Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ

2 Διαθεματική εργασία , σελ. 145
Αφού μελετήσετε προσεκτικά την περιγραφή της μονομαχίας Αχιλλέα-Έκτορα, να τη συγκρίνετε με τις μονομαχίες που συναντήσατε σε προηγούμενες ραψωδίες (Μενέλαου-Πάρη στο Γ, Αίαντα-Έκτορα στο Η και Γλαύκου-Διομήδη στο Ζ) και να σημειώσετε: α) τις προετοιμασίες και γενικά όλα όσα προηγούνται από κάθε αγώνα, β) τις φάσεις του κάθε αγώνα, γ)τα χτυπήματα του ενός εναντίον του άλλου, δ) τα όπλα (αμυντικά, επιθετικά) που χρησιμοποιούνται σε κάθε περίπτωση,ε) τον τρόπο με τον οποίο λήγει κάθε αναμέτρηση, επιμένοντας κάθε φορά στις διαφορές και σημειώνοντας τις ομοιότητες που παρατηρείτε. Συνθέτοντας στη συνέχεια τα κοινά στοιχεία των σκηνών αυτών, να σχηματίσετε τη βασική τυπολογία της επικής μονομαχίας.

3 ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ
ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ Αρχικά, στις επίσημες μονομαχίες όλοι οι στρατιώτες κάθονται και περιμένουν τους δύο μονομάχους να εμφανιστούν. Εκείνοι έρχονται με επιβλητικό τρόπο και παίρνουν θέση, για να αρχίσουν τον `αγώνα λόγων` , την ανταλλαγή προκλήσεων, για να μειώσουν το ηθικό του αντιπάλου τους. Αυτό τα κομμάτι το συναντούμε μόνο στην μάχη Αίαντα-Έκτορα.

4 ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΠΑΡΗ-ΜΕΝΕΛΑΟΥ
Στην μονομαχία Πάρη-Μενέλαου αρχικά οι ήρωες ρίχνουν κοντάρια από απόσταση, στη συνέχεια επιτίθενται με ξίφη, μετά μάχονται με τα χέρια και στο τέλος με κοντάρι στο χέρι.

5 ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΠΑΡΗ-ΜΕΝΕΛΑΟΥ

6 ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΑΙΑΝΤΑ-ΕΚΤΟΡΑ
Ο Αίαντας με το Έκτορα ξεκινούν με τον αγώνα λόγων, στη συνέχεια ρίχνουν κοντάρια από απόσταση, μετά από κοντά και στο τέλος εκσφενδονίζουν βράχους. Νικητής ήταν ο Έκτορας

7 ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΑΙΑΝΤΑ-ΕΚΤΟΡΑ

8 ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΑΧΙΛΛΕΑ-ΕΚΤΟΡΑ
Στην μονομαχία Αχιλλέα-Έκτορα υπάρχει πάλι αγώνας λόγων στην αρχή, μετά ρίψη κονταριών από μακριά, ύστερα σύγκρουση με ξίφος και λόγχη από κοντά και στο τέλος πάλι ανταλλαγή λόγων. Νικητής ήταν ο Αχιλλέας.

9 ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΑΧΙΛΛΕΑ-ΕΚΤΟΡΑ

10 ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ Ως βασική τυπολογία της επικής μονομαχίας θα μπορούσε να θεωρηθεί η εξής: Η επιβλητική εμφάνιση των αντιπάλων Η ανταλλαγή λόγων Η ανταλλαγή βολών από απόσταση και ύστερα από κοντά. Η ολοκλήρωση: αν δεν υπάρξει νικητής, οι αντίπαλοι ανταλλάσσουν δώρα, αν όμως κάποιος σκοτωθεί, ο νικητής έπαιρνε τα όπλα του.

11 ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ


Κατέβασμα ppt "ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google