Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ & ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΘΕΜΑ «ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ & ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΘΕΜΑ «ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ & ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΘΕΜΑ «ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ» ΤΣΑΚΟΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2006

2 ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ (1) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Πνευματικά δικαιώματα ή δικαιώματα συγγραφέα είναι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που δίνονται σε δημιουργούς έργων του πνεύματος (συγγραφείς, καλλιτέχνες κλπ.) για μια καθορισμένη χρονική περίοδο κατά την οποία προστατεύονται από μη εξουσιοδοτημένη εκμετάλλευση της δουλειάς τους. Πνευματικά δικαιώματα ή δικαιώματα συγγραφέα είναι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που δίνονται σε δημιουργούς έργων του πνεύματος (συγγραφείς, καλλιτέχνες κλπ.) για μια καθορισμένη χρονική περίοδο κατά την οποία προστατεύονται από μη εξουσιοδοτημένη εκμετάλλευση της δουλειάς τους.

3 ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ (2) ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Οι οδηγίες αυτές προορίζονται για όσους καθορίζουν την πολιτική των δημοσιών ψηφιακών βιβλιοθηκών έτσι ώστε να προσδιοριστούν τα σχετικά θέματα και οι ορθές πρακτικές σε σχέση μα την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων. Οι οδηγίες αυτές προορίζονται για όσους καθορίζουν την πολιτική των δημοσιών ψηφιακών βιβλιοθηκών έτσι ώστε να προσδιοριστούν τα σχετικά θέματα και οι ορθές πρακτικές σε σχέση μα την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων.  Προορίζονται επίσης για τις επαγγελματικές ενώσεις βιβλιοθηκών έτσι ώστε να μπορούν αυτές να καθοδηγούν τα μέλη τους και να διαθέτουν τεκμήρια όταν ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις και όταν έρχονται σε επαφή με κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές.  Πρόκειται ωστόσο αποκλειστικά για οδηγίες που ούτε αποτελούν αλλά ούτε και επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τις κατάλληλες νομικές συμβουλές.  Τα πνευματικά δικαιώματα είναι ένα πολύπλοκο θέμα γι αυτό κι είναι σημαντικό οι δημόσιοι βιβλιοθηκονόμοι να κατέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις αναφορικά με νόμο της χώρας τους περί πνευματικών δικαιωμάτων.  Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη όταν χρησιμοποιεί στη συλλογή της βιβλιοθήκης έργα που προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα.  Τα παραπάνω θέματα μαζί με κάποια άλλα παρουσιάζονται στις οδηγίες αυτές προκειμένου να ληφθούν υπόψη όταν σχεδιάζεται ένα ψηφιακό δίκτυο βιβλιοθηκών.

4 ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ (3) Ποια είναι τα δικαιώματα; Στους συγγραφείς δίνονται μια σειρά από αποκλειστικά δικαιώματα (πώλησης, εκχώρησης, άδειας) τα οποία μπορούν να τα εκμεταλλευτούν όπως επιθυμούν: δικαίωμα αναπαραγωγής, δικαίωμα δημοσίευσης, δικαίωμα διασκευής, δικαίωμα εκμίσθωσης και δημοσίου δανεισμού, δικαίωμα δημόσιας παρουσίασης, δικαίωμα αναμετάδοσης από το ραδιόφωνο καθώς και διάθεσης από δημόσια δίκτυα. Σε αυτά προστίθενται και τα ηθικά δικαιώματα, το δικαίωμα να αναφέρεται κανείς ως ο δημιουργός του έργου (δικαίωμα πατρότητας) και το δικαίωμα να μη χρησιμοποιείται ένα έργο κατά τρόπο ανάρμοστο (δικαίωμα ακεραιότητας). Στους συγγραφείς δίνονται μια σειρά από αποκλειστικά δικαιώματα (πώλησης, εκχώρησης, άδειας) τα οποία μπορούν να τα εκμεταλλευτούν όπως επιθυμούν: δικαίωμα αναπαραγωγής, δικαίωμα δημοσίευσης, δικαίωμα διασκευής, δικαίωμα εκμίσθωσης και δημοσίου δανεισμού, δικαίωμα δημόσιας παρουσίασης, δικαίωμα αναμετάδοσης από το ραδιόφωνο καθώς και διάθεσης από δημόσια δίκτυα. Σε αυτά προστίθενται και τα ηθικά δικαιώματα, το δικαίωμα να αναφέρεται κανείς ως ο δημιουργός του έργου (δικαίωμα πατρότητας) και το δικαίωμα να μη χρησιμοποιείται ένα έργο κατά τρόπο ανάρμοστο (δικαίωμα ακεραιότητας).

5 ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ (4) Οι διαφορές στις νομικές παραδόσεις Οι χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης ακολουθούν το αστικό δίκαιο, ενώ η Βρετανία και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας μαζί με άλλα αγγλόφωνα κράτη (ΗΠΑ, Αυστραλία, Νότια Αφρική κλπ.) ακολουθούν το εθιμικό δίκαιο. Σύμφωνα με το αστικό δίκαιο οι συγγραφείς έχουν ένα αναφαίρετο δικαίωμα επί της πνευματικής τους ιδιοκτησίας. Με άλλα λόγια, αποτελεί μέρος των αστικών τους δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο, η πνευματική ιδιοκτησία δεν είναι απόλυτο δικαίωμα: χορηγείται μόνο από το νόμο. Οι χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης ακολουθούν το αστικό δίκαιο, ενώ η Βρετανία και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας μαζί με άλλα αγγλόφωνα κράτη (ΗΠΑ, Αυστραλία, Νότια Αφρική κλπ.) ακολουθούν το εθιμικό δίκαιο. Σύμφωνα με το αστικό δίκαιο οι συγγραφείς έχουν ένα αναφαίρετο δικαίωμα επί της πνευματικής τους ιδιοκτησίας. Με άλλα λόγια, αποτελεί μέρος των αστικών τους δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο, η πνευματική ιδιοκτησία δεν είναι απόλυτο δικαίωμα: χορηγείται μόνο από το νόμο.

