Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενημέρωση για την Παχυσαρκία Ξώμαλη Ραλλιώ, Δρ. Βιολογίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενημέρωση για την Παχυσαρκία Ξώμαλη Ραλλιώ, Δρ. Βιολογίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενημέρωση για την Παχυσαρκία Ξώμαλη Ραλλιώ, Δρ. Βιολογίας
15o ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ενημέρωση για την Παχυσαρκία           ·       Υπεύθυνη καθηγήτρια Ξώμαλη Ραλλιώ, Δρ. Βιολογίας

2 Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας
Η παχυσαρκία χαρακτηρίσθηκε το 1948 ως χρόνια νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος όρισε την 24η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, παγκοσμίως περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται  ότι είναι υπέρβαρα. Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, καθώς ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος.

3 Δυστυχώς, η  νοσογόνος παχυσαρκία πλήττει  άμεσα και  τη χώρα μας, καθώς  22,5% του πληθυσμού (18,2% των γυναικών και 26% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι και 35,2% (30% των γυναικών και περισσότερο από το 40% των ανδρών) είναι υπέρβαροι, ενώ επιπλέον η Ελλάδα θεωρείται από τις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο σημαντική διατροφική πάθηση στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να επηρεάσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής των πασχόντων, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σχετίζεται στενά με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

4 ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Δ.Μ.Σ = ΒΑΡΟΣ (σε κιλά) ΥΨΟΣ Χ ΥΨΟΣ (σε μέτρα2)

5 ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Δ.Μ.Σ. ΕΙΣΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 18,5
ΑΔΥΝΑΤΟΙ: Δεν πρέπει να αδυνατίσετε άλλο και καλό είναι να αυξήσετε λίγο το βάρος σας. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ: Ησυχάστε! Δεν χρειάζεται να χάσετε βάρος. ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ: Είστε πάνω από τα φυσιολογικά όρια, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία σας. Προσπαθήστε να σταθεροποιήσετε το βάρος σας και στη συνέχεια να χάσετε τα παραπανίσια κιλά. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ: Το επιπλέον βάρος απειλεί την υγεία σας. Προσπαθήστε να μην πάρετε άλλα κιλά. Επιβάλλεται να μειώσετε το βάρος σας.

6 ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Δ.Μ.Σ ΒΑΘΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
30-35 1ου βαθμού Ήπια Πολύ αυξημένος 35-40 2ου βαθμού Μέτρια Σοβαρός Πάνω από 40 3ου βαθμού Σοβαρή Πολύ σοβαρός

7 Δ.Μ.Σ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΡΟΣ = 61 19,06 ΥΨΟΣ2 1,792 3,2

8 ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Δ.Μ.Σ. ΕΙΣΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 18,5
ΑΔΥΝΑΤΟΙ: Δεν πρέπει να αδυνατίσετε άλλο και καλό είναι να αυξήσετε λίγο το βάρος σας. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ: Ησυχάστε! Δεν χρειάζεται να χάσετε βάρος. ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ: Είστε πάνω από τα φυσιολογικά όρια, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία σας. Προσπαθήστε να σταθεροποιήσετε το βάρος σας και στη συνέχεια να χάσετε τα παραπανίσια κιλά. ΠΑΝΩ ΑΠΌ 30 ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ: Το επιπλέον βάρος απειλεί την υγεία σας. Προσπαθήστε να μην πάρετε άλλα κιλά. Επιβάλλεται να μειώσετε το βάρος σας.

9 ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Για να διαπιστώσετε αν το βάρος σας είναι κανονικό, πρέπει να υπολογίσετε το Δείκτη Μάζας Σώματος. Εάν έχετε Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ του 18,5 – 25, τότε το βάρος σας είναι φυσιολογικό. Ο συγκεκριμένος δείκτης μετρά την περίσσεια βάρους και όχι λίπους. Για ένα μέσο άνθρωπο, όμως, το υπερβάλλον βάρος ταυτίζεται με το επιπλέον λίπος. Εάν θέλετε να υπολογίσετε με ακρίβεια το ποσοστό λίπους στο σώμα σας πρέπει να κάνετε λιπομέτρηση.

10 ΤΥΠΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

11 ΤΥΠΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

12 ΤΥΠΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΜΕΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΔΡΕΣ
Μεγαλύτερη από 102 εκ. Πολύ αυξημένος ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μεγαλύτερη από 88 εκ.

