Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Φιλόλογος: Μάγδα Φραγκούλη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Φιλόλογος: Μάγδα Φραγκούλη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Φιλόλογος: Μάγδα Φραγκούλη

2 Εισαγωγή-Χαιρετισμός
Κα Καλοκύρη σας ευχαριστώ για την τιμητική σας πρόσκληση. Αγαπητοί συνάδελφοι, Κες και Κοι, καλησπέρα σας. Η Ιστορία σαν μάθημα κρατάει τα σκήπτρα της δυσκολίας σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Μετά από πολλά χρόνια διδασκαλίας εντόπισα τα αίτια των δυσκολιών αυτού του μαθήματος. Η στείρα αποστήθιση, τα πάμπολλα γεγονότα. ημερομηνίες, οι πολλοί ιστορικοί όροι,η δασκαλοκεντρική διδασκαλία, μα και τα πολλά λάθη στα εγχειρίδια, οι παραλείψεις, τα εννοούμενα γεγονότα, καθιστούν το μάθημα αυτό ιδιαίτερα δύσκολο. Από τις πρώτες ώρες της διδασκαλίας μου, ένιωσα ιδιαίτερη έλξη για τη σύγχρονη και νεώτερη ιστορία, ειδικότερα για το κεφάλαιο του μικρασιατικού πολέμου και τους Ίωνες μικρασιάτες .Για εκείνους τους Έλληνες που κοιμήθηκαν άρχοντες και ξύπνησαν πρόσφυγες !!!.

3 Στο Υoutube :’’ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ….ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ’’ και
ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ: Στο Υoutube :’’ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ….ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ’’ και στο fb : Ο Αλ.Δελμούζος υποστήριζε , ότι μέσα από την Ιστορία μπορούμε να διαδώσουμε έναν καθολικό ανθρωπισμό !. ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ I.1.Ο ΣΚΟΠΟΣ . 2. ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. II.1. ΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ –ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ. 2. ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΜΕ ΟΚΤΩ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑΙΝΙΑ. III.1. ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΕ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. 2.Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ- ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ-ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ.

4 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΤΗΣ THΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΤΗΣ THΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ I.1.Ο ΣΚΟΠΟΣ: Αφόρμηση για αυτήν τη διδακτική προσέγγιση υπήρξε η ευαισθητοποίηση των μαθητών μου. Αρχικά με τα δικά τους μάτια να αισθανθούν και μετά να νιώσουν και να κατανοήσουν τι συνέβη στην Εγγύς ανατολή πέρα από το Αιγαίο, στα μικρασιατικά παράλια μα και στη Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα στο καίριο για τον ελληνισμό - κι όχι μόνον - κεφάλαιο, που ονομάζεται: ’’Μικρασιατικός πόλεμος και Μικρασιατική καταστροφή.90 χρόνια μετά ‘’.

5 2. ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ : Άμεσα προβληματίστηκα και έθεσα ως στόχο -ους μου τη μάθηση και την εκμάθηση των γεγονότων. Αναθέτουμε εργασίες και προβληματίζουμε τους μαθητές μας, ώστε να καλλιεργήσουν την ιστορική τους συνείδηση, να ανακαλύψουν και να αποκαλύψουν τη γνώση, τις ανθρώπινες συμπεριφορές και αποφάσεις, πριν και μετά την καταστροφή, την έλευση κι αποκατάσταση των προσφύγων, που τολμώ και λέω: ‘’ευτυχώς που ήλθαν…!’’ Μόνοι τους οι μαθητές και μετά στην ολομέλεια της τάξης θα παραθέσουν τις γνώσεις τους. Αυτό θα επιτευχθεί με χωρισμό της ολομέλειας σε ομάδες 5-6 μαθητών και με αρωγό τους την ιστορική παράδοση, την κριτική τους σκέψη, την έρευνα μέσα από τις ενότητες της ύλης τους, μέσα από τις πηγές, τις φωτογραφίες (ποιος, πότε, τι, γιατί, πού…) τους χάρτες, κ.ά. Η παρουσία της διδάσκουσας θα είναι σε αυτήν τη φάση επικουρική, δίχως δασκαλοκεντρική διδασκαλία.

