Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

2 Ενεργειακή εξάρτηση Μόλις 250 χρόνια πριν, οι πρόγονοί μας στήριξαν τη διαβίωσή τους αποκλειστικά στις φυσικές πηγές ενέργειας. Σήμερα το τεράστιο δίκτυο παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών στηρίζεται πλέον στη συνεχώς αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων- κάρβουνο, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η εποχή όμως των ορυκτών καυσίμων ως πηγής ενέργειας πλησιάζει στο τέλος της και οι ιστορικοί του μέλλοντος ίσως την καταγράψουν σαν μια περίοδο αλόγιστης κατανάλωσης. Στις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

3 Δηλαδή σχεδόν το 80% αντιστοιχεί στα ορυκτά καύσιμα.

4 ΌΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αυξανόμενα έξοδα
ΌΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αυξανόμενα έξοδα Κάνοντας μια αναδρομή στη δεκαετία του 1860, το πετρέλαιο υπήρξε μια πλούσια σχετικά ανεξερεύνητη πηγή ενέργειας. Σήμερα οι πηγές πετρελαίου έχουν εξαντληθεί και οι εταιρίες πετρελαιοειδών αναγκάζονται να εργαστούν σκληρά για να βρουν νέα υπόγεια κοιτάσματα του μαύρου χρυσού. Η εύρεση πετρελαίου έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη και το κόστος έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, κυρίως όταν πρόκειται για την μεταφορά του σε μακρινές περιοχές όπου το κόστος αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

5 Περιβαλλοντικά όρια Κάθε φορά που ορυκτά καύσιμα καίγονται:
Απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα (CO2). φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο έχει ως συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας της γης. Παράγονται κι άλλα κατάλοιπα αερίων, που συνδυαζόμενα με το νερό της ατμόσφαιρας δημιουργούν τα όξινα σύννεφα όξινη βροχή , που επιφέρει καταστροφή στη χλωρίδα και σκοτώνει τα ψάρια των λιμνών. Η μεταφορά ορυκτών καυσίμων σε ολόκληρο τον κόσμο έχει επίσης μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Στην περίπτωση ενός ατυχήματος, η καταστροφή που έρχεται είναι ανυπολόγιστη.

6 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Υδροηλεκτρική ενέργεια Αιολική ενέργεια Ηλιακή ενέργεια Βιομάζα Γεωθερμική ενέργεια

7 Ενέργεια από το νερό Η εκμετάλλευση της δύναμης του νερού αποτελεί την αρχαιότερη και πλέον εξελιγμένη από όλες τις τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας. Τρεις χιλιάδες χρόνια πριν, οι τροχοί που κινούνταν με νερό παρείχαν στους ανθρώπους την πρώτη εναλλακτική πηγή ενέργειας στη μυϊκή δύναμη, λειτουργώντας μύλους για το άλεσμα του καλαμποκιού και διοχετεύοντας νερό σε αρδευτικά συστήματα. Αυτές οι θορυβώδεις ξύλινες συσκευές αποτελούν τους προγόνους των σημερινών γιγαντιαίων προηγμένων υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, που παράγουν το 19% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, με αποδοτικότητα που ξεπερνά το 90%. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί έχουν απλές αρχές λειτουργίας. Τουρμπίνες εξάγουν ενέργεια από το κινούμενο νερό, καθώς ρέει κατά μήκος ενός ποταμού, και χρησιμοποιούν την ενέργειά του για να περιστρέψουν μεγάλες ηλεκτρικές γεννήτριες. Οι μεγάλες σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπως στον ποταμό Παρανά της Βραζιλίας, έχουν ενεργειακή ικανότητα ισοδύναμη με 10 μεγάλους ενεργειακούς σταθμούς ορυκτών καυσίμων, και χειρίζονται νερό που ρέει με ρυθμό τόνων ανά δευτερόλεπτο.