6 ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ (5) Τα πνευματικά δικαιώματα και διαφύλαξή τους Η αντιγραφή ένα έργου προκειμένου να αρχειοθετηθεί ή να διαφυλαχθεί σε μια συλλογή βιβλιοθήκης θεωρείται ευθύνη της βιβλιοθήκης καθώς και του επαγγέλματος της πληροφόρησης. Είναι σημαντικό και προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος ότι οι βιβλιοθηκονόμοι μπορούν κατ’ εξαίρεση να κάνουν αντίγραφα για να προστατεύσουν το πρωτότυπο όπως επίσης και να διαθέσουν το αντίγραφο για τις ίδιες χρήσεις που διαθέτουν και το πρωτότυπο. Στην Οδηγία περί Πνευματικών Δικαιωμάτων της ΕΕ, τα Κράτη Μέλη της ΕΕ έχουν ως επιλογή το δικαίωμα να αρχειοθετούν, να διαφυλάσσουν και να καθιστούν προσβάσιμα συγκεκριμένα έργα υπό ορισμένες πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Εάν οι εθνικοί νόμοι δεν προβλέπουν μια τέτοια εξαίρεση, τότε πρέπει να ζητηθεί ανάλογη εξουσιοδότηση. Η αντιγραφή ένα έργου προκειμένου να αρχειοθετηθεί ή να διαφυλαχθεί σε μια συλλογή βιβλιοθήκης θεωρείται ευθύνη της βιβλιοθήκης καθώς και του επαγγέλματος της πληροφόρησης. Είναι σημαντικό και προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος ότι οι βιβλιοθηκονόμοι μπορούν κατ’ εξαίρεση να κάνουν αντίγραφα για να προστατεύσουν το πρωτότυπο όπως επίσης και να διαθέσουν το αντίγραφο για τις ίδιες χρήσεις που διαθέτουν και το πρωτότυπο. Στην Οδηγία περί Πνευματικών Δικαιωμάτων της ΕΕ, τα Κράτη Μέλη της ΕΕ έχουν ως επιλογή το δικαίωμα να αρχειοθετούν, να διαφυλάσσουν και να καθιστούν προσβάσιμα συγκεκριμένα έργα υπό ορισμένες πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Εάν οι εθνικοί νόμοι δεν προβλέπουν μια τέτοια εξαίρεση, τότε πρέπει να ζητηθεί ανάλογη εξουσιοδότηση.

7 ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ (6) Καθοδήγηση κατά το σχεδιασμό ενός δικτύου βιβλιοθηκών (1) Η επιτυχία ενός δικτύου βιβλιοθηκών εξαρτάται από το περιεχόμενο το οποίο καθίσταται προσιτό στο κοινό.  Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ενώ μια βιβλιοθήκη μπορεί να είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης ενός φυσικού έργου, δεν είναι απαραίτητο ότι θα κατέχει και τα δικαιώματα.  Πριν από κάθε ψηφιοποίηση και δικτύωση χρειάζεται να αποσαφηνιστεί ο νόμος που αφορά στα έργα που καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα. Γι αυτό κι οι βιβλιοθηκονόμοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να διαπραγματευτούν με τους κατόχους των δικαιωμάτων για να εξασφαλίσουν τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις.  Οι βιβλιοθηκονόμοι θα πρέπει επίσης να διαπραγματευτούν την αγορά πρόσβασης σε έργα που υπάρχουν ήδη σε ψηφιακή μορφή.  Υπάρχουν πολλές παγίδες που θα μπορούσαν να συναντήσουν οι βιβλιοθήκες όταν ασχολούνται με συμβόλαια και άδειες, παγίδες ικανές να τις βάλουν σε κίνδυνο δαπανηρών αντιδικιών. Γι’ αυτό κι είναι σημαντικό οι διαπραγματευτές των βιβλιοθηκών να είναι εξοικειωμένοι τόσο με τους προτεινόμενους όρους όσο και με τα κόστη.

8 ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ (7) Καθοδήγηση κατά το σχεδιασμό ενός δικτύου βιβλιοθηκών (2) Προτού εξετάσουν την πιθανότητα ενός δικτύου δημόσιας πρόσβασης, οι δημόσιες βιβλιοθήκες θα έπρεπε ιδανικά:  Να είναι εξαιρετικά ενημερωμένες γύρω από την τρέχουσα αλλά και από κάθε προσεχή νομοθεσία κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων και να ζητήσουν την παροχή νομικών συμβουλών.  Να σχεδιάσουν μια πολιτική πνευματικών δικαιωμάτων που θα σκιαγραφεί τους σκοπούς και τους στόχους της υπηρεσίας.  Να αποφασίσουν σχετικά με το περιεχόμενο που θα συμπεριλάβουν και να εντοπίσουν ποιος κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα για τα προστατευόμενα έργα.  Να καθιερωθεί ένας μηχανισμός εκκαθάρισης δικαιωμάτων και να γίνουν οι κατάλληλες διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση αδειών.  Να εξεταστεί το ενδεχόμενο της πρόσβασης σε υπάρχοντα ηλεκτρονικά έργα μέσω κοινοπραξιών.  Οι εκδότες συνήθισαν σιγά – σιγά να διαπραγματεύονται με κοινοπραξίες αλλά είναι ακόμα επιφυλακτικοί όσον αφορά τα μοντέλα αδειών.  Να γνωρίζουν ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα θα είναι να ξεπεραστεί η αντίσταση που προβάλουν οι κάτοχοι δικαιωμάτων, συνήθως οι εκδότες, όσον αφορά την ψηφιοποίηση έντυπων έργων.  Να γνωρίζουν τους συμβατικούς περιορισμούς και την ευθύνη που φέρει η βιβλιοθήκη.

