλμπερτ Σβάϊτσερ. «Οι δολοφόνοι… πολύ συχνά αρχίζουν από παιδιά, με τη θανάτωση και το βασανισμό ζώων», εξηγεί ο Robert K. Ressler. Ειδικός, σε θέματα ανάπτυξης, προφίλ δολοφόνων κατά συρροή, για το FBI, ο Ressler πιστεύει πως οι κοινωνιολόγοι, οι νομοθέτες και τα δικαστήρια έχουν πλέον στα χέρια τους αρκετά στοιχεία που συνδέουν τις πράξεις βίας προς τα ζώα με μια βίαιη παθολογία που περιλαμβάνει και ανθρώπινα θύματα. Η κακοποίηση ζώων φαίνεται να αποτελεί ανησυχητική ένδειξη μιας βαθιάς νοητικής διαταραχής και όχι απλά ένα μικρό ελάττωμα της προσωπικότητας, όπως ίσως πίστευαν παλαιότερα. έγραψε ο ανθρωπιστής Δρ. Άλμπερτ Σβάϊτσερ. «Οι δολοφόνοι… πολύ συχνά αρχίζουν από παιδιά, με τη θανάτωση και το βασανισμό ζώων», εξηγεί ο Robert K. Ressler. Ειδικός, σε θέματα ανάπτυξης, προφίλ δολοφόνων κατά συρροή, για το FBI, ο Ressler πιστεύει πως οι κοινωνιολόγοι, οι νομοθέτες και τα δικαστήρια έχουν πλέον στα χέρια τους αρκετά στοιχεία που συνδέουν τις πράξεις βίας προς τα ζώα με μια βίαιη παθολογία που περιλαμβάνει και ανθρώπινα θύματα. Η κακοποίηση ζώων φαίνεται να αποτελεί ανησυχητική ένδειξη μιας βαθιάς νοητικής διαταραχής και όχι απλά ένα μικρό ελάττωμα της προσωπικότητας, όπως ίσως πίστευαν παλαιότερα.

16 Ας δούμε τα στοιχεία: * Έρευνες στον τομέα ψυχολογίας και εγκληματολογίας δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διαπράττουν πράξεις βίας προς τα ζώα δε σταματάνε εκεί – πολλοί από αυτούς συνεχίζουν και στους συνανθρώπους τους. Έρευνες στον τομέα ψυχολογίας και εγκληματολογίας δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διαπράττουν πράξεις βίας προς τα ζώα δε σταματάνε εκεί – πολλοί από αυτούς συνεχίζουν και στους συνανθρώπους τους.

17 Το FBI έχει ανακαλύψει ότι ένα ιστορικό βίας προς ζώα εμφανίζεται τακτικά στα αρχεία του κομπιούτερ για τους βιαστές και τους δολοφόνους κατ’ εξακολούθηση. * Το αμερικάνικο πρότυπο διαγνωστικό και θεραπευτικό εγχειρίδιο για ψυχιατρικές και συναισθηματικές διαταραχές αναφέρει τη βία προς τα ζώα ως ένα διαγνωστικό κριτήριο για διαταραχές συμπεριφοράς. Το FBI έχει ανακαλύψει ότι ένα ιστορικό βίας προς ζώα εμφανίζεται τακτικά στα αρχεία του κομπιούτερ για τους βιαστές και τους δολοφόνους κατ’ εξακολούθηση. * Το αμερικάνικο πρότυπο διαγνωστικό και θεραπευτικό εγχειρίδιο για ψυχιατρικές και συναισθηματικές διαταραχές αναφέρει τη βία προς τα ζώα ως ένα διαγνωστικό κριτήριο για διαταραχές συμπεριφοράς.