8

9 Υδρο-μέλλον Αν και η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι καθαρή, καθώς δεν παράγει κανένα ρύπο κατά τη λειτουργία της, οι μεγάλες απαιτήσεις υποδομής αποτελούν πραγματική τροχοπέδη. Μεγάλα έργα μετανάστευση μεγάλου πληθυσμού και καταστροφή πολλών περιουσιών. Φράγματα συλλέγουν απόβλητα που εισέρχονται στη ροή του νερού από τις μεγάλες πόλεις και δημιουργούν προβλήματα σε πολλές σημαντικές φυσικές δραστηριότητες στο πέρασμά του- η κατασκευή του φράγματος Ασουάν στην Αίγυπτο το 1964, για παράδειγμα, έχει καταστρέψει τα αποθέματα ψαριών και την αλιεία στην Ανατολική Μεσόγειο.

10 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Σημαντική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας αφθονία
βρίσκεται παντού οι ηλιακές ακτίνες μπορούν να παγιδευτούν σε μικρών διαστάσεων συσκευές

11 Οι ενεργειακοί σταθμοί χρησιμοποιούν εκατοντάδες επίπεδους καθρέφτες ή ηλιοστάτες για την καθοδήγηση των ηλιακών ακτίνων σ’ έναν κεντρικό συλλέκτη – τοποθετημένο συνήθως σε πύργο- και την αύξηση της θερμοκρασίας του σε περισσότερους από 600°C. Συνθετικά λιπαντικά χρησιμοποιούνται για την ψύξη του συλλέκτη και τη μεταφορά της συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας, η οποία στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ατμού. Ο ατμός κινεί με τη σειρά του συμβατικές τουρμπίνες που συνδέονται σε γεννήτριες.

12 Σε θερμό νερό Σήμερα η ηλιακή ενέργεια έχει ευρεία χρήση στις εξελιγμένες χώρες για την παροχή ζεστού νερού στις οικίες και τις πισίνες. Στις ΗΠΑ μόνο πάνω από 2 εκατ. οικίες είναι εξοπλισμένες με ‹‹επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες››, που μετατρέπουν τις ηλιακές ακτίνες σε ζεστό νερό, κάνοντας οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος έως και 50%. Οι συλλέκτες αποτελούνται από λεπτές μεταλλικές πλάκες μαύρου χρώματος για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας. Η λαμβανόμενη θερμότητα μεταφέρεται στο δίκτυο των σωληνώσεων του νερού, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες κάτω από την επιφάνεια των πλακών.

13

14 Καλλιεργώντας τον άνεμο
Ο άνεμος είναι μία από τις πλέον άφθονες πηγές ενέργειας του πλανήτη μας. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την κινητική ενέργεια που παρέχει ο άνεμος από την αρχαιότητα, στους ανεμόμυλους και τα ιστιοφόρα. Γύρω στο 1700, η προ-βιομηχανοποιημένη Βρετανία διέθετε περισσότερες από αιολικές μηχανές, αλλά η αιολική ενέργεια παραμελήθηκε προς χάριν της εποχής του ατμού και του κάρβουνου. Η σημερινή τεχνολογία βασίζεται σε ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα 2 ή 3 πτερυγίων.

15 Αιολικά πάρκα έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

16 H Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή και τεράστιο πλήθος νησιών. Ως εκ τούτου, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κυρίως στις νησιωτικές και παράλιες περιοχές προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα. Το εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 13,6% του συνόλου των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας.

17 Πιθανά προβλήματα από τα αιολικά πάρκα:
Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς ή θανατώσεις πουλιών. Ο θόρυβος από τη λειτουργία των μηχανών. Η επιβάρυνση που θα προκληθεί στην τοποθεσία, διότι για να χτιστεί η εγκατάσταση θα πρέπει να κοπούν δέντρα η γενικώς να καταστραφεί μέρος της γης στην οποία θα γίνει το εγχείρημα. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας, και την αυστηρότερη επιλογή του τόπου εγκατάστασης το παραπάνω πρόβλημα έχουν σχεδόν λυθεί.

