Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Τι είναι το τερματικό? Το τερματικό (terminal) που συχνά λέγεται και γραμμή εντολών (command line) ή κέλυφος (shell) ή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Τι είναι το τερματικό? Το τερματικό (terminal) που συχνά λέγεται και γραμμή εντολών (command line) ή κέλυφος (shell) ή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Τι είναι το τερματικό? Το τερματικό (terminal) που συχνά λέγεται και γραμμή εντολών (command line) ή κέλυφος (shell) ή κονσόλα (console) είναι στην ουσία μια γραμμή εντολών από την οποία μπορούμε να κάνουμε σχεδόν το 90% των πραγμάτων που κάνουμε με το γραφικό περιβάλλον αλλά και πολύ περισσότερα που γίνονται μόνο μέσω τερματικού...

2 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Παλαιότερα, αυτός ήταν ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο χρήστης αλληλεπιδρούσε με τον υπολογιστή. Όμως, οι χρήστες του Linux έχουν διαπιστώσει ότι το κέλυφος μπορεί να είναι ταχύτερο από ένα αντίστοιχο γραφικό εργαλείο, γι' αυτό διατηρεί την αξία του ακόμα και σήμερα. Επίσης οι περισσότερες γραφικές εφαρμογές που τρέχουμε σε linux δεν είναι τίποτα παραπάνω απο ένα Frontend GUI των προγραμμάτων που στη ουσία τρέχουν στο τερματικό...

3 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Που είναι, πως το ανοίγω? - Η πρώτη επαφή μαζί του! Το τερματικό μπορούμε να το βρούμε σε διάφορες εκδόσεις (οι οποίες κάνουν όλες την ίδια δουλειά) πέραν των default του κάθε Desktop Environment...εμείς όμως θα δούμε μόνο τις default του κάθε Desktop Environment.

4 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Το τερματικό λοιπόν μπορούμε να το ανοίξουμε: Απο το μενού... Στο Gnome (Ubuntu) Applications menu -> Accessories -> Terminal μενού Εφαρμογές → Βοηθήματα → Τερματικό Στο Xfce (Xubuntu) Applications menu -> System -> Terminal μενού Εφαρμογές → Βοηθήματα → Τερματικό Στο KDE (Kubuntu) KMenu -> System -> Terminal Program (Konsole)‏ KMenu → Σύστημα → Τερματικό (Konsole)‏

5 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό.ή πατώντας τα πλήκτρα Alt+F2 και γράφοντας στο πεδίο εκτέλεσης εντολής που θα εμφανιστεί: Στο Gnome (Ubuntu) → gnome-terminal Στο Xfce (Xubuntu) → xfce-terminal Στο KDE (Kubuntu) → konsole και πατώντας Enter.

6 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό To χρώμα του background και το μενού του μπορεί να διαφέρει απο το δικό μας και δεν παίζει κανένα ουσιαστικό ρόλο)‏ Αυτό που βλέπουμε να γράφει είναι "theslab@theslab-desktop2:~$ " και το οποίο σημαίνει: * theslab → είναι το όνομα του user με τον οποίο έχουμε κάνει login. * theslab-desktop2 → είναι το όνομα που έχουμε δώσει στο σύστημά μας. * @ → έχει παρόμοια χρήση με το @ του email μας. * : → μετά απο αυτό το σύμβολο υπάρχει το path/διαδρομή καταλόγου στην οποία βρίσκετε το τερματικό * ~ → είναι ο συμβολισμός του home καταλόγου του χρήστη μας.Δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση του /home/theslab/. * $ → το σύμβολο αυτό δείχνει ότι το τερματικό είναι έτοιμο να δεχτεί εντολές και οτι η προηγούμενη εντολή που εκτελέσαμε έχει τερματίσει... Με λίγα λόγια αυτό που βλέπουμε είναι ποιος χρήστης είμαστε,σε ποιο σύστημα, και σε πιο path/διαδρομή καταλόγου...

