Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιωάννινα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιωάννινα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιωάννινα

2 Η πόλη των Ιωαννίνων Τα Ιωάννινα γνωστά και ως Γιάννενα ή Γιάννινα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου με κατοίκους. Ο κάτοικος ονομάζεται Ιωαννίτης, Ιωαννίτισσα, ή κοινώς Γιαννιώτης και Γιαννιώτισσα. Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις.

3 Παραδοσιακά Φαγητά Ιωαννίνων
Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη οπού κανείς μπορεί να βρει αμέτρητες ταβέρνες μεζεδοπωλεία και fast foods. Πρωτότυπες γεύσεις με ψάρια όπως πέστροφες και χέλια, αλλά και για όσους προτιμούν κρέας, υπάρχουν και διάφορα κρέατα παραδοσιακά μαγειρεμένα. Τα Ιωάννινα όμως έχουν πλούσια ποικιλία ζυμαρικών και ιδιαίτερα τις παραδοσιακές Γιαννιώτικες χυλόπιτες ό,τι δοκιμάσετε πρέπει σίγουρα να το συνοδεύσετε με το περίφημο ντόπιο τσίπουρο, ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας.

4 Η Ιστορία των Ιωαννίνων

5 Τα Ιωάννινα στην Παλαιολιθική εποχή.
Οι πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή των Ιωαννίνων εντοπίζονται από την Παλαιολιθική Εποχή, πριν χρόνια. Αυτό έχει αποδειχθεί από τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στο σπήλαιο της Καστρίτσας.

6 Τα Ιωάννινα στους Βυζαντινούς χρόνους
Ακολούθησε το διάστημα των σλαβικών επιδρομών στην ευρύτερη περιοχή κατά το τέλος του 6ου και στις αρχές του 7ου αι. μ.χ.. Το 879 η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά με το σημερινό της όνομα. Η πόλη καταλήφθηκε από τους Νορμανδούς, που επιδιόρθωσαν τα τείχη της πόλης για να απωθήσουν την επίθεση του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού. Η πόλη απελευθερώθηκε από τον Αλέξιο Κομνηνό το 1108.

7 Τα Ιωάννινα και το Δεσποτάτο της Ηπείρου
Το 13ο αι. με την εγκαθίδρυση του Δεσποτάτου της Ηπείρου τα Ιωάννινα ήταν το δεύτερο σημαντικότερο αστικό κέντρο της Ηπείρου, μετά την Άρτα. Ο ιδρυτής του Δεσποτάτου Μιχαήλ Α’ Κομνηνός Δούκας συνέβαλε στην εγκατάσταση στην πόλη επιφανών οικογενειών από την Κωνσταντινούπολη που είχαν φύγει λόγω της Άλωσης του 1204 από τους Σταυροφόρους. Από το ο Ανδρόνικος ΙΙΙ Παλαιολόγος με τη βοήθεια του Ιωάννη Κατακουζηνού καταλύουν το Δεσποτάτο της Ηπείρου και τα Ιωάννινα περιέρχονται υπό βυζαντινό έλεγχο από τους Βενετούς.                    

8 Τα Ιωάννινα στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό
Η σημαντικότατη πνευματική και εκπαιδευτική περίοδος που η πόλη γνώρισε ήταν στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό χάρης την απόρροια της οικονομικής ευημερίας που αποτέλεσαν το σημαντικότερο κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού μαζί με την Κωνσταντινούπολη και τα κέντρα του Ελληνισμού στη Βιέννη και στο Βουκουρέστι. Ιωαννίτες ήταν οι ιδρυτές και των τεσσάρων ελληνικών τυπογραφείων της Βενετίας. Στον 17ο και 18ο αιώνα χτίστηκαν πολλές ελληνιστικές σχολές: η Επιφανείου, η Μπαλάνειος και αργότερα η Ζωσιμαία Σχολή.

9 Τα Ιωάννινα υπό Τουρκοκρατία
Το 1430 οι Οθωμανοί, υπό τον Σινάν Πασά με την είσοδό τους στην πόλη δεσμεύτηκαν με έγγραφη συμφωνία να γίνουν σεβαστά πολλά προνόμια των κατοίκων, κυρίως περιουσιακά και εκκλησιαστικά. Το 1611 ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος ή Σκυλόσοφος, πρώην Επίσκοπος Λάρισας ηγήθηκε εκτεταμένης εξέγερσης στην περιοχή διότι καταπατήθηκε η συμφωνία αυτή. Η εξέγερση όμως καταπνίγηκε από το διοικητή της πόλης Ασλάν Πασά. Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου καταστράφηκε και στη θέση του ανεγέρθηκε το 1618 τζαμί αφιερωμένο στον Ασλάν Πασά που κατέπνιξε το κίνημα του Διονύσιου.