9 ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ (8) ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Οι βιβλιοθήκες πρέπει να παρακολουθούν τη διεθνή και εθνική νομοθεσία κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να ασκούν πιέσεις για μια ικανοποιητική πρόσβαση όλων των πολιτών στην πληροφόρηση και να παρέχουν καθοδήγηση όσον αφορά τις καλύτερες πρακτικές. Οι βιβλιοθήκες πρέπει να παρακολουθούν τη διεθνή και εθνική νομοθεσία κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να ασκούν πιέσεις για μια ικανοποιητική πρόσβαση όλων των πολιτών στην πληροφόρηση και να παρέχουν καθοδήγηση όσον αφορά τις καλύτερες πρακτικές.  Οι δημόσιοι βιβλιοθηκονόμοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να συγκεντρώσουν στοιχεία όποτε οι περιορισμοί καθίστανται εμπόδιο στις υπηρεσίες που παρέχουν και να αναφέρουν τα αποτελέσματα τους στις ενώσεις και τους φορείς της εθνικής τους βιβλιοθήκης.  Πρέπει επίσης να ενισχυθούν πρωτοβουλίες του τύπου ECUP και TECUP όπου βιβλιοθηκονόμοι και κάτοχοι των δικαιωμάτων συναντιούνται για να επιλύσουν επίμαχα ζητήματα.  Οι σχεδιαστές της πολιτικής των δημοσίων βιβλιοθηκών πρέπει να υποστηρίζουν και να συνδέονται με η EBLIDA.

10 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (1) Το συγκεκριμένο μέρος της παρουσίασης ασχολείται γενικά με τους μηχανισμούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προστατεύσουν την ψηφιακή πνευματική ιδιοκτησία (IP-Intellectual Property). Το συγκεκριμένο μέρος της παρουσίασης ασχολείται γενικά με τους μηχανισμούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προστατεύσουν την ψηφιακή πνευματική ιδιοκτησία (IP-Intellectual Property).

11 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (2) Προβολή του Ψηφιακού Υλικού σε Χαμηλή Ανάλυση Αποτελεί την πιο απλή και οικονομική τεχνική για το πρώτο επίπεδο προστασίας, έναντι ενεργειών µη εξουσιοδοτηµένης αντιγραφής και χρήσης του περιεχοµένου (όπως είναι η εκτύπωση των εικόνων, η αναπαραγωγή τους µε στόχο τη διανοµή κ.α). Μία ανάλυση εικόνας της τάξης των 72 dpi (dots per inch) είναι αρκετά υψηλή ώστε να διατηρεί η ψηφιακή εικόνα την απαιτούµενη ακρίβεια χωρίς να υποβαθµίζεται δραµατικά η ποιότητα του οπτικού αποτελέσµατος και ταυτόχρονα αρκετά χαµηλή ώστε να είναι ακατάλληλη για ενέργειες αντιγραφής και εκτύπωσης. Αποτελεί την πιο απλή και οικονομική τεχνική για το πρώτο επίπεδο προστασίας, έναντι ενεργειών µη εξουσιοδοτηµένης αντιγραφής και χρήσης του περιεχοµένου (όπως είναι η εκτύπωση των εικόνων, η αναπαραγωγή τους µε στόχο τη διανοµή κ.α). Μία ανάλυση εικόνας της τάξης των 72 dpi (dots per inch) είναι αρκετά υψηλή ώστε να διατηρεί η ψηφιακή εικόνα την απαιτούµενη ακρίβεια χωρίς να υποβαθµίζεται δραµατικά η ποιότητα του οπτικού αποτελέσµατος και ταυτόχρονα αρκετά χαµηλή ώστε να είναι ακατάλληλη για ενέργειες αντιγραφής και εκτύπωσης.

12 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (3) Απόκρυψη μηνυµάτων στο ψηφιακό περιεχόµενο Η προστασία του περιεχοµένου µε χρήση της τεχνικής της ψηφιακής απόκρυψης µηνυµάτων, χρησιµοποιεί εξειδικευµένους µηχανισµούς που τοποθετούν κωδικοποιηµένα µηνύµατα µέσα στο ίδιο το ψηφιακό περιεχόµενο. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η παρακολούθηση της κίνησης του περιεχοµένου στο ∆ιαδίκτυο ή ακόµα και η αποστολή πληροφοριών για τα στοιχεία των χρηστών που χρησιµοποιούν το περιεχόµενο. Σε περίπτωση παράνοµης ή ανάρµοστης χρήσης, οι πληροφορίες που επιστρέφονται από το σύστηµα παρακολούθησης του περιεχοµένου µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως στοιχεία για τη στήριξη της κατηγορίας και τη δίωξη των παραβατών. Η προστασία του περιεχοµένου µε χρήση της τεχνικής της ψηφιακής απόκρυψης µηνυµάτων, χρησιµοποιεί εξειδικευµένους µηχανισµούς που τοποθετούν κωδικοποιηµένα µηνύµατα µέσα στο ίδιο το ψηφιακό περιεχόµενο. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η παρακολούθηση της κίνησης του περιεχοµένου στο ∆ιαδίκτυο ή ακόµα και η αποστολή πληροφοριών για τα στοιχεία των χρηστών που χρησιµοποιούν το περιεχόµενο. Σε περίπτωση παράνοµης ή ανάρµοστης χρήσης, οι πληροφορίες που επιστρέφονται από το σύστηµα παρακολούθησης του περιεχοµένου µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως στοιχεία για τη στήριξη της κατηγορίας και τη δίωξη των παραβατών.