18 * Σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων Northeastern και SPCA, της Μασαχουσέτη, οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα είναι πέντε φορές πιο πιθανό να διαπράξουν βίαια εγκλήματα εναντίον ανθρώπων. * Η πλειοψηφία των τροφίμων του σωφρονιστηρίου San Quentin της Καλιφόρνιας, που επρόκειτο να εκτελεστούν για φόνο «έκαναν εξάσκηση» των εγκλημάτων τους πάνω σε ζώα, σύμφωνα με το διευθυντή του ιδρύματος. * Σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων Northeastern και SPCA, της Μασαχουσέτη, οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα είναι πέντε φορές πιο πιθανό να διαπράξουν βίαια εγκλήματα εναντίον ανθρώπων. * Η πλειοψηφία των τροφίμων του σωφρονιστηρίου San Quentin της Καλιφόρνιας, που επρόκειτο να εκτελεστούν για φόνο «έκαναν εξάσκηση» των εγκλημάτων τους πάνω σε ζώα, σύμφωνα με το διευθυντή του ιδρύματος.

19 * Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι βίαιοι και επιθετικοί εγκληματίες είναι πιο πιθανό να έχουν κακοποιήσει ζώα όταν ήταν παιδιά από ότι οι εγκληματίες που θεωρούνται μη επιθετικοί. * Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι βίαιοι και επιθετικοί εγκληματίες είναι πιο πιθανό να έχουν κακοποιήσει ζώα όταν ήταν παιδιά από ότι οι εγκληματίες που θεωρούνται μη επιθετικοί. * Σύμφωνα με Καναδέζικη μελέτη του 1999 σε 63 κατηγορούμενους για βία προς τα ζώα – που κυμαινόταν από σοβαρή παραμέληση του ζώου μέχρι τον εσκεμμένο σκοτωμό - το 78% των υπόπτων είχαν επίσης κατηγορηθεί για αδικήματα που αφορούσαν βία ή απειλή βίας κατά ανθρώπων. * Έρευνα του 1997, αποκάλυψε ότι 46% των εγκληματιών που καταδικάστηκαν για σεξουαλική ανθρωποκτονία είχαν προηγουμένως διαπράξει πράξεις βίας κατά ζώων. * Σύμφωνα με Καναδέζικη μελέτη του 1999 σε 63 κατηγορούμενους για βία προς τα ζώα – που κυμαινόταν από σοβαρή παραμέληση του ζώου μέχρι τον εσκεμμένο σκοτωμό - το 78% των υπόπτων είχαν επίσης κατηγορηθεί για αδικήματα που αφορούσαν βία ή απειλή βίας κατά ανθρώπων. * Έρευνα του 1997, αποκάλυψε ότι 46% των εγκληματιών που καταδικάστηκαν για σεξουαλική ανθρωποκτονία είχαν προηγουμένως διαπράξει πράξεις βίας κατά ζώων.

20 * Έρευνα σε ψυχιατρικούς ασθενείς, που είχαν επανειλημμένα βασανίσει σκύλους και γάτες βρήκε, ότι όλοι τους είχαν υψηλά επίπεδα επιθετικότητας επίσης προς ανθρώπους. * Όλα τα παιδιά που περιλαμβάνονται σε συντριπτικούς πυροβολισμούς σε σχολεία τα τελευταία χρόνια, πρώτα «εξασκήθηκαν» πάνω σε ζώα. * Έρευνα σε ψυχιατρικούς ασθενείς, που είχαν επανειλημμένα βασανίσει σκύλους και γάτες βρήκε, ότι όλοι τους είχαν υψηλά επίπεδα επιθετικότητας επίσης προς ανθρώπους. * Όλα τα παιδιά που περιλαμβάνονται σε συντριπτικούς πυροβολισμούς σε σχολεία τα τελευταία χρόνια, πρώτα «εξασκήθηκαν» πάνω σε ζώα.

21 Διάσημοι δολοφόνοι από παιδιά * Ως παιδί, ο δολοφόνος κατ΄ εξακολούθηση και βιαστής Ted Bundy – που τελικά καταδικάστηκε για 2 φόνους αλλά ήταν ύποπτος για τις δολοφονίες περισσότερων από 40 γυναικών - βίωσε τη βία του πατέρα του προς τα ζώα, και ο ίδιος, αργότερα, βασάνιζε ζώα. * Ως παιδί, ο δολοφόνος κατ΄ εξακολούθηση και βιαστής Ted Bundy – που τελικά καταδικάστηκε για 2 φόνους αλλά ήταν ύποπτος για τις δολοφονίες περισσότερων από 40 γυναικών - βίωσε τη βία του πατέρα του προς τα ζώα, και ο ίδιος, αργότερα, βασάνιζε ζώα.

