Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕρευνητικΗ ΕργασΙα Α΄ ΛυκεΙου: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕλληνικΗ βιομηχανΙα ιστορικΗ αναδρομΗ Η ΕλληνικΗ βιομηχανΙα τροφΙμων Επιμέλεια: Κατερίνα Σινάνη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕρευνητικΗ ΕργασΙα Α΄ ΛυκεΙου: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕλληνικΗ βιομηχανΙα ιστορικΗ αναδρομΗ Η ΕλληνικΗ βιομηχανΙα τροφΙμων Επιμέλεια: Κατερίνα Σινάνη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕρευνητικΗ ΕργασΙα Α΄ ΛυκεΙου: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕλληνικΗ βιομηχανΙα ιστορικΗ αναδρομΗ Η ΕλληνικΗ βιομηχανΙα τροφΙμων Επιμέλεια: Κατερίνα Σινάνη Γεράσιμος Σπαντιδάκης Ζωή Στεφάνου Ηλίας Κουβέλης Υπεύθυνος καθηγητής: Αθανάσιος Τζίμης Έτος:

2 Ταξίδι στον κόσμο του μαύρου χρυσού…
Το πετρέλαιο είναι, ίσως, το σημαντικότερο καύσιμο για το σύγχρονο άνθρωπο. Αντλείται από τις πετρελαιοπηγές με τη μορφή του αργού πετρελαίου, που είναι ένα παχύρρευστο υγρό. Στη συνέχεια, οδηγείται στα διυλιστήρια, όπου παράγονται τα δύο βασικά προϊόντα, το πετρέλαιο ντίζελ και η βενζίνη, αλλά και η κηροζίνη, το φωτιστικό πετρέλαιο, το προπάνιο, η νάφθα και η άσφαλτος. Ως πρώτη ύλη, χρησιμοποιείται για την παραγωγή των πλαστικών και ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών. Μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα είναι οι εξής: Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil.

3 Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα γνωστά κοιτάσματα πετρελαίου αναμένεται να διαρκέσουν χρόνια, αν διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός κατανάλωσης.

4 ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Μπορούμε να αναρωτηθούμε εάν η Ελλάδα έχει δυνατότητες για την εκμετάλλευση του ελληνικού πετρελαίου. Η απάντηση στην ερώτηση, εάν η Ελλάδα έχει δυνατότητες ανακάλυψης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, είναι κατηγορηματικά θετική. Κατά τις εκτιμήσεις Γεωλόγων –Οικονομολόγων η Ελλάδα θεωρείται υποσχόμενη πλην όμως ανεξερεύνητη περιοχή, ιδίως σε βάθη κάτω από 3500 μ, στα βαθειά νερά αλλά και σε αβαθείς στόχους που υπόσχονται βιοαέριο

5 Ακόμα είναι αποδεδειγμένο ότι ο υποθαλάσσιος χώρος που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου–Ισραήλ–Αιγύπτου-Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει συνολικά και πιθανά αναμενόμενα προς ανακάλυψη και παραγωγή αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (m3).

6 Εάν λάβουμε υπόψη ότι η Ευρώπη των 25 καταναλώνει σήμερα περί τα 500 δις.κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, τα αποθέματα αυτά αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της για 30 χρόνια. Οι ετήσιες απαιτήσεις της Ελλάδας σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 3,4 δις.κυβικά, ενώ τα αποθέματα είναι περισσότερα από 3,5 τρισεκατομμύρια. Δηλαδή η Ελλάδα έχει αποθέματα για χίλια χρόνια, ή καλύτερα έχουμε τεράστιες ποσότητες προς εξαγωγή.

7 Καινούργιες ελπιδοφόρες έρευνες

8 Ο θαλάσσιος χώρος του Πατραϊκού από το ακρωτήριο του Αράξου μέχρι και τις δυτικές ακτές της Στερεάς Ελλάδας ,καθώς και το θαλάσσιο τμήμα μεταξύ Κεφαλονιάς και Στερεάς περιλαμβάνονται στον χάρτη όπου η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου θεωρείται πλέον κάτι παραπάνω από σίγουρη. Στον ίδιο χάρτη αποτυπώνεται ανάγλυφα η ύπαρξη υδρογονανθράκων σε όλο τον κόλπο του Κατακόλου. Τα κοιτάσματα που εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρίσκονται βόρεια και δυτικά της Κέρκυρας,κοντά στους Παξούς, στη Λευκάδα, στη Ζάκυνθο.