13 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (4) Αναµετάδοση (Webcasting) οπτικοακουστικού υλικού µέσω διαδικτύου Ο όρος Webcasting χρησιµοποιείται για να περιγράψει την αναµετάδοση σε πραγµατικό χρόνο, οπτικοακουστικού υλικού µε τη χρήση του διαδικτύου. Το λογισµικό που υποστηρίζει την αναµετάδοση µέσω διαδικτύου, επιτρέπει στους χρήστες να ακούν και να βλέπουν περιεχόµενο πολυµεσικής µορφής. Η συγκεκριµένη προσέγγιση υιοθετεί την τεχνική της συνεχής ροής πληροφορίας και έχει στόχο να αποτρέψει τους τελικούς χρήστες από την αντιγραφή του περιεχοµένου σε κάποιο τοπικό µέσο αποθήκευσης µε σκοπό την επαναχρησιµοποίησή του. Ο όρος Webcasting χρησιµοποιείται για να περιγράψει την αναµετάδοση σε πραγµατικό χρόνο, οπτικοακουστικού υλικού µε τη χρήση του διαδικτύου. Το λογισµικό που υποστηρίζει την αναµετάδοση µέσω διαδικτύου, επιτρέπει στους χρήστες να ακούν και να βλέπουν περιεχόµενο πολυµεσικής µορφής. Η συγκεκριµένη προσέγγιση υιοθετεί την τεχνική της συνεχής ροής πληροφορίας και έχει στόχο να αποτρέψει τους τελικούς χρήστες από την αντιγραφή του περιεχοµένου σε κάποιο τοπικό µέσο αποθήκευσης µε σκοπό την επαναχρησιµοποίησή του.

14 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (5) ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ (1) Η κρυπτογράφηση είναι μια υποστήριξη για πολλές υπηρεσίες υπολογισμού και ασφάλειας επικοινωνιών, επειδή παρέχει το μόνο τρόπο να διαβιβαστούν οι πληροφορίες με ασφάλεια, όταν μπορούν κάποιοι να κρυφακούσουν (ή να αλλοιώσουν) στα κανάλια επικοινωνίας. Ο στόχος της κρυπτογράφησης είναι να ανακατωθούν οι πληροφορίες, έτσι ώστε να μην είναι κατανοητές ή εύκολα χρησιμοποιήσιμές μέχρι να διευκρινιστούν τελείως. Η κρυπτογράφηση είναι μια υποστήριξη για πολλές υπηρεσίες υπολογισμού και ασφάλειας επικοινωνιών, επειδή παρέχει το μόνο τρόπο να διαβιβαστούν οι πληροφορίες με ασφάλεια, όταν μπορούν κάποιοι να κρυφακούσουν (ή να αλλοιώσουν) στα κανάλια επικοινωνίας. Ο στόχος της κρυπτογράφησης είναι να ανακατωθούν οι πληροφορίες, έτσι ώστε να μην είναι κατανοητές ή εύκολα χρησιμοποιήσιμές μέχρι να διευκρινιστούν τελείως. Η κρυπτογράφηση και άλλοι πολύ σχετικοί μηχανισμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας ευρείας ποικιλίας στόχων ασφαλείας, και περιλαμβάνουν:  Μυστικότητα και εμπιστευτικότητα  Ακεραιότητα στοιχείων: εξασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες δεν έχουν αλλάξει  Επικύρωση ή προσδιορισμός: επιβεβαιώνοντας την ταυτότητα ενός προσώπου, τερματικό υπολογιστών, μια πιστωτική κάρτα, κλπ  Επικύρωση μηνυμάτων: επιβεβαίωση της πηγής πληροφοριών  Υπογραφή: δεσμευτικές πληροφορίες σε μια οντότητα  Έγκριση: μεταβιβάζοντας σε μια άλλη οντότητα την επίσημη κύρωση για να κάνει ή να είναι κάτι

15 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (6) ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ (2)  Πιστοποίηση: επικύρωση των πληροφοριών από μια εμπιστευμένη οντότητα  Βεβαίωση: επαλήθευση της δημιουργίας ή της ύπαρξης των πληροφοριών  Παραλαβή: αναγνωρίζοντας ότι οι πληροφορίες έχουν παραληφθεί  Επιβεβαίωση: αναγνωρίζοντας ότι οι υπηρεσίες έχουν παρασχεθεί  Ιδιοκτησία: παρέχοντας σε μια οντότητα το νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιεί ή να μεταφέρει έναν πόρο σε άλλους  Ανωνυμία  Κάλυψη Χρέους: παρεμπόδιση της άρνησης τελείωσης των προηγούμενων υποχρεώσεων ή των ενεργειών και  Ανάκληση: απόσυρση της πιστοποίησης ή της έγκρισης. Οι δύο σημαντικές κατηγορίες συστημάτων κρυπτογράφησης είναι "συμμετρικό κλειδί" και "δημόσιο κλειδί." Οι δύο σημαντικές κατηγορίες συστημάτων κρυπτογράφησης είναι "συμμετρικό κλειδί" και "δημόσιο κλειδί."

