Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :
« ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ - ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ » ΘΕΜΑ 2ΗΣ ΟΜΑΔΑΣ : «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» Α. Γεωθερμικά συστήματα κλιματισμού (θέρμανση - ψύξη) Β. Ηλιακά συστήματα ( παραγωγή ζεστού νερού μέσω ηλιακής ενέργειας) ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΝΑΓΗΣ ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΙΡΙΟ ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣ

2 περιεχόμενα Α.Γεωθερμικά συστήματα κλιματισμού
Β.Ηλιακα συστήματα παραγωγής ζεστού νερού Ηλιακή ενέργεια Ενεργητικά και παθητικά ηλιακά συστήματα Ενεργητικά ηλιακά συστήματα παραγωγής ζεστού νερού Διάγραμμα συστήματος θερμανσης Εγκατάσταση ηλιακής θερμανσης Τεχνικά χαρακτηριστικά Βοιler Τεχνικά χαρακτηριστικά συλλέκτη Ηλιακή ενεργεια μειωνεκτήματα Οικονομικά οφέλει Κόστος Γ. Επίλογος Βιβλιογραφία Εισαγωγή Τι είναι γεωθερμία Χρήσεις της γεωθερμιας Γεωθερμικά συστήματα κλιματισμού (γενικά) Μέρη που αποτελείται Γεωθερμικός εναλλάκτης Γεωθερμική αντλία Εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού Πλεονεκτήματα γεωθεμικού συστήματος κλιματισμού Οφέλει -κόστος

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το θέμα τις εργασιας μας είναι η ανάδειξη εναλλακτικών πηγων ενεργειας μέσω 1.Γεωθερμικών συστημάτων,2.Ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης οι οποίες συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα πρασινο σπιτι και είναι φιλικές προς το περιβάλλον.Απο τα μερη τα οποία αποτελούνται, πως πετυχαίνουν το σκοπό τους, ωφέλοι κλπ.

4 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ Γεωθερμία είναι η εκμετάλλευση της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών του εδάφους (εξαιτιας του ότι οσο ποιο κατω από την επιφανεια του εδαφους η θερμοκρασία του είναι σταθερη χειμωνα καλοκαίρι) που με την βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων μηχανισμών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζεστού ή κρύου νερού που με την σειρά του είναι κατάλληλο για την Θέρμανση ή την Ψύξη των χώρων Ο γεωθερμικός κλιματισμός (θέρμανση και δροσισμός) χώρων άρχισε να αναπτύσσεται σημαντικά από τη δεκαετία του 1980.

5 ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΕΩΘΕΡΜΕΙΑΣ Λουτροθεραπεια Θερμανση/ψυξη χωρων
οι χρήσεις της γεωθερμικής ενέργειας είναι πολλαπλές και άμεσα εξαρτώμενες απο την θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού ή την θερμοκρασία του υπεδάφους Λουτροθεραπεια Θερμανση/ψυξη χωρων Αγροτικες χρησεις Βιομηχανικες χρησεις ηλεκτροπαραγωγη

6 ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
Η εφαρμογή της γεωθερμίας για κλιματισμό αξιοποιεί την αυξημένη αποτελεσματικότητα των Αντλιών Θερμότητας και την χρησιμοποιεί για να πάρει από τη γη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, την αναγκαία για την θέρμανσή μας θερμική ενέργεια και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να αποβάλλει στη γη το πλεόνασμα θερμικής ενέργειας Η παρούσα πρόταση αφορά στην εγκατάσταση συστήματος Γεωθερμίαςγια την Θέρμανση & Ψύξη των χώρων κατοικιας .

7 ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ Ένα σύστημα ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ αποτελείται από τρια  βασικά μέρη: 1. Το γεωθερμικό εναλλάκτη κλειστού ή ανοικτούκυκλώματος.(που βρίσκεται εγκατεστημένος έξω από το σπίτι μέσα στο έδαφος) 2. Το Μηχανοστάσιο με την γεωθερμική αντλία θερμότητας (βρίσκεται σε χώρο αντίστοιχο του λεβητοστασίου μιας θέρμανσης κατοικίας). 3.Εσωτερικο δικτυο κλιματισμου η ζεστου νερου χρησης (βρίσκεται μέσα στους χώρους του σπιτιού)

8 1.Γεωθερμικοί Εναλλάκτες
Οι Γεωθερμικοί Εναλλάκτες είναι τα συστήματα που αποβάλλουν ή απορροφούν θερμότητα από μια πηγή θερμότητας όπως το έδαφος ή η λίμνη ή η θάλασσα ή το πηγάδι. Η αποβολή ή απορρόφηση πραγματοποιείται με την κυκλοφορία νερού ή κάποιου άλλου υγρού, δια μέσου σωληνώσεων που ξεκινούν από την πηγή θερμότητας ή ψυχρότητας και καταλήγουν στο χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε ή να ψύξουμε αντίστοιχα. Υπάρχουν δύο ειδών Γεωθερμικοί Εναλλάκτες. Ανοικτού και κλειστού κυκλώματος.

