Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διάλογος Αθηναίων - Μηλίων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διάλογος Αθηναίων - Μηλίων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διάλογος Αθηναίων - Μηλίων

2 Τοποθέτηση της Μήλου στο χάρτη:

3 Γενικά για το Διάλογο Πού ; Πότε ;
Σε ποιο ευρύτερο πλαίσιο εντάσσεται; Μεταξύ ποιών ; Περιεχόμενο Αποτέλεσμα Μήλο 416 π.Χ. Στο 5ο βιβλίο της ιστορίας του Θουκυδίδη Αθηναίων και Μηλίων Ένταξη Μηλίων στην Αθηναϊκή Συμμαχία Εκτέλεση των ανδρών, εξανδραποδισμός γυναικών και παιδιών και εγκατάσταση Αθηναίων εποίκων

4 Συμπέρασμα- Γεγονότα στις μέρες μας
Κάθε άνθρωπος υποστηρίζει το συμφέρον του και εξυπηρετεί τους σκοπούς του με κάθε τρόπο, όποιο και να είναι το τίμημα. Δεν κάνει πίσω και πολεμάει για να υποστηρίξει τις απόψεις και τις αποφάσεις του μέχρι τέλους. Οι άνθρωποι πλέον νοιάζονται μόνο για το ατομικό τους συμφέρον και όχι για το κοινωνικό. Το χρήμα κινεί τα νήματα και κατευθύνει τις κινήσεις των ανθρώπων. Το κέρδος είναι πια κύρια προτεραιότητα για τους ανθρώπους και σήμερα όλοι κυνηγάν την εξουσία.

5 Χαρακτηρισμός Μηλίων Επιφυλακτικοί, Προνοητικοί Προτιμούν να πεθάνουν
Αξιοπρεπείς, υπερήφανοι Γενναίοι και τολμηροί Έξυπνοι

6 Χαρακτηρισμός Αθηναίων
Διπλωμάτες Επιθετικοί Προσπαθούν να τους εκφοβίσουν Επιδιώκουν να τους υποτάξουν με την βία Αλαζόνες Κυνικοί

7 Παραδείγματα από αλαζονεία
Οι Πέρσες πίστευαν ότι είχαν πάρα πολύ δύναμη και ότι μπορούσαν να τους νικήσουν όλους. Αλλά τελικά νικήθηκαν από τους Αθηναίους.

8 Παραδείγματα από αλαζονεία
Ο Λουδοβίκος ο 16ος, ο οποίος είχε απεριόριστη δύναμη, εξουσία και χρήματα και η γυναίκα του η Μαρία – Αντουανέτα κατασπαταλούσαν τα χρήματα του κράτους για προσωπικό τους όφελος, ενώ οι υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις μαστίζονταν από την πείνα. Οι πολιτικοί μας είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στο κοινό καλό και στη δύναμη, την εξουσία, τα χρήματα και το κέρδος. Και επέλεξαν το δεύτερο.

9 Επιχειρήματα που αναιρούν τα λεγόμενα των Αθηναίων
Οι Αθηναίοι ζήτησαν από τους Μηλίους να υποταχθούν. Οι Μήλιοι δεν συμφώνησαν και γι’ αυτόν το λόγο τιμωρήθηκαν από τους Αθηναίους. Το ίδιο συνέβη στην Ελλάδα, όταν οι Πέρσες επιτέθηκαν αλλά έχασαν από τους Έλληνες που ήταν λιγότεροι αριθμητικά.

10 Λόγοι σύγχρονων προσώπων που συμπίπτουν με τον λόγο Αθηναίων-Μηλίων
«Επειδή οι προτάσεις μας δεν θα γίνουν προς τον λαό, για να μην εξαπατηθεί το πλήθος ακούγοντάς μας να εκθέτουμε, σε μια συνεχή αγόρευση, επιχειρήματα ελκυστικά και ανεξέλεγκτα, εσείς οι συγκεντρωμένοι εδώ μην μας απαντάτε και σεις μ’ ένα συνεχή λόγο, αλλά σε κάθε σημείο που νομίζετε πως δεν μιλάμε όπως είναι το συμφέρον σας, να μας σταματάτε και να λέτε τη γνώμη σας. Και πρώτα πρώτα πείτε μας αν συμφωνείτε μ’ όσα προτείνουμε». Γεώργιος Παπανδρέου «Ας μιλήσουμε ειλικρινά στους Έλληνες και να τους πούμε τι εστί χρεοκοπία»…«μιλάμε για χάος, ειδικότερα για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που υποφέρουν σήμερα, αλλά τους προστατεύουμε».

