Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ»
Εργασία μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Λάμιας για το σχ. έτος για το Α΄ τετράμηνο

2 Οι μαθητές: Οι καθηγητές:
Βασιλάρης Αντρέας Δημητρίου Αθανάσιος Ηλιόπουλος Ιωάννης Ζαουσένκο Ηλίας Καραδήμα Κωνσταντίνα Κικής Ευάγγελος Κολιού Χριστίνα Μαραμής Σωκράτης Μιγκάκη Δήμητρα Μπαρμπούνης Αντρέας Μπινάκου Νταβάλντο Μπουσάη Σαντίτ Στασινός Παρασκευάς Τσάμη Τριανταφυλλιά Τσαρουχάς Αντώνιος-Αλέξανδρος Φάλκου Αριστέα Φίλι Σπύρος Οι καθηγητές: Γκάνα Αναστασία Τσιάκας Παναγιώτης

3 Το αρχαιότερο νόμισμα στον κόσμο
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το αρχαιότερο νόμισμα στον κόσμο Οι πληροφορίες που παρέχουν τα νομίσματα είναι εξαιρετικές και πολυδιάστατες: Η απόδοση τιμών μιας πόλης στον ήρωά της. Ένας μικρός ηγεμόνας που εμφανίζεται στην Ιστορία, χάρη στο νόμισμα που πρόφθασε να κόψει με το όνομά του. Η μείξη πολιτισμών, ιδεών και γλωσσών. Τα νομίσματα φανερώνουν εποχές ακμής ή κάμψης, νέες κατακτήσεις ή απώλεια πολύτιμων εδαφών.

4 ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ Α Ν Τ Ι Π Ρ Α Γ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Σ
Πολύ πίσω στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρχαν χρήματα, τουλάχιστον όχι όπως τα ξέρουμε σήμερα. Αν κάποιος ήθελε ένα οποιοδήποτε αγαθό που ανήκε σε κάποιο άλλο πρόσωπο, ο μόνος τρόπος για να το αποκτήσει ήταν η ανταλλαγή αγαθών. Α Ν Τ Ι Π Ρ Α Γ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Σ

5 ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
Με την πάροδο του χρόνου ο άνθρωπος συνειδητοποίησε την ανάγκη για ένα εύχρηστο, διαιρετό και αποθηκεύσιμο μέσο συναλλαγής Το τάλαντο, μία χάλκινη πλάκα σε σχήμα δέρματος βοδιού. Ο οβελός (οβολός), ράβδος από σίδηρο, όμοιος με τους μαγειρικούς οβελούς, τις σούβλες.

6 Ήταν άτυπα δεν έφεραν δηλαδή καμία εικόνα στην εμπρόσθια όψη
ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Τα πρώτα νομίσματα εμφανίσθηκαν στην Ιωνία και τη Λυδία της Μικρά Ασίας το Β΄ μισό του 7ου αιώνα π.χ. Ήταν άτυπα δεν έφεραν δηλαδή καμία εικόνα στην εμπρόσθια όψη Βρέθηκαν το στο Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο, 93 νομίσματα από ήλεκτρο (κράμα χρυσού και αργύρου).

7 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
ΑΙΓΙΝΑ Η πρώτη πόλη-κράτος που έκοψε τα δικά της αργυρά νομίσματα γύρω στο 560 π.Χ. Ο εικονογραφικός τύπος που χαρακτηρίζει τα νομίσματα, είναι η χελώνα.

8 ΑΘΗΝΑ Το παράδειγμα της Αίγινας αμέσως ακολούθησε η Αθήνα, η οποία έθεσε σε κυκλοφορία τα περίφημα τετράδραχμα με τη θεά Αθηνά και την γλαύκα.

9 Πήγασο, το φτερωτό άλογο.
ΚΟΡΙΝΘΟΣ Την ίδια εποχή, ξεκινάει και η Κόρινθος, που εμπνέεται από τη μυθολογία της και απεικονίζει στα νομίσματά της τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο.

10 ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Θρησκευτική Παράδοση Στη Χαλκιδική απεικονίζονταν ο Απόλλωνας με το σύμβολό του, τη λύρα. Στην Ολυμπία λατρεύονταν ο Δίας και η Ήρα

11 Ο Ηρακλής παλεύει με το λιοντάρι της Νεμέας.
Μυθολογία Ο Πήγασος συνδέεται με την Αθηνά, κύρια θεότητα της Κορίνθου, μέσα από τον μύθο του τοπικού ήρωα Βελλεροφόντη. Η Κνωσός επιλέγει για τα νομίσματά της τον Λαβύρινθο, ένα από τα πιο σπουδαία έργα του Δαιδάλου Ο Ηρακλής παλεύει με το λιοντάρι της Νεμέας.