6 II.1.ΜΕΘΟΔΟΙ –ΦΑΣΕΙΣ: ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ: Με μεθόδους διερευνητικής, ανακαλυπτικής και βιωματικής μάθησης, η κάθε ομάδα πάνω σε μία ενότητα του εγχειριδίου θα μεταλαμπαδεύσει τα φώτα της στην ολομέλεια. Αφετηρία για την επίτευξη αυτού του ομαδοσυνεργατικού σύγχρονου τρόπου διδασκαλίας, θα υπάρξει η ίδια η εξιστόρηση των γεγονότων της ύλης με φωτογραφίες , χάρτες, ομιλίες –αποφάσεις πολιτικών, με πηγές, με ταινίες σχετικές που αρμόζουν σε αυτήν την ενότητα, όπως : ’’οι ατέλειωτοι αρραβώνες ‘’, το ‘’1922’’ του Ν. Κούνδουρου ή ‘’Ελ. Βενιζέλος ‘’ του Π. Βούλγαρη κ.ά. ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ: Αφού οι μαθητές θα παρουσιάσουν όπως προείπαμε τις ενότητες, θα απαντήσουν, πάντα στην ολομέλεια, σε φύλλα εργασιών, που τώρα θα σας παρουσιαστούν και θα είναι στη διάθεση σας στο διαδίκτυο, που η διδάσκουσα έχει συντάξει και έγκαιρα θα έχει μοιράσει, στους μαθητές, με ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου. ( Ώρες 2-3 διδακτικές, οι 6 ενότητες της σχολικής ύλης, της γ΄γυμν.σελ )

7 II.2.ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ –ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΕΠΙΣΗΣ ΦΑΣΕΙΣ :
ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ: Στην ολομέλεια της τάξης θα προβληθούν, μετά από επιλογή, οκτώ ενότητες από την παραπάνω ταινία της διδάσκουσας : ‘’Αγαπημένη ….Μικρά Ασία’’ και συγκεκριμένα οι ενότητες: 1η,2η,3η,5η,16η,11η,13η, 14η και ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ :Θα ακολουθήσει σχολιασμός της ταινίας με τρόπο βιωματικό και ερωτήσεις - απαντήσεις μέσα στην ολομέλεια της τάξης. Αυτό θα επιτευχθεί πάλι με τις ομάδες και με φύλλα ερωτήσεων, που τώρα σε εσάς θα παρουσιαστούν και θα είναι κι αυτά επίσης στη διάθεση σας στο διαδίκτυο, όπως και τα φύλλα εργασιών, που η διδάσκουσα έχει συντάξει και έγκαιρα θα έχει μοιράσει στους μαθητές. Οι ερωτήσεις είναι καθαρά ιστορικές και αντλούνται από το ίδιο το έργο- ταινία. ( Ώρες συνολικά 2=1+1 διδακτικές.)

8 III.1.BIΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΕ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:
III.1.BIΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΕ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: Εδώ οι μαθητές καλούνται να γίνουν μικροί ναυτίλοι της ιστορικής αυτής περιόδου. Να ανιχνεύσουν, να ψάξουν και αφού βρουν, το εποπτικό αρχικά υλικό να φέρουν στην ολομέλεια της τάξης τα νέα τους ευρήματα που θα είναι ’’προϊόντα’’ καθαρά δικά τους. Θα είναι το αποτέλεσμα της δικής τους έρευνας, με τις δικές τους πληροφορίες, μέσα από ένα τραγούδι, μια ταινία, ένα ντοκυμαντέρ, ένα ημερολόγιο ή από όποια πηγή μπορούν να αντλήσουν το δικό τους υλικό τους. Ακολούθως πιο συγκινητικό και πιο σπουδαίο θα είναι το βιωματικό υλικό που θα προσκομίσουν, ως προγονικό κειμήλιο στην τάξη μας. Μία ιστορία ενός προγόνου, ένα παραμύθι, ένα νανούρισμα, έναν χορό, μία μαρτυρία, ένα αντικείμενο από τις αλησμόνητες πατρίδες, που έφεραν μαζί τους τις δύσκολες εκείνες ώρες! Ο,τιδήποτε θα είναι πολύτιμο και μοναδικό σε όλους μας. ( Ώρα 1 διδακτική)