13 ΤΥΠΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Όταν τα παραπάνω κιλά συσσωρεύονται στην κοιλιά, το σώμα χαρακτηρίζεται ως <μήλο>- παχυσαρκία κεντρικού τύπου. Όταν το επιπλέον βάρος βρίσκεται κυρίως στο κάτω μέρος του σώματος, τότε το σώμα χαρακτηρίζεται ως <αχλάδι> - παχυσαρκία γυναικείου τύπου. Η εναπόθεση του λίπους μπορεί επίσης να είναι ομοιόμορφη στον κορμό και στα άκρα. Οι περισσότεροι κίνδυνοι για την υγεία σχετίζονται με την παχυσαρκία κεντρικού τύπου, όταν το συσσωρευμένο λίπος είναι σπλαχνικό, δηλαδή βρίσκεται μέσα στην κοιλιά.

14 ΑΙΤΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

15 ΑΙΤΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Οι κακές συνήθειες διατροφής και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα οδηγούν στην παχυσαρκία. Οι συνήθεις δικαιολογίες του τύπου <φταίνε οι ορμόνες μου> δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, για την συντριπτική πλειοψηφία των παχύσαρκων. Οι συχνές δίαιτες χωρίς την επίβλεψη ειδικού οδηγούν στα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κοινωνικοί παράγοντες, όπως ο γάμος ή η αλλαγή επαγγέλματος, καθώς και συναισθηματικοί λόγοι, όπως μια σοβαρή απογοήτευση, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους.

16

17 ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Η πρώτη επικίνδυνη φάση για την εμφάνιση της παχυσαρκίας είναι η εμβρυϊκή ηλικία. Τα παιδιά ηλικίας 5 –7 ετών και οι έφηβοι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και καθοδήγηση από τους γονείς τους όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες. Η περίοδος των σπουδών και των πρώτων επαγγελματικών βημάτων μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, εάν συνδυαστεί με κακή διατροφή και καθιστική ζωή. Οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές τις περιόδους της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

18 θερμίδες βασικού μεταβολισμού θερμίδες δραστηριοτήτων
ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ Ημερήσιες θερμίδες = θερμίδες βασικού μεταβολισμού + θερμίδες δραστηριοτήτων

19 ΤΥΠΟΙ ΓΙΑ ΕΥΡΕΣΗ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ
ΑΝΔΡΕΣ 66,5+(13,75 x βάρος σε kg)+(5,003 x ύψος σε cm)-(6,775 x ηλικία σε χρόνια) (Εξίσωση Harris-Benedict)

20 ΤΥΠΟΙ ΓΙΑ ΕΥΡΕΣΗ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ 655.1+(9.563 x βάρος σε κιλά)+(1.850 x ύψος σε cm)-(4,676 x ηλικία σε χρόνια) (Εξίσωση Harris-Benedict)

21 ΤΥΠΟΙ ΓΙΑ ΕΥΡΕΣΗ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΡΥΘΜΟΥ
Λέγκα 655,1+(9,563 x 49)+(1,850 x 163)-(4,676x 15)= 1355 Kcal (Εξίσωση Harris-Benedict)

22 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Π0ΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕ ΕΠΙ ΑΝ 1,30 Κάνετε καθιστική ζωή και η δουλειά σας δεν απαιτεί ιδιαίτερη σωματική κίνηση, π.χ. είστε υπάλληλος γραφείου 1,45 Έχετε μέτρια φυσική δραστηριότητα, δηλαδή περπατάτε καθημερινά και λόγω επαγγέλματος βρίσκεστε σε κίνηση, π.χ. είστε πωλητής. 1,60 Έχετε έντονη φυσική δραστηριότητα, γεγονός που σημαίνει ότι το επάγγελμά σας απαιτεί να είστε διαρκώς σε κίνηση, π.χ. είστε ταχυδρόμος.

23 ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ Λέγκα
ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ Λέγκα Ημερήσιες θερμίδες = x 1,45 = 1964

24

25 ΤΥΠΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

26

27 ΤΥΠΟΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

28

29

30 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Η παχυσαρκία σχετίζεται με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, οι κυριότερες από τις οποίες είναι : ο διαβήτης τύπου II, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι εμφανίζουν μεγάλη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους στην περιοχή των γοφών. Η ποιότητα της ζωής των παχύσαρκων είναι σαφώς μειωμένη.