16 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (7) Συστήματα Συμμετρικών-κλειδιών (Μοναδικό- Κλειδί)(Symmetric-Key) Ένα σύστημα συμμετρικού-κλειδιού κρυπτογράφησης αποτελείται από τρεις διαδικασίες: μια βασική γεννήτρια, μια λειτουργία κρυπτογράφησης, και μια λειτουργία αποκρυπτογράφησης. Ο χρήστης τρέχει αρχικά τη βασική γεννήτρια για να λάβει ένα κλειδί σε ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα, αλλά το κλειδί αυτό θα φανεί τυχαίο στο χρήστη, δηλαδή θα είναι όμοιο με ένα κλειδί που επιλέγεται τυχαία από το σύνολο όλων των πιθανών κλειδιών. Ο χρήστης τρέχει έπειτα τη λειτουργία κρυπτογράφησης, χρησιμοποιώντας ως εισαγωγή το cleartext αντικείμενο και το κλειδί. Το αποτέλεσμα είναι το κρυπτογραφημένο (ciphertext) αντικείμενο. Στη συνέχεια, καθένας που κατέχει και το κρυπτογραφημένο αντικείμενο και το κλειδί μπορεί να τροφοδοτήσει το σύστημα αποκρυπτογράφησης με αυτά τα δύο στοιχεία και να λάβει το cleartext αντικείμενο ως αποτέλεσμα εξόδου. Ένα σύστημα συμμετρικού-κλειδιού κρυπτογράφησης αποτελείται από τρεις διαδικασίες: μια βασική γεννήτρια, μια λειτουργία κρυπτογράφησης, και μια λειτουργία αποκρυπτογράφησης. Ο χρήστης τρέχει αρχικά τη βασική γεννήτρια για να λάβει ένα κλειδί σε ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα, αλλά το κλειδί αυτό θα φανεί τυχαίο στο χρήστη, δηλαδή θα είναι όμοιο με ένα κλειδί που επιλέγεται τυχαία από το σύνολο όλων των πιθανών κλειδιών. Ο χρήστης τρέχει έπειτα τη λειτουργία κρυπτογράφησης, χρησιμοποιώντας ως εισαγωγή το cleartext αντικείμενο και το κλειδί. Το αποτέλεσμα είναι το κρυπτογραφημένο (ciphertext) αντικείμενο. Στη συνέχεια, καθένας που κατέχει και το κρυπτογραφημένο αντικείμενο και το κλειδί μπορεί να τροφοδοτήσει το σύστημα αποκρυπτογράφησης με αυτά τα δύο στοιχεία και να λάβει το cleartext αντικείμενο ως αποτέλεσμα εξόδου.

17 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (7) Σχήμα 1 Το σύστημα κρυπτογράφησης συμμετρικού-κλειδιού

18 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (8) Συστήματα Δημόσιων-Κλειδιών (Δύο- κλειδιά)(Public-Key) Υπάρχει επίσης και η έννοια ενός συστήματος κρυπτογράφησης δημόσιου-κλειδιού. Όπως στο συμμετρικό-κλειδί, το σύστημα συνίσταται τριών διαδικασιών: μια βασική γεννήτρια, μια λειτουργία κρυπτογράφησης, και μια λειτουργία αποκρυπτογράφησης. Εδώ, όταν τρέχει ένας χρήστης τη βασική γεννήτρια, παράγει δύο κλειδιά (ένα δημόσιο κλειδί και ένα μυστικό κλειδί). Το δημόσιο κλειδί πρέπει έπειτα να διανεμηθεί και να γίνει ευρέως διαθέσιμο (ίσως από μια υπηρεσία καταλόγου), αλλά το μυστικό κλειδί πρέπει να φρουρηθεί προσεκτικά και να κρατηθεί ιδιωτικό (ακριβώς όπως στο σύστημα συμμετρικού-κλειδιού). Υπάρχει επίσης και η έννοια ενός συστήματος κρυπτογράφησης δημόσιου-κλειδιού. Όπως στο συμμετρικό-κλειδί, το σύστημα συνίσταται τριών διαδικασιών: μια βασική γεννήτρια, μια λειτουργία κρυπτογράφησης, και μια λειτουργία αποκρυπτογράφησης. Εδώ, όταν τρέχει ένας χρήστης τη βασική γεννήτρια, παράγει δύο κλειδιά (ένα δημόσιο κλειδί και ένα μυστικό κλειδί). Το δημόσιο κλειδί πρέπει έπειτα να διανεμηθεί και να γίνει ευρέως διαθέσιμο (ίσως από μια υπηρεσία καταλόγου), αλλά το μυστικό κλειδί πρέπει να φρουρηθεί προσεκτικά και να κρατηθεί ιδιωτικό (ακριβώς όπως στο σύστημα συμμετρικού-κλειδιού).