18 Βιοκαύσιμα Σήμερα η προσοχή των εξελιγμένων χωρών έχει στραφεί στη βιομάζα, καθώς αυτή παρέχει μια σημαντική εναλλακτική λύση στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η βιομάζα και τα βιοκαύσιμα παρέχουν σήμερα το 3,6% της ενέργειας που καταναλώνεται στις ΗΠΑ. Κάποια φυτά καλλιεργούνται ειδικά για την περιεκτικότητά τους σε ενέργεια Για παράδειγμα ,η θαμνώδης ιτιά καλλιεργείται ειδικά ως ενεργειακή ύλη. Εκτός από τα φυτά άλλα βιοκαύσιμα είναι τα υποπροϊόντα των αγροκτημάτων και της δασοκομίας: με σωστή επεξεργασία , το άχυρο, το ξερό ξύλο, ο φλοιός του ρυζιού, οι ίνες της καρύδας , τα αγροτικά σκουπίδια και οι ζωικές ακαθαρσίες, όπως η κοπριά της κότας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη.

19 Εργοστάσια επεξεργασίας
Τρεις είναι οι τρόποι χρήσης αυτών των βιοκαυσίμων. Τα στερεά καύσιμα μπορούν να καούν στις οικίες για την παροχή θέρμανσης ή σε ενεργειακούς σταθμούς για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού. μπορούν να μετατραπούν σε υγρά καύσιμα (βιοαιθανόλη). Έχουν εύκολη μεταφορά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κίνηση αυτοκινήτων και φορτηγών. η βιομάζα μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμο αέριο.

20 Καύση pellet (βιομάζας) στα ενεργειακά τζάκια
Οικιακή χρήση: Καύση pellet (βιομάζας) στα ενεργειακά τζάκια

21 Ενέργεια από τη Γη Οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει την εκμετάλλευση της ενέργειας που προσφέρει η Γη (γεωθερμική ενέργεια) εδώ και αιώνες. Οι περίφημοι υπόγειοι ρωμαϊκοί σωλήνες ατμού θέρμαιναν τις οικίες ,ενώ γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται σήμερα για τη θέρμανση οικιών, γραφείων και εργοστασίων σε πολλές πόλεις, όπως το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Πρώτος γεωθερμικός ενεργειακός σταθμός εμφανίστηκε το 1913 στο Larderello της βόρειας Ιταλίας. Στις ΗΠΑ παράγει ισχύ σχεδόν 4 φορές περισσότερη από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια μαζί.

22 Η θερμότητα από τα έγκατα της Γης ανέρχεται προς το σύνολο της επιφάνειας του πλανήτη, αλλά λίγα είναι σχετικά τα μέρη που η συγκέντρωσή της είναι τέτοια ώστε να μπορεί να γίνει εμπορική εκμετάλλευση. Πρακτικά η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας γίνεται από τα υπόγεια ύδατα, τα οποία θερμαίνονται από τη λάβα που βρίσκεται κάτω τους , μεταξύ 150 βαθμών C και 250 βαθμών C και εξαερώνονται σε ατμό. Ο ατμός αυτός χρησιμοποιείται για την κίνηση τουρμπινών και γεννητριών, όπως δηλαδή σε έναν συμβατικό σταθμό ενέργειας.

23

24 Υπάρχουν βέβαια και φωνές διαμαρτυρίας: οι περιβαλλοντολόγοι σημειώνουν ότι ο υπόγειος αυτός ατμός φέρνει στην επιφάνεια πολλούς ρύπους, όπως υδροξείδιο του θείου και τοξικά αέρια τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονται στους ποταμούς και τις λίμνες , επηρεάζοντας σημαντικά τους υδροβιότοπους. Χάρτης παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας στην Ελλάδα

25 Αντωνοπούλου Άσπα Γιαννούκου Μαρίνα Ζέρβα Νεφέλη Κοντίτση Δανάη


Κατέβασμα ppt "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google