Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και περισσότεροι να ασχολούνται με τον αθλητισμό γενικά αλλά και συγκεκριμένα με τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και περισσότεροι να ασχολούνται με τον αθλητισμό γενικά αλλά και συγκεκριμένα με τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και περισσότεροι να ασχολούνται με τον αθλητισμό γενικά αλλά και συγκεκριμένα με τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες. Ο όρος υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες ή υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής είναι δραστηριότητες που γίνονται στην φύση με σκοπό την αναψυχή. Στον όρο υπαίθριες δραστηριότητες δεν συμπεριλαμβάνεται η έννοια του ανταγωνισμού, όπως νοείται στα άλλα αθλήματα. Συναγωνισμός (αν υπάρχει) είναι μόνο με τον εαυτό μας όταν προσπαθούμε να ξεπεράσουμε κάποιο εμπόδιο απλό ή δύσκολο και να γευτούμε τη χαρά που μας δίνει αυτό. Υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής λοιπόν, είναι ένας όρος που περικλείει την ευχαρίστηση την εποικοδομητική χρησιμοποίηση του ελεύθερου χρόνου (κυρίως στη φύση) καθώς και δραστηριότητες που προσφέρουν ξεκούραση, χαλάρωση και αναζωογόνηση από την ρουτίνα της εργασίας. Στην έρευνα μας θα αναφέρουμε ορισμένες τέτοιες αθλητικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην φύση.

2 ΡΑΦΤΙΝΓΚ Το Ράφτινγκ είναι ομαδικό σπορ κατάβασης ποταμού με φουσκωτή βάρκα. Το πλήρωμα αποτελείται από έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού και από 6-12 κωπηλάτες, ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας το οποίο καθορίζεται από το βαθμό δυσκολίας του ποταμού και την ποσότητα των νερών του. Ο έμπειρος οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα καθοδηγεί το πλήρωμα και του δίνει τις ανάλογες εντολές για να κωπηλατεί ανάλογα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα φυσικά εμπόδια που συναντώνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης. Όπως όλα τα σπορ περιπέτειας έτσι και το ράφτινγκ έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας συνεπώς και κάποιους κανόνες ασφαλείας. Έχει πάρει την ονομασία του από την αγγλική λέξη raft(σχεδία).ομαδικό σπορποταμούφουσκωτή βάρκασπορ περιπέτειας

3 ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ Το κανόε καγιάκ είναι ναυτικό άθλημα που διεξάγεται σε λίμνη, ποτάμι ή κωπηλατοδρόμιο με δύο τύπους σκαφών: κανόε (canoe) και καγιάκ (kayak), στα οποία αγωνίζονται ένας, δύο ή τέσσερις αθλητές. Κατά καιρούς έχουν γίνει αγωνίσματα με διάφορα μεγέθη σκαφών και σε ποικίλες αποστάσεις για άνδρες και γυναίκες.άθλημαλίμνηποτάμι

4 ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι από τα πιο δημοφιλή extreme sports στον κόσμο του βουνού και έχει αποκτήσει μεγάλο φανατικό κοινό εξαιτίας της απλής κατασκευής του, της ευκολίας του και των μεγάλων δυνατοτήτων του. Ιστορία: Στις αρχές του '60, ο αλεξιπτωτιστής Pierre Lemoigne, κατάφερε να κατασκευάσει έναν θόλο αλεξίπτωτου που θα είχε ραμμένες διόδους για τη ροή του αέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρέχει το αλεξίπτωτο πλήρη έλεγχο στον χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε ο αλεξιπτωτιστής να απογειωθεί από μια πλαγιά και να προσγειωθεί ακριβώς στο σημείο που θέλει στο έδαφος. Τι χρειάζεται: Το άθλημα απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, άριστη τεχνική, ψυχική και πνευματική διαύγεια, παρατηρητικότητα, αλλά και γνώσεις μετεωρολογίας και αεροδυναμικής, που παρέχονται από ειδικούς εκπαιδευτές.

5 MOUNTAIN BIKE / ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΥΝΟΥ Το mountain bike είναι ένα ποδήλατο ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για κίνηση μακριά από τους δρόμους της πόλης, σε έδαφος δύσβατο και με μεγάλες κλίσεις. Οι συνθήκες αυτές απαιτούν γερή κατασκευή, ειδικά λάστιχα (τρακτερωτά), πολύ δυνατά φρένα και αμορτισέρ και ειδικό σύστημα σασμάν με πολλές (18 έως 27) ταχύτητες, που διευκολύνουν την ποδηλασία στο ανώμαλο έδαφος και στις ανηφοριές. Μπορούμε να κάνουμε mountain bike σχεδόν παντού στη φύση και βασική προϋπόθεση είναι βέβαια να ξέρει κάποιος ποδήλατο.

