Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Με την εκλογή των ναζί στη Γερμανική Κυβερνηση αρχιζουν οι μαζικοί διωγμοί εβραϊκών πληθυσμών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Με την εκλογή των ναζί στη Γερμανική Κυβερνηση αρχιζουν οι μαζικοί διωγμοί εβραϊκών πληθυσμών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Με την εκλογή των ναζί στη Γερμανική Κυβερνηση αρχιζουν οι μαζικοί διωγμοί εβραϊκών πληθυσμών.

2 Συνέπειες για τον Αινσταιν
Ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της γερμανικής επιστήμης φαινόταν εκείνη την εποχή ένας εβραίος, κατηγορούν τον Αινσταϊν ως πράκτορα των Αμερικανών και των Αγγλογάλλων. Ο μεγάλος ερευνητής αποχωρεί από τη Γερμανία, με προορισμό την Αμερική και συγκεκριμένα στο Princeton

3

4 Νεα ζωη στο Princeton Με την εγκατάσταση του 'Αινστάιν στο Princeton, αρχίζει μια νέα περίοδος της ζωής του, πιο <<ήσυχη>> στο τομέα της φυσικής αλλά πιο δραστήρια στο τομεα της πολιτικής. Συγκεκριμένα δήλωνε σοσιαλιστής, χωρίς να εμπιστεύεται τόσο τον καπιταλισμό όσο και τον κομμουνισμό και πίστευε ότι, μια παγκόσμια κυβέρνηση ήταν ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν τα πυρηνικά όπλα και να καταργηθεί για πάντα ο πόλεμος.

5 Αϊνστάιν vs FBI Ο Αϊνστάιν υπήρξε επίσης υπερασπιστής των πολιτικών δικαιωμάτων. Αυτή είναι μάλλον και η λιγότερο γνωστή όψη του ακτιβισμού του. Αυτό υποστηρίζει ο Fred Jerome στο βιβλίο του "The Einstein File", όπου αναφέρει μια μυστική κόντρα μεταξύ του Αϊνστάιν και του διευθυντή του FBI J. Edgar Hoover. Όπως αναφέρει ο Jerome, ο Αϊνστάιν διέθεσε πολύ χρόνο τόσο στην καμπάνια κατά του λυνσταρίσματος, όσο και για τα δικαιώματα των μαύρων των Η.Π.Α.

6

7

8

9 Τα αρχείο του Αϊνστάιν στο FBI αριθμούσε γύρω στις 1
Τα αρχείο του Αϊνστάιν στο FBI αριθμούσε γύρω στις σελίδες, στην εποχή που διευθυντής του FBI ήταν ο Hoover. Εκεί περιέχονταν αρκετές πληροφορίες ώστε να σχηματιστεί εναντίον του κατηγορία και τελικά να απελαθεί. Η έμμονη ιδέα του Hoover υπήρξε πάντα να αποδείξει ότι ο Αϊνστάιν ήταν κατάσκοπος των κομμουνιστών. Ο Jerome γράφει ότι το FBI και άλλες 7 υπηρεσίες οργάνωσαν μια μυστική συνομωσία εις βάρος του για 22 ολόκληρα χρόνια! Αλλά ποτέ δεν μπόρεσαν να στοιχειοθετήσουν μια κατηγορία εναντίον του.

10 Ο Ακτιβιστης Αινσταιν

11 Τη χρονιά της άφιξης του μεγάλη εντύπωση στην επιστημονική κοινότητα είχε κάνει η ανακοίνωση του Μπορ ότι ο Χαν και ο Στράσμαν είχαν πετύχει σε εργαστήριό τους στη Γερμανία την πρώτη διάσπαση του ατόμου. Αμέσως άρχισαν οι ερευνητές να επαναλαμβάνουν αυτά τα πειράματα, βομβαρδίζοντας πυρήνες ουρανίου με ουδετερόνια. Αποτέλεσμα ήταν να απελευθερώνεται μια τεράστια ποσότητα ενέργειας, ανακάλυψη που οδήγησε στην κατασκευή της ατομικής βόμβας.

12 Ο 'Αινστάιν πείστηκε από συναδέλφους του επιστήμονες, κυρίως από τον Τέλλερ, να συμβάλει στον αγώνα για την κατασκευή της βόμβας, φοβούμενος ότι οι ναζί θα κυρίευαν όλο τον πολιτισμένο κόσμο, αν προλάβαιναν αυτοί να αποκτήσουν το καταστροφικό όπλο. Για το σκοπό αυτό έστειλε μία επιστολή στον πρόεδρο Ρούσβελτ και του παρουσίαζε τις δυνατότητες της ατομικής βόμβας και τους κινδύνους που δημιουργούσε η κατοχή της.

