Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ
Επιμέλεια: Παπασπανού Άννα [Φιλόλογος] ΑΙΓΑΙΟ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ

2 Ο γεωγραφικός χώρος Το Αιγαίο
Το Αιγαίο πέλαγος, μια θάλασσα κατάσπαρτη από μικρά και μεγάλα νησιά, αποτέλεσε πόλο έλξης από την 11η χιλιετία περίπου π.Χ., οπότε και σημειώθηκαν οι πρώτες, προσωρινές εγκαταστάσεις στα παράλιά του. Δεν κατοικήθηκε, όμως, συστηματικά πριν από τη Νεολιθική εποχή ( π.Χ.). Η θάλασσα αυτή αποτέλεσε κατά την εποχή του Χαλκού ( π.Χ.) την υδάτινη λωρίδα που ένωνε την ηπειρωτική Ελλάδα με τη Μικρά Ασία, και την Κρήτη και το νότιο Αιγαίο με το βορειοελλαδικό χώρο, τα νότια Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο, συνιστώντας έτσι πεδίο έντονων οικονομικών, κοινωνικών και γενικότερα πολιτιστικών ζυμώσεων.

3 Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου
Εποχή του Χαλκού – Ο χώρος του Αιγαίου

4 Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου
Εποχή του Χαλκού – Ο χώρος του Αιγαίου Ανέκαθεν, οι άνθρωποι ταξίδευαν είτε από περιέργεια είτε, το συνηθέστερο, για να κάνουν εμπόριο. Το εμπόριο αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας της εποχής του Χαλκού και είναι άρρηκτα συνδεμένο με την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο κατά τις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ. Ο κύριος παράγοντας, λοιπόν, που οδήγησε στην ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου ήταν η ανάγκη πώλησης ή εξεύρεσης πρώτων βιοτεχνικών υλών (οψιανός, μέταλλα). Τα ευρήματα από οικισμούς και νεκροταφεία της εποχής του Χαλκού κάνουν σαφή τον ενδοαιγαιακό κυρίως χαρακτήρα του εμπορίου και συμβάλλουν στη διάγνωση των πυκνών δικτύων ανταλλαγών, τοπικών και εκτεταμένων, αλλά και της έντασης των πολιτιστικών επαφών στις διαφορετικές περιόδους της εποχής του Χαλκού.

5 Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου
Εποχή του Χαλκού – Ακμή ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΝΔΟΑΙΓΑΙΑΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ Ανταλλάσσουνμεταξύ τους: Εμπορικάπροϊόντα κυρίως… αλλά και ιδεολογίες, αγαθά κύρους-γοήτρου, αρχιτεκτονική, θρησκευτικές κ.α. αντιλήψεις …)

6 Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου
Πρώιμη Χαλκοκρατία– Ακμή ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Tα νησιά των Κυκλάδων αποτελούν μια φυσική υδάτινη γέφυρα, που ενώνει την ηπειρωτική Ελλάδα με τη Μικρά Ασία, και το βόρειο με το νότιο Αιγαίο και την Κρήτη · Ήταν επόμενο οι κάτοικοι να ασχοληθούν με τη ναυτιλία και το εμπόριο (αλλά και με την πειρατεία)

7 Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου
Πρώιμη Χαλκοκρατία– Ακμή ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Τα νησιά του Αιγαίου ως κατεξοχήν άγονες και απρόσιτες περιοχές στήριζαν ανέκαθεν την οικονομία τους στη ναυτιλία και το εμπόριο Τα λιμάνια τους ήταν σημαντικά για τις διεθνείς ανταλλαγές, καθώς αποτελούσαν ένα αναγκαίο πέρασμα για τα πλοία [διαμετακομιστικό εμπόριο]

8 Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου
Πρώιμη Χαλκοκρατία– Ακμή ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΞΑΓΩΓΕΣ μεταλλεύματα από μεταλλεία των Κυκλάδων: χαλκός, χρυσός, άργυρος, μόλυβδος, αζουρίτης, μαλαχίτης (Σίφνος, Κύθνος κ.α…) πετρώματα από λατομεία των Κυκλάδων: οψιανός (από τη Μήλο), μάρμαρο  (από την Πάρο+τη Νάξο) αγροτικά προϊόντα (το ήπιο κλίμα των νησιών καλός παράγοντας για τη γεωργία), κτηνοτροφικά προϊόντα, αλιευτικά προϊόντα = αυτάρκεια στα βασικά είδη διατροφής Βιοτεχνικά προϊόντα: χρωματοθήκες, μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία, ασημένια κοσμήματα, είδη κεραμικής (τηγανόσχημα αγγεία κτλ…) Ο οψιανός είναι ηφαιστειογενές μαύρο πέτρωμα πολύ σκληρό και κατάλληλο για την κατασκευή εργαλείων ανθεκτικών (χρησιμοποιείται από τους κυκλαδίτες από τη νεολιθική εποχή). Λεπίδες και άλλα εργαλεία από οψιανό.