31 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

32 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Η ποσότητα της τροφής, δηλαδή οι θερμίδες που παίρνουμε, πρέπει να είναι τόση ώστε να διατηρείται το βάρος μας στα επιθυμητά όρια. Η διατροφή πρέπει να μας προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, στις ποσότητες που απαιτούνται για τον καθένα από εμάς. Η συνολική ποσότητα λίπους της διατροφής μας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% των συνολικών μας ενεργειακών αναγκών. Από αυτά τα λίπη μόνο το 10% μπορεί να είναι ζωικής προέλευσης. Το 55% της διατροφής μας πρέπει να καλύπτεται από υδατάνθρακες, όπως είναι το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, τα φρούτα, τα χόρτα και τα όσπρια.

33 Πρέπει επίσης να περιορίσουμε το αλάτι.
Η κατανάλωση καφέ δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνά τα τρία φλιτζάνια την ημέρα. Από τα οινοπνευματώδη δεν πρέπει να παίρνουμε πάνω από το 5% των ημερήσιων θερμίδων μας, δηλαδή δύο ποτά την ημέρα.

34 Ένας λογικός αρχικός στόχος είναι η μείωση του σωματικού βάρους κατά 10% σε διάστημα 6 μηνών.
Το παραπάνω απαιτεί ένα αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων κατά Kcal/ημέρα σε ασθενείς με ΔΜΣ και Kcal/ημέρα σε ασθενείς με ΔΜΣ >35.

35 Αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων κατά Kcal/ημέρα μπορεί να επιτευχθεί με μια δίαιτα Kcal/ημέρα για τις γυναίκες και Kcal/ημέρα για τους άνδρες. Η φτωχή δίαιτα σε υδατάνθρακες και οι δίαιτες «του συρμού» μπορεί να διευκολύνουν την πρώιμη απώλεια βάρους, αλλά αυτές οι δίαιτες είναι δύσκολο να διατηρηθούν, είναι συχνά ανθυγιεινές και μπορεί να μειώσουν την αυτοεκτίμηση καθώς το βάρος τελικά επανέρχεται.

36 Τι συμβαίνει όταν ακολουθεί κάποιος μια χημική δίαιτα;
Οι χημικές δίαιτες δεν περιέχουν καθόλου υδατάνθρακες (ή ελάχιστους), ενώ βασικά συστατικά τους είναι οι πρωτεΐνες. Αποτέλεσμα αυτών των διαιτητικών χειρισμών είναι η εμφάνιση οξόνης, την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλει με τη διούρηση και έτσι δημιουργείται αφυδάτωση. Γι αυτό το λόγο το μεγαλύτερο ποσοστό του βάρους που χάνει κανείς από τις χημικές δίαιτες αντιστοιχεί σε νερό και, όπως αναφέρεται στη βιβλιογραφία, μόνο το 10% αντιστοιχεί σε λίπος.

37 Υπάρχει αλήθεια στις δίαιτες που μας προτείνονται σύμφωνα με την ομάδα αίματος;
Όχι. Πρόκειται για ένα εφεύρημα καθώς στη βιβλιογραφία δεν υπάρχει πουθενά αντίστοιχη τεκμηρίωση. Σκοπό έχει να εκμεταλλευτεί την αδυναμία των ατόμων με πρόβλημα βάρους και την επιθυμία τους για λύση στο πρόβλημά τους.

38 Υπάρχουν συνδυασμοί τροφών που πρέπει να αποφεύγονται;
ΌΧΙ. Συνιστάται να μην συνυπάρχουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες (π.χ. κρέας με πατάτες). Σε μακροχρόνια βάση μπορεί να χάσει βάρος αυτός που τρέφεται κατ' αυτόν τον τρόπο, αυτό όμως θα οφείλεται στη μειωμένη ποσότητα τροφής και στη μονοτονία από την επανάληψη των συγκεκριμένων τροφών.

