Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΜΑΛΑΪΑ Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΜΑΓΟΥΛΙΩΤΗ ΤΑΞΗ: Α΄2 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΜΑΛΑΪΑ Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΜΑΓΟΥΛΙΩΤΗ ΤΑΞΗ: Α΄2 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΜΑΛΑΪΑ Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΜΑΓΟΥΛΙΩΤΗ ΤΑΞΗ: Α΄2 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

2 ΙΜΑΛΑΪΑ

3 ΤΑ ΥΨΗ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ Μια σύγκρουση γιγάντων συνεχίζεται εδώ και 50 εκατομμύρια χρόνια κάτω από την Ασία, καθώς η τεκτονική πλάκα της Ινδίας βυθίζεται και γλιστράει κάτω από το Θιβέτ. Αυτή η αργή αλλά ασταμάτητη μετακίνηση διαμορφώνει τον πλανήτη και επηρεάζει τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

4 Από αυτή γεννήθηκε η οροσειρά των Ιμαλαΐων, η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να ψηλώνει. Δημιουργήθηκε επίσης το υψίπεδο του Θιβέτ, το μεγαλύτερο και ψηλότερο του κόσμου, με υψόμετρο 5.000 μέτρων. Σε αυτή τη σύγκρουση οφείλονται όμως και πολλοί ισχυροί σεισμοί στην Ασία, όπως ο σεισμός που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι του 2004.

5 ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΨΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΙΜΑΛΑΪΑ; Σήμερα, η Ινδική πλάκα συνεχίζει να κινείται βόρεια κατά πέντε εκατοστά περίπου το χρόνο, και τα Ιμαλάια εξακολουθούν να ψηλώνουν. Οι γεωλόγοι πιστεύουν πως η συνεχιζόμενη μετατόπιση της Ινδίας και η σύγκρουσή της με την Ευρασιατική ηπειρωτική πλάκα έχει σαν αποτέλεσμα να ψηλώνουν τα Ιμαλάια κατά πέντε χιλιοστά ετησίως, και η επίδραση αυτή υπερισχύει της φυσικής διάβρωσης από τον άνεμο και άλλα καιρικά φαινόμενα, που μειώνει το ύψος της οροσειράς κατά δύο με τρία χιλιοστά ετησίως.

6 Μ ΙΑ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Επιστημονικά, η σύγκρουση μεταξύ της ασιατικής και της ινδικής τεκτονικής πλάκας είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Εφαρμόζοντας μια νέα σεισμική μέθοδο, ερευνητές του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών στο Πότσνταμ ανέλυσαν σεισμικά κύματα από τις συχνές δονήσεις στο υψίπεδο του Θιβέτ, σε υψόμετρο 5.000 μέτρων. Μόνο τα τελευταία 50 χρόνια, ολόκληρη η ινδική υπό ήπειρος έχει μετακινηθεί κατά 2 μέτρα κάτω από το Θιβέτ.

7

8 ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ http//:el.wikip edia.org http//:unearth. pblogs.gr


Κατέβασμα ppt "ΙΜΑΛΑΪΑ Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΜΑΓΟΥΛΙΩΤΗ ΤΑΞΗ: Α΄2 3 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google