9 Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου
Πρώιμη Χαλκοκρατία– Ακμή ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ Μεταλλεύματα: ορείχαλκος(μπρούντζος) για την κατασκευή ανθεκτικών εργαλείων [από βόρειο Αιγαίο] και κασσίτερος, βασικό μέταλλο για την παραγωγή του μπρούντζου [από Ουζμπεκιστάν, Αφγανιστάν ή Μικρά Aσία (οροσειρά Ταύρου): έφτανε στις Κυκλάδες και την ηπειρωτική Ελλάδα με τη μορφή έτοιμου κράματος μπρούντζου, μέσω των νησιών του βόρειου Αιγαίου] Τεχνικές: η χειροποίητη κόκκινη και μαύρη στιλβωμένη κεραμική, η χρήση και η χρήση κεραμικού τροχού [από βόρειο Αιγαίο – Μ.Ασία: τον λεγόμενο πολιτισμό του βορειοανατολικού Αιγαίου ή Τρωϊκό Πολιτισμό]

10 Πλοία με πανιά (ιστιοφόρα) δεν χρησιμοποιούνται πριν το 2000 π.Χ.
Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου Πρώιμη Χαλκοκρατία– Ακμή ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ Τα αρχαιολογικά ευρήματα (εγχάρακτες παραστάσεις πλοίων σε σκεύη και μολύβδινα ομοιώματα πλοίων) μας πληροφορούν ότι κατά την Πρώιμη Χαλκοκρατία χρησιμοποιούνταν μονόξυλα πλοία, που κινούνται με κωπηλάτες. Tέτοια πλοία θα επανδρώνονταν μόνο με τη σύμπραξη περισσοτέρων κοινοτήτων και θα μπορούσαν να διανύσουν σε διάστημα τριών εβδομάδων απόσταση 200 ναυτικών μιλίων, διακινώντας τρόφιμα, οψιανό, μέταλλα, μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία. … Πλοία με πανιά (ιστιοφόρα) δεν χρησιμοποιούνται πριν το 2000 π.Χ.

11 μια εκστρατευτική αποστολή
Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου Πρώιμη Χαλκοκρατία– Ακμή ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κατά τη δειάρκεια των ανασκαφών του 1974 ήρθε στο φως η ιστορικής σημασίας μικροσκοπική αυτή ζωφόρος,που ήταν ζωγραφισμένη στους τοίχους του δωματίου 5 της Δυτικής Οικίας στο Ακρωτήρι, η οποία απεικονίζει μια εκστρατευτική αποστολή Στο επάνω τμήμα της μικρογραφίας εικονίζεται η δεύτερη πόλη και πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και η ναυαρχίδα. Στο κάτω: η υπόλοιπη πόλη και ο τρίτος στόλος. (Αθήνα, Εθν. Αρχ. Μουσείο)

12 Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου
Μέση Χαλκοκρατία – Ακμή ΜΙΝΩΊΚΟΥ/ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ H γεωγραφική της θέση, κοντά στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, την έφερε από νωρίς σε επαφή με τους πρώιμους μεγάλους πολιτισμούς, από τους οποίους άντλησε τα νεότερα πολιτιστικά επιτεύγματα. Ο νησιωτικός όμως χαρακτήρας της Κρήτης και το εύκρατο μεσογειακό κλίμα συνέβαλαν παράλληλα στην πολιτιστική διαφοροποίηση του μινωικού πολιτισμού σε σχέση με τους ανατολικούς πολιτισμούς.