9

10 Ανοικτού κυκλώματος γεωεναλλάκτες με τη χρήση υδροφόρου ορίζοντα

11 2.Γεωθερμική Αντλία Θερμότητας

12

13 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 1. Κατάργηση του πετρελαίου και άρα μηδενικές εκπομπές CO2. 2. Το 70 ÷ 80% της ενέργειας παρέχεται από το περιβάλλον. 3. Μείωση του κόστους λειτουργίας πάνω από 60% σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους θέρμανσης και ψύξης. 4. Δεν απαιτείται δεξαμενή καυσίμων. 5. Δεν απαιτείται καμινάδα. 6. Ένα μηχάνημα για θέρμανση και ψύξη με μικρότερο κόστος συντήρησης. 7. Δεν απαιτείται καμία συντήρηση στους γεωεναλλάκτες, ενώ η αντλία θερμότητας χρειάζεται μόνο περιοδικό έλεγχο.

14 Συμφέρει οικονομικά η κατασκευή εγκατάστασης γεωθερμίας;
Ανεπιφύλακτα ναι. Μπορεί το αρχικό κόστος εγκατάστασης να είναι μεγαλύτερο από μία συμβατική εγκατάσταση αλλά η απόσβεσή του με τα σημερινά δεδομένα θα γίνει σε 5-7 χρόνια περίπου. Και επειδή οι τιμές των συμβατικών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο) θα συνεχίσουν συνεχώς να αυξαίνονται η απόσβεση μπορεί να γίνει και πολύ πιο σύντομα. Από εκεί και πέρα θα έχουμε συνεχώς μόνιμο κέρδος εξαιτίας της σημαντικότατης εξοικονόμησης ενέργειας από την λειτουργία των εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού. Πέραν αυτού με την εγκατάσταση γεωθερμίας σε ένα κτίριο αφενός αυξάνεται κατακόρυφα η υπεραξία του και αφετέρου συμβάλουμε σημαντικά στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής για όσους επιθυμούν να μπουν δυναμικά σε μια νέα εποχή αφήνοντας.

15 Ηλιακή ενέργεια Ηλιακή ενέργεια χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων µορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι το φως ή φωτεινή ενέργεια, η θερµότητα ή θερµική ενέργεια καθώς και διάφορες ακτινοβολίες ή ενέργεια ακτινοβολίας. Η κύρια και πρωταρχική πηγή ενέργειας για τη Γη είναι ο Ήλιος. Η ακτινοβολία του Ήλιου, η ηλιακή ακτινοβολία όπως συνηθίζουµε να τη λέµε, είναι μια αστήρευτη πηγή ενέργειας, έχει τροφοδοτήσει και εξακολουθεί να τροφοδοτεί µε ενέργεια όλες σχεδόν τις ανανεώσιµες και µη ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.

16 Ενεργητικά και παθητικά ηλιακά συστήματα
1) Με τη χρήση των θερµικών ηλιακών συστηµάτων που συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και τη µετατρέπουν σε θερµότητα σε κάποια θερµοµονωµένη δεξαµενή, όπου την αποθηκεύουν και ονοµάζονται ενεργητικά ηλιακά συστήµατα. 2) Με τα παθητικά ηλιακά συστήµατα, δηλαδή όλα τα κατάλληλα σχεδιασµένα και συνδυασµένα δοµικά στοιχεία των οικοδοµικών κατασκευών (κτιρίων) που υποβοηθούν την καλύτερη άµεση ή έµµεση εκµετάλλευση της ηλιακής ενέργειας είτε για τη θέρµανση των κτιρίων το χειµώνα είτε για το δροσισµό τους το καλοκαίρι.

17 Ενεργητικά ηλιακά συστήµατα παραγωγη ζεστου νερου χρησης
1.Ηλιακός θερμοσίφωνας. Το πιο απλό και πιο διαδεδοµένο, σήµερα, ενεργητικό ηλιακό σύστηµα είναι ο γνωστός ηλιακός θερµοσίφωνας, που βρίσκεται ήδη στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Ένας ηλιακός θερµοσίφωνας µπορεί να δώσει όσο ζεστό νερό χρειάζεται καθηµερινά µια οικογένεια (τις µέρες που έχουµε ήλιο). Αποτελείται από δύο βασικά μέρη: τη Δεξαμενή Αποθήκευσης (Θερμοδοχείο) και τους Ηλιακούς Συλλέκτες και διακρίνεται σε ανοικτού  και κλειστού κυκλώματος. ..