10 Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1913 στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο
Ο πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος ξέσπασε τον Οκτώβριο του Η Σερβία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο κύρηξαν πόλεμο στην Τουρκία με σκοπό να εξασφαλίσουν εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τα Ιωάννινα ελευθερώθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου το 1913.

11 Άλλες περιοχές του νομού Ιωαννίνων

12 Κόνιτσα Η Κόνιτσα είναι κωμόπολη κοντά στα Αλβανικά σύνορα. Απλώνεται αμφιθεατρικά στη πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα της οροσειράς της Πίνδου, όπου ο ποταμός Αώος συναντιέται με τον ποταμό Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο.. Η Κόνιτσα είναι περιφερειακό κέντρο για πολλά μικρά χωριά της Πίνδου ενώ διαθέτει αγορά, σχολεία και κέντρο υγείας.

13 Δωδώνη Η Δωδώνη είναι ορεινός οικισμός κτισμένος σε υψόμετρο 730 μ., με πληθυσμό 100 περίπου κατοίκων στην πρώην επαρχία του νομού Ιωαννίνων. Η Αρχαία Δωδώνη υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης. Προσδιορίζεται γεωγραφικά σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από τον οικισμό της Δωδώνης και κείται σε κλειστή κοιλάδα, στους σε υψόμετρο 600 μ. Ακόμη και σήμερα υπάρχει το μαντείο και το αρχαίο θέατρο.

14 Μέτσοβο Το Μέτσοβο είναι ένα πανέμορφο, γραφικό βλαχοχώρι που διακρίνεται για την αρχοντική όψη των οικισμών του, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και την έντονα παραδοσιακή ατμόσφαιρα που διατηρεί ζωντανή, σε ένα άγριο τοπίο με άπειρες φυσικές ομορφιές και σπάνια πανίδα και χλωρίδα.. Το ορεινό του κλίμα, καθορίζει και την απασχόληση των κατοίκων του, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη λαϊκή τέχνη, την επεξεργασία του ξύλου και την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, αλλά και τον τουρισμό, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει σημαντική εξέλιξη. Στο Μέτσοβο θα δείτε ακόμη, ντόπιους κατοίκους να φοράνε παραδοσιακές φορεσιές και να μιλάνε την τοπική διάλεκτο!

15 Ζαγοροχώρια Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα χωριά, όπου κανείς μπορεί να βρει ό,τι ζητάει. Χωριά με ζωή και ηρεμία, με απίστευτη θέα. Ξερές κορυφές, πεντακάθαρα ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες. Στα Ζαγοροχώρια ο επισκέπτης επίσης μπορεί να θαυμάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο που είναι τα κύρια υλικά από τα οποία φτιάχνονται ακόμη τα σπίτια.

16 Τζουμέρκα Στα Τζουμέρκα, αναπόσπαστο συμπλήρωμα της φυσικής ομορφιάς αποτελούν εξαίσια αρχιτεκτονικά μνημεία μεγάλων μαστόρων, όπως η γέφυρα της Πλάκας, η Μονή Αγ. Αικατερίνης, που έχουν σμιλευτεί στους τροχούς της ιστορίας και της χριστιανικής παράδοσης. Ο ορεινός όγκος των Τζουμέρκων αποτελεί τμήμα της νότιας Πίνδου, μοιράζεται μεταξύ των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και βρέχεται από δύο επιβλητικά ποτάμια: τον μεγάλο Άραχθο και τον παραπόταμό του Καλαρρύτικο. Ο συνδυασμός βουνό-ποτάμι κάνει την περιοχή κατεξοχήν προορισμό των εραστών των extreme sports.

17 Αξιοθέατα στα Ιωάννινα

18 Η λίμνη Παμβώτιδα Άξιο αναφοράς είναι το νησάκι της λίμνης (νήσος Ιωαννίνων), στο οποίο βρίσκεται μικρός οικισμός. Στη νησίδα της κυρά- Φροσύνης υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου το 1822 δολοφονήθηκε ο Αλί Πασάς.

