Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κοστολόγηση Μάθημα 18.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κοστολόγηση Μάθημα 18."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κοστολόγηση Μάθημα 18

2 ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΚΤΕΪΛ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο/η μαθητής/τρια να είναι ικανός/η να: Ορίζει το κόστος ανάμεικτων ποτών, (κοκτέϊλ Υπολογίζει το κόστος ανάμεικτων ποτών, (κοκτέϊλ) με βάση τη συνταγή τους και την απόδοση των φιάλων σε μερίδες.

3 ΟΡΙΣΜΟΣ Κοστολόγηση ενός κοκτέϊλ είναι ο υπολογισμός με ακρίβεια του κόστους της παρασκευής του με βάση το κόστος των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. ΚΟΣΤΟΣ ΥΛΙΚΩΝ Για να υπολογιστεί το κόστος υλικών πρέπει να γνωρίζουμε • Τις ποσότητες που χρησιμοποιούνται στα ποτά • Την περιεκτικότητα κάθε φιάλης • Τιμή αγοράς της φιάλης

4 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η φιάλη ενός τζιν περιέχει 750 ml και στοιχίζει €12.00, η ποσότητα που χρισημοποιείται για το martini dry cocktail, είναι 40 ml και στοιχίζει €0.64. (40 ml ÷ 750 ml Χ €12.00 = €0.6399). Για να βρούμε το κόστος πρέπει να υπολογίσουμε το κόστος όλων των υλικών που χρισημοποιούνται για το κόκτεϊλ και να τα προσθέσουμε. Η συνταγή για το ξηρό μαρτίνι κοκτέιλ (martini dry cocktail) είναι: 2/3 40 ml ξηρό τζιν (dry gin), κόστος €12.00 τη φιάλη 750ml 1/3 20 ml βερμουτ (dry vermouth). €6.00 τη φιάλη 750ml 1 σταγόνα ανκοστούρα (dash angostura). 1 σταγόνα όρεϊντζ μπίτερ (dash orange bitter). 1 πράσινη ελιά. 2/3 40ml ξηρό τζιν (dry gin) 40ml ÷ 750 ml Χ €12.00 = €0.64 1/3 20ml βερμουτ (dry vermouth) 20 ml ÷ 750 ml Χ €6.00 = €0.16 1 πράσινη ελιά. Για τα υπόλοιπα υλικά υπολογίζουμε συνολικά €0.05 τα οποία προσθέτουμε στο κόστος των ποτών.

5 Φύλλο κοστολόγησης Κοκτέϊλ Μαρτίνι ξηρό
ΥΛΙΚΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΟΣΤΟΣ ΦΙΑΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ % ΚΟΣΤΟΥΣ Μαρτίνι κοκτέϊλ ml Ξηρό τζιν Ξηρό βερμούτ Αγκοστούρα Μπίτερ όρεϊντζ Πράσινη ελιά 2/3=40 ml 1/3=20ml 1 σταγόνα 1 ελιά 12.00 6.00 ------ 750 0.64 0.16 0.01 0.03 0.85 4.50 18.88 %

6 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΣΤΟΧΩΝ:
Ορίζει το κόστος ανάμεικτων ποτών, (κοκτέϊλ Υπολογίζει το κόστος ανάμεικτων ποτών, (κοκτέϊλ) με βάση τη συνταγή τους και την απόδοση των φιάλων σε μερίδες.

7 Εργασία στο σπίτι: Απαντήστε τις ερωτήσεις......

8 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ: Φύλλο εργασίας


Κατέβασμα ppt "Κοστολόγηση Μάθημα 18."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google