Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιάσων Γ. Μπάκος- Ιωάννης Νικολάου.  Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν ένας πόλεμος που προκλήθηκε καθαρά από πολιτικά συμφέροντα.  Κύρια αφορμή αποτέλεσε η.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιάσων Γ. Μπάκος- Ιωάννης Νικολάου.  Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν ένας πόλεμος που προκλήθηκε καθαρά από πολιτικά συμφέροντα.  Κύρια αφορμή αποτέλεσε η."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιάσων Γ. Μπάκος- Ιωάννης Νικολάου

2

3  Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν ένας πόλεμος που προκλήθηκε καθαρά από πολιτικά συμφέροντα.  Κύρια αφορμή αποτέλεσε η υποψία των Η.Π.Α για την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στο Ιράκ.  Άλλοι λόγοι, κατά το Αμερικάνικο μέτωπο, ήταν η απόκρυψη βομβιστών από την κυβέρνηση, καθώς και η προσπάθεια της διάδοσης της Δημοκρατίας.

4

5  Ενώ Αμερικάνοι στρατιώτες βρίσκονται μέσα στην χώρα από το 2002, η επίσημη εισβολή άρχισε όταν στρατεύματα εισέβαλαν το Ιράκ στις 20 Μαρτίου 2003.  Παρόλο που η κυβέρνηση του Ιράκ είχε προβλέψει κάτι τέτοιο, και είχε λάβει μέτρα, η καταστροφή ήταν μεγάλη και αναπόφευκτη.  Κατά την διάρκεια όλου του 2003, οι συμμαχικές δυνάμεις κυνήγησαν τα ισχυρά πρόσωπα του Σανταμικού καθεστώτος. Θα έπρεπε να αναφερθεί και η επιτυχημένη σύλληψη του ίδιου του Σαντάμ, του τότε προέδρου του Ιράκ.

6

7  Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν ασταμάτητα, με αποτέλεσμα την επικράτηση χάους σε όλη την χώρα. Μια αδιάκοπη καταιγίδα από επιθέσεις οδήγησε τους Ιρακινούς στα όρια, και καλλιέργησε την σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου.  Το 2005, δόθηκε στους κατοίκους του Ιράκ η ελευθερία της ψηφοφορίας. Δημιουργήθηκε η κυβέρνηση του Nouri Al-Maliki, ενώ οι στρατιωτικές επεμβάσεις μειώθηκαν ελαφρά.  Το 2006 επικράτησε- λόγω των κακών συνθηκών, της λανθασμένης πολιτικής και των τρομοκρατικών επιθέσεων-, Εμφύλιος πόλεμος.

8

9  Ταυτόχρονα, το 2006 ανέβηκε στο πολιτικό παρασκήνιο η τωρινή κυβέρνηση του Ιράκ, ενώ ο Saddam Hussein εκτελέστηκε με απαγχονισμό για τα εγκλήματα του.  Το 2007, στο Ιράκ παρατηρήθηκε ξαφνική άνοδος του αριθμού των στρατιωτών των Η.Π.Α. Η ίδια η κυβέρνηση όμως εξέφρασε κάθετα την επιθυμία της για την αποχώρηση των στρατευμάτων.  Το 2008 αρκετοί Αμερικάνοι στρατιώτες επέστρεψαν επιτέλους στην πατρίδα τους, ενώ περίπου 50.000 στρατιώτες έμειναν πίσω, ώστε να παρέχουν ασφάλεια, αλλά και εκπαίδευση στο νέο Ιρακινό στρατό.

10

11  Στα τέλη Φεβρουαρίου, το 2009, ο πρόεδρος των Η.Π.Α, Μπάρακ Ομπάμα, ανακοίνωσε πως μέσα σε 18 μήνες όλα τα στρατεύματα θα είχαν φύγει από την χώρα. Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου σταμάτησαν στις 30 Απριλίου 2009. Οι Ιρακινοί δήλωσαν πως ανυπομονούσαν να φύγουν στα στρατεύματα το συντομότερο δυνατό.  Τα τελευταία στρατεύματα των Η.Π.Α έφυγαν από την αντίπαλη χώρα στις 18 Δεκεμβρίου το 2011, στις 4:27.

