Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

2 Η ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
1η Ομάδα Ντεμερτζή Αλή Παπαρήγας Κωσταντίνος Τσιφτσής Ηλίας Τσομπανούδη Βασιλική Τσομπανούδη Ελευθερία

3 Τι είναι τροφή ; Τροφή χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε ουσία που μπορεί να αφομοιωθεί από ένα ζωντανό οργανισμό προκειμένου να του προσφέρει τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία για την αναπλήρωση ενέργειας ή ουσιών που αναλώθηκαν και να εξασφαλισθεί η ανάπτυξη και η επιβίωσή του.

4 Γιατί τρώμε; Το σώμα είναι μία μεγάλη "μηχανή", έτσι κάθε μέρα το σώμα μας φτιάχνει ένα μικρό μυ, ένα κόκαλο, μία επιφάνεια δέρματος, μία μικρή ποσότητα αίματος και αντικαθιστά παλιούς φθαρμένους ιστούς με νέους. Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά γι' αυτή την ανοικοδόμηση τα βρίσκει στις τροφές που καταναλώνουμε. Τα θρεπτικά συστατικά των τροφών είναι:

5 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Οι πρωτεΐνες είναι ουσίες που βρίσκονται, κυρίως, σε ζωικές τροφές όπως το κρέας, το γάλα, το ψάρι και το αυγό αλλά και σε πολλές φυτικές όπως οι ξηροί καρποί, οι φακές και τα φασόλια και οι οποίες χρησιμεύουν στην κατασκευή των οργάνων του σώματός μας. Σχεδόν όλα τα όργανα του σώματός μας από το δέρμα, τα μάτια μας, τα μαλλιά μας μέχρι τους μύες, την καρδιά και το στομάχι είναι κατασκευασμένα από πρωτεΐνες. Κι επειδή κάθε μέρα εκατομμύρια κύτταρα των οργάνων αυτών καταστρέφονται, πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, για να μπορέσει ο οργανισμός μας να τα ξαναδημιουργήσει.

6 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι υδατάνθρακες είναι ουσίες που βρίσκονται σε τροφές όπως το ψωμί, τα φρούτα, τα ζυμαρικά, τα γλυκά. Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί αυτές τις ουσίες για να αντλήσει εύκολα και γρήγορα ενέργεια, έτσι ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις καθημερινές μας λειτουργίες. Όταν καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, ο οργανισμός μας τις διασπάει σε πολύ μικρές δομές, που ονομάζονται σάκχαρα και απορροφώνται από το αίμα. Τα σάκχαρα είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η σακχαρόζη, η λακτόζη το άμυλο το γλυκογόνο και η κυτταρίνη.

7 ΛΙΠΗ Όταν ακούτε τη λέξη «Λίπη», σίγουρα θα σας έρχεται στο νου κάτι που δεν πρέπει να τρώτε. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα Λίπη αποτελούν τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να καταναλώνουμε, για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αναπτυχθεί. Τα Λίπη αποτελούν τις αποθήκες ενέργειας, στις οποίες ο οργανισμός μας προστρέχει όταν έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Πρέπει να ξέρετε ότι για κάθε γραμμάριο λίπους που τρώμε, παίρνουμε 9 θερμίδες ενώ για κάθε γραμμάριο υδατανθράκων παίρνουμε 4 θερμίδες.

8 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Οι βιταμίνες πήραν το όνομά τους από την λατινική λέξη vita  που σημαίνει ζωή. Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια πανίσχυρη και πολύπλοκη μηχανή, η οποία όμως δεν μπορεί να δημιουργήσει βιταμίνες. Εάν έχουμε μια ισορροπημένη δίαιτα, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι προσλαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός. Κάθε βιταμίνη έχει έναν ξεχωριστό ρόλο. Η βιταμίνη Ε, όπως και οι βιταμίνες C και η Β-καροτίνη είναι «αντιοξειδωτική».

9 ΜΕΤΑΛΛΑ Παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της λειτουργίας του οργανισμού. Τα μέταλλα τα χωρίζουμε σε μακροστοιχεία, που είναι ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας σε μεγαλύτερη ποσότητα (όπως το ασβέστιο) και ιχνοστοιχεία, που είναι ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός σε πολύ-πολύ μικρές ποσότητες (όπως ο σίδηρος).