22 Ο Earl Kenneth Shriner, που βίασε και μαχαίρωσε ένα 7χρονο αγόρι, ήταν γνωστός στη γειτονιά του ότι κρέμαγε γάτες και βασάνιζε σκυλιά. Ο Earl Kenneth Shriner, που βίασε και μαχαίρωσε ένα 7χρονο αγόρι, ήταν γνωστός στη γειτονιά του ότι κρέμαγε γάτες και βασάνιζε σκυλιά.

23 Ο David Berkowitz - γνωστός και ως «Γιος του Σαμ» - που δήλωσε ένοχος για 13 φόνους και προσπάθειες, πυροβόλησε το Λάνμπραντορ Ρητρίβερ ενός γείτονά του. Ο David Berkowitz - γνωστός και ως «Γιος του Σαμ» - που δήλωσε ένοχος για 13 φόνους και προσπάθειες, πυροβόλησε το Λάνμπραντορ Ρητρίβερ ενός γείτονά του.

24 * Η Brenda Spencer, που έβαλε φωτιά σε ένα σχολείο της Καλιφόρνιας, σκοτώνοντας 2 παιδιά και τραυματίζοντας άλλα 9, είχε επανειλημμένα κακοποιήσει γάτες και σκύλους, συχνά, βάζοντας φωτιά στις ουρές τους. * Η Brenda Spencer, που έβαλε φωτιά σε ένα σχολείο της Καλιφόρνιας, σκοτώνοντας 2 παιδιά και τραυματίζοντας άλλα 9, είχε επανειλημμένα κακοποιήσει γάτες και σκύλους, συχνά, βάζοντας φωτιά στις ουρές τους.

25 * Ο δολοφόνος κατ’ εξακολούθηση και κανίβαλος Jeffrey Dahmer κάρφωνε τα κεφάλια σκύλων και γατών σε ξύλα * Ο δολοφόνος κατ’ εξακολούθηση και κανίβαλος Jeffrey Dahmer κάρφωνε τα κεφάλια σκύλων και γατών σε ξύλα

26 * Απρίλιος 1999/Littleton, Colorado. Οι Eric Harris και Dylan Klebold πυροβόλησαν και σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και ένα δάσκαλο και τραυμάτισαν περισσότερους από 20 άλλους. Και οι δυο έφηβοι καυχιόνταν, βάσει αναφορών, ότι ακρωτηρίαζαν ζώα * Απρίλιος 1999/Littleton, Colorado. Οι Eric Harris και Dylan Klebold πυροβόλησαν και σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και ένα δάσκαλο και τραυμάτισαν περισσότερους από 20 άλλους. Και οι δυο έφηβοι καυχιόνταν, βάσει αναφορών, ότι ακρωτηρίαζαν ζώα

27 Μάιος 1998/Springfield, Oregon. Ο Kip Kinkel, 15 ετών, αφού σκότωσε τους γονείς του, άνοιξε πυρ στην καφετέρια του σχολείου του, σκοτώνοντας άλλα 2 άτομα και τραυματίζοντας 22. Είχε ιστορικό κακοποίησης και βασανισμού ζώων, ενώ καυχιόταν ότι είχε ανατινάξει μια αγελάδα και είχε σκοτώσει γάτες, και σκίουρους, βάζοντας βεγγαλικά στο στόμα τους. Μάιος 1998/Springfield, Oregon. Ο Kip Kinkel, 15 ετών, αφού σκότωσε τους γονείς του, άνοιξε πυρ στην καφετέρια του σχολείου του, σκοτώνοντας άλλα 2 άτομα και τραυματίζοντας 22. Είχε ιστορικό κακοποίησης και βασανισμού ζώων, ενώ καυχιόταν ότι είχε ανατινάξει μια αγελάδα και είχε σκοτώσει γάτες, και σκίουρους, βάζοντας βεγγαλικά στο στόμα τους.