7 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Πως γράφω και πώς εκτελώ εντολές? Τις εντολές τις γράφουμε μετά το σύμβολο $ και τις εκτελούμε πατώντας Enter. Επίσης μπορούμε να εισάγουμε μία εντολή κάνοντάς την Αντιγραφή/Copy από κάπου αλλού (πχ κείμενο,σελίδα,άλλο τερματικό) και κάνοντας δεξί κλίκ μετά το $ να επιλέξουμε Επικόλληση/Paste. Προσοχή! Οι συντομεύσεις πληκτρολογίου Ctrl+V και Ctrl+C κάνουν άλλες δουλειές.Συγκεκριμένα η Ctrl+C κλείνει εφαρμογές που τρέχουν σε τερματικό. Αν θέλουμε να αντιγράψουμε το αποτέλεσμα κάποιας εντολής το μαρκάρουμε με το ποντίκι και κάνοντας δεξί κλικ επιλέγουμε Αντιγραφή/Copy.

8 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό *To linux διαθέτει και ένα ακόμα τρόπο για την αντιγραφή/επικόλληση που είναι ανεξάρτητος του κλασικού με δικιά του μνήμη (buffer) ανεξάρτητη του κλασσικού Copy/Paste και τον οποίο μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε.Αν μαρκάρουμε κάποια εντολή με το ποντίκι τότε αυτόματα έχουμε κάνει αντιγραφή.Αν πάμε κάπου και πατήσουμε την ροδέλα του ποντικιού τότε το μαρκαρισμένο κείμενο θα επικολληθεί. **Προσοχή!Μερικές φορές μπορεί να τύχει την ώρα που κάνουμε την Επικόλληση κάποια εντολής στο τερματικό αυτήν μπορεί να εκτελεστεί κιόλας ταυτόχρονα χωρίς να πατήσουμε Enter... Οι εντολές που εκτελούμε μπορεί να μας επιστρέψουν κάποιο αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να δούμε (πχ ls ~), μπορεί και όχι (πχ mkdir ~/test) και να τερματίσουν εμφανίζοντάς μας ξανά το "theslab@theslab-desktop2:~$ " ή να εκτελέσουν κάποιο πρόγραμμα τερματικού (πχ top) το οποίο το κλείνουμε συνήθως πατώντας Ctrl+C ή q ή γράφοντας αν δέχεται εντολές το πρόγραμμα exit ή quit ή close.

9 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Παραδείγματα: Αν δώσουμε την εντολή ls ~ θα μας εμφανίσει τα περιεχόμενα του home καταλόγου του χρήστη μας. Αν δώσουμε την εντολή mkdir ~/test δεν θα εμφανίσει κάτι, αλλά θα δημιουργήσει ένα νέο κατάλογο με το όνομα "test" μέσα στον home καταλόγο του χρήστη μας. Αν δώσουμε την εντολή top θα εκτελέσει το πρόγραμμα TOP (εμφανίζει τις Linux διεργασίες που τρέχουν) το οποίο για το κλείσουμε πατάμε τα πλήκτρα Crtl+C ή q.

10 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Βασικές εντολές και πράγματα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουμε! Γενικά - Tips * Εκτελώντας την εντολή clear καθαρίζουμε την οθόνη του τερματικού απο τα αποτελέσματα των εντολών που έχουμε εκτελέσει. * Πατώντας τα βελάκια του πληκτρολογίου πάνω/κάτω εμφανίζουμε το ιστορικό των εντολών που έχουμε εκτελέσει ακόμα και μέρες πρίν. Επίσης εκτελέσουμε την εντολή history θα μας εμφανιστεί όλο το ιστορικό με την κάθε εντολή να έχει ένα αριθμό δίπλα της (πχ 502 clear,503 history).Αν εκτελέσουμε τώρα !502 θα εκτελεστεί η εντολή clear. Αν τρέξουμε την εντολή πχ !b θα εκτελεστεί η τελευταία εντολή που τρέξαμε και ξεκινούσε απο b.