6 ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ Η ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ είναι η τέχνη του αρμενίσματος στο νερό (σε θάλασσα ή σε λίμνη) χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική ή κύρια πηγή ενέργειας τον άνεμο. Το όνομά της είναι σύνθετο από το ιστίο + πλους, δηλαδή πλεύση με το πανί που τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα σκάφη για να ταξιδεύουν. Τα πανιά δένονταν στα κατάρτια (ιστούς), και με τη βοήθεια του αέρα τα σκάφη που ονομάζονταν ιστιοφόρα αρμένιζαν στις θάλασσες όλου του κόσμου. Και σήμερα ακόμη υπάρχουν πολλά τέτοια σκάφη, που όμως διατηρούν τις μηχανές ως βοηθητικές, σε περίπτωση που επικρατεί άπνοια, δηλαδή δεν φυσάει αέρας.θάλασσαλίμνηάνεμοιστίοπλουςκατάρτιαιστιοφόραάπνοια Στη σημερινή εποχή, όταν γίνεται λόγος για ιστιοπλοΐα, γίνεται για το άθλημα που είναι συναρπαστικό και ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν, γιατί συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με τις ικανότητες των αθλητών, που πρέπει να είναι πολύ καλά γυμνασμένοι, ειδικά στα πόδια και τη μέση.άθλημα

7 SKYDIVING Βουτιά στην αδρεναλίνη κάνει όποιος επιλέγει να δοκιμάσει το skydiving. H ελεύθερη πτώση, Sky Diving ή Parachuting, χρησιμοποιείται είτε με αλεξίπτωτο ή FAF (Free Accelerated Fall), όταν ο ίδιος ο αθλητής ελέγχει την ταχύτητα πτώσης, είναι ένα extreme sport, που έχει το δικό του πιστό κοινό στην Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετά μέρη στα οποία μπορεί κάποιος να επιχειρήσει μια ελεύθερη πτώση, όμως πιο δημοφιλείς περιοχές είναι γύρω από τη Θεσσαλονίκη, στη Λαμία και στη Θήβα. Η αρχική εκπαίδευση στην Ελλάδα διαρκεί ένα τριήμερο και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, καθώς και την πρώτη πτώση. Στα πρώτα άλματα το αλεξίπτωτο ανοίγει αυτόματα, ενώ αργότερα ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει πώς να ανοίγει ο ίδιος το κύριο αλεξίπτωτο του.

8 ΣΚΙ Το σκι ή χιονοδρομία είναι ένα χειμερινό άθλημα. Το σκι απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι οι ποικίλες καιρικές συνθήκες σε ορεινό έδαφος και οι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί κίνδυνοι. Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες τεχνικές κίνησης όπως σε άλλα αθλήματα. Είναι ατομικό άθλημα και ο κάθε αθλητής χρησιμοποιεί ειδική προστατευτική ενδυμασία, παπούτσια και κατάλληλα πέδιλα. Προέρχεται από την Σκανδιναβία και αρχικά κάλυπτε την ανάγκη μετακίνησης των ανθρώπων πάνω στο χιόνι. Αυτό επιτυγχάνονταν με ένα ζευγάρι μακρόστενες ξύλινες σανίδες, οι οποίες δένονταν σε παπούτσια ή σε μπότες, τα γνωστά ως σκι από τα οποία πήρε το όνομά του το άθλημα.Σκανδιναβία

9 ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ Παράλληλα με το χειμερινό σκι υπάρχει και το θαλάσσιο σκι, που έχει τους δικούς του κανονισμούς, το δικό του ξεχωριστό εξοπλισμό και βέβαια τη δική του ομορφιά. Τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί ιδιαίτερα στη χώρα μας, αφού διαθέτει ατέλειωτες παραλίες κατάλληλες για το θαλάσσιο σκι όπως και πολύ καλές καιρικές συνθήκες για την άσκησή του.θαλάσσιο σκι

10 ΙΠΠΑΣΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Ιππασία αναψυχής είναι μια διασκεδαστική υπαίθρια αθλητική δράση, και είναι επίσης μια καλή μορφή άσκησης. Η ιππασία ενδυναμώνει τον πυρήνα των μυών του σώματος. Επίσης, αποτελεί δραστηριότητα που ανακουφίζει το στρες και την ψυχική κούραση δίνοντας την ευκαιρία στον συμμετέχοντα να ασκηθεί μέσα στη φύση.

11 CANYONING Το Canyoning είναι ένα καινούριο σπορ των τελευταίων δεκαετιών. Είναι η διάσχιση των φαραγγιών ακολουθώντας την πορεία των υδάτων και προσπερνώντας κάθε εμπόδιο με τεχνικά μέσα. Δηλαδή η κατάβαση ενός φαραγγιού περπατώντας μέσα από το νερό, κάνοντας βουτιές σε βαθιά νερά, φυσικές τσουλήθρες που έχουν σχηματιστεί πάνω στους βράχους από την διάβρωση των νερών και κατάβαση με σχοινιά, όταν έχει καταρράκτες. Η ορολογία Canyoning στα Ελληνικά, λέγεται διάσχιση φαραγγιών. Το canyoning περιέχει ορειβασία, αναρρίχηση, σπηλαιολογία, κολύμβηση. Είναι ένα σπορ που συνδυάζει πολλά από τα αθλήματα του βουνού!

12

13

14

15

16 ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε κάθετη ή κεκλιμένη σκληρή επιφάνεια με την χρήση ειδικών τεχνικών και κινήσεων. Διακρίνεται στην «ασφαλισμένη» αναρρίχηση (με κανόνες και πρακτικές κίνησης και ασφάλισης και με τη χρήση σχοινιού) και στο bouldering, την αναρρίχηση δηλαδή σε χαμηλά βράχια ή κλειστές πίστες, χωρίς τη χρήση σκοινιού με μόνη, ενδεχομένως, εξασφάλιση από την χρήση ειδικών στρωμάτων. Υπάρχει ακόμα και η «σόλο» αναρρίχηση που λαμβάνει χώρα χωρίς τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Υφίστανται επίσης και διάφορες άλλες δευτερογενείς μορφές αναρρίχησης όπως λ.χ η «δενδροαναρρίχηση»bouldering


Κατέβασμα ppt "ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και περισσότεροι να ασχολούνται με τον αθλητισμό γενικά αλλά και συγκεκριμένα με τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google