28 Μάρτιος 1998/Jonesboro, Ark. Οι Mitchell Johnson, 13 ετών και Andrew Golden, 11 ετών, τράβηξαν το συναγερμό φωτιάς στο σχολείο τους και έπειτα, πυροβόλησαν και σκότωσαν 4 συμμαθητές και ένα δάσκαλο. Ο Golden αναφέρθηκε ότι σκότωνε συνέχεια σκυλιά, με όπλο Μάρτιος 1998/Jonesboro, Ark. Οι Mitchell Johnson, 13 ετών και Andrew Golden, 11 ετών, τράβηξαν το συναγερμό φωτιάς στο σχολείο τους και έπειτα, πυροβόλησαν και σκότωσαν 4 συμμαθητές και ένα δάσκαλο. Ο Golden αναφέρθηκε ότι σκότωνε συνέχεια σκυλιά, με όπλο

29 Δεκέμβριος 1997/West Paducah, Ky. O Michael Carneal, 14 ετών, πυροβόλησε και σκότωσε 3 μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής προσευχής. Είχαν ακούσει τον Carneal να μιλάει και να λέει ότι είχε πετάξει μια γάτα στη φωτιά Δεκέμβριος 1997/West Paducah, Ky. O Michael Carneal, 14 ετών, πυροβόλησε και σκότωσε 3 μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής προσευχής. Είχαν ακούσει τον Carneal να μιλάει και να λέει ότι είχε πετάξει μια γάτα στη φωτιά

30 * Οκτώβριος 1997/Pearl, Miss. O Luke Woodham, 16 ετών, πυροβόλησε και σκότωσε δυο συμμαθητές του και τραυμάτισε εφτά άλλους ενώ πριν είχε μαχαιρώσει και σκοτώσει τη μητέρα του. Το ημερολόγιο του Woodham αποκάλυπτε ότι, σε μια στιγμή «πραγματικής ομορφιάς», αυτός κι ένας φίλος του είχαν δείρει, κάψει και βασανίσει τον ίδιο τον σκύλο του, τον Sparkle, μέχρι θανάτου. * Οκτώβριος 1997/Pearl, Miss. O Luke Woodham, 16 ετών, πυροβόλησε και σκότωσε δυο συμμαθητές του και τραυμάτισε εφτά άλλους ενώ πριν είχε μαχαιρώσει και σκοτώσει τη μητέρα του. Το ημερολόγιο του Woodham αποκάλυπτε ότι, σε μια στιγμή «πραγματικής ομορφιάς», αυτός κι ένας φίλος του είχαν δείρει, κάψει και βασανίσει τον ίδιο τον σκύλο του, τον Sparkle, μέχρι θανάτου.

31 ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΕΦΗΒΟΥΣ Νέα Υόρκη: Τρεις γάτες ακρωτηριασμένες με μαχαίρι που κρατούν εφηβικά χέρια. Ένα κουτάβι ξυλοκοπημένο μέχρι θανάτου από μπαστούνι του γκολφ· ένας αδέσποτος σκύλος διαμελισμένος. Απανωτά χτυπήματα εις βάρος τριών ρακούν που κείτονται αιμόφυρτα... Νέα Υόρκη: Τρεις γάτες ακρωτηριασμένες με μαχαίρι που κρατούν εφηβικά χέρια. Ένα κουτάβι ξυλοκοπημένο μέχρι θανάτου από μπαστούνι του γκολφ· ένας αδέσποτος σκύλος διαμελισμένος. Απανωτά χτυπήματα εις βάρος τριών ρακούν που κείτονται αιμόφυρτα...

32 Η κακοποίηση των ζώων από άτομα εφηβικής ηλικίας δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο· ωστόσο, τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα βίαιης, σχεδόν εγκληματικής, συμπεριφοράς εναντίον τους αναγκάζουν για πρώτη φορά ψυχολόγους, εισαγγελείς, αστυνομικά όργανα και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων στις ΗΠΑ να εξετάσουν συνολικά τα βαθύτερα αίτια που κρύβονται πίσω από τις σχετικές ενέργειες των εφήβων. Η κακοποίηση των ζώων από άτομα εφηβικής ηλικίας δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο· ωστόσο, τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα βίαιης, σχεδόν εγκληματικής, συμπεριφοράς εναντίον τους αναγκάζουν για πρώτη φορά ψυχολόγους, εισαγγελείς, αστυνομικά όργανα και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων στις ΗΠΑ να εξετάσουν συνολικά τα βαθύτερα αίτια που κρύβονται πίσω από τις σχετικές ενέργειες των εφήβων.

