Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΣΦΥΙΚΗ ΜΟΙΡΑ..

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΣΦΥΙΚΗ ΜΟΙΡΑ.."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΣΦΥΙΚΗ ΜΟΙΡΑ..
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΟΜΑΔΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΡΡΙΚΟΣ ΓΚΟΓΚΑΚΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΩΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΥΤΑΝΟΣ ΦΩΤΗΣ

2 Στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας αναζητήσαμε τα προβλήματα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, που παρουσιάζουν οι άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή του Βαρθολομιού. Σκοπός μας, είναι να δείξουμε τι είναι επιδημιολογία και πόσο συμβάλλει να αναδειχτούν αιτίες, για προβλήματα υγείας μέσα από την καθημερινότητα των ανθρώπων.

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Επιδημιολογία Εργονομία Οσφυαλγία-Ισχιαλγία Παιδική οσφυαλγία Αίτια Θεραπευτικά μέσα Επιδημιολογικές μελέτες

4 ΓΕΝΙΚΑ!!

5 Ως Επιδημιολογία μπορεί να οριστεί ο κλάδος της επιστήμης που μελετά την εξάπλωση μιας ασθένειας σε διάφορους πληθυσμούς και τους λόγους που επηρεάζουν αυτή την εξάπλωση.

6 Εργονομία είναι η επιστήμη που αναζητά μεθόδους προσαρμογής της εργασίας ή των συνθηκών εργασίας στον εργαζόμενο, μέσω της μελέτης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα κατά την προσαρμογή τους στο περιβάλλον.

7 Ο εργοδότης οφείλει να παραπέμπει ιατρική παρακολούθηση για κάθε εργαζόμενο
1) Μετά την πρόσληψή του ) Σε τακτά χρονικά διαστήματα ) Κατά την αλλαγή θέσης εργασίας ) Πριν από την τοποθέτησή του σε εργασία που συνεπάγεται έκθεση σε επιβλαβείς παράγοντες Τέλος ο εργαζόμενος υποχρεούται να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

8 Οσφυαλγία-Ισχιαλγία

9 Οσφυαλγία

10 Ισχιαλγία

11 Ισχιαλγία

12 Οσφυαλγία-Ισχιαλγία: Είναι το πιο συχνό πρόβλημα υγείας στο γενικό πληθυσμό, αφού είναι η δεύτερη σε συχνότητα παθολογική κατάσταση μετά το κοινό κρυολόγημα.

13 Παιδική οσφυαλγία: Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς
Παιδική οσφυαλγία: Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς. Οφείλεται συνήθως σε μυοσυνδεσμικές ρήξεις, βλάβες δίσκων, κήλη δίσκου, μικροβιακές σπονδυδιλοδισκίτιδες, σπονδηλόλυση, σπονδυλολίσθηση, σκολίωση, ανισοσκελία, όγκους σπονδυλικής στήλης κλπ.

14 Εργασία με τίτλο: ¨Η οσφυαλγία και η αυχεναλγία ως αίτιο μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων στο γενικό πληθυσμό ενηλίκων της Ελλάδος¨

15 Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι διάφορα και κατατάσσονται σε επτά κατηγορίες.

16 1) “ Μηχανικά ” αίτια Μυοσυνδεσμική βλάβη Οστεοαρθρίτιδα οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης Δισκοκήλη Σπονδυλολίσθιση Στένωση του σπονδυλικού σωλήνα Διάχυτη ιδιοπαθής σκελετική υπερόστωση

17 2) Οροαρνητικές σπονδυλαρθρίτιδες Αγκυλωτική σπονδυλαρθρίδα Ψωριασική αρθρίτιδα Αντιδραστική αρθρίτιδα Εντεροπαθητική αρθρίτιδα Μη διαφοροποιημένη οροαρνητική σπονδυλαρθρίτιδα ) Οστεοπόρωση 4) Μικροβιακοί παράγοντες

18 5) Νεοπλασματικά νοσήματα Καλοήθη (οστεοειδής οστέωμα) Κακοήθη (πολλαπλούν μυέλωμα, μεταστάσεις στους σπονδύλους) 6) Αιματολογικά νοσήματα Αιμοσφαιρινοπάθειες 7) Διάφορες άλλες παθήσεις Ινομυαλγία Νόσος του Paget Ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής Ψυχιατρικές παθήσεις

19 Άλλες έρευνες λένε:

20 το σήκωμα βάρους με τη λάθος θέση του σώματος.

