Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

PROJECT Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΛ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "PROJECT Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΛ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 PROJECT Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ 2013-2014 ΓΕΛ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ
Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΝΙΚΗ ΠΕ11 ΤΙΤΛΟΣ: ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΥΝΧΡΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

2 Διαφήμιση Ορισμός: Η διαφήμιση είναι ένας από τους τρόπους που η επιχείρηση επιδιώκει τον κύριο αντικειμενικό της σκοπό που είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους και μέσω του κέρδους η συσσώρευση του κεφαλαίου. Ο ρόλος της διαφήμισης στην παιδικής παχυσαρκία: Μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν δείξει ότι τα παιδιά που παρακολουθούν διαφημίσεις τροφίμων είναι πιο πιθανό να επιλέξουν ή να ζητήσουν απ’ τους γονείς τους τα διαφημιζόμενα τρόφιμα σε σύγκριση με παιδιά που δεν τις παρακολουθούν, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου του Λίβερπουλ που δημοσιεύτηκε το 2007. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, ο αριθμός των διαφημίσεων τροφίμων που είναι πλούσια σε λίπος και ζάχαρη φαίνεται να σχετίζεται θετικά με τη συχνότητα εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας είναι υψηλότερα στις νότιες χώρες της Ευρώπης, σε σύγκριση με τις βόρειες, όπου η νομοθεσία σχετικά με τις διαφημίσεις είναι αυστηρότερη, σύμφωνα με δημοσίευση του Τ.Lobstein από τη Διεθνή Ομάδα Δράσης για την Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας, το 2006.

3 Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) έχουν αναγνωρίσει την επίδραση της υπερβολικής παρακολούθησης τηλεόρασης στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών, αλλά και στην εμφάνιση παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διαφημιζομένων Ελλάδας έχουν καταλήξει σε τρεις αρχές σχετικά με την διαφήμιση στα τρόφιμα: Οι διατροφικοί ισχυρισμοί των τροφίμων πρέπει να τυγχάνουν επιστημονικής τεκμηρίωσης. Η διαφήμιση που απευθύνεται σε παιδιά δεν πρέπει να υποβαθμίζει τη σημασία του φυσικού τρόπου διαβίωσης, ούτε να υπονομεύει το ρόλο του γονέα ή να παραπλανεί τα παιδιά. Η διαφήμιση δεν πρέπει να προωθεί την υπερκατανάλωση προϊόντων που απευθύνονται σε παιδιά.

4 Καταναλωτισμός Ο καταναλωτισμός, είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τάση εξίσωσης της προσωπικής ευτυχίας με την απόκτηση υλικών αγαθών και την κατανάλωση. Συχνά συνδέεται με την κριτική έναντι στη κατανάλωση, την οποία εξέφρασαν πρώτοι οι Κάρλ Μάρξ και Βέμπλεν.Χρονολογείται από τους πρώτους ανθρώπινους πολιτισμούς. Σήμερα ισχύει σε μεγάλο βαθμό το ΄΄καταναλώνω άρα υπάρχω΄΄ ,μια που οι αγορές αγαθών και προσφερόμενων υπηρεσιών σηματοδοτούν σε μεγάλο μέρος την κοινωνική μας ζωή.

5 Χαρακτηριστικά εφήβων
Διατροφή εφήβων Χαρακτηριστικά εφήβων Οι έφηβοι έχουν τυπικά μεγάλη όρεξη. Όταν έχουν μάθει οι έφηβοι καλές συνήθειες διατροφής από την παιδική ηλικία και υπάρχει θρεπτική τροφή γι’ αυτούς δε θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα διατροφής. Όμως όταν οι τροφικές συνήθειες των εφήβων χρειάζονται βελτίωση, είναι σοφό από μέρος ενός ενηλίκου να τον πληροφορήσει με καλό τρόπο για τις τροφικές τους ανάγκες και για την κατώτερη ποιότητα των τροφών χωρίς θερμίδες. Ο έφηβος έχει μία επιθυμία φυσική για ανεξαρτησία και μπορεί να απορρίψει οτιδήποτε του πουν να κάνει. Πριν προσπαθήσει κάποιος να αλλάξει τις συνήθειες διατροφής ενός εφήβου, οι επιλογές τροφίμων πρέπει να είναι προσεκτικά ελεγμένες για θρεπτικά συστατικά. Είναι πολύ εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι επειδή οι έφηβοι επιλέγουν τις τροφές, οι τροφές είναι αυτομάτως μία φτωχή επιλογή από άποψη θρεπτικού περιεχομένου. Δεν είναι αυτό πάντα η αιτία. Όταν ο έφηβος έχει πρόβλημα διατήρησης του βάρους του, έχει ανάγκη ίσως μερικών συμβουλών για να προσέχει τη δίαιτά του.

