Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νταλιακούρας Νικόλαος CEID – Πανεπιστήμιο Πατρών Object Oriented Programming II (C++) Χειμερινό Εξάμηνο 2011-2012.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νταλιακούρας Νικόλαος CEID – Πανεπιστήμιο Πατρών Object Oriented Programming II (C++) Χειμερινό Εξάμηνο 2011-2012."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νταλιακούρας Νικόλαος CEID – Πανεπιστήμιο Πατρών Object Oriented Programming II (C++) Χειμερινό Εξάμηνο 2011-2012

2 Collaboration Among Objects («Συνεργασία» μεταξύ των αντικειμένων) collaboration Ένα αντικείμενο μιας κλάσης στέλνει ένα μήνυμα σε ένα αντικείμενο μιας άλλης κλάσης Μηνύματα αποστέλλονται σε C ​​ + + μέσω της κλήσης συναρτήσεων μέλους (member-function) Έχουμε καθορίσει πολλές από τις λειτουργίες των κλάσεων στο σύστημά μας. Τώρα, επικεντρωνόμαστε στα μηνύματα που καλούν αυτές τις λειτουργίες.

3 Identifying the Collaborations (εντοπίζοντας τις «συνεργασίες») Για κάθε ενέργεια ή βήμα που περιγράφεται στο έγγραφο απαιτήσεων (εκφώνηση): αποφασίζουμε ποια αντικείμενα στο σύστημά μας πρέπει να αλληλεπιδρούν ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσδιορίζουμε ένα αντικείμενο ως sending object (δηλαδή, το αντικείμενο που στέλνει το μήνυμα) και ένα άλλο ως receiving object (δηλαδή, το αντικείμενο που προσφέρει η εν λόγω κλάση στους «πελάτες» της(clients of the class) ) Στη συνέχεια, επιλέγουμε μία από τις λειτουργίες του receiving object που πρέπει να γίνει «επίκληση» από το sending object ώστε να έχουμε την επιθυμητή συμπεριφορά

4 Collaborations in the ATM system («συνεργασίες» στο σύστημα ΑΤΜ) (1)

5 Collaborations in the ATM system («συνεργασίες» στο σύστημα ΑΤΜ) (2)

6 Collaborations in the ATM system («συνεργασίες» στο σύστημα ΑΤΜ) (3)

7 Interaction Diagrams (Διαγράμματα Αλληλεπίδρασης) interaction diagrams (διαγράμματα αλληλεπίδρασης) Μοντελοποιούμε τη συμπεριφορά ενός συστήματος, με την μοντελοποίηση του πώς τα αντικείμενα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. communication diagram (διάγραμμα επικοινωνίας) Τονίζει ποιά αντικείμενα συμμετέχουν σε συνεργασίες. sequence diagram (διάγραμμα ακολουθίας ) Εμφανίζει συνεργασίες μεταξύ αντικειμένων, αλλά δίνει έμφαση στο πως αποστέλλονται μηνύματα μεταξύ των αντικειμένων με την πάροδο του χρόνου.

8 Communication Diagram – ATM executing a balance inquiry objectName : ClassName. Σε αυτό το παράδειγμα, που περιλαμβάνει μόνο ένα αντικείμενο κάθε τύπου και ανεξάρτητα από το όνομα του αντικειμένου και τον κατάλογο, χρησιμοποιούμε μόνο μια άνω και κάτω τελεία που ακολουθείται από το όνομα της κλάσης. name of the message εμφανίζεται δίπλα στο βέλος, είναι το όνομα μιας λειτουργίας (δηλαδή, μιας member function) που ανήκει στο receiving object. το βέλος αντιπροσωπεύει ένα μήνυμα ή μια σύγχρονη κλήση(synchronous call) δείχνει ότι η ροή του ελέγχου από το sending object (ΑΤΜ) στο receiving object(α BalanceInquiry). Αυτή είναι μια σύγχρονη κλήση (synchronous call), το sending object δεν μπορεί να στείλει άλλο μήνυμα, ή να κάνει οτιδήποτε άλλο, μέχρι το receiving object να επεξεργαστεί το μήνυμα και να επιστρέψει τον έλεγχο στο sending object. Ο αποστολέας απλώς περιμένει.

9 Communication Diagram - Sequence of Messages sequence of messages (ακολουθία των μηνυμάτων ) προχωράει με αύξουσα αριθμητική σειρά nested messages (ένθετα μηνύματα) Μηνύματα περνούν στο χειρισμό ενός άλλου μηνύματος

10  Η διακεκομμένη γραμμή που επεκτείνεται κάτω από το ορθογώνιο ενός αντικειμένου είναι η γραμμή ζωής αυτού του αντικειμένου, η οποία αντιπροσωπεύει την πρόοδο του χρόνου.  Η ενεργοποίηση, που εμφανίζεται ως ένα λεπτό κάθετο ορθογώνιο, δείχνει ότι ένα αντικείμενο ενεργεί. Sequence Diagrams Withdrawal

11 Sequence Diagrams Deposit

12 Ευχαριστώ πολύ!


Κατέβασμα ppt "Νταλιακούρας Νικόλαος CEID – Πανεπιστήμιο Πατρών Object Oriented Programming II (C++) Χειμερινό Εξάμηνο 2011-2012."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google