10 Ποιοι είναι οι παράγοντες επιλογής τροφών;
Βιολογικοί όπως η πείνα, η όρεξη, και η γεύση. Οικονομικοί όπως το κόστος, το εισόδημα, η διαθεσιμότητα. Φυσικοί όπως είναι η πρόσβαση, η εκπαίδευση, οι δεξιότητες και ο χρόνος. Κοινωνικοί όπως ο πολιτισμός, η οικογένεια, οι συμμαθητές και οι διατροφικές συνήθειες. Ψυχολογικοί όπως η διάθεση, το άγχος και η ενοχή.

11 Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του γρήγορου φαγητού; (fast food)
Παχυσαρκία Καρδιαγγειακά νοσήματα Καρκίνος Διαβήτης Αναιμία Αποξένωση από το οικογενειακό περιβάλλον Νωθρή συμπεριφορά ή τάση για εκνευρισμό Γι αυτό προτιμούμε το σπιτικό φαγητό το οποίο παρασκευάζεται με αγνότερα υλικά και σε κανονικό χρόνο ψησίματος, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών, με ελαιόλαδο και χωρίς πολύ αλάτι.

12 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ 2η Ομαδική εργασία των μαθητών:
Κοτζιάκαλφα Μαρία Λαχτάρα Ελένη Μποϊδανίνης Γιώργος Ρούφος Δημήτρης Φακή Νατάσα

13 Τι είναι η Μεσογειακή Διατροφή και ποια είναι η ιστορική αναδρομή της
Ο όρος Μεσογειακή διατροφή επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Angel Keys για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε το 1960, γνωστή ως Έρευνα των 7 χωρών, σε Ελλάδα, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ολλανδία και Φιλανδία. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, που διήρκησε 30 χρόνια, έδειξαν ότι οι Κρητικοί εμφάνιζαν το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, καθώς και τον μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής.

14 Ποια είναι τα οφέλη της. Η βιταμίνη Ε και C, η Β- καροτίνη, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, που περιέχονται σε πολλά από τα τρόφιμά της, είναι ουσίες αντιοξειδωτικές και θεωρούνται η καλύτερη διατροφική πρόληψη κατά του καρκίνου. Αποτελεί μια αξιοσύστατη διατροφική στρατηγική για την μείωση του βάρους σε υπέρβαρα, παχύσαρκα και διαβητικά άτομα. Αποτελεί τη βάση θεραπείας αλλά και πρόληψης του διαβήτη. Συμβάλει στην αντιμετώπιση και πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 9%. Είναι ισορροπημένη διατροφή από άποψη περιεκτικότητας και αναλογιών σε θρεπτικά συστατικά, εξαιτίας των τροφών που περιέχει. Μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον κατά 13%. Τα φρούτα, τα λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη) κτλ., που περιέχουν κάλιο, συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καλίου, συμβάλει στην προστασία της αρτηριακής πίεσης. Τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα και γαύρος) περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα και η κατανάλωσή τους συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου.

15 ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

16 Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.
Δημητριακά, Ψωμί, Ζυμαρικά, Ρύζι: Βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας και είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, γι’ αυτό η καθημερινή κατανάλωσή τους είναι αναγκαία. Είναι πλούσιες σε άμυλο και σε πρωτεΐνες. Φρούτα, Λαχανικά: Βρίσκονται στο δεύτερο επίπεδο της πυραμίδας και είναι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και βιταμίνες. Ελαιόλαδο: Βρίσκεται στο ακριβώς επόμενο επίπεδο. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και αποτελεί καλή πηγή αντιόξινων και μια εξαιρετική ποιοτικά πηγή λίπους για τον οργανισμό. Θεωρείται ένα διατροφικό στοιχείο ουδέτερο, από πλευράς επιπτώσεων, που σέβεται τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης.