6 Ετικέτες τροφίμων Ορισμός:Oι ετικέτες στα τρόφιμα σας βοηθούν να ενημερώνεστε πριν επιλέξετε κάποιο από αυτά και αποφασίσετε αν θα το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Όλες οι ετικέτες τροφίμων πρέπει να παρέχουν στον καταναλωτή συγκεκριμένες πληροφορίες, μεταξύ των οποίων: Ονομασία προϊόντος και προέλευση Καθαρό βάρος Στοιχεία εταιρείας Ημερομηνία λήξης

7 Πρόσθετα τροφίμων Χωρίς τα πρόσθετα, τόσο η ποικιλία των τροφίμων όσο και η διάρκεια ζωής τους θα περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, η χρήση των προσθέτων στα τρόφιμα είναι ένα διφορούμενο θέμα, και σύμφωνα με κάποιες απόψεις μπορεί να προκαλούν αλλεργίες ή να είναι τοξικά. Οι χρήσεις των προσθέτων των τροφίμων : Για να τα κρατούν φρέσκα μέχρις ότου καταναλωθούν, διευρύνοντας τις διατροφικές επιλογές Για να διευκολύνουν τη συσκευασία, την αποθήκευση, την προετοιμασία για τη χρήση τους. Για να κάνουν το προϊόν να φαίνεται όσο γίνεται περισσότερο ελκυστικό. Για να παρατείνουν τη ζωή τους. Για να μειωθεί το κόστος των συστατικών. Για να προστεθούν επιπλέον θρεπτικές ουσίες

8 Παραδείγματα(Ε αριθμοί)
ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (Ε ) ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ (Ε ) ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ (Ε ) ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΙΣ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ( Ε ) ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ

9 Τρόφιμα…. Ως φάρμακα Γάλα: Αποτρέπει την οστεοπόρωση, καταπολεμά τις λοιμώξεις με ιδιαίτερη επιτυχία στη διάρροια, προστατεύει το στομάχι από βαριές τροφές και φάρμακα, προλαμβάνει το έλκος, τη χρόνια βρογχίτιδα, την τερηδόνα, μειώνει τη χοληστερίνη, εμποδίζει αρκετές μορφές καρκίνου και δίνει πνευματική ενέργεια. Βερίκοκο: Καταπολεμά τον καρκίνο που οφείλεται στο κάπνισμα. Γκρειφρούντ: Βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού, μειώνει τη χοληστερίνη και καταπολεμά τον καρκίνο. Ελαιόλαδο: Ιδανικό για την  καρδιά, μειώνει την κακή και αυξάνει την καλή χοληστερίνη, αραιώνει το αίμα, έχει ουσίες που καθυστερούν τον καρκίνο και τη γήρανση και άρα βοηθάει στη μακροζωία και φυσικά μειώνει την πίεση Καρότο: Βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, μειώνει τη χοληστερίνη και βοηθάει στη δυσκοιλιότητα. Κρασί: Σκοτώνει τα βακτήρια και τους ιούς, προλαμβάνει καρδιοπάθειες, αυξάνει την καλή χοληστερίνη και είναι πλούσιο σε ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο. Ξηροί Καρποί: Περιέχουν ουσίες που πολεμούν τον καρκίνο, το λάδι τους μειώνει τη χοληστερίνη και ρυθμίζουν το ζάχαρο. Σόγια: Βοηθά το καρδιαγγειακό, μειώνει τη χοληστερίνη, είναι αντικαρκινικό, διαλύει τις πέτρες στη χολή, ανακουφίζει από τη διάρροια, ρυθμίζει το ζάχαρο, αποκαθιστά τα οιστρογόνα και βοηθά στην αντισύλληψη. Σπαράγκι και το λάχανο: βοηθούν στην αντιμετώπισει του ζαχάρου.

10 ΔΙΑΤΡΟΦΗ KAI ΑΣΚΗΣΗ Δεν υπάρχει σωστή, λάθος, καλή ή κακή διατροφή, υπάρχει πλήρης και ολοκληρωμένη διατροφή σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού κάθε ανθρώπου.     ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Όσον αφορά τους αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα στίβου όπως ταχύτητες και αντοχή κυρίως, και ειδικά όσον αφορά ανήλικους αθλητές που εκτελούν καθημερινά ένα κοπιαστικό πρόγραμμα προπόνησης και σχολείου, η διατροφή αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά της καλής απόδοσης στην προπόνηση και τον αγώνα αλλά και της επιτυχίας στους αγώνες και το σχολείο.