13 Τελικά οι φόβοι της επιστημονικής κοινότητας για κατάχρηση επαληθεύτηκαν από την αντίθετη πλευρά, αφού η ατομική βόμβα που κατασκευάστηκε υπό τη διεύθυνση του Οπενχάιμερ χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ εναντίον της Ιαπωνίας, μετά την ουσιαστική λήξη του πολέμου. Στη συνέχεια και μέχρι τέλος της ζωής του δραστηριοποιήθηκε στις κινητοποιήσεις για αφοπλισμό υπογράφοντας συχνά διακηρύξεις με άλλους επιστήμονες, κυρίως με τον Μπ. Ράσελ που ήταν ο κατεξοχήν ηγέτης των κινημάτων για την ειρήνη και τον αφοπλισμό.

14 Μανιφέστο Ράσελ - Αϊνστάιν
Το μανιφέστο υπέγραφαν έντεκα εξέχοντες διανοούμενοι και επιστήμονες, περιλαμβανομένου του Άλμπερτ Αϊνστάιν ο οποίος το υπέγραψε μόλις μερικές ημέρες πριν από το θάνατό του στις 18 Απριλίου του 1955.

15

16 Μαξ Μπορν Πέρσι Μπρίτζμαν Λέοπολντ Ίνφελντ Φρεντερίκ Ζολιό - Κιουρί Χέρμαν Μύλλερ Λίνους Πάουλινγκ Σέσιλ Πάουελ Τζόζεφ Ρότμπλατ Χίντεκι Γιουκάβα

17 Στο Μανιφέστο υπογραμμίζονται τα εξής σημεία:
1.Οι επιστήμονες έχουν σημαντική ευθύνη στην αφύπνιση του κοινού σχετικά με τις τεχνολογικές - και ιδιαίτερα τις ατομικής φύσεως - απειλές, οι οποίες εγείρονται ενώπιον της ανθρωπότητας 2.Οι επιστήμονες με τη μεγαλύτερη γνώση της κατάστασης είναι οι κατά κύριο λόγο επιφορτισμένοι με τον προαναφερόμενο στόχο 3.Τα Ατομικά Όπλα θέτουν σε κίνδυνο τις μεγαλύτερες πόλεις και απειλούν το μέλλον της Ανθρωπότητας 4.Σε περίπτωση επικείμενης ατομικής απειλής, η Ανθρωπότητα οφείλει να παραμερίσει τις διαφορές της και να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα 5.Η απαγόρευση των σύγχρονων όπλων δεν αποτελεί επαρκή λύση απέναντι στην απειλή: Ο πόλεμος είναι κατάσταση που είναι επιτακτικό να αποφευχθεί 6.Ως πρώτο βήμα πρέπει να αποκηρυχτούν σε παγκόσμιο επίπεδο τα ατομικά όπλα 7.Η Ανθρωπότητα πρέπει είτε να βρει ειρηνικούς τρόπους διευθέτησης των διενέξεων είτε πρέπει να αντιμετωπίσει τον Παγκόσμιο Θάνατο.

18 Αινστάιν στο Ινστιτούτο προχωρημένων σπουδών του PRINCETON
Το νέο μέρος εργασίας του ηταν το Ινστιτούτο προχωρημενων σπουδών , στο οποιο και εμεινε μεχρι το τέλος της ζώης του.Η φημη του ινστιτούτου μεγάλωνε ,καθώς διωγμένοι επιστήμονες απο τη Γερμανία εγκαταστάθηκαν σε αυτό .Το αποτέλεσμα ήταν το Ινστιτούτο να γινει το πιο διάσημο κεντρο ερευνών παγκοσμίως και να φιλοξενισει ένα μεγάλο αριθμό επιστημόνων κατόχων του βραβείου Νόμπελ.

19 Η καθημερινότητά του στο ινστιτούτο
Σύμφωνα με μαρτυρίες ο διάσημος φυσικός συνήθιζε τα πρωινά να κανεί βόλτες στη περιοχή του Princeton ή να κοπηλατεί με τη βάρκα του στη λίμνη της περιοχής και το απόγευμα να καλει διασημους φίλους του απο το χώρο της επιστήμης σπίτι του.Επίσης κατα τους γείτονες του ήταν εξαιρετικός βιολίστας.

20

21 Ιδιαίτερα με τον 'Αινστάιν
Όταν η οκτάχρονη Delong πάσχιζε να λύσει της ασκήσης του σχολείου , στράφηκε για βοήθεια στο γειτονά της ....τον 'Αινστάιν .Άφου πήρε ένα πιάτο με σπιτικά γλυκά και το βιβλίο με τα προβλήματα αριθμητικής ,χτυπησε τη πορτα του διάσημου φυσικου ,ο οποιος δέχτηκε να την βοηθησει ενώ, θα μπορουσε να τις πεί οτι ασχολούταν με πιό σημαντικά πράγματα.

22 Η τελευταια θεωρια του Ο Αινσταιν τα τελευταία χρόνια της ζωης του ασχοληθηκε ανεπιτυχως με την ενοποιηση ολων των δυναμεων της φυσης(θεωρια των πάντων).Όμως προσπάθησε να συνδιασει το ηλεκτρομαγνιτισμο με τη βαρύτητα χωρίς να λαβει υποψη την Κβαντομηχανικη,καθως τη θεωρούσε ημιτελή.