19 Το Κάστρο των Ιωαννίνων
Το κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης. Η σημερινή του μορφή οφείλεται στον Αλί Πασά ο οποίος ξαναχτίζει το κάστρο το 1815 σχεδόν εκ θεμελίων. Από την κεντρική πύλη, στην οποία οι Τούρκοι απαγχόνισαν το νεομάρτυρα Γεώργιο, πολιούχο των Ιωαννίνων, μπαίνουμε στο χώρο του κάστρου. Η πύλη αυτή είναι στο τέλος της οδού Αβέρωφ. Επάνω από την κεντρική πύλη διακρίνουμε το οικόσημο του Αλί Πασά. Στη δεξιά πλευρά, υψώνεται πιο πάνω από το τείχος ο πύργος που χτίστηκε επί τουρκοκρατίας για το «Βενετσιάνικο» ρολόι του Κάστρου. Το ρολόι αυτό το αχρήστευσαν οι Ιταλοί το 1917 και αντικαταστάθηκε πρόσφατα από Γιαννιώτες. Τα στενά του δρομάκια μας οδηγούν στο λόφο που βρίσκεται το τζαμί του Ασλάν Πασά στη βόρεια ακρόπολη

20 Το σπήλαιο Περάματος Παλαιοί κάτοικοι των Ιωαννίνων, διηγούνται ότι η είσοδος του Σπηλαίου ήταν γνωστή πριν από το 1900 και ότι ο μπέης Χολιάσης Εφέντης την έκλεισε περί το 1907 για λόγους ασφαλείας. Από τότε όμως τίποτα δε θύμιζε την ύπαρξή του. Γνωστό έγινε κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1940) από κατοίκους του χωριού οι οποίοι κρύβονταν στα κοιλώματα του λόφου Γκοριτσιά, για να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς των αεροπλάνων. Το εσωτερικό ωστόσο του Σπηλαίου παρέμεινε άγνωστο, από το φόβο ή και το δέος που προκαλούσε, γιατί έπρεπε να προχωρήσει κανείς έρποντας επί 100 περίπου μέτρα, για να φτάσει σε θαλάμους με ψηλές οροφές. Μετά τον πόλεμο, και συγκεκριμένα το έτος 1951, περνώντας από εκεί τυχαία ο γεωλόγος-σπηλαιολόγος, Κων/νος Κασβίκης έμαθε για την ύπαρξή του. Εισχώρησε σε αυτό και θαύμαζε επί ατέλειωτες ώρες το έξοχο αριστούργημα της ελληνικής φύσης, το πρώτο σε μέγεθος και ομορφιά που συναντούσε στον νομό. Το 1956 βρέθηκαν απολιθωμένα δόντια και οστά της αρκούδας των σπηλαίων.

21 Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων
Στο 14ο χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αθηνών, κοντά στο Μπιζάνι, βρίσκεται το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του γλύπτη Παύλου Βρέλλη. Τα κέρινα ομοιώματα του μουσείου, σε φυσικό μέγεθος και ενταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, ξαναζωντανεύουν μορφές της νεότερης κυρίως ιστορίας. Τρεις οι θεματικές ενότητες του Μουσείου: η Προεπαναστατική περίοδος (το Κρυφό Σχολειό, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, το μαρτύριο του Διονυσίου Σκυλοσόφου κ.α.), γεγονότα του 1821 (οι Κλέφτες, ο θάνατος του Αλί πασά κ.α.) και εικόνες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (οι γυναίκες της Πίνδου κ.α.

22 Ο ποταμός Βοϊδομάτης Ο Βοϊδομάτης είναι ποταμός του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμος του Αώου. Ο ποταμός έχει συνολικό μήκος 15 χιλιόμετρα. Η ονομασία του Βοϊδομάτης προέρχεται από το σλάβικο Μπόντε - Ματ, που σημαίνει καλό νερό. Ο Βοϊδομάτης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, καθώς και το που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς.

23 Αθλήματα

24 ΠΑΣ Γιάννινα Ο Π.Α.Σ. Γιάννινα ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1966, έπειτα από συγχώνευση δυο τοπικών ομάδων των Ιωαννίνων, του Ατρόμητου και του Αβέρωφ. Ο ΠΑΣ είναι κυρίως γνωστός για τους πιστούς οπαδούς του, την ιστορικά δυνατή έδρα και την εξαιρετική ομάδα της δεκαετίας του '70, που της απεδόθη και το προσωνύμιο «Άγιαξ της Ηπείρου». Χαρακτηριστικό του ΠΑΣ είναι η συμμετοχή σε αγώνες μπαράζ, στα οποία έχει μετάσχει αρκετές φορές, με θριαμβευτικά αλλά συνηθέστερα οδυνηρά αποτελέσματα.

25 ΠΑΣ Γιάννινα Βαθμολογίες

26 Γιώργος Κουτσόγιαννης
Τέλος από την ομάδα explorers of ioannina Γιώργος Κουτσόγιαννης Θανάσης Μπουρογιαννόπουλος Γιώργος Μπηλιώνης Μάριος Φωτόπουλος


Κατέβασμα ppt "Ιωάννινα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google