Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Γεωργούση Άννα Γκιούρα Κλαίρη Γολιδόπουλος Άγγελος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Γεωργούση Άννα Γκιούρα Κλαίρη Γολιδόπουλος Άγγελος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Γεωργούση Άννα Γκιούρα Κλαίρη Γολιδόπουλος Άγγελος
Παπουνίδου Χαρούλα Χρυσοστομίδου Λίνα

2 Τι σημαίνει υπερπληθυσμός?
Στο κοινό ιδίωμα, ο όρος αναφέρεται συνήθως στη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου πληθυσμού και του περιβάλλοντος (ο πλανήτης Γη). Ο υπερπληθυσμός είναι ο αριθμός ατόμων έναντι στους πόρους που χρειάζονται για να επιζήσουν. Με άλλα λόγια, είναι η αναλογία: πληθυσμός προς πόροι.

3

4 Ο μύθος του υπερπληθυσμού
Ο Τόμας Μάλθους διατύπωσε «τον νόμο του πληθυσμού» σύμφωνα με τον οποίο η παραγωγή τροφίμων αυξάνεται με αριθμητική πρόοδο, ενώ ο πληθυσμός με γεωμετρική. Για να διατηρηθεί η ισορροπία, θεωρούσε επιτακτικό τον έλεγχο και τον περιορισμό του πληθυσμού- δηλαδή έ­λεγε ουσιαστικά ότι ήταν ευπρόσδεκτες οι επι­δημίες και οι καταστροφές. Ο Καρλ Μαρξ είπε : Αυτός ο αφηρημένος νόμος για τον πληθυσμό ισχύει μονάχα για τα φυτά και τα ζώα, στον βαθμό που δεν υπάρχει ιστορική ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο αριθμός των ανθρώπινων όντων, αλλά η κατανομή του πλούτου

5

6 Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού
Ο πληθυσμός της Γης υπερέβη τα έξι δισεκατομμύρια. Ο Μάλθος πίστευε ότι η χωρίς περιορισμούς αύξηση του πληθυσμού θα είναι καταστροφική, ενώ ο Δαρβίνος πίστευε ότι είναι πηγή προόδου. Οι μοντέρνοι μαλθουσιανοί ­ όπως ο Paul Elrlich ­ πιστεύουν ότι όλα τα κακά της ανθρωπότητας οφείλονται στον υπερπληθυσμό. Αντίθετα, οι σημερινοί θρησκευτικοί ηγέτες φαίνεται όχι μόνο να μην ανησυχούν αλλά να ευνοούν τις πολλές γεννήσεις. Η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στη σχέση του πληθυσμού με τους πόρους που διαθέτει ο μικρός πλανήτης μας για την ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων. Μπορεί να μην είναι γνωστό το ακριβές μέγεθος αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πόροι της Γης είναι περιορισμένοι. Εν τούτοις, η ανάγκη των ανθρώπων για τροφή και για χώρο θέτει απαραβίαστα όρια στην αύξηση του πληθυσμού.

7

8 Τα αίτια του υπερπληθυσμού
Τα τελευταία χρόνια μπορέσαμε να αντιληφθούμε πολύ καλύτερα πόσο στενά συνδεδεμένα είναι ο υπερπληθυσμός, η φτώχεια, ο μιλιταρισμός και η ανάπτυξη. Εάν δεν ελεγχθεί η αύξηση του πληθυσμού, δεν θα καταπολεμηθεί ποτέ η φτώχεια, θα συνεχίσει να αυξάνεται και να εντείνεται η κατανάλωση ενέργειας και η καταστροφή του περιβάλλοντος και οι ηγέτες θα εξακολουθούν να επενδύουν σε όπλα με σκοπό να πολεμήσουν για πόρους ή για να υπερασπιστούν τα προνόμια τους.

9 Συνέπειες Η φτώχεια σε όλο τον κόσμο, οι συνεχείς τοπικοί πόλεμοι, η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι ασθένειες, οι μεταναστεύσεις μεγάλων ομάδων πληθυσμού κτλ., ακόμη και η κυκλοφοριακή συμφόρηση στις πόλεις αποδίδονται στη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού. Όταν υπάρχουν υπερβολικά πολλοί πολίτες, χάνεται ο έλεγχος και ευνοείται η εγκληματικότητα, ενώ διευκολύνονται οι ξένοι και οι μέτοικοι να σφετεριστούν την ιδιότητα του πολίτη . Επιπλέον, όταν αυξάνεται ο πληθυσμός, αυξάνεται κι ο αριθμός των φτωχών και συνακόλουθα ο κίνδυνος να εξεγερθούν.

10

11 Υπερπληθυσμος σημερα Υπάρχει ακόμα πετρέλαιο και φυσικό αέριο για περίπου 50 χρόνια με τον τρέχοντα ρυθμό κατανάλωσης και η ενέργεια από πυρηνική σύντηξη δεν θα είναι ευρέως διαθέσιμη για μισό αιώνα, έστω και αν επιτευχθεί η αντίδραση στο εργαστήριο αύριο. Επί πλέον, η αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακος ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης ενέργειας είναι το αίτιο αύξησης της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι λοιπόν, για να επιβιώσουμε, χρειάζονται ριζικές αλλαγές στις αξίες και στη ζωή μας. Συντηρητικά μέτρα θα έχουν μόνο μικρή επίδραση στην κατανάλωση ενέργειας. Τα 10 πιο πυκνοκατοικημένα κράτη: 1 Σιγκαπούρη , Μπανγκλαντές Μαυρίκιος Παλαιστινιακά εδάφη Ταϊβάν Νότια Κορέα 48,456, Λίβανος Ολλανδία Ρουάντα Ισραήλ Στατιστικές πληθυσμού για 6 ηπείρους και 10 χώρες

12

13

14

15

16


Κατέβασμα ppt "ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Γεωργούση Άννα Γκιούρα Κλαίρη Γολιδόπουλος Άγγελος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google