33 «Η βία εις βάρος των ζώων αποτελεί ίσως την πρώτη ένδειξη, ένα σήμα προειδοποίησης για μελλοντική επιθετική συμπεριφορά, που μπορεί να καταλήξει ακόμη και στο έγκλημα» αναφέρει η ψυχολόγος Μαίρη Λου Ράντουρ στο Associated Press και σημειώνει πως μέχρι πρότινος αντίστοιχα επεισόδια δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο βαθμό προσοχής από καθηγητές και επιστήμονες. «Η βία εις βάρος των ζώων αποτελεί ίσως την πρώτη ένδειξη, ένα σήμα προειδοποίησης για μελλοντική επιθετική συμπεριφορά, που μπορεί να καταλήξει ακόμη και στο έγκλημα» αναφέρει η ψυχολόγος Μαίρη Λου Ράντουρ στο Associated Press και σημειώνει πως μέχρι πρότινος αντίστοιχα επεισόδια δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο βαθμό προσοχής από καθηγητές και επιστήμονες.

34 Ωστόσο, μία σειρά εξελίξεων έρχεται να οδηγήσει την ανάλυση του φαινομένου της κακοποίησης ζώων από εφήβους μεταξύ των προτεραιοτήτων της επιστημονικής κοινότητας. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται η ετήσια έκθεση της Human Society των ΗΠΑ, στην οποία επισημαίνεται πως ποσοστό τουλάχιστον 20% επί 1.000 περιπτώσεων κακοποίησης ζώων εντός του 2001 διαπράχθηκαν από εφήβους -το 95% εξ αυτών ανδρικού φύλου. Ωστόσο, μία σειρά εξελίξεων έρχεται να οδηγήσει την ανάλυση του φαινομένου της κακοποίησης ζώων από εφήβους μεταξύ των προτεραιοτήτων της επιστημονικής κοινότητας. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται η ετήσια έκθεση της Human Society των ΗΠΑ, στην οποία επισημαίνεται πως ποσοστό τουλάχιστον 20% επί 1.000 περιπτώσεων κακοποίησης ζώων εντός του 2001 διαπράχθηκαν από εφήβους -το 95% εξ αυτών ανδρικού φύλου.

35 Ενδεικτικό του προβληματισμού και του φόβου που εγείρουν οι αυξανόμενες περιπτώσεις εγκληματικής συμπεριφοράς εναντίον των ζώων είναι το γεγονός πως μόλις πρόσφατα σύλλογος ψυχιάτρων στο Μέριλαντ εγκαινίασε ένα πρόγραμμα θεραπείας, σχεδιασμένο αποκλειστικά για τους εφήβους που κακομεταχειρίζονται τα ζώα. Ενδεικτικό του προβληματισμού και του φόβου που εγείρουν οι αυξανόμενες περιπτώσεις εγκληματικής συμπεριφοράς εναντίον των ζώων είναι το γεγονός πως μόλις πρόσφατα σύλλογος ψυχιάτρων στο Μέριλαντ εγκαινίασε ένα πρόγραμμα θεραπείας, σχεδιασμένο αποκλειστικά για τους εφήβους που κακομεταχειρίζονται τα ζώα.

36 Στις επικίνδυνες διαστάσεις του φαινομένου εστιάστηκε ακόμη και έκθεση επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, υπογραμμίζοντας πως το «ζήτημα έχει υποτιμηθεί και δεν έχει μελετηθεί επαρκώς», και συμπληρώνοντας πως η εξέταση της βίαιης συμπεριφοράς εις βάρος των ζώων από άτομα εφηβικής ηλικίας θα «συμβάλει, δίχως άλλο, στην κατανόηση και την πρόληψη της εφηβικής βίαιης συμπεριφοράς». Στις επικίνδυνες διαστάσεις του φαινομένου εστιάστηκε ακόμη και έκθεση επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, υπογραμμίζοντας πως το «ζήτημα έχει υποτιμηθεί και δεν έχει μελετηθεί επαρκώς», και συμπληρώνοντας πως η εξέταση της βίαιης συμπεριφοράς εις βάρος των ζώων από άτομα εφηβικής ηλικίας θα «συμβάλει, δίχως άλλο, στην κατανόηση και την πρόληψη της εφηβικής βίαιης συμπεριφοράς».