11 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό # Αν γράψουμε τα πρώτα γράμματα κάποιας εντολής (ή διαδρομής αρχείου/καταλόγου) και πατήσουμε το πλήκτρο TAB 2 φορές θα μας εμφανιστεί ολόκληρη η εντολή (ή η διαδρομή αρχείου/καταλόγου) ή περισσότερες απο μια εντολές που αρχίζουν απο αυτά τα γράμματα... # Στο τερματικό μπορούμε να εκτελούμε/εκκινούμε ακόμα και προγράμματα που έχουν γραφικό και τα οποία αν κλείσουμε το τερματικό θα κλείσουν και αυτά! # Βάζοντας την. (τελεία) μπροστά απο το / δηλαδή./, ότι γράψουμε (είτε εντολή, είτε κατάλογος,είτε πρόγραμμα, είτε αρχείο) μετά απο αυτό θα είναι σαν να λέμε στο τερματικό να κοιτάξει μόνο μέσα στον κατάλογο που βρισκόμαστε και να μην ψάξει αλλού (αλλού = στο υπόλοιπο path που έχει οριστεί by default. To path μπορούμε να το δούμε εκτελώντας την εντολή echo $PATH).

12 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Παραδείγματα: Αν δώσουμε την εντολή ls ~ θα μας εμφανίσει τα περιεχόμενα του home καταλόγου του χρήστη μας. Αν δώσουμε την εντολή mkdir ~/test δεν θα εμφανίσει κάτι, αλλά θα δημιουργήσει ένα νέο κατάλογο με το όνομα "test" μέσα στον home καταλόγο του χρήστη μας. Αν δώσουμε την εντολή top θα εκτελέσει το πρόγραμμα TOP (εμφανίζει τις Linux διεργασίες που τρέχουν) το οποίο για το κλείσουμε πατάμε τα πλήκτρα Crtl+C ή q.

13 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Παραδείγματα: Αν δώσουμε την εντολή ls ~ θα μας εμφανίσει τα περιεχόμενα του home καταλόγου του χρήστη μας. Αν δώσουμε την εντολή mkdir ~/test δεν θα εμφανίσει κάτι, αλλά θα δημιουργήσει ένα νέο κατάλογο με το όνομα "test" μέσα στον home καταλόγο του χρήστη μας. Αν δώσουμε την εντολή top θα εκτελέσει το πρόγραμμα TOP (εμφανίζει τις Linux διεργασίες που τρέχουν) το οποίο για το κλείσουμε πατάμε τα πλήκτρα Crtl+C ή q.

14 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Σχεδόν όλες οι εντολές και τα προγράμματα που υπάρχουν στο linux διαθέτουν ένα manual/εγχειρίδιο και το οποίο θα πρέπει να συμβουλευόμαστε πριν εκτελέσουμε κάποια εντολή που δεν γνωρίζουμε τι κάνει ή για να μάθουμε τι παραμέτρους αυτήν παίρνει (Τις παραμέτρους τις βάζουμε δίπλα/μετά από την εντολή που θα εκτελέσουμε αφήνοντας ένα κενό). Για να δούμε το manual/εγχειρίδιο κάποιας εντολής/προγράμματος θα πρέπει να γράψουμε την λέξη man και αφήνοντας ένα κενό να γράψουμε δίπλα/μετά την εντολή (πχ man ls). To manual/εγχειρίδιο το διαβάζουμε (δηλαδή κάνουμε περιήγηση) πατώντας τα βελάκια του πληκτρολογίου πάνω/κάτω ή πατώντας Enter. Για να το κλείσουμε πατάμε το πλήκτρο με το γράμμα q.