9 III.2.Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ –ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ-ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ:
Το τέλος του ομαδικού ‘’ταξιδιού ‘’μας, με λογισμό, με φαντασία και με όνειρο, πλησιάζει. Τα ερωτήματα θα είναι πολλά, όπως και οι προβληματισμοί. Μετά από 90 χρόνια τα παιδιά μας προσδοκώ να ξέρουν τι συνέβη τότε στα παραλία του Αιγαίου. Γνωρίζουν άραγε τον απόηχο της έλευσης ανθρώπων –προσφύγων, την αντιμετώπιση κι αποκατάστασή τους στην νέα πατρίδα και την ανεκτίμητη συμβολή τους στην ‘’ανοικοδόμηση’’ της νέας Ελλάδας; Ποια ήταν η μικρασιατική καταστροφή και ποιοι αληθινά ευθύνονται; Τι απέγιναν όσοι ποτέ δεν έφθασαν εδώ; Τι απέγιναν οι μυθικές ελληνικές περιουσίες αυτών των ανθρώπων, που κοιμήθηκαν άρχοντες και ξύπνησαν πρόσφυγες, για να ζήσουν μέσα σε έναν αιώνα δύο πατρίδες; Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα-συμπεράσματα φαντάζομαι ότι θα είναι η πολύτιμη συλλογή μας στο πέρας αυτής της διδακτικής προσέγγισης, στην ‘’ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ...ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ’’ ( Ώρα 1 διδακτική.) Σας εύχομαι μια καλή και γόνιμη χρονιά!.   Με τιμή, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΓΔΑ ΕΜΜ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

10 ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΕΝΟΤΗΤΕΣ : 34η-39η. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ .90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΦΥΛΛΟ 1ον - ΕΝΟΤΗΤΑ 34η : ‘’Η λήξη του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου και οι μεταπολεμικές ρυθμίσεις’’ 1.Με βάση την πηγή που δίνεται στη σελίδα 97 και τα ‘’14 σημεία’’ του W.Wilson κι ειδικότερα με το άρθρο ‘’περί αυτοδιάθεσης των λαών’’, αφού τα μελετήσετε να απαντήσετε με ‘’ΝΑΙ’’ ή ‘’ ΟΧΙ’’, αν αυτά ευνοούσαν στη δημιουργία ανεξάρτητων κρατών, από τις μειονότητες που ζούσαν στη γη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.ΝΑΙ/ΟΧΙ. 2.Τι γνωρίζετε για τους όρους της συνθήκης του Νέϊγυ και των Σεβρών 28/7/10/8/1920; Η πολιτική τότε της Ελλάδας, επιτυγχάνει να πραγματοποιήσει το όνειρο της ‘’Μεγάλης Ιδέας’’ και την Ελλάδα των ‘’δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών ;’’ 3. Ποιες οι αντίπαλες δυνάμεις –συμμαχίες στην έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου;. Η Ελλάδα του Ελ. Βενιζέλου, ποια συμμαχία προσεγγίζει το και γιατί κατά την κρίση σας; (Η 2η και 3η ερώτηση ν’ απαντηθούν σε μια παράγραφο η κάθε μία.)