19 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (9) Σχήμα 2 Το σύστημα κρυπτογράφησης δημόσιου-κλειδιού

20 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (10) Συναρτήσεις Κατακερµατισµού (Hash Functions) Οι συναρτήσεις κατακερµατισµού που ονοµάζονται επίσης και κωδικοποίηση µηνύµατος καθώς και µονόδροµη κρυπτογράφηση, είναι αλγόριθµοι που κατά κάποιο τρόπο δεν χρησιµοποιούν κλειδί. Αντ’ αυτού, µία τιµή κατακερµατισµού σταθερού µεγέθους υπολογίζεται µε βάση το µη κωδικοποιηµένο κείµενο, ώστε να είναι αδύνατη η ανάκτηση του περιεχοµένου ή του µεγέθους του κειµένου. Η ορθότητα του αλγόριθµου οφείλεται στο γεγονός πως η πιθανότητα για δύο διαφορετικά κείµενα να παράγουν την ίδια τιµή κατακερµατισµού είναι σχεδόν µηδενική. Οι συναρτήσεις κατακερµατισµού που ονοµάζονται επίσης και κωδικοποίηση µηνύµατος καθώς και µονόδροµη κρυπτογράφηση, είναι αλγόριθµοι που κατά κάποιο τρόπο δεν χρησιµοποιούν κλειδί. Αντ’ αυτού, µία τιµή κατακερµατισµού σταθερού µεγέθους υπολογίζεται µε βάση το µη κωδικοποιηµένο κείµενο, ώστε να είναι αδύνατη η ανάκτηση του περιεχοµένου ή του µεγέθους του κειµένου. Η ορθότητα του αλγόριθµου οφείλεται στο γεγονός πως η πιθανότητα για δύο διαφορετικά κείµενα να παράγουν την ίδια τιµή κατακερµατισµού είναι σχεδόν µηδενική.

21 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (11) ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ Μια άλλη χρήση της τεχνολογίας δημόσιου-κλειδιού, που είναι ενδεχομένως σημαντικότερη για τη διαχείριση IP και για το ηλεκτρονικό εμπόριο γενικά από αυτά τα κρυπτογραφικά συστήματα, είναι οι ψηφιακές υπογραφές. Ένα ψηφιακό σχέδιο υπογραφών περιλαμβάνει τρεις διαδικασίες: μια βασική γεννήτρια (με την ίδια δομή με τη βασική γεννήτρια σε ένα δημόσιου-κλειδιού κρυπτογραφικό σύστημα), μια λειτουργία υπογραφής, και μια λειτουργία επαλήθευσης. Μια άλλη χρήση της τεχνολογίας δημόσιου-κλειδιού, που είναι ενδεχομένως σημαντικότερη για τη διαχείριση IP και για το ηλεκτρονικό εμπόριο γενικά από αυτά τα κρυπτογραφικά συστήματα, είναι οι ψηφιακές υπογραφές. Ένα ψηφιακό σχέδιο υπογραφών περιλαμβάνει τρεις διαδικασίες: μια βασική γεννήτρια (με την ίδια δομή με τη βασική γεννήτρια σε ένα δημόσιου-κλειδιού κρυπτογραφικό σύστημα), μια λειτουργία υπογραφής, και μια λειτουργία επαλήθευσης.

22 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (12) Σχήμα 3 Το σύστημα ψηφιακών υπογραφών

23 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (13) ΣΗΜΑΔΕΜΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ Ένα "υδατόσημο"(watermark) είναι ένα σήμα που προστίθεται στα ψηφιακά στοιχεία (χαρακτηριστικός ήχος, βίντεο, ή ακόμα και εικόνες) που μπορούν να ανιχνευθούν ή να εξαχθούν αργότερα, για να κάνουν εμφανή τα στοιχεία. Το σήμα υδατοσήμων μπορεί να εξυπηρετήσει διάφορους σκοπούς, όπως: Ένα "υδατόσημο"(watermark) είναι ένα σήμα που προστίθεται στα ψηφιακά στοιχεία (χαρακτηριστικός ήχος, βίντεο, ή ακόμα και εικόνες) που μπορούν να ανιχνευθούν ή να εξαχθούν αργότερα, για να κάνουν εμφανή τα στοιχεία. Το σήμα υδατοσήμων μπορεί να εξυπηρετήσει διάφορους σκοπούς, όπως:  Ισχυρισμός ιδιοκτησίας.  Δακτυλοσκοπία.  Επικύρωση και επαλήθευση ακεραιότητας:  Ικανοποιητικό μαρκάρισμα  Έλεγχος  Ικανοποιητική προστασία

24 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (14) Υδατογράφηση Τα εισαγόμενα δεδομένα στη διαδικασία ανίχνευσης είναι το υδατογραφημένο αντικείμενο (που μπορεί να είχε αλλάξει νόμιμα κατά τη διάρκεια της κανονικής χρήσης), το υδατόσημο που παρεμβλήθηκε στο αντικείμενο, και το κλειδί. Έπειτα η διαδικασία ανίχνευσης δείχνει εάν το αντικείμενο περιέχει ένα σημάδι που είναι "κοντά" στο αρχικό υδατόσημο. Η έννοια "κοντά" εξαρτάται από τον τύπο αλλαγών που ένα χαρακτηρισμένο αντικείμενο έχει υποβληθεί κατά τη διάρκεια της κανονικής χρήσης. Τα εισαγόμενα δεδομένα στη διαδικασία ανίχνευσης είναι το υδατογραφημένο αντικείμενο (που μπορεί να είχε αλλάξει νόμιμα κατά τη διάρκεια της κανονικής χρήσης), το υδατόσημο που παρεμβλήθηκε στο αντικείμενο, και το κλειδί. Έπειτα η διαδικασία ανίχνευσης δείχνει εάν το αντικείμενο περιέχει ένα σημάδι που είναι "κοντά" στο αρχικό υδατόσημο. Η έννοια "κοντά" εξαρτάται από τον τύπο αλλαγών που ένα χαρακτηρισμένο αντικείμενο έχει υποβληθεί κατά τη διάρκεια της κανονικής χρήσης.