11 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Καθημερινά: Λαχανικά (1-2 φλιτζάνια)                              Φρούτα – χυμοί (1-2 φλιτζάνια)                            Ψωμί (έως 3 φέτες)                              Ρύζι ή Μακαρόνια (1-2φλιτζάνια) 5 Φορές την Εβδομάδα: Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι) (1-2 φλιτζ.)                                 Κρέας, πουλερικά, ψάρι, όσπρια (1-2 φλιτζάνια/ μερίδες των 120γρ) 1 Φορά την Εβδομάδα: Γλυκά και γλυκίσματα.

12 Παχυσαρκία Ορισμός Κίνδυνοι
Παχυσαρκία είναι η υπερβολική συσσώρευση λίπους, κυρίως κάτω από το δέρμα, το υποδόριο λίπος όπως λέγεται, αλλά και σε διάφορα άλλα όργανα του σώματος.  Κίνδυνοι Η παχυσαρκία αυξάνει κυρίως τον κίνδυνο για υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, και μέσω αυτών τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια. Έτσι ένα άτομο με βάρος 45% πάνω από το φυσιολογικό έχει 30 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει σακχαρώδη διαβήτη, απ' ότι ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος.  Η παχυσαρκία, είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που συχνά αποτελεί πηγή μεγάλης απογοήτευσης για όσους επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν. Αίτια της παχυσαρκίας Όσον αφορά τα αίτια της παχυσαρκίας, το πιο συνηθισμένο είναι η πρόσληψη με το φαγητό μεγαλύτερου αριθμού θερμίδων, απ' αυτές που χρειάζεται το άτομο για τις ημερήσιες ανάγκες του. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία ορισμένων ενδοκρινών αδένων.

13 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Επαρκή ποσότητα θρεπτικών ουσιών Εξασφάλιση βαθμιαίας απώλειας βάρους Διατήρηση αποθεμάτων πρωτεΐνης Υποστήριξη για τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς ΣΥΜΒΟΥΛΗ Εκείνο βέβαια που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να διατηρήσουμε το σωστό βάρος μετά το τέλος της δίαιτας, υιοθετώντας τις κατάλληλες διατροφικές συνήθειες. Αυτό άλλωστε είναι και το δυσκολότερο, γιατί τα κιλά εύκολα χάνονται και εύκολα ξανακερδίζονται.

14 Τροφικές Αλλεργίες Στις  διατροφικές αλλεργίες  το ανοσοποιητικό σύστημα υπεραντιδρά με συγκεκριμένη πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αλλεργιογόνο τρόφιμο.   Τα συμπτώματα της διατροφικής αλλεργίας παρατηρούνται αμέσως μετά την κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφίμων.  Ακόμη και μία πολύ μικρή ποσότητα του αλλεργιογόνου τροφίμου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων. 

15 Τρόφιμα που συχνά προκαλούν αλλεργίες
Ξηροί καρποί Ψάρια και οστρακόδερμα Αυγά Γάλα Σιτάρι Παράγοντες κινδύνου Οικογενειακό ιστορικό Εμφάνιση διατροφικών αλλεργιών στο παρελθόν Ηλικία Άσθμα

16 Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αλλεργίας τροφίμων περιλαμβάνουν :
Κνίδωση, κνησμό ή έκζεμα Πρήξιμο (οίδημα) των χειλιών, του προσώπου, της γλώσσας,  του λαιμού, ή άλλων σημείων του σώματος Συριγμός, ρινική συμφόρηση ή δυσκολία στην αναπνοή Κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία ή έμετο Ζαλάδα ή τάση για λιποθυμία Σοκ, με μια σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης Ταχυκαρδία Απώλεια συνείδησης Αναφυλαξία

17 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Βιολογική Καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές. Οι βιολογικοί καλλιεργητές βασίζονται σε αμειψισπορά (εναλλαγή φυτών για συγκομιδή), υπολείμματα συγκομιδών, αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα (κοπριά) και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων. Μέλλον:Η παραγωγή και η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων αυξάνει συνεχώς σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου. Ειδικά στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί μια πολύ απότομη αύξηση στην κατανάλωση προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας. Στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί σε μερικές πόλεις ο θεσμός της «λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων» παράλληλα με τις παραδοσιακές λαϊκές αγορές. Όμως πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η βιολογική καλλιέργεια, έπειτα από 30 χρόνια ύπαρξης, βρίσκεται αυτό το καιρό σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο: Παρόλη την ανάπτυξη της αγοράς βιολογικών προϊόντων την τελευταία δεκαετία, το μέλλον των μικρών και αυτόνομων αγροτών (βιολογικών) βρίσκεται σε κίνδυνο γιατί οι καλλιέργειες μαζικής παραγωγής ευνοούνται σε βάρος τους.