11 ΦΥΛΛΟ 2ον- ΟΜΑΔΑ 2η / ΕΝΟΤΗΤΑ 35η :
ΦΥΛΛΟ 2ον- ΟΜΑΔΑ 2η / ΕΝΟΤΗΤΑ 35η : ‘’Οι διεκδικήσεις της Αντάντ και της Ελλάδα ς στην Οθωμανική αυτοκρατορία’’ 1.Στις σελίδες σας παρουσιάζονται δύο σημαντικές φωτογραφίες .Εμφανίζεται το θωρηκτό ‘’Αβέρωφ’’, με μια νηοπομπή να προσορμίζονται στο λιμάνι της κοσμοπολίτικης Σμύρνης 2/15/5/1919 και πλήθος λαού να υποδέχεται τα πλοία και τον Ελληνικό στρατό στην προκυμαία της πόλης. Πως πιστεύετε ότι τους υποδέχονται; Ένθερμα όλοι; Η ελληνική απόβαση τι αντίκτυπο πιστεύετε κατά τη γνώμη σας, ότι είχε σε Έλληνες, Τούρκους και στους Συμμάχους των Ελλήνων από τα πρώτα κιόλας λεπτά; (επικουρικά συμβουλευτείτε την πρώτη πηγή στη σελίδα 101 και ν’ απαντήσετε σε μια παράγραφο.) 2.Με βάση τη δεύτερη πηγή του βιβλίου σας, στη σελίδα 101 και την ιστορική σας κρίση, ο λόγος του Ελ. Βενιζέλου προς τους μικρασιάτες Έλληνες εμπεριέχει εθνικισμό και κατακτητική διάθεση ή το αντίθετο και γιατί πιστεύετε ότι έχει αυτήν τη θέση ο Έλληνας πολιτικός ; Ν’ απαντήσετε σε μία παράγραφο, με τεκμηρίωση των θέσεων σας. ΦΥΛΛΟ 3ον - ΟΜΑΔΑ 3η / ΕΝΟΤΗΤΑ 36η : ‘’Ο Ελληνισμός της Δυτικής Μικράς Ασίας και του Πόντου’’ 1.Με βάση πάντα τις ιστορικές σας γνώσεις και τις φωτογραφίες των σελ , ν’ απαντήσετε με τις ενδείξεις ‘’σωστό’’(Σ)ή ‘’λάθος’’(Λ)στα εξής : α) Ο Ελληνισμός του Πόντου ήταν ανθηρός εκπαιδευτικά; Σ/Λ. β)Ο εκτοπισμός των Ποντίων και όλων των Ελλήνων ήταν πορεία προς το θάνατο ; Σ/Λ. 2.Με βάση την πηγή της ενότητας στη σελίδα 103 και την ιστορικής σας κρίση ν’ απαντήσετε σε μια μικρή παράγραφο στο ακόλουθο : Η άνοδος κι άνθιση του κινήματος των Νεότουρκων και οι πολιτικές αρχές τους, θα άφηνε ανεπηρέαστη κι αλώβητη τη ζωή των μειονοτήτων στην Οθωμανική αυτοκρατορία; Ναι ή όχι και γιατί;

12 ΦΥΛΛΟ 4ον - ΟΜΑΔΑ 4η / ΕΝΟΤΗΤΑ 37η :
‘’Το Τουρκικό εθνικό κίνημα’’ 1.Ποιες οι κυριότερες πολιτικές και στρατιωτικές κινήσεις –αποφάσεις του Μουσταφά Κεμάλ το 1919, που θα οδηγήσουν αυτές αλλά και με τι συνέπειες για τις μειονότητες, που ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία; Ν’ απαντήσετε μια μικρή παράγραφο. 2.Με βάση την πηγή που έχετε στη σελίδα 104 και τα άρθρα –αποφάσεις του Κεμάλ στο συνέδριο του Ερζερούμ το 1919, ν’ απαντήσετε με ‘’ΝΑΙ’’ ή ‘’ΟΧΙ’’, αν πιστεύετε ότι η Νεοτουρκική πολιτική θα ασκούσε ήπια κι ανεκτική πολιτική προς όλες τις μειονότητες που ζούσαν για αιώνες στην Οθωμανική αυτοκρατορία; ΝΑΙ/OXI. ΦΥΛΛΟ 5ον - ΟΜΑΔΑ 5η / ΕΝΟΤΗΤΑ 38η : ‘’Ο Μικρασιατικός Πόλεμος ‘’ 1.Οι εκλογές του 1920 βρίσκουν νικητές τους αντιπάλους του Ελ. Βενιζέλου, Δ. Γούναρη, Στράτο, Ράλλη, κ.ά. Τον Μάιο του μαζί με τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄, αποφάσισαν προέλαση στο ύψος του Σαγγάριου ποταμού, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια της συνθήκης των Σεβρών, που δεν είχε πλέον ούτε αυτή καμία ισχύ. Απαντήστε σε μια παράγραφο αν η κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου και η μικρασιατική καταστροφή θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί δίχως αυτήν την απόφαση. Μόνον αυτή η απόφαση κρίνετε εσείς, ότι στάθηκε μοιραία για τον μικρασιατικό Ελληνισμό; 2. Ν’ απαντήσετε με ‘’ΝΑΙ’’ ή ‘’ΟΧΙ’’, αν γνωρίζετε ότι μετά την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922 ,ο Τουρκικός στρατός του Κεμάλ αντεπιτέθηκε προς τα δυτικά και εισέβαλε στη Σμύρνη; ‘’ΝΑΙ’’ /’’ΟΧΙ’’.(επικουρικά συμβουλευτείτε τον χάρτη της σελίδας 106.) 3.Με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις και την φωτογραφία της σελίδας 107, μπορείτε ν’ απαντήσετε με τις ενδείξεις ‘’σωστό’’ (Σ) ή ‘’λάθος’’(Λ), αν η φυγή των Ελλήνων από τα μικρασιατικά παράλια τον Αύγουστο –Σεπτέμβριο του 1922 ήταν βίαιη;. Ένας ξεριζωμός από τις παλιές προαιώνιες εστίες τους κι ένας νέος δρόμος προς την προσφυγιά;. Σ/Λ. Η αντιμετώπιση τους στη νέα τους πατρίδα -την Ελλάδα -υπήρξε θερμή κι εγκάρδια τόσο από τους πολιτικούς, όσο κι από τον απλό λαό; Σ/Λ.