25 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (15) Σχήμα 4 Διαδικασία Υδατογράφησης

26 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (16) Χρονικές σφραγίδες και ετικέτες Ο σκοπός της χρονικής σφράγισης σε ένα τεχνικό σύστημα προστασίας είναι να καθορίσει ορισμένες ιδιότητες μιας εργασίας (π.χ., μια περιγραφή του περιεχομένου, ή την ταυτότητα του κατόχου πνευματικών δικαιωμάτων) σε ένα ιδιαίτερο χρονικό σημείο. Η χρήση αυτής της χρονικής σφραγίδας διευκολύνει την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων με την επισύναψη ενός επιτακτικού, κρυπτογραφικού ισχυρού χρονικού γραμματοσήμου στο ψηφιακό περιεχόμενο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταδείξει την κατάσταση του περιεχομένου σε μία δεδομένη στιγμη. Ο σκοπός της χρονικής σφράγισης σε ένα τεχνικό σύστημα προστασίας είναι να καθορίσει ορισμένες ιδιότητες μιας εργασίας (π.χ., μια περιγραφή του περιεχομένου, ή την ταυτότητα του κατόχου πνευματικών δικαιωμάτων) σε ένα ιδιαίτερο χρονικό σημείο. Η χρήση αυτής της χρονικής σφραγίδας διευκολύνει την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων με την επισύναψη ενός επιτακτικού, κρυπτογραφικού ισχυρού χρονικού γραμματοσήμου στο ψηφιακό περιεχόμενο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταδείξει την κατάσταση του περιεχομένου σε μία δεδομένη στιγμη.

27 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (17) ΈΛΕΓΧΟΣ ΙΣΤΟΥ Ο έλεγχος Ιστού συστηματικά και περιεκτικά αναλύει χιλιάδες ιστοσελίδας για να βρει τις στοχοθετημένες εργασίες. Αντίθετα από την απλή έρευνα Ιστού ή τον Ιστό που τρέχει, ο έλεγχος τείνει να είναι τρέχων και σε βάθος και περιλαμβάνει την ανάλυση και την ερμηνεία του ψηφιακού περιεχομένου. Ο έλεγχος Ιστού συστηματικά και περιεκτικά αναλύει χιλιάδες ιστοσελίδας για να βρει τις στοχοθετημένες εργασίες. Αντίθετα από την απλή έρευνα Ιστού ή τον Ιστό που τρέχει, ο έλεγχος τείνει να είναι τρέχων και σε βάθος και περιλαμβάνει την ανάλυση και την ερμηνεία του ψηφιακού περιεχομένου. Ο αποτελεσματικός έλεγχος Ιστού μπορεί να ανιχνεύσει τις ανάρμοστες χρήσεις των λογότυπων ή των εμπορικών σημάτων, καθώς επίσης και τη πειρατεία και άλλες παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων και, γενικότερα, μπορεί να παρακολουθήσει το πώς οι στοχοθετημένες εργασίες χρησιμοποιούνται (συμπεριλαμβανομένων των νομικών χρήσεων). Ο αποτελεσματικός έλεγχος Ιστού μπορεί να ανιχνεύσει τις ανάρμοστες χρήσεις των λογότυπων ή των εμπορικών σημάτων, καθώς επίσης και τη πειρατεία και άλλες παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων και, γενικότερα, μπορεί να παρακολουθήσει το πώς οι στοχοθετημένες εργασίες χρησιμοποιούνται (συμπεριλαμβανομένων των νομικών χρήσεων).

28 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (18) Συστήματα εμπιστοσύνης (trusted systems) Σε αυτά τα συστήματα, όταν πωλεί ένας έμπορος ένα ψηφιακό αντικείμενο, τα κομμάτια που κωδικοποιούν το αντικείμενο θα καταθέτονταν στον υπολογιστή του αγοραστή και θα σβηνόταν από τον υπολογιστή του εμπόρου. Εάν ο αγοραστής στη συνέχεια "δανεισμένος" αυτό το ψηφιακό αντικείμενο, έκανε έλεγχο πρόσβασης στα συστήματα διαχείρισης δικαιωμάτων στον υπολογιστή του δανειστή θα έθετε εκτός λειτουργίας προσωρινά τη χρήση του αντικειμένου σε εκείνο τον υπολογιστή επιτρέποντας τη χρήση στον υπολογιστή του οφειλέτη. Αυτές οι αλλαγές θα αντιστρέφονταν όταν επιστρέφεται το αντικείμενο από τον οφειλέτη στο δανειστή. Σε αυτά τα συστήματα, όταν πωλεί ένας έμπορος ένα ψηφιακό αντικείμενο, τα κομμάτια που κωδικοποιούν το αντικείμενο θα καταθέτονταν στον υπολογιστή του αγοραστή και θα σβηνόταν από τον υπολογιστή του εμπόρου. Εάν ο αγοραστής στη συνέχεια "δανεισμένος" αυτό το ψηφιακό αντικείμενο, έκανε έλεγχο πρόσβασης στα συστήματα διαχείρισης δικαιωμάτων στον υπολογιστή του δανειστή θα έθετε εκτός λειτουργίας προσωρινά τη χρήση του αντικειμένου σε εκείνο τον υπολογιστή επιτρέποντας τη χρήση στον υπολογιστή του οφειλέτη. Αυτές οι αλλαγές θα αντιστρέφονταν όταν επιστρέφεται το αντικείμενο από τον οφειλέτη στο δανειστή.