17 Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.
Γαλακτοκομικά: Καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, τουλάχιστον αυτό απαιτεί η Μεσογειακή διατροφή. Η ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών γίνεται κυρίως με τη μορφή τυριού ή γιαουρτιού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ζωντανά βακτήρια που περιέχονται στο γιαούρτι μπορούν να συμβάλλουν ιδιαίτερα στην καλή υγεία. Ψάρια, Πουλερικά, Ελιά, Όσπρια, Ξηροί καρποί: Οι τροφές αυτές περιέχουν πολλές βιταμίνες και η κατανάλωση τους περιορίζεται στις 1- 2 μερίδες την εβδομάδα. Γλυκά, Αυγά, Πατάτα: Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και η κατανάλωσή του συνιστάται να είναι σπανιότερη. Κόκκινο κρέας: Αποτελεί το κόκκινο πανί για τους επιστήμονες, που κρούουν το κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις συνέπειες που κρύβει η υπέρμετρη και αλόγιστη κατανάλωσή του. Σχετίζεται με καρκίνο του εντέρου, καρκίνο του προστάτη και καρδιοπάθειες.   Κρασί: Σε ολόκληρη τη Μεσόγειο πίνεται με εγκράτεια και συνήθως συνοδεύει τα γεύματα. Για τους άντρες συνιστώνται δύο ποτήρια κρασί την ημέρα και για τις γυναίκες ένα.

18 Υγεία και διατροφή συμπτώματα και ψυχολογικές διαταραχές
Υγεία και διατροφή συμπτώματα και ψυχολογικές διαταραχές Η πληροφορίες από: Τα μελή της ομάδας: Άννα Χαρουτουνιάν Αριστοτέλης Χλωρίδης Δέσποινα Σταυράκη Ελευθερία Τσιφοτούδη Ελένη Χρυσοβέργη

19 Διατροφικές Διαταραχές και οι συνέπειες τους.
Διατροφικές Διαταραχές Τα αίτια των διατροφικών διαταραχών δεν έχουν εντελώς αποσαφηνιστεί, ωστόσο, φαίνεται να αποτελούν ένα συνδυασμό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

20 Συνέπειες Διατροφικών Διαταραχών
Οι διατροφικές διαταραχές έχουν αρνητικές επιρροές σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας όπως: Σωματική υγεία Ψυχική υγεία Κοινωνική ζωή Επαγγελματική ζωή Το είδος και η ένταση των συνεπειών αυτών εξαρτάται από την ποιότητα της διαταραχής, την περίοδο έναρξής της, καθώς και από την ιδιαίτερη χαρακτηριστική δομή του κάθε ατόμου.

21 Νευρική ανορεξία. Η νευρική ανορεξία (Anorexia nervosa) πιο γνωστή ως ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα του ή της, το φαγητό και την διατροφή τους. Τα άτομα με νευρική ανορεξία συνεχίζουν να νιώθουν πείνα αλλά επιτρέπουν στους εαυτούς τους μόνο πολύ μικρές ποσότητες φαγητού. Η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για άτομα με ανορεξία είναι θερμίδες αλλά υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις ολικής αθρεψίας.

22 Η Ψυχογενής Νευρική Ανορεξία έχει δύο τύπους:
Περιοριστικός τύπος (restricting type), ο οποίος χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη αυστηρή αποχή από το φαγητό Τύπος Υπερφαγίας/Κάθαρσης (binge eating/purging type), ο οποίος εκδηλώνεται με επεισόδια υπερφαγίας, δηλαδή τα άτομα καταναλώνουν σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο (<2 ώρες) ποσότητα τροφής μεγαλύτερη από αυτή που οι περισσότεροι μπορούν να καταναλώσουν σε αντίστοιχη χρονική περίοδο και σε ανάλογες συνθήκες. Τα επεισόδια ακολουθούνται από τεχνητή πρόκληση εμετού, λήψη καθαρτικών, κτλ., ώστε να διατηρηθεί το σωματικό βάρος πολύ χαμηλό. Μέση ηλικία έναρξης της διαταραχής είναι τα 17 χρόνια ενώ σπάνια εκδηλώνεται μετά τα 40. Η αιτιογένεση των Διατροφικών Διαταραχών είναι πολυπαραγοντική - Βιολογικοί, κοινωνικοί, οικογενειακοί και ψυχολογικοί παράγοντες φαίνεται να αλληλεπιδρούν και να συμβάλλουν στην εμφάνιση της Νευρικής Ανορεξίας.

