Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ Ή ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ Ή ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ Ή ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ Ή ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ

2 ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ (1) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ (2) ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΕΛΟΣ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ (3)

3 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ (1) Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ ή Θεόφιλος Κεφαλάς γεννήθηκε το 1870 στην Βόρεια Λέσβου και πέθανε 22 Μαρτίου 1934 στην Βόρεια Λέσβου. Ήταν λαϊκός ζωγράφος της νεοελληνικής τέχνης. Όλοι οι πίνακές του εικονίζουν την λαϊκή ελληνική παράδοση και ιστορία. Σε μικρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ζωγραφική για αυτό διδάχτηκε από στον παππού του που ήταν αγιογράφος.

4 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ (2) Όταν ήταν δεκαοκτώ έφυγε από την Μυτιλήνη και εργάστηκε ως θυροφύλακας στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης. Το 1897 πήγε στον Βόλο, αναζητώντας δουλειά ζωγραφίζοντας σε σπίτια και μαγαζιά της περιοχής. Εκτός από ζωγράφος ο Θεόφιλος συμμετείχε στην διοργάνωση λαϊκών θεατρικών παραστάσεων στις εθνικές γιορτές και την περίοδο της Αποκριάς.

5 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ (3) Το 1927 επέστρεψε στη Μυτιλήνη γιατί στον Βόλο έγινε ένα επεισόδιο σε ένα καφενείο, όταν κάποιος για να διασκεδάσει τους παρευρισκόμενους έριξε τον Θεόφιλο από μία σκάλα όπου ήταν ανεβασμένος και ζωγράφιζε. Ζωγράφιζε αρκετές τοιχογραφίες σε χωριά με αμοιβής συνήθως ένα πιάτο φαγητό και λίγο κρασί. Αρκετά έργα του έχουν καταστραφεί.

6 ΕΙΚΟΝΕΣ

7 ΠΗΓΕΣ el.wikipedia.org

8


Κατέβασμα ppt "ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ Ή ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google