21 Το ετήσιο κόστος της θεραπείας των ατόμων με οσφυαλγία – ισχιαλγία στην Ολλανδία είναι αστρονομικό, περί τα ευρώ, σε άμεσο και έμμεσο κόστος νοσηλείας. Στις ΗΠΑ, το ετήσιο κόστος διάγνωσης και θεραπείας ασθενών με οσφυαλγία ανέρχεται στα δολάρια. Στατιστικά βρέθηκε ότι το 95% των ασθενών με κήλη δίσκου έχει ισχιαλγία, ενώ το αντίθετο είναι σπανιότατο, δηλαδή ασθενής με κήλη δίσκου χωρίς ισχιαλγία είναι μία στις πεντακόσιες περιπτώσεις.

22 Θεραπευτικά μέσα…

23 1)Αναλγητικά φάρμακα )Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα )Μυοχαλαρωτικά φάρμακα )Τοπικές εγχύσεις γλυκοκορτικοειδούς φάρμακα (κυρτιζόνης) και τοπικού αναισθητικού Επισκληρίδιες εγχύσεις Παρασπονδυλικές εγχύσεις

24 5)Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών κάμψης της μέσης, δηλαδή των ορθών κοιλιακών μυών και των μυών έκτασης της μέσης, δηλαδή των ραχιαίων μυών )Άλλα είδη φυσιοθεραπείας )Ζώνη για τη μέση )Χειρουργική θεραπεία. Σε πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών με δισκοκήλη, μπορεί να αποτύχει η συντηρητική θεραπεία και να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. (Αυτό δεν υπερβαίνει το 5%)

25 Η πληροφόρηση που προκύπτει από την παρούσα αλλά και από παρόμοιες μελέτες, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την έγκυρη αναζήτηση εξειδικευμένης προληπτικής αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης και την προληπτική τροποποίηση των παραγόντων προκλήσεις προβλημάτων υγείας στην σπονδυλική στήλη, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών, αλλά και την μείωση των επιπτώσεων στο κοινωνικό σύνολο και στην οικονομία της χώρας μας.

26 Η ευρύτερη περιοχή του Βαρθολομιού την οποία αφορά η συγκεκριμένη μελέτη, έχει πληθυσμό κατοίκους, με κύρια ενασχόληση την γεωργία και κτηνοτροφία. Σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζει ο τομέας του τουρισμού, του εμπορίου και της ελαφράς βιοτεχνίας. Έτσι θεωρούμε πως η συγκεκριμένη περιοχή αντιπροσωπεύει δημογραφικά, (χωρίς όμως να μπορούμε να επικαλεστούμε επίσημα στοιχεία) την μέση ελληνική επαρχία. Συνεπώς, τα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάζεται στο επόμενο κεφάλαιο μπορούμε να πούμε ότι μας βοηθάνε να βγάλουμε συμπεράσματα όχι μόνο για την περιοχή του Βαρθολομιού, αλλά για όλη την Ελληνική επαρχία.

27 Τέλος, ενδιαφέρον είναι κατά πόσο τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, επιβεβαιώνουν ή έρχονται σε αντίθεση με ευρήματα παλαιότερων μελετών και αν προσθέτει κάτι καινούριο στη γνώση που έχει στόχο να συμβάλει στη καλή υγεία της σπονδυλικής στήλης.

28 Ισχιαλγία

29 Οσφυαλγία


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΣΦΥΙΚΗ ΜΟΙΡΑ.."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google