23 Συμπτώματα: Ένα άτομο με ανορεξία μπορεί να εμφανίσει κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα: Προφανής, γρήγορη και δραματική απώλεια βάρους. Λανούγκο : Μικρές ανοιχτού χρώματος τρίχες φυτρώνουν στο κεφάλι και το σώμα. Κάνουν δίαιτες παρόλο που είναι αδύνατοι/ες ή επικίνδυνα ελλιποβαρείς.

24 Χρησιμοποιούν καθαρτικά, διαιτητικά χάπια, εμετικά, διουρητικά ή πηγαίνουν γρήγορα στο μπάνιο μετά τα γεύματα για να προκαλέσουν οι ίδιοι εμετό στον εαυτό τους και να αποβάλλουν τις περιττές θερμίδες. Κάνουν συχνή και επίπονη άσκηση. Δεν αντέχουν το κρύο εξαιτίας της έλλειψης μονωτικού λίπους ή κακής κυκλοφορίας του αίματος λόγω πολύ χαμηλής πίεσης. Εμφανίζουν επίσης υποθερμία καθώς το σώμα προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια. Κατάθλιψη

25 Αντιμετώπιση / Θεραπεία
Παρά την πολυπλοκότητα των διατροφικών διαταραχών η έγκαιρη διάγνωση είναι ουσιώδης καθώς αναγνωρίζοντας την ύπαρξη μιας τέτοιας διαταραχής σε ένα αρχικό στάδιο οι πάσχοντες έχουν μεγάλη πιθανότητα πλήρους αποκατάστασης. Η θεραπεία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πλάνο ιατρικής φροντίδας, ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, παροχής διατροφικών συμβουλών και μερικές φορές χορήγησης φαρμάκων.

26 …. Συνήθως η θεραπεία γίνεται σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον με την βοήθεια διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, Ψυχολόγων και διατροφολόγων. Πολλοί ασθενείς όμως μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Πρώτος στόχος της θεραπείας είναι να αποκατασταθεί η κατάσταση θρέψης του ατόμου και το βάρος να επανέλθει σε φυσιολογικά όρια. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει η ανάγκη για ψυχολογική στήριξη τόσο του ατόμου όσο και του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

27 Διατροφή και παχυσαρκία
Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η αύξηση της ποσότητας του σωματικούς λίπους, συνεπάγεται βέβαια και αύξηση του σωματικού βάρους. Από το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει εντάξει στον κατάλογο των παθήσεων. Ως νόσος ορίζεται κάθε κατάσταση που μειώνει την ποιότητα και την ποσότητα της ζωής. Για τους παχύσαρκους, η ποιότητα ζωής είναι σαφώς μειωμένη αλλά και συντομότερη, αφού εμφανίζουν συχνότερα πολλές και σημαντικές επιπλοκές υγείας, συγκρινόμενοι με άτομα φυσιολογικού βάρους.

28 Ποιες οι κυριότερες επιπλοκές της παχυσαρκίας
Η σοβαρή παχυσαρκία ενέχει κινδύνους για την υγεία καθώς παρουσιάζει επιπλοκές. Η συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά, η οποία παρατηρείται συνήθως στους άνδρες, προκαλεί πολύ συχνά εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, αρτηριοσκλήρυνση κλπ. Αντίθετα, η συσσώρευση λίπους στους μηρούς και τους γλουτούς, η οποία παρατηρείται συνήθως στις γυναίκες, προκαλεί κυρίως αγγειακά προβλήματα από τα κάτω άκρα, όπως φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων (κιρσούς) κλπ.

29 Παρακάτω φαίνονται οι κυριότερες επιπλοκές της παχυσαρκίας.
Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, 61% Καρκίνος ενδομητρίου, 34% Χολολιθίαση, 30% Οστεοαρθρίτιδα, 24% Αρτηριακή υπέρταση, 17% Καρκίνος μαστού, 11%

30 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΚΙΟΡΟΓΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΤΟΓΚΑΣ ΔΟΥΚΑΣ ΚΙΛΤΣΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

31 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες δεν χρειάζεται να τρώνε πολύ. Το μόνο που χρειάζονται είναι να ακολουθούν μια σωστή διατροφή που θα τους προσφέρει τα απαραίτητα συστατικά.