18 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Η πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων είναι απαραίτητη, μέσα από το νόμο, για τη χρήση του όρου «βιολογικό». Την πιστοποίηση την εφαρμόζουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία ονομάζονται «Πιστοποιητικοί Οργανισμοί» και υπόκεινται στο Υπουργείο Γεωργίας. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Η µεγάλη και σηµαντικότερη διαφορά είναι ότι στη βιολογική καλλιέργεια δεν γίνεται καµία χρήση κανενός χηµικού µέσου. Η χρήση βιολογικών καλλιεργειών αποβαίνει θετική για το περιβάλλον . ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Προβλήματα εντοπίζονται στην οργάνωση και στη λειτουργία των βιοκαλλιεργητών και των παραγωγών. Ακόμη παρατηρείται ότι η βιολογική καλλιέργεια είναι πιο δύσκολη από την συμβατική και ότι το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο.

19 Γενετικά τροποποιημένα προϊόντα
Τα γενετικά προϊόντα παράγονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς όπου οι τελευταίοι έχουν υποστεί συγκεκριμένες αλλαγές που εισήλθαν στο γενετικό τους υλικό μέσω μεθόδων της γενετικής μηχανικής. Συνήθως τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι προϊόντα διαγονιδιακών φυτών: σόγια, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη, ρύζι και βαμβακέλαιο. Ζωικά προϊόντα έχουν επίσης αναπτυχθεί, αν και κανένα από αυτά δεν κυκλοφορεί προς το παρόν στην αγορά. Πλεονεκτήματα Βοηθούν στην αύξηση παραγωγής τροφίμων και στην καταπολέμηση του υποσιτισμού Βοηθά στην ανθεκτικότητα των τροφίμων σε όλες τις καιρικές συνθήκες Έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνες που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

20 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ Σύνδρομο τοξικού λαδιού Αρουραίος ή αρνί
Ραδιενεργό βόειο κρέας Kρέας που φωσφορίζει Πιπέρι Λάσπη Νερό με ζάχαρη για χυμό μήλου Ψεύτικα Αυγά Πάπρικα με μπογιά μολύβδου Ακτινοβολημένα δημητριακά Εκρηκτικά καρπούζια

21 Μεσογειακή διατροφή Ορισμός
Μεσογειακή διατροφή Ορισμός Ως «Μεσογειακή Διατροφή» αναφέρεται ένα είδος διατροφής που χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών οξέων, και αντίθετα από υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων , που βρίσκονται κυρίως στα σιτηρά και τα προϊόντα τους (δημητριακά , ψωμί , ρύζι και μακαρόνια), στα φρούτα , στα λαχανικά , στο γάλα και τα γαλακτοκομικά. Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, ενώ η κύρια μορφή λίπους χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο.

22 Οφέλη Μεσογειακή Διατροφής
Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας. Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όσοι ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή έχουν θετικές επιπτώσεις στην μακροζωία και λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με όσους ακολουθούν διαφορετική διατροφή. Εκτός όμως από την ευεργετική δράση στην καρδιά, η Μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με την προστασία από τον ζαχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία και από ορισμένες μορφές καρκίνου (π.χ. του παχέως εντέρου). Τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται σε αφθονία, φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση, όσον αφορά στο πεπτικό σύστημα και σε άλλες μορφές.

23 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 
ΤΣΑΠΡΑΪΛΗΣ ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΩΤΣΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥΡΑΛΙΑΣ ΜΙΛΤΟΣ ΤΑΡΑΜΠΕΚΗΣ ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΙΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΣ ΘΕΟΔΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕ/ΔΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑΛΟΥΤΣ ΑΓΑΠΗ ΜΥΛΩΝΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΜΗ ΗΡΩ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΙΑ


Κατέβασμα ppt "PROJECT Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΛ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google