39 Μπορεί να χάσει κανείς λίπος, με τα μηχανήματα που υπάρχουν στα διάφορα κέντρα αδυνατίσματος;
Τα μηχανήματα, όχι μόνο δεν έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το λίπος σώματος, αλλά προκαλούν πολλαπλά προβλήματα στον οργανισμό (αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές κλπ). Το λίπος σώματος δεν μειώνεται εξωγενώς. Δεν μπορεί να επέμβει κανένα μηχάνημα και να το «κάψει». Μόνο αν δημιουργηθεί αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή αν μειώσει κανείς την προσλαμβανόμενη ενέργεια (θερμίδες) ή αν αυξήσει την καταναλισκόμενη ενέργεια (μέσω της άσκησης) μπορεί να μειώσει το λίπος σώματος.

40 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

41 ΑΣΚΗΣΗ . Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της άλιπης μάζας στο σώμα, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο βασικός μεταβολισμός. Δηλαδή πολύ απλά, 'καίμε' περισσότερες θερμίδες.

42 ΑΣΚΗΣΗ Οι συνηθισμένες δουλειές του νοικοκυριού μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε σημαντικό αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων. Παραδείγματα θερμίδων που «καίγονται» σε μια ώρα από μια γυναίκα βάρους 59 Kg και από έναν άνδρα βάρους 81,5 Kg είναι: καθάρισμα παραθύρων (208/288), κηπουρική (416/576), περιποίηση του γρασιδιού (351/486), βάψιμο του σπιτιού (273/378), πλύσιμο του αυτοκινήτου (195/270) και χορός (208/288).

43 ΑΣΚΗΣΗ Για αποφυγή επαναπρόσληψης χαμένων κιλών (σε πρώην παχύσαρκα άτομα) απαιτείται μέτρια σωματική δραστηριότητα λεπτά ημερησίως. Για να μην περάσει ένα υπέρβαρο άτομο στο στάδιο της παχυσαρκίας, απαιτούνται λεπτά μέτριας σωματικής άσκησης σε καθημερινή βάση.

44 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ
Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι να προσλαμβάνετε από την τροφή ενέργεια λιγότερη από αυτήν που ξοδεύετε. Για να χάσετε βάρος ή να προλάβετε την παχυσαρκία, πρέπει να τρώτε με μέτρο. Η προσπάθεια για απώλεια βάρους έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται η δίαιτα με την άσκηση. Αποτελεσματική θεωρείται η άσκηση στην οποία καταναλώνονται ημερησίως γύρω στις 300 θερμίδες.

45 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

46 ΦΑΡΜΑΚΑ Τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν για την παχυσαρκία αποσκοπούσαν στην πρόκληση ανορεξίας. Ανάμεσά τους ήταν οι αμφεταμίνες, το Reductil (sibutramine) και το Acomplia (rimonalant). Τα φάρμακα αυτά λόγω των σοβαρών παρενεργειών τους αποσύρθηκαν και δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων είναι οι ορμόνες του θυρεοειδή αδένα οι οποίες αυξάνουν το μεταβολισμό και κατά συνέπεια τις καύσεις. Προφανώς και οι επιπτώσεις αυτής της θεραπευτικής αγωγής είναι ολέθριες. Το φάρμακο που συνεχίζει να κυκλοφορεί στις μέρες μας είναι η ορλιστάτη που εμποδίζει την απορρόφηση των λιπαρών από το έντερο. Στην έκταση που γνωρίζουμε το αρνητικό της χρήσης του φαρμάκου αυτού είναι οι συχνές διάρροιες.

47 ΦΑΡΜΑΚΑ Τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής θεραπείας είναι γενικά περιορισμένα και για τον λόγο αυτό δεν θεωρείται επαρκής θεραπεία για τη βαριά παχυσαρκία. Η μέση απώλεια βάρους φθάνει τα κιλά σε διάστημα 6-12 μηνών. Με τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, αν δεν υπάρξουν στο μεταξύ δραστικές αλλαγές της διατροφής και των συνηθειών, το βάρος ανακτάται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

48 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Δεν υπάρχουν <μαγικά> χάπια για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής γίνεται μόνο όταν έχουν προηγηθεί σοβαρές προσπάθειες για απώλεια βάρους με δίαιτα και άσκηση. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα εγκεκριμένο φάρμακο, η ορλιστάτη που δρα μόνο σε συνδυασμό με δίαιτα. Μη δοκιμάζετε φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες

49 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

50 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Περιοριστικές τεχνικές.
Oι τεχνικές αυτές μειώνουν την ποσότητα του φαγητού που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής και αυξάνουν το χρονικό διάστημα για το οποίο αισθάνεται κορεσμό. Αυτό επιτυγχάνεται μικραίνοντας το τμήμα του στομάχου που αποθηκεύει την τροφή. Υπάρχουν τέσσερις περιοριστικές τεχνικές: 1.Γαστρικός ρυθμιζόμενος δακτύλιος (Lap-Banda) 2.Γαστρική παράκαμψη ή γαστρικό by pass 3.Γαστρικό μπαλόνι 4. Sleeve gastrectomy (γαστρικό «μανίκι»)

51 Γαστρικός Δακτύλιος

52 Γαστρικό Βy-Pass

53 Αφαίρεση του θόλου του στομάχου(μανίκι).

54 Γαστρικό μπαλόνι

55 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Τεχνικές δυσαπορρόφησης
Επεμβάσεις που προκαλούν δυσαπορρόφηση με την παράκαμψη μέρους του γαστρεντερικού σωλήνα, ώστε να μειώνεται η διάρκεια έκθεσης των τροφών στον εντερικό βλεννογόνο και να απορροφάται μικρότερο ποσό θερμίδων: Οι τεχνικές δυσαπορρόφησης είναι οι εξής: 1.Γαστρεκτομή και χολοπαγκρεατική παράκαμψη (Scopinaro) 2.Γαστρεκτομή και δωδεκαδακτυλική εκτροπή 3.Γαστρική παράκαμψη με έλικα δυσαπορρόφησης (Γαστρικό by-pass)

56 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας γίνεται μόνον όταν η προσπάθεια απώλειας βάρους με δίαιτα, άσκηση ή φάρμακα έχει αποτύχει. Η εγχείρηση γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που ο ασθενής έχει Δ.Μ.Σ. πάνω από 40 ή ζυγίζει 45 κιλά πάνω από το φυσιολογικό του βάρος. Σε αντίθετη περίπτωση, η επέμβαση γίνεται μόνον όταν συνυπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που οφείλονται στην παχυσαρκία. Οι επεμβάσεις μειώνουν τη χωρητικότητα του στομάχου, οπότε αναγκάζεστε να περιορίσετε την ποσότητα του φαγητού που τρώτε. Επίσης οι επεμβάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η μέγιστη απώλεια βάρους επιτυγχάνεται μέσα στα πρώτα δύο χρόνια μετά την επέμβαση.

57 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

58 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Συμβουλευτική σχετικά με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση. Τήρηση ημερολογίου σχετικά με τις τροφές που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, την ώρα, κάτω από ποιες συνθήκες και παρουσία ποιων ατόμων. Έλεγχος ερεθισμάτων (π.χ. ψωνίζοντας τρόφιμα από κατάλογο) και φύλαξη των τροφών εκτός οπτικού πεδίου. Αλλαγή συνηθειών, π.χ. μάσηση της τροφής για περισσότερη ώρα πριν την κατάποση και αλλαγή της ώρας λήψης της τροφής. Σύστημα ανταμοιβής, δηλαδή καθορισμός μιας αμοιβής για την πιστή τήρηση της δίαιτας. Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι να προσλαμβάνετε από την τροφή ενέργεια λιγότερη από αυτήν που ξοδεύετε. Για να χάσετε βάρος ή να προλάβετε την παχυσαρκία, πρέπει να τρώτε με μέτρο. Η προσπάθεια για απώλεια βάρους έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται η δίαιτα με την άσκηση. Αποτελεσματική θεωρείται η άσκηση στην οποία καταναλώνονται ημερησίως γύρω στις 300 θερμίδες.

59

60

61 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Obesity, Preventing and Managing the Global Epidemic. Report of WHO Consultation on Obesity. Geneva, 3-5 June 1997. Καφάτος Γ. Αντώνης. Παχυσαρκία. Πρόληψη και αντιμετώπιση. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Αθήνα 2002. Ψάλτη Νίκη. Ποτέ πια περιττά κιλά. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε. Αθήνα 2001. Harris-Benedict equation Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας. Ενημερωτικά θέματα Obesity Data International Association for the Study of Obesity (IASO) paxisarkiadiaita.htm


Κατέβασμα ppt "Ενημέρωση για την Παχυσαρκία Ξώμαλη Ραλλιώ, Δρ. Βιολογίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google