18 ΗΛΙΑΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ Εκτός από τους Ηλιακούς Θερμοσίφωνες, υπάρχει και η λύση του Κεντρικού Συστήματος το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την παραγωγή Ζεσκαι τις λοιπές συσκευές, ανάλογα με την εφαρμοογή που θα εγκατασταθείτού Νερού Χρήσης όσο και για την Θέρμανση (Ηλιακή Θέρμανση) ή τον Δροσισμό χώρων. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει τους Ηλιακούς Συλλέκτες που τοποθετούνται κατά κανόνα στη στέγη του κτιρίου, τη Δεξαμενή Αποθήκευσης που τοποθετείται εντός τυ Λεβητοστασίου. Μερικά από τα πλεονεκτήµατα των ενεργητικών ηλιακών συστηµάτων είναι η απλότητα κατασκευής και εγκατάστασης τους και η αποδοτική µετατροπή της ενέργειας

19

20

21 Τεχνικά χαρακτηριστικά θερμοδοχείου (Μπόϊλερ)
Θερμοδοχείο Εναλλάκτης θερμότητας Μόνωση θερμοδοχείου Εξωτερικό κάλυμμα . Βαλβίδα ασφαλείας Ηλεκτρική αντίσταση Αντιδιαβρωτική Έξοδος ζεστού νερού. Σωλήνας κλειστού κυκλώματος. Είσοδος κρύου νερού Σερπαντίνα

22

23 Τεχνικά Χαρακτηριστικά επιλεκτικού συλλέκτη
Ειδικά σχεδιασμένο πλαίσιο, από ανοδειωμένο αλουμίνιο. Ειδικό διάφανο κρύσταλλο ασφάλειας για καλύτερη απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας και μεγαλύτερη αντοχή. Συλλεκτική επιφάνεια από επιλεκτικό χαλκό. Επικαλυμένος χαλκός με μαύρο χρώμιο πάνω σε ειδικό υπόστρωμα νικελίου, κολλημένο στους σωλήνες χαλκού με τεχνολογία υπερήχων. Σωλήνες χαλκού. Μόνωση πετροβάμβακα με επικάλυψη μαύρου υαλοϋφάσματος.

24 Ηλιακή Ενέργεια – Μειονεκτήματα
Το κύριο μειονέκτημα της ηλιακής ενέργειας είναι το αρχικό κόστος. Οι ηλιακοί συλλέκτες είναι συγκριτικά αρκετά ακριβά, κυρίως λόγω του κόστους υλικών και την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού που εμπλέκονται. Αυτό μπορεί μερικές φορές, να αποδειχθεί αποτρεπτικό ειδικά στην περίπτωση που ασχολούνται με τα οικιακά και τα άτομα που σχεδιάζουν μια στροφή προς την ηλιακή ενέργεια. Συννεφιά, συνθήκες βροχής, κλπ., μπορεί να παρέμβει στο ποσό του φωτός του ήλιου που φτάνει το ηλιακό πάνελ. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την ποσότητα της ενέργειας και τη δύναμη που παράγεται. Τρίτον, τι γίνεται τη στιγμή που δεν υπάρχει φως του ήλιου? Πώς θα ηλιακή ενέργεια να παράγεται τη νύχτα? Φυσικά δεν θα παράγονται τη νύχτα, μετά από όλα είναι η ηλιακή ενέργεια και δεν ‘σεληνιακός’ ενέργειας. Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η αποθήκευση αρκετά από αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας τα οποία μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο,, αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη.

25 Οικονομικά οφέλη από την χρήση κεντρικού συστήματος σε κατοικία
1. Εξοικονόμηση καυσίμου 2. Γρήγορη απόσβεση της επένδυσης 3. Μειωμένη συντήρηση 4. Μείωση ρύπων 5. Αισθητικό αποτέλεσμα 6. Δεν καταργείται το υπάρχον σύστημα θέρμανσης 7. Πολύ μικρές επεμβάσεις στις υφιστάμενες κατοικίες

26 ΚΟΣΤΟΣ Το κόστος ενός συστήματος 20τ.μ. όπως στο παραπάνω παράδειγμα, είναι περίπου ευρώ. Η εξοικονόμηση που μπορεί να επιφέρει είναι περίπου 1,3 τόνοι πετρελαίου ετησίως. Το 10% του κόστους εγκατάστασης εκπίπτει από τον φόρο εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι, το κόστος της εγκατάστασης με τη σημερινή τιμή του πετρελαίου, εξοικονομείται σε 8 περίπου χρόνια. Η εξίσωση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης μελετάται ήδη, συνεπώς η θέρμανση των κτηρίων μέσω της ηλιοθερμίας γίνεται οικονομικά ελκυστικότερη.

27 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://el.wikipedia.org http://www.xn--mxadgaohu3b7d.com/

28 ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΕΛΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΙΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΤΣΙ ΏΣΤΕ ΝΑ ΡΥΠΑΙΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ (^.^)

29

30


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google