13 μικρασιατικά παράλια τον Αύγουστο –Σεπτέμβριο του 1922 ήταν βίαιη ;
μικρασιατικά παράλια τον Αύγουστο –Σεπτέμβριο του 1922 ήταν βίαιη ;.’Ενας ξεριζωμός από τις παλιές προαιώνιες εστίες τους κι ένας νέος δρόμος προς την προσφυγιά;. Σ/Λ. Η αντιμετώπιση τους στη νέα τους πατρίδα -την Ελλάδα -υπήρξε θερμή κι εγκάρδια τόσο από τους πολιτικούς, όσο κι από τον απλό λαό; Σ/Λ. ΦΥΛΛΟ 6ο- ΕΝΟΤΗΤΑ 39η : ‘’Εξελίξεις σ’ Ελλάδα και Τουρκία μετά τον μικρασιατικό πόλεμο’’. 1.Συμπλήρωση κενών: Τα μέλη του κινήματος τον Σεπτέμβριο του 1922 στη Χίο ήταν οι : ……………………….. , …………………………… ,……………………… .Ο βασιλιάς ……………………………… εγκατέλειψε την Ελλάδα και η Ανατολική Θράκη εκχωρήθηκε στους Τούρκους από τους Άγγλους ,με την ανακωχή των……………………………….., τον ……………………………….του 1922. 2.Τι γνωρίζετε για ‘’ τη δίκη των έξι’’ και τι για τη συνθήκη της Λωζάννης 24/7/1923 ; 3.Με βάση την πρώτη πηγή που παρατίθεται στη σελ.109 και τις γενικότερες γνώσεις σας καθώς και με τη βαθύτερη μελέτη που επιδείξατε στο σπουδαίο αυτό κεφάλαιο ,που με την παρούσα ύλη εδώ ολοκληρώνεται , ν’ απαντήσετε με ‘’ΝΑΙ’’ ή ‘’ΟΧΙ’’, αν γνωρίζετε, ότι με την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών από και προς την Ελλάδα και την Τουρκία που όριζε η συνθήκη της Λωζάννης 24/7/1923, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και η υποχρεωτική ανταλλαγή των περιουσιών ;.’’ΝΑΙ’’/’’ΟΧΙ’’. ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΓΔΑ ΕΜΜ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Α.Π.Θ.