11 Λόγοι σύγχρονων προσώπων που συμπίπτουν με τον λόγο Αθηναίων-Μηλίων
Φράσεις Αθηναίων-Μηλίων Φράσεις σύγχρονων προσώπων «Αν ήρθατε σ’ αυτή τη συνεδρίαση για να κάνετε εικασίες για τα μελλούμενα ή για τίποτε άλλο, κι όχι, απ’ την τωρινή κατάσταση κι απ’ όσα βλέπετε, να σκεφτείτε για τη σωτηρία της πολιτείας σας, μπορούμε να σταματήσουμε, αν όμως γι’ αυτό, μπορούμε να συνεχίσουμε.» Αλέκα Παπαρήγα «Kαι αν ακόμα τελικά συμφωνηθεί μια παρέμβαση στον κύκλο της κρίσης στην ευρωζώνη, οι αντιθέσεις μεταξύ τους θα γίνονται όλο και πιο μεγάλες, άρα και πιο επικίνδυνες για τους λαούς»

12 Κοινά σημεία Παρουσιάζουν (οι Αθηναίοι και ο Γ. Παπανδρέου) ως πρόθεσή τους να μιλήσουν ειλικρινά στους ενδιαφερόμενους (Μηλίους, εργαζομένους) και ισχυρίζονται ότι ενεργούν για το συμφέρον τους. Στην πραγματικότητα είναι κυνικοί και υπηρετούν το δικό τους συμφέρον. Οι δύο πλευρές ( Αθηναίοι και Αλ. Παπαρήγα) μιλούν με ρεαλισμό και με μεγάλη σιγουριά για τον τρόπο που ερμηνεύουν την πραγματικότητα (συμμαχία Μηλίων με Αθηναίους και κρίση αντίστοιχα), χωρίς να αφήνουν περιθώρια για διάλογο ή διατύπωση διαφορετικών απόψεων.

13 Επιχειρήματα Αθηναίων-Μηλίων
Επιχειρήματα Μηλίων «Ένας λόγος που πρέπει να κάνετε συμμαχία είναι να σκεφτείτε την σωτηρία της συμμαχίας σας ». «Εμείς δεν ανησυχούμε αν καταλυθεί η ηγεμονία μας και βρισκόμαστε εδώ για το συμφέρον και το δυο μας ». «Έχετε ακόμη ευκαιρία να σωθείτε αρκεί να υποταχθείτε». «Η φιλία σας μάς βλάπτει περισσότερο από την έχθρα σας, γιατί θα φανούμε πώς ήμαστε αδύναμοι». «Αν υπερασπιστούμε το δίκιο μας, ξέρουμε πως θα γίνει πόλεμος, ενώ αν δεν αντισταθούμε και συμφωνήσουμε, ξέρουμε ότι θα υποδουλωθούμε». « Αν νικηθείτε, θα μπορούσατε να γίνετε παράδειγμα στους άλλους για να σας επιβάλουν την πιο μεγάλη τιμωρία». «Δεν μας συμφέρει να γίνουμε δούλοι, και εσείς να γίνετε κύριοι μας». «Δεν θα δεχτείτε να μείνουμε φίλοι σας αντί εχθροί σας, αλλά να μην είμαστε σύμμαχοι κανενός»

14 Βίντεο Αθηναίων - Μηλίων
Αποτελέσματα

15 Τσομπανίδης Θεμιστοκλής
Εργάστηκαν οι: Γερασίμου Μαγδαληνή Κονδυλίδου Παναγιώτα Τσερπίσταλη Μιρέλλα Τσομπανίδης Θεμιστοκλής


Κατέβασμα ppt "Διάλογος Αθηναίων - Μηλίων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google