Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΓΚΟΥΡΩΝ Από τη Ναταλία Εύζωνα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΓΚΟΥΡΩΝ Από τη Ναταλία Εύζωνα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΓΚΟΥΡΩΝ Από τη Ναταλία Εύζωνα
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΓΚΟΥΡΩΝ Από τη Ναταλία Εύζωνα

2 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΚΑΜΠΕΡΑ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΕΚΤΑΣΗ
ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΓΛΩΣΣΑ ΑΓΓΛΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ

3 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
Η Αυστραλία είναι το μεγαλύτερο κράτος της Ωκεανίας και περιλαμβάνει την ομώνυμη νήσο, την Τασμανία και άλλα μικρότερα νησιά. Η χώρα βρέχεται βορειανατολικά από τον Ειρηνικό Ωκεανό και νοτιοδυτικά από τον Ινδικό. Το έδαφός της είναι γενικά επίπεδο με λίγους ορεινούς όγκους που βρίσκονται κυρίως κεντρικά και ανατολικά, εκεί όπου υπάρχουν και οι εύφορες πεδινές εκτάσεις, ενώ στη δύση κυριαρχούν οι έρημοι και οι στέπες.  Τα σημαντικότερα βουνά είναι οι Αυστραλιανές Κορδιλιέρες που απλώνονται κατά μήκος των νοτιανατολικών ακτών, με ψηλότερη κορυφή το Κοζιόσκο (2230 μ.). Η Αυστραλία είναι ιδιαίτερα φτωχή σε νερά. Τα ποτάμια της άλλοτε υπερχειλίζουν και άλλοτε περνούν περιόδους απόλυτης ξηρασίας. Ο σημαντικότερος ποταμός της είναι ο Μάρεϊ και η κυριότερη λίμνη της, με υφάλμυρα νερά η Έιρ.

4 Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

5 ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ Η χλωρίδα και η πανίδα της Αυστραλίας παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Πλούσια βλάστηση συναντάμε μόνο στο ανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Στα κεντρικά βαθύπεδα απλώνονται λιβάδια σαβάνας και στέπες. Στις ερήμους βρίσκουμε μόνο θάμνους και κακτοειδή. Το ζωικό βασίλειο της Αυστραλίας χαρακτηρίζεται από τη σχεδόν αποκλειστική παρουσία των πανάρχαιων μαρσιποφόρων θηλαστικών, όπως είναι τα καγκουρό και τα κοάλα. Τέλος, στην Αυστραλία βρίσκουμε και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη κοραλλιών.

6 Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΕ ΧΑΡΤΗ

7 ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Αυστραλίας παρουσιάζει διάφορες παραλλαγές. Στα παράλια της χώρας το κλίμα είναι τροπικό, ενώ στο εσωτερικό ηπειρωτικό και ξερό. Ειδικά στα βόρεια παράλια που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό, επικρατούν ισχυρές καλοκαιρινές βροχοπτώσεις. Αντίθετα, το ορεινό τείχος των Αυστραλιανών Άλπεων δίνει στο κλίμα του νοτιοανατολικού άκρου της χώρας μια εύκρατη μεσογειακή χροιά.

8 ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

9 Η ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΔΝΕΪ Η όπερα του Σύδνεϋ βρίσκεται στο Σίδνεϊ, στη Νότια Νέα Ουαλία της Αυστραλίας. Είναι ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του 20ού αιώνα, και ένας από τους διασημότερους τόπους άσκησης τεχνών στον κόσμο. Τοποθετημένο στο σημείο Bennelong στο λιμάνι του Σίδνεϊ και κοντά στην εξίσου διάσημη γέφυρα του Σίδνεϊ, το κτήριο και τα περίχωρά του διαμορφώνουν μια εικονική αυστραλιανή εικόνα. Είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Εκτός από πολλά περιοδεύοντα θέατρα, μπαλέτα, και μουσικές παραγωγές, η όπερα είναι το σπίτι της όπερας της Αυστραλίας, θεάτρων του Σίδνεϊ και της συμφωνικής ορχήστρας του Σίδνεϊ.