32 Οι τροφές που πρέπει να λαμβάνουν οι εγκυμονούσες πρέπει να είναι πλούσιες σε βιταμίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο. Τέτοιες τροφές είναι το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά.

33 Μεσογειακή Διατροφή στην Βρεφική Ηλικία
Τα φρούτα είναι πολύ σημαντικά στην ζωή των βρεφών. Επίσης εξίσου σημαντικά είναι και τα λαχανικά τα όποια εκτός από την υγεία του προσφέρουν προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος σημαντική είναι και η κατανάλωση πολλών υγρών.

34 Μεσογειακή Διατροφή στην Παιδική Ηλικία
Η παιδική ηλικία αποτελεί μία σημαντική φάση της ζωής του ανθρώπου καθώς τα παιδιά βρίσκονται σε μια προεφηβική ηλικία στην όποια πρέπει να προετοιμαστούν σωστά για την είσοδο στην εφηβεία.

35 Διατροφή στην εφηβεια Κατά τη διάρκεια της εφηβείας σημαντικό είναι το θέμα της διατροφής αφού οι αλλαγές που γίνονται τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά στους νέους πρέπει να υποστηρίζονται από την τροφή. Η τροφή σε αυτό το στάδιο της ζωής τους επηρεάζει την υγεία, την εμφάνιση αλλά και το βάρος τους.

36 Τι τρώνε οι έφηβοι Οι έφηβοι τρώνε περισσότερα «γρήγορα» φαγητά, γλυκά και σοκολάτες από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, λίπους και αλατιού, ενώ, λόγω του υψηλού γλυκαιμικού τους δείκτη, πολύ σύντομα το αίσθημα της πείνας επανέρχεται. Επίσης, τα τρόφιμα αυτά έχουν πολλές θερμίδες, με αποτέλεσμα τις γνωστές σε όλους μας επιπλοκές παχυσαρκίας και υπέρβαρου στους εφήβους. Ανησυχητικό, επίσης, είναι το γεγονός της ελλιπούς κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην εφηβική διατροφή.

37 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ 3η ΗΛΙΚΙΑ Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην ζωή των ηλικιωμένων. Πολλές είναι οι αρρώστιες που εμφανίζονται και οι περισσότερες αντιμετωπίζονται με πρόσληψη χαπιών. Για αυτό τον λόγο οι ηλικιωμένοι πρέπει να «χτίσουν» έναν «δυνατό» οργανισμό.

38 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας οι αθλητές και οι αθλήτριες εκφράζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον σχετικά με το πως η διατροφή τους επηρεάζει τις αθλητικές τους επιδόσεις εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική, αφού είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η κατάλληλη διατροφή από άποψη ποιότητας και ποσότητας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση και τον αγώνα, μεγιστοποιεί την απόδοση.

39 Τι να τρώνε οι αθλητές Πρέπει να τρώνε πολλούς υδατάνθρακες πριν την άσκηση, ειδικά τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυξάνουν σάκχαρο και ινσουλίνη και μειώνουν την καύση λίπους. Πρέπει να καταναλώνουν αρκετές πρωτεΐνες. Η γυμναστική προκαλεί την έκκριση αυξητικών ορμονών που «χτίζουν» περισσότερους μύες, μόνο όμως αν υπάρχουν τα απαραίτητα «δομικά υλικά», δηλαδή οι πρωτεΐνες. Καλό θα ήταν οι αθλητές να πίνουν ένα ποτήρι νερό μαζί με λίγα φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και μετά να γυμνάζονται για λεπτά. Για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της γυμναστικής, πρέπει να καταναλώνουν γρ. πρωτεΐνης λίγο προτού αρχίσουν ή μέχρι και μία-μιάμιση ώρα μετά το τέλος της. Αφού γυμναστούν, πρέπει να φάνε ένα καλό πρωινό, που συνδυάζει πρωτεΐνες, αργούς υδατάνθρακες και υγιεινά λιπαρά.

40 Τέλος Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.
Τέλος Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google