Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΜΗΜΑ :ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ Piercing: Ποιος και γιατί;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΜΗΜΑ :ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ Piercing: Ποιος και γιατί;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΜΗΜΑ :ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ Piercing: Ποιος και γιατί;

2 1. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ PIERCΙNG. Το piercing σώματος (πίρσινκ-τρύπημα, τρύπες στο σώμα) αναφέρεται συνήθως ως το τρύπημα ενός μέρους του ανθρώπινου σώματος, με σκοπό την τοποθέτηση κοσμήματος στο άνοιγμα που δημιουργείται. Το piercing δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, μία νεοφερμένη πρωτοτυπία των καιρών μας. Το piercing εμφανίζεται σε όλους σχεδόν τους αρχαίους πολιτισμούς με διάφορες τεχνικές και μορφές. Το αρχαιότερο piercing που γνωρίζουμε χρονολογείται 5.000 π.Χ. και ανακαλύφθηκε στην Αυστρία το 1991 στο μουμιοποιημένο σώμα ενός προϊστορικού ανθρώπου.

3 Ο σωματικός χάρτης του piercing

4 Το τρύπημα των αυτιών

5 Το τρύπημα την μύτης

6 Το τρύπημα του φρυδιού

7 Το τρύπημα του στήθους

8 Το τρύπημα των χειλιών

9 το τρύπημα του ομφαλού

10 γενετήσια τρυπήματα Τα γενετήσια τρυπήματα έχουν μακρά και πλούσια ιστορία. Ινδία νοτιοανατολική Ασία αραβικές φυλές δυτική Ευρώπη φυλές του Βόρνεο Τα θηλυκά γενετήσια τρυπήματα απαντώνται στην Αιθιοπία, την Περσία, την Ινδία, στη Ρώμη και στα νησιά Καρολάιν.

11 2. Η εθνογραφική έρευνα εθνογραφική έρευνα στην πόλη της Κομοτηνής από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2008 με θέμα τα piercing και τους λόγους για τους οποίους υποβάλλονται σ’ αυτήν τη διαδικασία κυρίως οι νέοι. 12 πληροφορητές 4 άνδρες, 8 γυναίκες. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 17 – 30 χρόνων. Το μορφωτικό επίπεδό τους είναι σχετικά υψηλό, καθώς οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι ή φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η μέθοδος που εφαρμόστηκε ήταν συμμετοχική παρατήρηση με χρήση ελεύθερων μη δομημένων συνεντεύξεων.

12 3. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Οι λόγοι για τους οποίους το κάνουν είναι κυρίως η μόδα του καιρού μας, η αντίδραση προς το οικογενειακό περιβάλλον, η ερωτική ευχαρίστηση, η αλλαγή της εμφάνισης, η μίμηση των φίλων τους το αποτέλεσμα: παραβίαση της ακεραιότητας του σώματος και αμφισβήτηση της αντίληψης για ένα οροθετημένο, περίκλειστο εαυτό, μία πιο ελεύθερη και αντισυμβατική, πιο προσωπική χρήση του σώματός τους.

13 Ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να διακοσμεί το σώμα του από χιλιάδες χρόνια πριν, ο καθένας για το δικό του λόγο. Το υπερβολικό ποτέ δεν είναι ωραίο, μία τρύπα όμως στο αυτί ή και στη μύτη είναι κάτι το πολύ συνηθισμένο και αποδεκτό από όλους!


Κατέβασμα ppt "ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΜΗΜΑ :ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ Piercing: Ποιος και γιατί;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google