37 Οι τραγικές περιπτώσεις κακοποίησης ζώων έχουν αρχίσει για πρώτη αφορά να απασχολούν σε μεγάλο βαθμό και τις δικαστικές Αρχές επισημαίνει το ASSOCIATED PRESS, μεταφέροντας τις δηλώσεις δικαστικού λειτουργού από το Μίσιγκαν, ο οποίος αναφέρει πως υπέστη σοκ όταν ενημερώθηκε για την περίπτωση ενός 16χρονου που διαμέλισε έναν αδέσποτο σκύλο και στη συνέχεια μετέφερε τα κομμάτια του στο σχολείο, παρουσιάζοντάς τα ενώπιον των συμμαθητών του. Οι τραγικές περιπτώσεις κακοποίησης ζώων έχουν αρχίσει για πρώτη αφορά να απασχολούν σε μεγάλο βαθμό και τις δικαστικές Αρχές επισημαίνει το ASSOCIATED PRESS, μεταφέροντας τις δηλώσεις δικαστικού λειτουργού από το Μίσιγκαν, ο οποίος αναφέρει πως υπέστη σοκ όταν ενημερώθηκε για την περίπτωση ενός 16χρονου που διαμέλισε έναν αδέσποτο σκύλο και στη συνέχεια μετέφερε τα κομμάτια του στο σχολείο, παρουσιάζοντάς τα ενώπιον των συμμαθητών του.

38 Εισαγγελείς στο Κολοράντο εισηγούνται την σκλήρυνση των ποινών για την κακομεταχείριση των ζώων· το τελευταίο επεισόδιο που σημειώθηκε στην περιοχή αφορά σε μία γάτα, στην οποία έβαλαν φωτιά δύο έφηβοι 16 και 17 ετών, επιθυμώντας -όπως δήλωσαν- να δουν εάν η συμπεριφορά της θα είναι αντίστοιχη με αυτή των καρτούν... Εισαγγελείς στο Κολοράντο εισηγούνται την σκλήρυνση των ποινών για την κακομεταχείριση των ζώων· το τελευταίο επεισόδιο που σημειώθηκε στην περιοχή αφορά σε μία γάτα, στην οποία έβαλαν φωτιά δύο έφηβοι 16 και 17 ετών, επιθυμώντας -όπως δήλωσαν- να δουν εάν η συμπεριφορά της θα είναι αντίστοιχη με αυτή των καρτούν...

