Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ - ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ - ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ - ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ - ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά χαρακτηριστικά φορεσιάς Από τι εξαρτώνται
Γενικά γυναικείες φορεσιές Γενικά αντρικές φορεσιές Τοπικές φορεσιές Παραδοσιακές φορεσιές στην Ελλάδα Πως κατασκευάζονταν Η εξέλιξη Το σήμερα

3 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΟΡΕΣΙΑΣ
Απεικονίζει το ανθρώπινο σώμα Βασικό εργαλείο κατανόησης του ανθρώπου και της κοινωνίας Παρουσιάζει την κοινωνική θέση Δηλώνει την ποιότητα και την αισθητική κάθε περιοχής

4 ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ Το κλίμα Το φύλλο Οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες

5 ΓΕΝΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΣΤΟΛΕΣ
Σκοπός τους να εντυπωσιάσουν παρά να αναδείξουν το κορμί μία γυναίκας. Λευκό πουκάμισο (σε διάφορα μήκη) Απουσία εσωρούχων Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η πόδια (διακοσμητικό τμήμα αλλά και συμβολικό καθώς καλύπτει το πιο σημαντικό τμήμα του γυναικείου σώματος) Διάφορα είδη κοσμημάτων που στόλιζαν τόσο το κορμί όσο και το κεφάλι

6 ΓΕΝΙΚΑ ΑΝΤΡΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ
ΓΕΝΙΚΑ ΑΝΤΡΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ Σε αντίθεση οι ανδρικές στολές είναι λιτές σε χρώματα και διακόσμηση Ντουλαμάς (γνωστός ως φουστανέλα) Λευκό πουκάμισο Κεφαλοκαλύμματα και κλαδοδέματα (καθορίζονταν από τους Τούρκους Χαϊμαλί (αργυρό φυλαχτό) Σελάχι (θήκη για τα όπλα)

7 ΤΟΠΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΑΜΑΛΙΑ
Ονομάστηκε <<ΑΜΑΛΙΑ>> λόγω της συζύγου του βασιλεία Όθωνα. Έτσι έγινε το ένδυμα των γυναικών στην πόλη κυρίως(εθνικό ελληνικό κοστούμι). Αποτελούνταν από :το φουστάνι ή καβάδι,πανωφόρι που ήταν συνήθως ανοιχτό , πουκάμισο βασιλικά κεντημένο και το φέσι ή καλπάκι (το φέσι ήταν για τις παντρεμένες , ενώ το καλπάκι για τις ανύπαντρες )

8 ΤΣΟΛΙΑΣ Οι Εύζωνες είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ενδυμασία τους
ΤΣΟΛΙΑΣ Οι Εύζωνες είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ενδυμασία τους. Η φουστανέλα σχεδιάστηκε παλαιότερα για την Ανακτορική φρουρά και σήμερα για την Προεδρική.Αποτελείται από : τη φουστανέλα,το φάριο ( καπέλο σε κόκκινο χρώμα), το πουκάμισο , το γιλέκο (γνωστό και ως φέρμελη), τις κάλτσες (λευκές και μαύρες), τα τσαρούχια και τις δερμάτινες φυσιγγιοθήκες.

9 Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε αρχίζοντας από τα αριστερά:της Κρήτης,της Μακεδονίας,τις δύο επικρατέστερες φορεσιές και του Πόντου.

10 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κάθε περιοχή της χώρας μας είχε ξεχωριστή ενδυμασία :

11 ΚΡΗΤΗ Άνδρας Βράκα( ιδιαίτερη για τις γιορτές ραμένες με διακοσμητικά κεντήδια ,τα χάρτζα) Γιλέκι Μειντάνι Πουκάμισο Κεφαλοκάλυμα (σπαστό φεσάκι με μάυρη φούντα) Πέτσα (μεγάλο μαντήλι στους ώμους)

12 Γυναίκα Επηρεάζεται από την Βενεατσιάνικη μόδα μετά την άλωση της Πόλης,ενώ το επιβάλλεται η Φράγκικη. Μετά το θάνατο ηλικιωμένων γυναικών καίγαν τα ρούχα έτσι δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες.

13 ΣΚΟΠΕΛΟΣ Η φορεσιάτης Σκοπέλου είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές στολές του Αιγαίου. Αποτελείται από τέσσερα εσωτερικά φορέματα: Ένα μακρύ αμάνικο φουστάνι με πολλές πιέτες Άσπρο κοντό μεταξωτό πουκάμισο( ανετόραλι) Ένα κόντο βελούδινο μπούστο(μπαμπούλκι) Τούλινη μαντήλα δένει κάτω από το λαιμό

14 ΚΕΧΑΓΙΑΔΕΣ ΛΗΜΝΟΥ Οι κεχαγιάδες ήταν αγρότες και κτηνοτρόφοι που δούλευαν για μεγάλους τσιφλικάδες. Ένα σώβρακο Λευκή βράκα( σέλα) Στο κορμί φορούν το μεντοκέδο Τα παπούτσια ήταν φτιαγμένα από δέρμα μαύρου κατσικιού (γκέτες) και πάνω του έδεναν με λουριά τα στριβόλια (γουρουνοτσάρουχα).

15 ΑΜΟΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΑ Γιλέκο ανατολικού τύπου
Πράσινες κάλτσες αλλά και παπούτσια Κεντητή μαντίλα με κρόσσια στην άκρη Υποκάμισο με κεντήδια στο χρώμα της μαντήλας Φούστα μακριά εμπριμέ

16 ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΑΝ ΤΑ ΡΟΥΧΑ
Ανάλογα με την περιοχή που κατοικούσαν τα υφάσματα των φορεσιών άλλαξαν. Στα βουνά φορούσαν μάλλινα ρούχα πιο χοντρά για να μπορούν να προστατευτούν από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ενώ , στα νησιά τα ρούχα τους ήταν πιο αέρινα ,αφού ο καιρός ήταν πιο ήπιος.

17 Η ΕΞΕΛΙΞΗ Η ιστορία της ελληνικής φορεσιάς, από την πρωτόγονη εποχή μέχρι σήμερα,είναι η ιστορία των διαδοχικών μορφών που έπαιρνε αυτή στα διάφορα στάδια του ελληνικού πολιτισμού.Είναι μορφές που προβάλλουν όχι σαν τυχαία φαινόμενα ή ιδιοτροπίες αισθητικών μεμονωμένων ατόμων,αλλά σαν έργα πολιτικών και κοινωνικών αντιλήψεων κυρίαρχων ομάδων που επηρέαζαν την αισθητική και την μόδα κάθε εποχής.

18 ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ Πλέον σήμερα οι Ελληνικές φορεσιές απλοποιημένες και φανερά διαφοροποιημένες από την αρχική τους μορφή , φοριούνται σε ορισμένα μέρη και σε ορισμένες περιπτώσεις ( κυρίως εκδηλώσεις).

19 Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας!


Κατέβασμα ppt "ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ - ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google