12

13  Οι Ηνωμένες πολιτείες δεν πολέμησαν μόνες τους αυτόν τον οχταετή πόλεμο. Η παρακάτω λίστα αναφέρει τα ονόματα των άλλων χωρών που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία.  ΗΠΑ ΗΠΑ  Αυστραλία Αυστραλία  Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν  Αλβανία Αλβανία  Αρμενία Αρμενία  Βουλγαρία Βουλγαρία  Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη  Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο  Ουγγαρία Ουγγαρία  Ονδούρα Ονδούρα  Γεωργία Γεωργία  Δανία Δανία  Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία  Ισλανδία Ισλανδία  Ισπανία Ισπανία  Ιταλία Ιταλία  Καζακστάν Καζακστάν  Λιθουανία Λιθουανία  Λεττονία Λεττονία  ΠΓΔΜ ΠΓΔΜ  Μολδαβία Μολδαβία  Μογγολία Μογγολία  Ολλανδία Ολλανδία  Νικαράγουα Νικαράγουα  Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία  Νορβηγία Νορβηγία  Πολωνία Πολωνία  Πορτογαλία Πορτογαλία  Νότια Κορέα Νότια Κορέα  Ρουμανία Ρουμανία  Ελ Σαλβαδόρ Ελ Σαλβαδόρ  Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη  Σλοβακία Σλοβακία  Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη  Τόνγκα Τόνγκα  Ουκρανία Ουκρανία  Φιλιππίνες Φιλιππίνες  Τσεχία Τσεχία  Εσθονία Εσθονία  Ελλάδα Ελλάδα  Ιαπωνία Ιαπωνία

14

15  Η.Π.Α  Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου 2010, οι απώλειες των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ εμφανίζονται ως εξής:  4.423 νεκροί  31.951 τραυματίες  Ιράκ Σύμφωνα με την εταιρεία Opinion Research Business, μέχρι τον Αύγουστο του 2007, σκοτώθηκαν από 733.158 μέχρι 1.446.063 άμαχοι Ιρακινοί. Τον Ιανουάριο του 2008, οι αριθμοί νεκρών μειώθηκαν με τελικό αριθμό νεκρών περίπου 946.000 - 1.200.000.  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Iraq Body Count, μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2008, στο Ιράκ σκοτώθηκαν περίπου 89.612 - 97.840 άμαχοι.  Σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Υγείας του Ιράκ, από την αρχή του πολέμου μέχρι τον Ιούνιο του 2006, σκοτώθηκαν 104.000 μέχρι 223.000 άμαχοι.  Απώλειες των τρομακρατικών οργανώσεων στο Ιράκ  Μέχρι την άνοιξη του 2007 σκοτώθηκαν, με κάποιους υπολογισμούς, 19.000 αντάρτες.

16

17

18  Όλοι οι πόλεμοι είναι απάνθρωποι, και αποτελούν το σκοτεινό κομμάτι της ιστορίας μας. Ο συγκεκριμένος πόλεμος όμως αποτελεί ειδική περίπτωση. Είναι παγκοσμίως γνωστός για την αισχρή μεταχείριση των Ιρακινών από τους Αμερικάνους στρατιώτες.  Πολλοί δεν ενδιαφέρθηκαν για τα θύματά τους, και απλά σκότωσαν όποιον θεώρησαν αντίπαλο, ανεξάρτητα φύλου ή ηλικίας. Σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρα χωριά αφανίστηκαν, ενώ οι ζωές αμέτρητων Ιρακινών καταστράφηκαν από αυτόν τον πόλεμο.

19


Κατέβασμα ppt "Ιάσων Γ. Μπάκος- Ιωάννης Νικολάου.  Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν ένας πόλεμος που προκλήθηκε καθαρά από πολιτικά συμφέροντα.  Κύρια αφορμή αποτέλεσε η."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google