13 ΜΙΝΩΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΑΤΙΑ (2000-1400 π.Χ.)
Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου Μέση Χαλκοκρατία – Ακμή ΜΙΝΩΊΚΟΥ/ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΙΝΩΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΑΤΙΑ ( π.Χ.) ___________________________________________________________________________________________________________________________ Η μνήμη της παντοδυναμίας της Κρήτης στη θάλασσα έμεινε ζωντανή στις μεταγενέστερες παραδόσεις, ώστε οι πηγές της Αρχαιότητας να αναφέρονται στη "μινωική θαλασσοκρατορία". έντονη μινωική παρουσία σε περιοχές του Αιγαίου, στα παράλια της Μικράς Ασίας, της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου οι οποίες εμφανίζουν το χαρακτήρα σταθερών μινωικών εγκαταστάσεων αν όχι των οργανωμένων αποικιών - Μια διακριτική αλλά διαρκής παρουσία των κρητικών προϊόντων εντοπίζεται και στη. δυτική Μεσόγειο, σε λιμάνια της Ιταλικής χερσονήσου, στη Μάλτα και τη Σαρδηνία ______________________________________________________

14 ΜΙΝΩΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΑΤΙΑ
Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου Μέση Χαλκοκρατία – Ακμή ΜΙΝΩΊΚΟΥ/ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΙΝΩΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΑΤΙΑ ( π.Χ.) ___________________________________________________________________________________________________________________________ Οι ανταλλαγές προϊόντων με μακρινές χώρες, απ' όπου οι Μινωίτες προμηθεύονταν τις πρώτες ύλες, εξυπηρετούνταν από την άριστα οργανωμένη ναυτιλία και την ίδρυση εμπορικών σταθμών σε σημαντικά λιμάνια της Μεσογείου. ____________________________________________________________________________________________________________________________ Είναι δε πολύ πιθανό ότι οι Μινωίτες είχαν αναλάβει και ένα μέρος του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου, μεταφέροντας μαζί με τα δικά τους προϊόντα και αυτά άλλων χωρών Η οργάνωση και ο έλεγχος του εμπορίου γινόταν εξ ολοκλήρου από τα μινωικά ανάκτορα: εκεί συλλέγονταν τα προϊόντα της αγροτικής παραγωγής και της βιοτεχνίας και κατόπιν κατευθύνονταν προς τις εγχώριες και τις ξένες αγορές.

15 ΕΝΔΟΑΙΓΑΙΑΚΕΣ & ΕΝΔΟΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου Μέση Χαλκοκρατία– Ακμή ΜΙΝΩΊΚΟΥ/ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΝΔΟΑΙΓΑΙΑΚΕΣ & ΕΝΔΟΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ Τα καράβια της θαλασσοκράτειρας έφθαναν στην Αίγυπτο, στα συροπαλαιστινιακά λιμάνια, στη Μικρά Ασία, στα νησιά του Αιγαίου και στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο. Αναζήτηση μεταλλοφόρων πηγών στις Κυκλάδες, αλλά και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θάσο και τα νοτιοανατολικά Βαλκάνια, το βόρειο Αιγαίο (Σαμοθράκη, Λήμνος) [πολλά αντικείμενα μινωικής προέλευσης που έχουν βρεθεί σε διάφορες τοποθεσίες του βορειοανατολικού Αιγαίου αποδεικνύουν τη μεγάλη εμβέλεια του μινωικού διαμετακομιστικού εμπορίου.]

16

17 Είναι πολύ πιθανό ότι οι κρήτες ναυτικοί είχαν αναλάβει και
Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου Μέση Χαλκοκρατία– Ακμή ΜΙΝΩΊΚΟΥ/ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΞΑΓΩΓΕΣ προϊόντα της μινωικής βιοτεχνίας τα εκλεκτότερα είδη της κρητικής γης. Ανάμεσα στα περιζήτητα είδη ανήκε ίσως και η ξυλεία της Κρήτης (που φαίνεται ότι εξαγόταν σε χώρες με πλήρη έλλειψη δασών, όπως η Αίγυπτος και η Μεσοποταμία) ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ Οι βασικότερες πρώτες ύλες που εισάγονταν ήταν τα μέταλλα, οι πολύτιμοι λίθοι, το ελεφαντόδοντο Εισαγόταν και ένας μεγάλος αριθμός πολυτελών αντικειμένων ανατολικής και αιγυπτιακής προέλευσης Είναι πολύ πιθανό ότι οι κρήτες ναυτικοί είχαν αναλάβει και το διαμετακομιστικό εμπόριο στο πλαίσιο ενός διεθνούς εμπορικού δικτύου.

