Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενδυμασία - Μόδα ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενδυμασία - Μόδα ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενδυμασία - Μόδα ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Οι συνήθειες των νέων σχετικά με την ενδυμασία και τη μόδα (δημοσκόπηση) Oι αλλαγές στον κόσμο της μόδας με το πέρασμα των χρονών Παραδοσιακές στολές: Ποντιακή – Βλάχικη – Τοπική Μαθητικές στολές (θεατρικό)

2 Οι συνήθειες των νέων σχετικά με την ενδυμασία και τη μόδα
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Οι συνήθειες των νέων σχετικά με την ενδυμασία και τη μόδα

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14 Ευχαριστούμε πολύ Η ερευνητική ομάδα Βέργου Κωνσταντίνα Βέργου Σοφία
(αλφαβητικά): Βέργου Κωνσταντίνα Βέργου Σοφία Καρβουνίδου Ελένη Τοψαχαλίδου Ευδοξία Ευχαριστούμε πολύ

15 OΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

16

17 1920 Μετά τη λήξη του A’ παγκοσμίου πολέμου οι γυναίκες αρχίζουν να γίνονται πιο ανεξάρτητες. Ο κορσές, που πίεζε ασφυκτικά το γυναικείο σώμα και παραμόρφωνε τα ζωτικά όργανα, καταργείται δίνοντας ακόμη περισσότερη ελευθερία. Τα ρούχα αποκτούν πιο φαρδιές γραμμές, ενώ για πρώτη φορά τα πόδια αποκαλύπτονται, καθώς η φούστα ανεβαίνει μέχρι πάνω από το γόνατο. Τα πλεκτά μαγιό είναι πλέον αποδεκτή περιβολή για την παραλία. Τα παλτό είναι βαριά και φοριούνται γύρω από το σώμα σαν κιμονό. Αμάνικες μπλούζες, βαθιά ντεκολτέ, αλλά και τα πρώτα πουλόβερ κάνουν την εμφάνιση τους.

18 1960 Η ροκ μουσική, τα ναρκωτικά και η σεξουαλική απελευθέρωση κάνουν τη μόδα εκκεντρική. Το μίνι είναι γεγονός και αποτελεί σύμβολο της δεκαετίας. Αυτή τη χρονική περίοδο κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους οι «αντιμόδες» με εφαρμογή κυρίως στην νεολαία. Η πιο χαρακτηριστική «αντιμόδα» είναι αυτή των hippies, η οποία εκφράζει την αντίδραση σε μια καταναλωτική κοινωνία. Η μόδα των hippies επιβάλλει τζιν παντελόνια καμπάνα, κεντήματα με μεταλλικά στοιχεία στα ρούχα, κρόσσια, ξεβάμματα, ψυχεδελικά και γεωμετρικά σχέδια και έντονα χρώματα Όσον αφορά την ανδρική ενδυμασία, τα σακάκια γίνονται μεσάτα και τα παντελόνια στενά χωρίς ρεβέρ. Οι πιο αντιδραστικοί φορούν πολύχρωμα πουκάμισα και γιλέκα με κρόσσια.

19

20

21 1970 Μια δεκαετία επηρεασμένη από τη μουσική και τα κινήματα της νεολαίας που αφήνει χώρο στη μόδα να υιοθετήσει πολλές και διαφορετικές επιλογές. Ο διαλογισμός γίνεται μόδα από τους χίπις που διαδηλώνουν για αγάπη και ειρήνη. Το 1974 αρχίζει στη Νέα Υόρκη η εποχή της disco, του stress και της λύκρα. Το punk φέρνει το γυαλιστερό δερμάτινο, αντικείμενα με καρφιά, π.χ. περικάρπια, παραμάνες στα ρούχα ή σαν σκουλαρίκια, δικτυωτά καλσόν. Τα μαλλιά είναι βαμμένα σε αφύσικα χρώματα, όπως πράσινο, έντονο κόκκινο ή μωβ. Στα πρώτα χρόνια του πανκ, οι άντρες και οι γυναίκες φορούν πολύ έντονο μακιγιάζ. Με αυτό το προκλητικό ντύσιμο οι νέοι εκφράζουν την απόρριψη του κατεστημένου και την αντισυμβατικότητά τους. Για όσους/ -ες δεν ακολουθούν τη μόδα του πανκ, τα φορέματα είναι φαρδιά, με χρωματιστά λουλούδια, οι φούστες πολύ κοντές ή πολύ μακριές, ενώ είναι επίσης δημοφιλή τα πολύ κοντά σορτς αλλά και παντελόνια που φαρδαίνουν από το γόνατο και κάτω, τα λεγόμενα παντελόνια καμπάνα.

22

23 1980 Η ανάκαμψη της οικονομίας στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 έφερε μαζί της πιο κοντά μήκη, ενώ η εμμονή με την υγιεινή ζωή και τη γυμναστική έκανε πιο λεπτές και νευρώδεις τις σιλουέτες. Εμφανής είναι επίσης η ανάγκη των ανθρώπων για μια διαφορετική και ξεχωριστή εμφάνιση, η οποία αποτελεί κριτήριο για την κοινωνική τους καταξίωση. Σε γενικές γραμμές, τάσεις από προηγούμενες δεκαετίες επανήλθαν και δημιούργησαν μια πολυσχιδή μόδα. Στην ανδρική μόδα επικρατεί το παραδοσιακό κουστούμι, άνετο και κλασικό.

24

25

26 Μαριάννα Νικολλάρη Δάφνη Βέργου Έλενα Ευθυμιάδου Η ερευνητική ομάδα
Ευχαριστούμε πολύ!

27 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ

28 Ποντιακή στολή

29 Βλάχικη στολή

30 Τοπική στολή

31 Γρόπαλη Δήμητρα, Καραουλάνη Βασιλική, Κούση Μαρία, Παρασκευοπούλου Έφη
Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Γρόπαλη Δήμητρα, Καραουλάνη Βασιλική, Κούση Μαρία, Παρασκευοπούλου Έφη Ευχαριστουμε πολυ!!

32 Μαθητικές στολές Ερευνητική ομάδα: Γιώτα Αποστολίδου, Ελένη Μαυρίδου, Δώρα Ραπτίδου, Ενκελέντα Σγκούνι

33 Μπορείτε να περιηγηθείτε στις πληροφορίες
που συγκεντρώσαμε και στις εργασίες μας μέσα από το blog μας:

34 Διδάσκουσες καθηγήτριες: Νατσιού Βασιλεία-Σαπίδου Αναστασία
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ενδυμασία - Μόδα Αποστολίδου Γιώτα, Βέργου Δάφνη, Βέργου Κωνσταντίνα, Βέργου Σοφία, Γρόπαλη Δήμητρα, Ευθυμιάδου Έλενα, Καραουλάνη Βασιλική, Καρβουνίδου Ελένη, Κούση Μαρία, Μαυρίδου Ελένη, Νικολλάρη Μαριάννα, Παρασκευοπούλου Ευτέρπη, Ραπτίδου Δώρα, Σγκούνι Ενκελέντα, Τοψαχαλίδου Ευδοξία Διδάσκουσες καθηγήτριες: Νατσιού Βασιλεία-Σαπίδου Αναστασία


Κατέβασμα ppt "Ενδυμασία - Μόδα ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google