14 ΦΥΛΛΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ OKTΩ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ :
’’Αγαπημένη…..Μικρά Ασία’’. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ :90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ . ΕΝΟΤΗΤΑ 1η και 2η της ταινίας : 1η ΟΜΑΔΑ. ‘’Βαλκανικοί πόλεμοι Η μεγάλη εξόρμηση. Η Ελλάδα διπλασιάζεται. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και έως τη λήξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου ’’ 1.Ποιες οι αρχές – θέσεις και τα αίτια της δημιουργίας του Στρατιωτικού Συνδέσμου; 2.Ο Ελ. Βενιζέλος πότε και γιατί καλείται στην Αθήνα από το Στρατιωτικό Σύνδεσμο; 3. Ν’ αντιστοιχήσετε τα ιστορικά γεγονότα με τις χρονολογίες: Μακεδονικός αγώνας, Κίνημα στο Γουδί, Επανάσταση στο Θέρισο Χανίων // ,1904,1909. 4.Ο Φούμης και ο Μάνος είναι συναγωνιστές του Ελ. Βενιζέλου στο Θέρισο ; ΝΑΙ/ΟΧΙ. 5. Ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 ,ήταν ατυχής για την Ελλάδα; ΝΑΙ/ΟΧΙ. 6.Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ δολοφονείται στη…………………………… . το έτος……….. .Διάδοχος του θα είναι ο γιος του …………………………… και λίγο αργότερα ,μετά το 1915 , θα έχει πολύ κακές σχέσεις με τον πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο .Θα ξεσπάσει ο………………. ……………… . 7.Η Ελλάδα διπλασιάζεται μετά από τους Βαλκανικούς πολέμους σε γη και πληθυσμό. Σ/Λ. 8.Ποια τα αντίπαλα μέτωπα-στρατόπεδα κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο; Η Ελλάδα πού εντάσσεται, γιατί και με τι ανταλλάγματα; 9.Ήταν σύμφωνος ο Κων/νος Α΄ να ενταχθεί η Ελλάδα στην Αντάντ ; ΝΑΙ/ΟΧΙ. 10 α. ’’Γριά αράχνη’’ : ποιον σουλτάνο χαρακτήριζαν έτσι; β. Η Ελλάδα ως σύμμαχος της Αντάντ μετά το , τι διεκδικεί στην Ανατολή;

15 ΕΝΟΤΗΤΑ 3η της ταινίας : 2η ΟΜΑΔΑ.
‘’Η απόβαση των Ελλήνων στη Σμύρνη. Στιγμές δόξας 2/15/Μαϊου 1919’’. 1.Μετά από αγγλική απόφαση οι Έλληνες αποβιβάζονται στη Σμύρνη; Σ/Λ. 2.Η υποδοχή του ελληνικού στρατού ήταν θερμή, από Τούρκους και Ιταλούς; ΝΑΙ/ΟΧΙ. 3.Τα έκτροπα προς τους Έλληνες ήταν σπάνια στη Σμύρνη, μετά την απόβαση; Σ/Λ. 4.Οι σύμμαχοι μας φέρονται αποικιοκρατικά στην Οθωμανική αυτοκρατορία; ΝΑΙ/ΟΧΙ. 5.Οι Ελληνικοί στόχοι στην Μ.Ασία ήταν κοινοί με τους στόχους των συμμάχων τους ; Σ/Λ.

16 ΕΝΟΤΗΤΑ 5η και 6η της ταινίας : 3η ΟΜΑΔΑ.
ΕΝΟΤΗΤΑ 5η και 6η της ταινίας : 3η ΟΜΑΔΑ. ‘’ Τα Εκπαιδευτήρια, η παιδεία , ο αθλητισμός, το θέατρο, το εμπόριο, ο Τύπος, τα περιοδικά, οι εφημερίδες των Ελλήνων της Ιωνίας – Μ. Ασίας.’’ 1 .Καταγράψετε πέντε εκπαιδευτήρια των αρχών του 20ου αιώνα στην Μ. Ασία. 2.Ιδρύεται Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη; Από ποιον αξιόλογο καθηγητή; Λειτούργησε; 3.Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν από τη Σμύρνη; 4.Καταγράψτε δύο καλλιτεχνικούς και αθλητικούς φορείς της Σμύρνης, αρχές 20ου αιώνα. 5.Σμύρνη πολυπολιτισμική ,ονομάζεται από την Ελ. Γλύκατζη –Αρβελέρ. Σ/Λ. 6.Καταγράψτε τρεις επιχειρηματικούς κλάδους που ανθούσαν από Έλληνες στη Σμύρνη, στις αρχές του 20ου αιώνα. 7.Ανθεί ο Τύπος και οι εφημερίδες στην Ιωνία και Σμύρνη, στις αρχές του 20ου αιώνα; Σ/Λ. 8.Καταγράψτε τρείς Ελληνικές εφημερίδες της Σμύρνης, στις αρχές του 20ου αιώνα. 9.Το Ελληνικό θέατρο της Σμύρνης διάσημο από κάθε άποψη; ΝΑΙ/ΟΧΙ. 10.Το Σαλιχλί της Μ.Ασίας, ήταν η γενέτειρα του γνωστού δημοσιογράφου -λογοτέχνη Τάσου Αθανασιάδη; Σ/Λ.