18 Στη Μεσοποταμία έφθαναν μινωικά εμπορεύματα.
Εμπορικές ανταλλαγές και πολιτιστικές σχέσεις είχαν αναπτυχθεί ανάμεσα στην Κρήτη και τα μεγάλα κέντρα της Ανατολής. Στη Μεσοποταμία έφθαναν μινωικά εμπορεύματα. Στον θολωτό τάφο του Πλατάνου της Μεσαράς βρέθηκε βαβιλιωνιακός σφραγιδόλιθος της δυναστείας του Χαμμουραμπί. Στη μία όψη (επάνω) εμφανίζεται η θεά Ιστάρ και στην άλλη (κάτω) θεός ή δυνάστης. (Μουσείο Ηρακλείου)

19 Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου
Ύστερη Χαλκοκρατία– Ακμή ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Μετά την καταστροφή της πόλης του Ακρωτηριού της Θήρας (1628 π.X.), που επέφερε βαρύτατες απώλειες στον κυκλαδικό στόλο, και μετά την αποδυνάμωση της μινωικής Κρήτης, περίπου το 1450 π.Χ., τα ηνία στο θαλάσσιο εμπόριο παίρνουν οι Μυκηναίοι Η επέκταση της μυκηναϊκής κυριαρχίας στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα νησιά του νότιου Αιγαίου κατά το δεύτερο μισό της 2ης χιλιετίας εκφράζεται στην οικιστική (μέγαρα, ιερά) και την ταφική αρχιτεκτονική, τα ταφικά έθιμα (ξίφη ως κτερίσματα), τις οχυρώσεις (κυκλώπεια τείχη) την ειδωλοπλαστική και την κεραμική των νησιών.

20 Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου
Ύστερη Χαλκοκρατία– Ακμή ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Με την ίδρυση των μυκηναϊκών ανακτόρων κατά το 14ο αιώνα π.Χ. -σύμφωνα με το μινωικό πρότυπο- όπως προκύπτει από τη συσσώρευση των αγροτικών προϊόντων και των πολύτιμων αγαθών και από τις γραπτές μαρτυρίες των ανακτορικών αρχείων, τα ανάκτορα λειτουργούσαν ως κέντρα συγκέντρωσης και αναδιανομής του αγροτικού πλεονάσματος αλλά και ως κέντρα του διεθνούς εμπορίου Τα μυκηναϊκά ανάκτορα απέκτησαν γρήγορα οικονομική ισχύ και διεθνή ακτινοβολία, περιορίζοντας σταδιακά τη μινωική θαλασσοκρατορία.

21 ΕΝΔΟΑΙΓΑΙΑΚΕΣ & ΕΝΔΟΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου Ύστερη Χαλκοκρατία– Ακμή ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΝΔΟΑΙΓΑΙΑΚΕΣ & ΕΝΔΟΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ Στο πλαίσιο εξεύρεσης πρώτων υλών για την άσκηση της μεταλλοτεχνίας σημειώνονται από τις αρχές της 3ης χιλιετίας επαφές του βορειοελλαδικού χώρου με τα Βαλκάνια και τη δυτική Μικρά Ασία. εμπορικές επαφές με τις Κυκλάδες, με στόχο την απόκτηση του οψιανού και για την απόκτηση χαλκού, μολύβδου και αργύρου με την μικρασιατική παραλία από την Τροία ως την Αλικαρνασσό, με την Κρήτη…, την Ρόδο… με τις προηγμένες χώρες της Ανατολής: ως την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο…, από τις οποίες εξασφαλίζονταν οι απαιτούμενες πρώτες ύλες αλλά και με κέντρα της δυτικής Μεσογείου, στην Κάτω Ιταλία, τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Οι τακτικές αυτές συναλλαγές διευκολύνθηκαν από την ίδρυση εμπορικών σταθμών σε πολλά σημαντικά λιμάνια της Μεσογείου, μερικά από τα οποία είχαν το χαρακτήρα των αποικιών.

22 Πυκνές και ζωηρές εμπορικές συναλλαγές & εκπολιτιστικές επαφές είχαν αναπτύξει οι Αχαιοί κατά τον ΙΔ‘-ΙΓ' π.Χ. αιώνα με ολόκληρη την ανατολ.Μεσόγειο.