15 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό # Αν θέλουμε να εκτελέσουμε παραπάνω απο μια εντολή στην ίδια γραμμή, χωρίζουμε τις εντολές με ένα ;.Παράδειγμα: ls ; pwd (έτσι θα εκτελεστεί πρώτα η ls και μετά η pwd). Αν βάλουμε αντί του ; το && τότε η εντολή θα εκτελεστεί μόνο αν η προηγούμενη εκτελέστηκε σωστά. Αν θέλουμε να δούμε αν μια εντολή εκτελέστηκε σωστά τότε αμέσως μετά την εντολή εκτελούμε echo $?. Αν μας βγάλει μηδέν (0) τότε η εντολή που εκτελέσαμε εκτελέστηκε χωρίς σφάλμα!Οποιοσδήποτε άλλος αριθμός σημαίνει οτι είχαμε σφάλμα. # Χρησιμοποιώντας την | pipe μπορούμε να στείλουμε την έξοδο μιας εντολής ως είσοδο της άλλης. Πχ με την ls -l ~ | grep Desktop θα πάρουμε το αποτέλεσμα της ls -l ~ και θα αναζητήσουμε σε αυτό μόνο την γραμμή με την λέξη Desktop.

16 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Όπως είπαμε αρχικά ο αρχικός κατάλογος που βρισκόμαστε μόλις ανοίξουμε το τερματικό είναι αυτό του home του user μας που συμβολίζεται με ~. Αν θέλουμε να ποιο είναι το path/διαδρομή που βρισκόμαστε τότε εκτελούμε την εντολή pwd. Για να δείτε μια λίστα των αρχείων και των καταλόγων μέσα στον τρέχοντα κατάλογό σας, εκτελέστε την εντολή ls. Αν θέλετε να ανεβείτε ένα επίπεδο πάνω στο δένδρο των καταλόγων γράφετε cd.. (προσοχή, ανάμεσα στο cd και στις δύο τελείες υπάρχει ένα διάστημα). Αν θέλετε να κατεβείτε σε ένα υπο-κατάλογο γράφετε cd NAME όπου NAME είναι το όνομα του υπο-καταλόγου που θέλετε να μεταβείτε. Παράδειγμα: αν ο theslab βρίσκεται στον οικείο του κατάλογο και αν εκτελέσει pwd θα δεί στην οθόνη κάτι σαν /home/theslab. Έστω οτι εκτελεί την ls και μεταξύ των άλλων καταλόγων υπάρχει και ένας κατάλογος test. Για να μεταβεί σε αυτό γράφει cd test. Αν τώρα γράψει pwd θα δεί στην οθόνη κάτι σαν /home/theslab/test.

17 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Έστω οτι εκτελεί την ls και μεταξύ των άλλων καταλόγων υπάρχει και ένας κατάλογος test. Για να μεταβεί σε αυτό γράφει cd test. Αν τώρα γράψει pwd θα δεί στην οθόνη κάτι σαν /home/theslab/test. Αν θέλει να επιστρέψει πίσω θα γράψει cd... Αν ποτέ χάσει το δρόμο του γράφει cd ~ και θα επιστρέψει στον οικείο κατάλογό του. Προσοχή:Αν θέλουμε να πλοηγηθούμε σε κάποιον κατάλογο που στο όνομά σου έχει κάποιο ειδικό χαρακτήρα (όπως ένα κενό) τότε θα πρέπει πριν τον χαρακτήρα αυτόν να βάλουμε ένα \ ( Πχ: cd /home/theslab/Επιφάνεια\ εργασίας ). Η για μεγαλύτερη ευκολεία θα το αλλάξουμε σε κλασσικό όνομα Desktop