29 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (19) Τα DVDs (Digital Video Disc) Το περιεχόμενο των DVDs μπορεί να προστατευθεί από ποικίλους μηχανισμούς:  Τα στοιχεία όσον αφορά το DVD μπορούν να κρυπτογραφηθούν χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αποκαλούμενο “content shuffle system” (css).  Κάθε δίσκος μπορεί να δείξει εάν το περιεχόμενο μπορεί να αντιγραφεί, επιτρέποντας την τμηματική διαχείριση αντιγράφων.  Το πρωτόκολλο DTCP (Digital Transmission Content Protection) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρυπτογραφήσει τις πληροφορίες για τη μετάδοση από το φορέα DVD σε άλλες συσκευές.  Η αναλογική προστασία αντιγράφων εμποδίζεται από ένα κύκλωμα Macrovision, το οποίο προσθέτει ένα σήμα στην αναλογική τηλεοπτική παραγωγή που (χαρακτηριστικά) δεν θα διαστρεβλώσει την επίδειξη του βίντεο αλλά θα αναγκάσει μια συσκευή καταγραφής να καταγράψει ένα σημαντικά υποβιβασμένο αντίγραφο. Αυτό εμποδίζει την αντιγραφή DVDs στη μαγνητοταινία.

30 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (19) Συμπέρασμα Όλες οι παραπάνω τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την προστασία της ΙΡ μεμονωμένες δεν μπορούν να προσφέρουν απόλυτη και τέλεια προστασία. Πέρα από το γεγονός ότι μερικές απ’ αυτές είναι σε πειραματικό στάδιο και κάποιες άλλες είναι ιδιαίτερα δαπανηρές για να χρησιμοποιηθούν, ωστόσο υπάρχει μεγάλη μελλοντική προοπτική κάποτε να συνδυαστούν για να δώσουν θεαματικά αποτελέσματα προστασίας. Ωστόσο αποτελούν τα ερείσματα για τις μελλοντικές υπηρεσίες και τεχνολογίες προστασίας. Όλες οι παραπάνω τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την προστασία της ΙΡ μεμονωμένες δεν μπορούν να προσφέρουν απόλυτη και τέλεια προστασία. Πέρα από το γεγονός ότι μερικές απ’ αυτές είναι σε πειραματικό στάδιο και κάποιες άλλες είναι ιδιαίτερα δαπανηρές για να χρησιμοποιηθούν, ωστόσο υπάρχει μεγάλη μελλοντική προοπτική κάποτε να συνδυαστούν για να δώσουν θεαματικά αποτελέσματα προστασίας. Ωστόσο αποτελούν τα ερείσματα για τις μελλοντικές υπηρεσίες και τεχνολογίες προστασίας.

31 IPDL (INTELLECTUAL PROPERTY DIGITAL LIBRARY) (1) Η IPDL δημιουργήθηκε από τον World Intellectual Property Organization (WIPO), με στόχο την επαρκή προστασία και την έγκυρη ενημέρωση γύρω από θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Αποτελεί τη μόνη και την πιο ενημερωμένη βιβλιοθήκη πάνω σ’ αυτό το θέμα. Ο ιστοχώρος της IPDL παρέχει πρόσβαση στις συλλογές δεδομένων πνευματικής ιδιοκτησίας που φιλοξενούνται από τον Οργανισμό παγκόσμιας πνευματικής ιδιοκτησίας (WIPO). Η πρόσβαση στην συλλογή γίνεται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο και με μια συμβολική ετήσια συνδρομή για περαιτέρω είσοδο σε όλες τις πτυχές της.

32 IPDL (INTELLECTUAL PROPERTY DIGITAL LIBRARY) (2) Η συλλογή της απαρτίζεται από τα εξής: Η συλλογή της απαρτίζεται από τα εξής:  Την Ηλεκτρονική εφημερίδα PCT.  Online αρχεία επιθεώρησης PCT.  Εμπορικά σήματα (trademarks).  Σχέδια (Διεθνής Εγγραφή των Βιομηχανικών Σχεδίων).  Άρθρα 6ter (κρατικά εμβλήματα, επίσημες σφραγίδες, και εμβλήματα των διακυβερνητικών οργανώσεων).  DB Λισσαβόνας (ονομασίες προέλευσης). Άλλες συλλογές Health Heritage (παραδοσιακή βάση δεδομένων δοκιμής γνώσης).Health Heritage (παραδοσιακή βάση δεδομένων δοκιμής γνώσης). JOPAL (Journal of Patent Associated Literature).JOPAL (Journal of Patent Associated Literature). Άλλες συλλογές λιγότερο γνωστές.Άλλες συλλογές λιγότερο γνωστές.

33 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ  http://www.ala.org/ala/washoff/WOissues/copyrightb/copyr ight.htm  http://www.nhalliance.org/ip/basic_principles.pdf  http://www.eff.org/pub/CAF/law/ip-primer  http://www.cpsr.org/prevsite/publications/publications.html  Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, «Πρακτικός οδηγός- εγχειρίδιο για την προστασία και διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων του ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου και σύστημα διαχείρισης δικαιωμάτων µε την αξιοποίηση διεθνών προτύπων μεταδεδοµένων», Πάτρα 2004  http://www.elpub.org/top007.htm  http://computer.org/computer/dli/r50037/r50037.htm  http://www.wipo.int/ipdl/en/  Tareq M. Alrashid, James A. Barker, Brian S. Christian, Steven C. Cox, Michael W. Rabne, Elizabeth A. Slotta Luella R. Upthegrove : Safeguarding Copyrighted Contents Digital Libraries and Intellectual Property Management, Case Western Reserve University Cleveland, Ohio, April 1998  http://www.software.ibm.com/security/cryptolope/

34 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ!!!


Κατέβασμα ppt "ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ & ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΘΕΜΑ «ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google