23 Βιοτεχνικά προϊόντα: όπλα (στην Κάτω Ιταλία), υφαντά (στην Μάλτα)
Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου Ύστερη Χαλκοκρατία– Ακμή ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΞΑΓΩΓΕΣ αγροτικά προϊόντα: λάδι (στη Συρία), κρασί (στην Παλαιστίνη), μέλι (στην Κύπρο), καρπούς (στον Λίβανο), αρωματικά (στην Αίγυπτο), έλαια (στην Αδριατική – περιοχή σημερινής Αλβανίας) Ξυλεία (στη Μάλτα) Βιοτεχνικά προϊόντα: όπλα (στην Κάτω Ιταλία), υφαντά (στην Μάλτα)

24 Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου
Ύστερη Χαλκοκρατία– Ακμή ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ Μεταλλεύματα: οψιανός, χαλκός, μόλυβδος και άργυρος από τα μεταλλεία της Σίφνου και, πιθανότατα, της Σερίφου και της Σύρου., χρωστικές ύλες (αζουρίτη, μαλαχίτη), οστέινες θήκες, μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία, ασημένια κοσμήματα και κεραμική από τις Κυκλάδες. Από τις πρώτες κιόλας περιόδους της μυκηναϊκής εποχής παρατηρούνται ανταλλαγές προϊόντων και επιδράσεις σε τομείς της τεχνογνωσίας με τις χώρες της Δυτικής Μεσογείου και της Βόρειας Ευρώπης. Το κύριο έναυσμα για τις μακρινές αυτές εκστρατείες για τους Μυκηναίους ήταν η απόκτηση των μετάλλων που ήταν απαραίτητα για τις ανάγκες της ντόπιας βιοτεχνίας. Μαζί με την εισαγωγή των μετάλλων εισάγονταν και άλλα προϊόντα δευτερεύουσας σημασίας για την οικονομία, όπως οι χάντρες από ήλεκτρο, ένα υλικό που απαντά μόνο στη Βρετανία και στη Βαλτική. κεραμική, λίθινα αγγεία και σφραγίδες από την Κρήτη ενώ στη Λέρνα βρέθηκαν κεραμικά αγγεία από την Τροία

25

26 Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου
Ύστερη Χαλκοκρατία– Ακμή ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κύμη Ευβοίας. Χάλκινο τάλαντο Πηγές χαλκού στη Βαλκανική και στη δυτική Μικρά Ασία κατά την εποχή του Χαλκού

27 Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου
Ύστερη Χαλκοκρατία– Ακμή ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Μυκηναϊκά ευρήματα στην Ιταλία

28 Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου
Ύστερη Χαλκοκρατία– Ακμή ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αγία Ειρήνη Μυκηναΐκά σταθμά Θέσεις της Εγγύς Ανατολής (εκτός Κύπρου) και της Αιγύπτου, όπου βρέθηκε μυκηναϊκή κεραμική

29 Πολύχρωμη παράσταση πλοίων σε μεσοελλαδικό αγγείο της Ιωλκού
Επικοινωνίες μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου Ύστερη Χαλκοκρατία– Ακμή ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Πολύχρωμη παράσταση πλοίων σε μεσοελλαδικό αγγείο της Ιωλκού Μυκηναϊκή περίοδος.

30

31 Παρακμή Προϊστορικών Αιγαιακών Πολιτισμών
Παρακμή Προϊστορικών Αιγαιακών Πολιτισμών Περίπου το 1200π.Χ. παρατηρείται αιφνίδια κάμψη της μυκηναϊκής ισχύος  οικονομική κρίση…  πτώση του μυκηναϊκού εμπορίου… ανάκτορα, ακροπόλεις, οικισμοί: καταστρέφονται… Η Γραμμική Β’ γραφή εξαφανίζεται… Αιτίες Παρακμής: Μετακίνηση νέων φύλων («κάθοδος Δωριέων») Εσωτερικές αναταραχές… «Λαοί της Θάλασσας»: τρομακτική αναστάτωση στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου…

32 για περισσότερες πληροφορίες…
Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις: [Ιστορία – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού] Βιβλία – Εγκυκλοπαίδειες ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Εκδοτική Αθηνών

33 Σημείωση: Οι εικόνες και οι πληροφορίες αντλήθηκαν κυρίως από ποικίλες ηλεκτρονικές πηγές (κάποιες από τις οποίες αναφέρθηκαν παραπάνω…), καθώς και από το σχολικό βιβλίο με σκοπό καθαρά διδακτικό και για χρήση μέσα στην τάξη αλλά και από τους μαθητές της α’ γυμνασίου, στα πλαίσια αξιοποίησης των ηλεκτρονικών υπολογιστών που τους διανεμήθηκαν. Επιμέλεια: Παπασπανού Άννα [Φιλόλογος]


Κατέβασμα ppt "ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google