9 Ακόμη… Στραμμένο στο θαλάσσιο τόξο νότια και δυτικά της Πελοποννήσου είναι το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα πετρελαίου. Το ντοκουμέντο με τον χάρτη που βγήκε στη δημοσιότητα μετά τις έρευνες δείχνει πως η περιοχή μέχρι τον Κυπαρισσιακό κόλπο είναι αυτή που δείχνει πως υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Εξαιρετικά σημαντικό στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες έδωσαν εντολή να πραγματοποιηθούν επιπλέον έρευνες, στοιχείο που δείχνει το διεθνές ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα.

10 Επιπλέον,στη περιοχή της Νότιας Κρήτης, στην ονομαζόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου», υπάρχουν τρείς ελπιδοφόρες περιοχές. Μία νότια της Γαύδου, Mία νότια της Μεσσαράς και μία νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας στην περιοχή της «Λεκάνης του Ηρόδοτου» που είναι πάρα πολύ ελκυστική». Τα κοιτάσματα αυτά, ουσιαστικά αποτελούν ένα κομμάτι μιας μεγάλης περιοχής, πλούσιας σε υδατάνθρακες, που εκτείνεται στους θαλάσσιους χώρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Ισραήλ και του Λιβάνου, καθώς και προς Δυσμάς. Επιπροσθέτως, θα ήταν σημαντικό να αναφέρουμε ότι μία γεώτρηση σε μία περιοχή με το μέγεθος του Πατραϊκού κόλπου λέγεται ότι μπορεί να κοστίζει εκατομμύρια ευρώ. Μετά τις πρώτες δοκιμές κάποιος μπορεί να μιλήσει για κοίτασμα πετρελαίου και ενδεχομένως να κάνει την πρώτη εκτίμηση του κέρδους.

11 Οικονομικά οφέλη Εκτός από τα γεωπολιτικά δεδομένα, εξαιρετικά σημαντική είναι η οικονομική πλευρά. «Για την Ελλάδα τα οικονομικά οφέλη μόνο και μόνο από την εκμετάλλευση του ελληνικού τμήματος της «Λεκάνης του Ηροδότου», χωρίς να υπολογιστεί το Ιόνιο, είναι τεράστια. Ειδικότερα, το ακαθάριστο κέρδος υπολογίζεται στα 795 δις. δολάρια. Μόνον το 20% των ακαθαρίστων εσόδων να πάρουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, το οικονομικό όφελος ανέρχεται σε 159 με 212 δις. δολάρια ανά χώρα. Επειδή, ακόμα, η διάρκεια ζωής ενός κοιτάσματος εκτιμάται στα χρόνια, υπολογίζεται ότι το ετήσιο όφελος θα ανέρχεται στα 7,07 δισ.δολάρια ετησίως. Με αυτά τα ποσά η Ελλάδα βγάζει όλα τα χρέη της».

12 Να σημειωθεί ότι από το 2000 η αγορά έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι κλειστή. Σε αυτό συνετέλεσε η ανυπαρξία κρατικού φορέα ικανού να χειριστεί τα σύνθετα προβλήματα των ερευνών υδρογονανθράκων.

13 Ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις στον επενδυτικό τομέα
Ο κρατικός φορέας δίνει την δυνατότητα σε νέους επενδυτές να κινητοποιηθούν για: Επιτάχυνση και Διαφάνεια Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρέχει στη διεθνή και Ελληνική επενδυτική κοινότητα ένα σταθερό και διαφανές επενδυτικό πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και διοικητικών δομών για την υλοποίηση μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Αίρονται κρίσιμοι λόγοι που αναστέλλουν τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

14 Την ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδίων του πετρελαίου , η οποία μπορεί να δημιουργήσουν μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα σημαντικής εντάσεως στην Εθνική Οικονομία. Τα αποτελέσματα θα είναι: βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δημιουργία θέσεων εργασίας, παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας η δημιουργία επιχειρήσεων φιλικών προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνων.

15 ΕΠΙΛΟΓΟΣ . Εν κατακλείδι είναι αναγκαίο τόσο οι πολίτες όσο και το κράτος να συνειδητοποιήσουν τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η σωστή μεταχείριση του στην αυτάρκεια της χώρας , καθώς και στην εξαγωγή του στο εξωτερικό .Ο φυσικός πλούτος, δυστυχώς, αποτελεί ένα ανεκμετάλλευτο κεφάλαιο για την πατρίδα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Προσδοκία όλων είναι,τα μελλοντικά μυαλά του τόπου μας να είναι ικανά να τον αξιοποιήσουν , μέσω της κατάλληλης τεχνογνωσίας και παιδείας .

16 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!!!!!!!!


Κατέβασμα ppt "ΕρευνητικΗ ΕργασΙα Α΄ ΛυκεΙου: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕλληνικΗ βιομηχανΙα ιστορικΗ αναδρομΗ Η ΕλληνικΗ βιομηχανΙα τροφΙμων Επιμέλεια: Κατερίνα Σινάνη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google