Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
1
ΧΟΙΡΙΝΑ 1 Ευριπίδης Σάββα Ευριπίδης Σάββα
2
ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η αφθονία του χοιρινού κρέατος στην κυπριακή αγορά, το τρυφερό και τραγανό ψαχνό ακόμη και των μεγαλύτερων ζώων, η λεπτή του γεύση και η χαμηλή του τιμή, κάνουν το χοιρινό κρέας πολύ καλή επιλογή σε οποιοδήποτε μενού. Το χοιρινό κρέας χρησιμοποιείται πολύ στην παρασκευή αλλαντικών λόγω των προτερημάτων του, όπως είναι η γεύση και η τρυφεράδα του. 2 Ευριπίδης Σάββα
3
XOIΡINA #1 Στόχοι του μαθήματος Ο μαθητής να είναι σε θέση να:
Αξιολογεί την ποιότητα του χοιρινού κρέατος. Υπολογίζει την ποσότητα της μερίδας χοιρινών παρασκευών. Αναφέρει τη διάρκεια ψησίματος των χοιρινών ρόστων. Κατονομάζει τα τεμάχια του χοιρινού σφάγιου και αξιολογεί την ποιότητά τους. Ευριπίδης Σάββα
4
Το ψαχνό να έχει ροζ χρώμα και λεπτές ίνες.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Το ψαχνό να έχει ροζ χρώμα και λεπτές ίνες. Το λίπος να είναι άσπρο, απαλό και σε κανονική ποσότητα. Τα κόκαλα να είναι μικρά, λεπτά και με ροζ στίγματα. Το δέρμα να είναι καθαρό και λείο. 3 Ευριπίδης Σάββα
6
ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΕΡΙΔΑ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΟΚΚΑΛΟ 200 ΓΡ
ΧΟΙΡΙΝΟ ΧΩΡΙΣ ΚΟΚΚΑΛΟ 160 ΓΡ Ευριπίδης Σάββα Ευριπίδης Σάββα
7
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΨΗΝΕΤΑΙ 25 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ½ ΚΙΛΟ ΚΑΙ 25 ΛΕΠΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ Ευριπίδης Σάββα
8
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ Το κρέας περιέχει:
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ, οι οποίες είναι απαραίτητες για ανάπτυξη και ανάπλαση. ΛΙΠΟΣ, το οποίο καιγόμενο στον οργανισμό μας, δίνει ενέργεια. ΑΛΑΤΑ, που είναι πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο και χαλκό. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, Α και σύμπλεγμα των βιταμινών Β. ΕΚΧΕΙΛΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, που δίνουν στο κρέας τη χαρακτηριστική του γεύση. Η ποσότητά τους διαφέρει και εξαρτάται από την ηλικία, την εργασία και τη διατροφή του ζώου. Ευριπίδης Σάββα
9
ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ
1 Κότσι - Knuckle – Γ 6 Στήθος – fore hock – Γ 2 Μπούτι – Leg – Α 7 Σπάλα – shoulder – Β 3 Νεφραμιά – Loin – Α 8 Σβέρκο – spare ribs – Γ 4 Καρέ – Best end – Α 9 Λαιμός – Neck – Γ 5 Κοιλιά – belly - B 10 Κεφάλι – Head - Γ 4 Ευριπίδης Σάββα
10
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αξιολογεί την ποιότητα του χοιρινού κρέατος.
Υπολογίζει την ποσότητα της μερίδας χοιρινών παρασκευών. Αναφέρει τη διάρκεια ψησίματος των χοιρινών ρόστων. Κατονομάζει τα τεμάχια του χοιρινού σφάγιου και αξιολογεί την ποιότητά τους. Ευριπίδης Σάββα
11
Ευριπίδης Σάββα
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.