10 ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
   Ο Ισπανός Λουί Τόρες ήταν αυτός που για πρώτη φορά πλησίασε την Αυστραλία στις αρχές του 17ου αιώνα.     Στα 1642 εξερευνήθηκε το νοτιοανατολικό τμήμα της Αυστραλίας από τον Τάσμαν (που έδωσε το όνομά του στη σημερινή Τασμανία).      Ο Βρετανός Κουκ πλησίασε στα ανατολικά παράλια της χώρας και τους έδωσε το όνομα «Νέα Νότια Ουαλία».       Μετά το πρώτο κύμα μετανάστευσης προς την Αυστραλία, η ανακάλυψη χρυσού στη Βικτόρια και στη δυτική ακτή (1851 και 1890 αντίστοιχα) προσέλκυσε χιλιάδες νέους μετανάστες στο νησί, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού.    

11 Η ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

12 ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
 Το 1901 όλες οι αποικίες που μέχρι τότε ζούσαν στην Αυστραλία συνενώθηκαν στην «Ομοσπονδία της Αυστραλίας » που κατάφερε να γίνει κράτος ανεξάρτητο και αμέσως μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.     Στη Μελβούρνη υπήρξε η έδρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (ως το 1927 ), ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στη νέα πρωτεύουσα Καμπέρα.     Κατά τη διάρκεια  του Α’ Παγκόσμιου  Πολέμου, η Αυστραλία τάχθηκε στο πλευρό της Μ. Βρετανίας στέλνοντας στην Ευρώπη γύρω στους στρατιώτες.    

13 ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

14 ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
 Στα 1930 μια ισχυρότατη οικονομική κρίση αναστάτωσε την Αυστραλία φτάνοντάς την στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.     Με την έναρξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου ξεκίνησε και η ανάκαμψη της οικονομίας του κράτους.      Η συμμετοχή της Αυστραλίας στο Β’ Παγκόσμιο ήταν σημαντική, καθώς υπήρξε η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση για τις πολεμικές επιχειρήσεις των συμμάχων στο Νότιο Ειρηνικό εναντίον της Ιαπωνίας.     

15 ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

16 ΤΑ ΚΑΓΚΟΥΡΟ Ο Ολλανδός ναυτικός Πέλσαρτ ήταν ο πρώτος ευρωπαίος που είδε καγκουρό, όμως δεν ήξερε τι ήταν. Το όνομά τους το έδωσε ο Άγγλος θαλασσοπόρος Κουκ Τζέημς. Χωρίς να ξέρει πως λέγονταν αυτά τα παράξενα ζώα που αντίκριζε ,ρώτησε τους Ιθαγενείς και του απάντησαν <<Καν-γκου-ρο>>, που σημαίνει πάνω-κάτω. Τα καγκουρό ανήκουν στα μαρσιποφόρα θηλαστικά. Μάρσιπος σημαίνει σάκος και ανήκουν σε αυτήν την  κατηγορία γιατί στο μπροστινό μέρος του σώματός τους έχουν ένα σάκο που βάζουν τα μικρά παιδιά τους για να τα προστατεύουν αλλά και να τα θηλάζουν. Όταν  γεννηθούν, η μητέρα ανοίγει ένα δρόμο μέχρι το σάκο, ώστε τα μωρά να μπορούν να τον βρουν εύκολα Τα θηλαστικά  καγκουρό γεννούν ένα με δύο το πολύ μωρά. Τα καγκουρό τρέφονται και κοιμούνται στα δέντρα. Είναι ζώα φυτοφάγα και τρώνε χορτάρι ή φύλλα. Τα ζώα αυτά διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Τα άλματα που κάνουν φτάνουν στα έξι έως οχτώ μέτρα. Το ύψος ενός ενήλικου, γκρίζου καγκουρό μπορεί να αγγίξει τα δυόμισι μέτρα, ενώ το βάρος του μπορεί να φτάσει περίπου τα εκατό κιλά!

17 ΤΑ ΚΑΓΚΟΥΡΟ

18 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΓΚΟΥΡΩΝ Από τη Ναταλία Εύζωνα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google