18 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Δικαιώματα διαχειριστή Για να κάνουμε κάποια σημαντική παρέμβαση στο σύστημά μας ή να διαβάσουμε/τροποποιήσουμε κάποιο αρχείο το οποίο προστατεύετε με κάποια εντολή/πρόγραμμα θα πρέπει να την εκτελέσουμε με δικαιώματα διαχειριστή (ή αλλιώς root ή αλλιώς su (super user) ) καθώς σαν απλούς user το σύστημα δεν θα μας το επιτρέψει εμφανίζοντας κάποιο προειδοποιητικό μήνυμα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πριν απο την εντολή που θέλουμε να εκτελέσουμε να βάλουμε την εντολή sudo (super user do) η οποία θα μας ζητήσει να βάλουμε τον κωδικό του διαχειριστή μας. Αυτό που θα πρέπει να γράψουμε δηλαδή θα είναι κάπως έτσι: sudo (αν θέλουμε για παράδειγμα να εκτελέσουμε την εντολή ls ως super user τότε εκτελούμε: sudo ls)‏ Προσοχή: Όταν εισάγουμε τον κωδικό δεν βλέπουμε ούτε ****** ούτε χαρακτήρες για λόγους ασφαλείας.

19 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Εντολές διαχείρισης αρχείων ls παρουσίαση των αρχείων ενός φακέλου ls -al προσαρμοσμένη παρουσίαση των αρχείων ενός φακέλου με τα κρυφά αρχεία cd dir αλλαγή του ενεργού φακέλου στο φάκελο dir cd αλλαγή ενεργού φακέλου στο φάκελο home pwd εμφάνιση του ενεργού φακέλου mkdir dir δημιουργία φακέλου με το όνομα dir rmdir διαγραφή του φακέλου dir (Προσοχή στη χρήση της με sudo)‏ rm file διαγραφή του αρχείου file rm -r dir διαγραφή του φακέλου dir (Προσοχή στη χρήση της με sudo)‏ rm -f file αναγκαστική διαγραφή του αρχείου file (Προσοχή στη χρήση της με sudo)‏

20 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό rm -rf dir αναγκαστική διαγραφή του φακέλου dir (ΜΕΓΑΛΗ Προσοχή στη χρήση της με sudo)‏ cp file1 file2 αντιγραφή του αρχείου file1 στο αρχείο file2 cp -r dir1 dir2 αντιγραφή του φακέλου dir1 στο φάκελο dir2, εάν ο φάκελος dir2 δεν υπάρχει τον δημιουργεί mv file1 file2 μετονομασία ή μεταφορά αρχείου file1 στο file2, αν το file2 είναι υπαρκτός φάκελος τότε μεταφέρεται το file1 στο φάκελο file2 ln -s file link δημιουργία συμβολικού συνδέσμου link στο αρχείο file touch file δημιουργία ή ανανέωση του αρχείου file cat > file τοποθέτηση της στάνταρ είσοδου στο αρχείο file more file εμφάνιση των περιεχόμενων του αρχείου file head file εμφάνιση των 10 πρώτων γραμμών του αρχείου file tail file εμφάνιση των 10 τελευταίων γραμμών του αρχείου file tail -f file εμφάνιση των περιεχομένων του αρχείου file καθώς αυτό μεγαλώνει αρχίζοντας από τις 10 τελευταίες γραμμές

21 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Προγράμματα που τρέχουν στο τερματικό vi επεξεργαστής κειμένου nano επεξεργαστής κειμένου (ευκολότερος αλλά πιο απλός απο τον vi)‏ links εναλλακτικός character mode WWW browser sed stream editor για φιλτράρισμα και μεταφορά κειμένου mc GNU Midnight Commander

22 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Διαχείριση διεργασιών ps εμφάνιση των ενεργών διεργασιών του χρήστη σας τη παρούσα στιγμή top εμφάνιση όλων των τρεχουσών διεργασιών htop - interactive process viewer kill pid σκότωμα της διεργασίας με pid pid killall proc σκότωμα της διεργασίας με όνομα proc bg δημιουργία μιας λίστας με όλες τις διεργασίες που έχουν σταματήσει ή των εργασιών που είναι στο background, επανεκκίνηση εργασιών στο background fg φέρνει την πλέον πρόσφατη εργασία στο foreground fg n φέρνει την εργασία n στο foreground