23 Electroweak interaction
Theory of Every-thing Gravitation Electronuclear force Strong interaction Electroweak interaction Weak interaction Electromagnetism Electricity Magnetism

24 Η φιλία του Γκέντελ με τον Αϊνστάιν
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Γκέντελ είχαν θρυλική φιλία, και έκαναν μαζί περιπάτους από και προς το Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών. Η φύση των συνομιλιών τους αποτελούσε μυστήριο για τα άλλα μέλη του Ινστιτούτου. Ο οικονομολόγος Όσκαρ Μόργκενστερν εξιστορεί ότι προς το τέλος της ζωής του ο Αϊνστάιν εξομολογήθηκε ότι η ίδια του η δουλειά δεν ήταν πια πολύ σημαντική, ότι ερχόταν στο Ινστιτούτο απλά... για να έχει το προνόμιο να περπατάει μέχρι το σπίτι με το Γκέντελ.

25

26 Στις 5 Δεκεμβρίου του 1947, οι Αϊνστάιν και Μόργκενστερν συνόδευσαν το Γκέντελ στις εξετάσεις του για την αμερικανική πολιτογράφηση, όπου παραστάθηκαν ως μάρτυρες. Ο Γκέντελ τους είχε εξομολογηθεί ότι είχε ανακαλύψει μια ασυνέπεια στο σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα μπορούσε να επιτρέψει οι Ηνωμένες Πολιτείες να γίνουν δικτατορία. Οι Αϊνστάιν και Μόργκενστερν ανησυχούσαν ότι η απρόβλεπτη συμπεριφορά του φίλου τους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πολιτογράφησή του. Ευτυχώς, δικαστής ήταν ο Φίλιπ Φόρμαν.

27 Ο Φόρμαν γνώριζε τον Αϊνστάιν και ήταν αυτός που είχε επιβλέψει τον όρκο στην ορκωμοσία πολιτογράφησης του Αϊνστάιν. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ο Φόρμαν έτυχε να ρωτήσει τον Γκέντελ αν θεωρούσε ότι μια δικτατορία όπως το Ναζιστικό καθεστώς θα μπορούσε να συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γκέντελ τότε ξεκίνησε να εξηγεί την ανακάλυψή του στο Φόρμαν. Ο Φόρμαν κατάλαβε τι συνέβαινε, διέκοψε τον Γκέντελ και συνέχισε την ακροαματική διαδικασία με άλλες ερωτήσεις και ένα συμπέρασμα ρουτίνας

28 Γκεντελ Το 1939 ο Γκέντελ και η σύζυγός του άφησαν τη Βιέννη για το Πρίνστον. Ο Κουρτ ήταν Αυστρο-αμερικάνος επιστήμονας της λογικής, μαθηματικός και φιλόσοφος. Ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες της λογικής όλων των εποχών, ο Γκέντελ είχε τεράστια επιρροή στην επιστημονική και φιλοσοφική σκέψη του 20ου αιώνα, σε μια εποχή όταν πολλοί, όπως ο Μπέρτραντ Ράσελ, ο Α. Ν. Γουάιτχεντ, και ο Νταβίντ Χίλμπερτ, πρωτοπορούσαν στη χρήση της λογικής και της θεωρίας συνόλων για την κατανόηση των θεμελίων των μαθηματικών

29 Το 1951, ο Γκέντελ απέδειξε την ύπαρξη παράδοξων λύσεων για τις εξισώσεις πεδίων του Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Γενική σχετικότητα. Έδωσε αυτή την εκπόνηση στον Αϊνστάιν ως δώρο για τα εβδομηκοστά του γενέθλια. Αυτά τα «περιστρεφόμενα σύμπαντα» θα επέτρεπαν το ταξίδι στο χρόνο, και έκαναν τον Αϊνστάιν να έχει αμφιβολίες για τη θεωρία του. Οι λύσεις αυτές έγιναν γνωστές ως η μετρική Γκέντελ.

30 τα τελευταια χρονια του
Τα τελευταια χρονια του Αινσταιν περσαν απαρατηρητα στην εξωτρικη κοινωνια.Ο ιδιος μετα την αποτυχημενη προσπαθεια να συγκροτησει μια νεα θεωρια περασε καποια προβληματα με την υγεια του που τελικα τον λιγισαν. Στη 1:15 ξημερώματα της 18ης Απριλίου του 1955 ο μεγαλύτερος φυσικός του 20ού αιώνα, πέθανε στο νοσοκομείο του Princeton εξαιτίας «ρήξης ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, αρτηριοσκληρωτικής αιτιολογίας».

31 Επάνω στο τραπέζι του βρισκόταν η τελευταία του ασυμπλήρωτη δήλωση γραμμένη προς τιμήν της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, «...Αυτό που ζητώ να εκπληρώσω είναι να υπηρετήσω απλώς, με την περιορισμένη μου δυνατότητα, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, με κίνδυνο να μην ευχαριστήσω κανέναν»" Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Εδώ ολοκλήρωσα το καθήκον μου»...


Κατέβασμα ppt "Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Με την εκλογή των ναζί στη Γερμανική Κυβερνηση αρχιζουν οι μαζικοί διωγμοί εβραϊκών πληθυσμών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google