Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 έθιμο : κάθε εκδήλωση της κοινωνικής ζωής που διατηρείται και επιβάλλεται από τη συνήθεια και την παράδοση. Κάθε λαός κρατούσε με θρησκευτική ευλάβεια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " έθιμο : κάθε εκδήλωση της κοινωνικής ζωής που διατηρείται και επιβάλλεται από τη συνήθεια και την παράδοση. Κάθε λαός κρατούσε με θρησκευτική ευλάβεια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3  έθιμο : κάθε εκδήλωση της κοινωνικής ζωής που διατηρείται και επιβάλλεται από τη συνήθεια και την παράδοση. Κάθε λαός κρατούσε με θρησκευτική ευλάβεια τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας του.

4  δεισιδαιμονία : πίστη ή αντίληψη που με ανορθολογικό τρόπο αποδίδει σε τυχαία γεγονότα, σε πράξεις ή σε αντικείμενα υπερφυσικές ιδιότητες που μπορούν δήθεν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία και την τύχη της ζωής του ανθρώπου.

5  πρόληψη : είναι ενέργειες, δραστηριότητες, μέτρα που στοχεύουν στο να αποτρέψουν, να εμποδίσουν την εμφάνιση διάφορων αρνητικών, βλαπτικών φαινομένων ή καταστάσεων.

6 Ήθη και έθιμα του λαού μας για τη γέννηση αρσενικού παιδιού

7 Οι γυναίκες που γεννούν συνέχεια κορίτσια, βαφτίζουν αγόρια, για να αποκτήσουν κι αυτές αγόρι, συνδυάζοντας το γεγονός ότι κρατούν συχνά ξένα αγόρια με την απόκτηση δικού τους.

8 ΣταμάταΑγόρι Στην απόκτηση αγοριού θεωρείται ότι συντελεί και το να δίνουν τα ονόματα Σταμάτα και Αγόρι στο τελευταίο κορίτσι που γεννήθηκε. Το πρώτο όνομα περιέχει την ευχή των γονέων να σταματήσουν τα κορίτσια και το άλλο την ευχή να είναι αγόρι το επόμενο παιδί.

9 Αν η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γίνεται ομορφότερη, πιστεύεται, συνδυάζοντας την έννοια της ομορφιάς με το ωραίο φύλο, ότι θα φέρει στον κόσμο κορίτσι. Αν η έγκυος θέλει να τρώει γλυκά, θα γεννήσει αγόρι, ενώ αν θέλει ξινά, θα γεννήσει κορίτσι.

10 Σε μερικά χωριά έδιναν στην έγκυο να φάει σερνικοβότανο για να γεννήσει αγόρι. Άλλοι πάλι πίστευαν ότι ο πατέρας ήταν αυτός που έπρεπε να φάει μεγάλους και νεαρούς κονδύλους.

11 Ο Ζητιάνος του Ανδρέα Καρκαβίτσα

12 Στη νουβέλα « Ο ζητιάνος » ο Ανδρέας Καρκαβίτσας (1896) περιγράφει την αμάθεια και τις δεισιδαιμονίες του απλού λαού της ελληνικής υπαίθρου. Σ ’ ένα χωριό της Θεσσαλίας, το Νυχτερέμι, φτάνει ένας επαγγελματίας ζητιάνος, ο Τζιριτόκωστας Τζιριτόκωστας,

13 που πλουτίζει και θριαμβεύει εκμεταλλευόμενος την αμάθεια των χωρικών. Σ ’ ένα απόσπασμα ο παμπόνηρος ζητιάνος πείθει τις χωριάτισσες που είναι γεμάτες προλήψεις και δεισιδαιμονίες για τη δύναμη των βοτανιών του.

14 Η υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία Παναγιώτου Ομάδα εργασίας : Ιωάννης Γκιώνης, Αθανάσιος Ζέφις, Γεώργιος Καρατσώλης & Κωνσταντίνα Κέφου.


Κατέβασμα ppt " έθιμο : κάθε εκδήλωση της κοινωνικής ζωής που διατηρείται και επιβάλλεται από τη συνήθεια και την παράδοση. Κάθε λαός κρατούσε με θρησκευτική ευλάβεια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google