39 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ Ο Νόμος Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε ένα νέο νόμο (3170/2003) για την προστασία των ζώων και εναντίον της κακοποίησης αυτών. Ο νόμος έχει ανοίξει ένα δρόμο προς το καλύτερο, η εφαρμογή του όμως είναι που μας ανησυχεί. Και όταν δεν εφαρμόζεται ένας Νόμος, τότε δεν υπάρχει. Ο Νόμος Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε ένα νέο νόμο (3170/2003) για την προστασία των ζώων και εναντίον της κακοποίησης αυτών. Ο νόμος έχει ανοίξει ένα δρόμο προς το καλύτερο, η εφαρμογή του όμως είναι που μας ανησυχεί. Και όταν δεν εφαρμόζεται ένας Νόμος, τότε δεν υπάρχει. Η Δηλητηρίαση απαγορεύεται από τον Νόμο Σαν πολιτισμένοι και ορθόδοξοι χριστιανοί πρέπει να σταματήσουμε την βάρβαρη και απάνθρωπη αυτή πράξη. Τα αθώα και αβοήθητα πλάσματα του θεού δεν είχαν επιλογή όταν εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους. Αυτή η βαρβαρότητα πρέπει να σταματήσει και παρόμοια περιστατικά θα πρέπει να καταγγέλλονται στην Αστυνομία. Η Δηλητηρίαση απαγορεύεται από τον Νόμο Σαν πολιτισμένοι και ορθόδοξοι χριστιανοί πρέπει να σταματήσουμε την βάρβαρη και απάνθρωπη αυτή πράξη. Τα αθώα και αβοήθητα πλάσματα του θεού δεν είχαν επιλογή όταν εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους. Αυτή η βαρβαρότητα πρέπει να σταματήσει και παρόμοια περιστατικά θα πρέπει να καταγγέλλονται στην Αστυνομία. Η κακοποίηση ζώου είναι ενάντια στον Νόμο Όπως ξέρουμε όλοι, η Ελλάδα έχει δείξει μία άσχημη εικόνα όσο αφορά την κακομεταχείριση και εγκατάλειψη ζώου. Ο Νόμος υπάρχει. Να αναφέρεται κάθε περιστατικό κακοποίησης ώστε η εφαρμογή του Νόμου κάποτε να επιβληθεί. Η κακοποίηση ζώου είναι ενάντια στον Νόμο Όπως ξέρουμε όλοι, η Ελλάδα έχει δείξει μία άσχημη εικόνα όσο αφορά την κακομεταχείριση και εγκατάλειψη ζώου. Ο Νόμος υπάρχει. Να αναφέρεται κάθε περιστατικό κακοποίησης ώστε η εφαρμογή του Νόμου κάποτε να επιβληθεί. Οι πέντε βασικές Ελευθερίες Τα ζώα που μεγαλώνουν υπό τον έλεγχο των ανθρώπων ή αιχμαλωτίζονται από τον άνθρωπο έχουν ανάγκη από πέντε βασικές ελευθερίες: Οι πέντε βασικές Ελευθερίες Τα ζώα που μεγαλώνουν υπό τον έλεγχο των ανθρώπων ή αιχμαλωτίζονται από τον άνθρωπο έχουν ανάγκη από πέντε βασικές ελευθερίες: Ελευθερία από την πείνα και την δίψα: με πρόσβαση σε καθαρό νερό και σωστή διατροφή για υγεία και ζωτικότητα. Ελευθερία από την πείνα και την δίψα: με πρόσβαση σε καθαρό νερό και σωστή διατροφή για υγεία και ζωτικότητα. Ελευθερία από άσχημες συνθήκες διαβίωσης: με σωστό κατάλυμα στέγης και ξεκούρασης. Ελευθερία από άσχημες συνθήκες διαβίωσης: με σωστό κατάλυμα στέγης και ξεκούρασης. Ελευθερία από πόνο - πλήγωμα - νόσο: Με την σωστή διάγνωση και κατάλληλη φροντίδα Ελευθερία από πόνο - πλήγωμα - νόσο: Με την σωστή διάγνωση και κατάλληλη φροντίδα Ελευθερία από φόβο - απόγνωση: με την σωστή συμπεριφορά χωρίς να προκαλούμε φοβίες και αβεβαιότητα. Ελευθερία από φόβο - απόγνωση: με την σωστή συμπεριφορά χωρίς να προκαλούμε φοβίες και αβεβαιότητα. Ελευθερία για την έκφραση μιας σωστής συμπεριφοράς: με άνετο χώρο, σωστή κοινωνικοποίηση με ανθρώπους και ζώα του ίδιου είδους. Ελευθερία για την έκφραση μιας σωστής συμπεριφοράς: με άνετο χώρο, σωστή κοινωνικοποίηση με ανθρώπους και ζώα του ίδιου είδους.

40 ΠΗΓΕΣ PSYCHANIMAL (Ψυχολόγοι και επιστήμονες υπέρ της προστασίας των ζώων) www.psychanimal.com PSYCHANIMAL (Ψυχολόγοι και επιστήμονες υπέρ της προστασίας των ζώων) www.psychanimal.comwww.psychanimal.com ASSOCIATED PRESS ASSOCIATED PRESS www.mycat.gr (ας μιλήσουμε για γάτες) www.mycat.gr (ας μιλήσουμε για γάτες) www.mycat.gr ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΩΡΑ!!!!!!!


Κατέβασμα ppt "ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΨΥΧΟΓΙΔΗΣ MSc ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ – ΕΦΗΒΩΝ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google