17 ΕΝΟΤΗΤΑ 11η της ταινίας : 4η ΟΜΑΔΑ. ‘’ Η Μικρασιατική καταστροφή
ΕΝΟΤΗΤΑ 11η της ταινίας : 4η ΟΜΑΔΑ. ‘’ Η Μικρασιατική καταστροφή .Η Σμύρνη και η Μ.Ασία στις φλόγες Αύγουστος – Σεπτέμβριος 1922.’’ 1.Σμύρνη :Το Παρίσι της Ανατολής ή το διαμάντι της Μ. Ασίας. Σ/Λ. 2.Οι τσέτες δεν θα εισέβαλαν στη Σμύρνη, υποστήριζε η ελληνική ηγεσία της Σμύρνης. Σ/Λ. 3.ΗΕλληνική ηγεσία πότε εγκατέλειψε την Σμύρνη, δίχως σχέδιο διάσωσης των αμάχων; 4.Πόσοι ελληνικοί πληθυσμοί μετακινήθηκαν βίαια τότε; Έγινε με ελληνική υποστήριξη; 5.Η αιχμαλωσία Ελλήνων, ήταν πορεία στο θάνατο, κατά τον G.Horton.Σ/Λ. 6.Ο εμπρησμός της Σμύρνης, από ποια συνοικία ξεκίνησε; 7.Οι σύμμαχοι των Ελλήνων, συνέβαλαν στη διάσωση του άμαχου πληθυσμού της Σμύρνης; ΝΑΙ/ΟΧΙ. 8.Οι τσέτες σεβάστηκαν τους Έλληνες αξιωματούχους και κληρικούς και τον Χρυσόστομο Σμύρνης ;ΝΑΙ/ΟΧΙ.

18 ΕΝΟΤΗΤΑ 13η και 14η της ταινίας :5η ΟΜΑΔΑ.
‘’Η φυγή , ο ξεριζωμός. Μέσα α’ έναν αιώνα δύο πατρίδες .Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Ο ερχομός στην Ελλάδα. Η εγκατάσταση τους .Τα προβλήματα και η αντιμετώπιση τους . Ευτυχώς που ήλθαν!!!’’  1.Οι Έλληνες εκτοπίζονται βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες το 1922; Σ/Λ. Επειδή κάποιοι ισχυρίζονται ,ότι συνέβη ένας ‘’συνωστισμός’’ τότε στην προκυμαία Σμύρνης. 2.Πόσοι πρόσφυγες φτάνουν από τη Μ.Ασία στη νέα πατρίδα ;Που εγκαθίστανται αρχικά; 3.Αργότερα πόσοι πρόσφυγες θα προστεθούν από τα εδάφη της Ανατολικής Θράκης, μετά από ποια ανακωχή και την εκχώρηση της στους Τούρκους από τους Άγγλους; 4.Ποια υπήρξε η αντιμετώπιση των προσφύγων στην Ελλάδα, από τους γηγενείς και ποιες ήταν οι συνθήκες διαβίωσης τους; 5.Η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, που γίνεται με τη συνθήκη της Λωζάννης, συνοδευόταν και από την υποχρεωτική ανταλλαγή των ελληνικών περιουσιών; ΝΑΙ/ΟΧΙ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 5-6 μαθητές, ώστε κάθε παιδί θα προετοιμαστεί σε μια έως δύο ερωτήσεις της ομάδας του. Σας ευχαριστώ πολύ Καλή και γόνιμη χρονιά σας εύχομαι ! Με τιμή, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΓΔΑ ΕΜΜ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Α.Π.Θ.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Φιλόλογος: Μάγδα Φραγκούλη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google