23 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Αναζήτηση grep pattern files αναζήτηση ενός όρου pattern στα αρχεία files grep – r pattern dir αναζήτηση ενός όρου pattern στο φάκελο dir command | greep pattern αναζήτηση ενός όρου pattern στην έξοδο της εντολής command locate file εντοπισμός όλων των υφιστάμενων αντιγράφων ενός αρχείου find dir -name florina -print αναζητεί στον κατάλογο dir ένα αρχείο με το όνομα florina (επιλογή -name) και το εμφανίζει στην οθόνη (επιλογή -print)‏

24 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Πληροφορίες συστήματος date εμφάνιση της τρέχουσας ώρας και ημέρας στο σύστημα cal εμφάνιση ημερολογίου για τον τρέχον μήνα uptime εμφάνιση του χρόνου που λειτουργεί το μηχάνημα w εμφάνιση των χρηστών που είναι συνδεδεμένοι whoami εμφάνιση του ονόματος χρήστη (username) σας finger user εμφάνιση πληροφοριών για το χρήστη user uname -a εμφάνιση έκδοσης του πυρήνα cat /proc/cpuinfo εμφάνιση πληροφοριών κεντρικής μονάδας επεξεργασίας cat /proc/meminfo εμφάνιση πληροφοριών μνήμης df εμφάνιση χρήσης δίσκων σε χωρητικότητα

25 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό du εμφάνιση χρήσης χώρου των υποφακέλων του τρέχοντος φάκελου free εμφάνιση χρήσης μνήμης και swap whereis app εμφάνιση πιθανών τοποθεσιών ενός εκτελέσιμου app which app εμφάνιση του ακριβούς εκτελέσιμου app που καλεί το σύστημα lsusb εμφάνιση συσκευών usb lspci -nn εμφάνιση συσκευών pci lshw εμφάνιση όλου του hardware

26 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Δικτύωση ping host διεξαγωγή ping σε ένα εξυπηρετητή host και εμφάνιση αποτελέσματος whois domain λήψη πληροφοριών whois για ένα domain dig domain λήψη πληροφοριών DNS για ένα domain dig -x host ανάστροφη εμφάνιση πληροφοριών ενός host wget file κατέβασμα ενός αρχείου file wget -c file συνέχιση ενός κατεβάσματος ifconfig μπορούμε να δούμε τα δικτυακά μας interface αλλά και να τα τροποποιήσουμε iwconfig μπορούμε να δούμε τα ασύρματα δικτυακά μας interface αλλά και να τα τροποποιήσουμε

27 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Δικαιώματα αρχείων chmod octal file αλλαγή των δικαιώματων του αρχείου file σε octal, το octal είναι ένα τριψήφιο νούμερο που κάθενα από τα ψηφία του συμβολίζει ξεχωριστά το χρήστη,το group, και με πρόσθεση των ακόλουθων * 4 ανάγνωση (r)‏ * 2 γραφή (w)‏ * 1 εκτέλεση (x)‏ παραδείγματα chmod 777 – δικαιώματα rwx για όλους chmod 755 – δικαιώματα rwx για τον ιδιοκτήτη,rx για το group και για όλους (περισσότερες οδηγίες θα βρείτε με την εντολή man chmod)‏ Επίσης δείτε και την chown για την αλλαγή ιδιοκτήτη του αρχείου.

28 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Συντομεύσεις Ctrl+C παύση της τρέχουσας εντολής Ctrl+Z σταμάτημα της τρέχουσας εντολής, επανέναρξη με fg για το foreground ή bg για το background Ctrl+W διαγραφή μιας λέξης στη τρέχουσα γραμμή Ctrl+U διαγραφή ολόκληρης της γραμμής Ctrl+R πρόσφατες εντολές !! εκτέλεση τελευταίας εντολής exit ή Ctrl+D έξοδος από την παρούσα συνεδρία

29 Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό

30

31 http://www.linuxcmd.org/linux_commands_gr.html


Κατέβασμα ppt "Τα πρώτα βήματα με το Τερματικό Τι είναι το τερματικό? Το τερματικό (terminal) που συχνά λέγεται και γραμμή εντολών (command line) ή κέλυφος (shell) ή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google