12 Ζώα και Φυτά Στη Θεσσαλία, περιοχή γνωστή για την ιπποτροφία της, επιλέγεται η μορφή ίππου. Η Εύβοια, γνωστή για τα βοοειδή της, απεικόνισε στα νομίσματά της μία αγελάδα. Ο γνωστός “Μαρωνίτικος οίνος” της Θράκης ενέπνευσε τους χαράκτες που διάλεξαν την απεικόνιση της αμπέλου.

13 Αγωνίσματα Αρματοδρομία Ιπποδρομία Δίσκος Πάλη
Οι αθλητικοί αγώνες ήταν πολύ διαδεδομένοι σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Ιδιαίτερο μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αγωνίσματα που δεν υπάρχουν σήμερα, όπως ο οπλίτης δρόμος, η αρματοδρομία και η ιπποδρομία. Αρματοδρομία Ιπποδρομία Δίσκος Πάλη

14 ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 336 π.χ. – 30 π.χ.
ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 336 π.χ. – 30 π.χ. Ο Φίλιππος β' χάραξε σε αργυρά τετράδραχμα την κεφαλή του Ολυμπίου Διός και πολλοί μελετητές πιστεύουν, ότι ο βασιλιάς απεικονίζετε στην πίσω όψη με την μορφή ιππέα που έχει ανασηκωμένο το χέρι του και απευθύνονται στον λαό του.

15 στην αρχή της βασιλείας του έκοψε τετράδραχμα με την κεφαλή του Δία
Ο Μέγας Αλέξανδρος στην αρχή της βασιλείας του έκοψε τετράδραχμα με την κεφαλή του Δία και τον αετό. Μετά την μάχη της Ισσού και την κατάσχεση του θησαυροφυλάκιου του Δαρείου, αποφασίστηκε η κοπή αττικών τετραδράχμων με την κεφαλή του Ηρακλή και τον ένθρονο Δία

16 Τότε πρέπει να ξεκίνησε και η κοπή χρυσών στατήρων με την κεφαλή της Αθηνάς και τη Νίκη
Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου η παρουσία των Ρωμαίων στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας επιφέρει αλλαγές. Οι Ρωμαίοι κατακτητές είχαν επιτρέψει στις πόλεις που υπέταξαν, να κόβουν για τις καθημερινές τους ανάγκες δικό τους χάλκινο νόμισμα.

17 ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ Το Κωνσταντινάτο
Το νόμισμα στο Βυζάντιο και για χίλια χρόνια συμβολίζει το ορατό και αόρατο μεγαλείο της αυτοκρατορίας. Είναι από ατόφιο χρυσό, ζυγίζει γύρω στα 4.50 γραμμάρια, δηλαδή 24 καράτια. (1 καράτι=0.20 γραμμάρια.)

18 Υποδιαιρέσεις του Βυζαντινού νομίσματος:
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Υποδιαιρέσεις του Βυζαντινού νομίσματος: Χρυσό νόμισμα: ο Σόλιδος. Οι δύο υποδιαιρέσεις του είναι: το σεμίσσιο, το μισό του σόλιδου και το τρεμίσσιο, το τρίτο του σόλιδου

19 Αργυρά νομίσματα: το Μιλιαρήσιο και το Κεράτιο.
1 Σόλιδος=12 Μιλιαρήσια. 1 Μιλιαρήσιο=2 Κεράτια. Χάλκινα Νομίσματα: Φόλλεις. 1 Κεράτιο=12 Φόλλεις.

20 ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ…….. Από το 15ο αιώνα στο Νέο Κόσμο κυριαρχούν Ισπανικά και αργότερα αυστροουγγρικά τάληρα. Από το 19ο αιώνα διαδίδεται η χρήση των χαρτονομισμάτων. Η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων ήταν μέχρι πρόσφατα εξαρτημένη από την επάρκεια χρυσού.

21 ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ 1830 ΚΑΙ ΜΕΤΑ Το 1829 ο I. Καποδιστρίας θα προχωρήσει στη σύσταση εθνικού νομισματοκοπείου στην Αίγινα. Εκεί θα κοπεί και το πρώτο ελληνικό νόμισμα, ο φοίνικας. Ο Φοίνικας ήταν ιερό μυθικό πουλί των αρχαίων Αιγυπτίων Εκφράζει την αναγέννηση της Ελλάδας.

22 ΕΥΡΩ Το ευρώ (EUR, €) είναι το ενιαίο επίσημο νόμισμα της Ευρωζώνης, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εισήχθη την 1η Ιανουαρίου 1999 και έγινε το νόμισμα περισσότερων από 300 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη.

23 Τα τρία πρώτα χρόνια ήταν ένα άυλο νόμισμα, το οποίο χρησιμοποιούνταν μόνο για λογιστικούς σκοπούς. Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία μόλις την 1η Ιανουαρίου 2002 σε δώδεκα χώρες.

24 Σήμερα, είναι το επίσημο νόμισμα σε 17 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες που έχουν υιοθετήσει το Ευρώ απαρτίζουν τη ζώνη του ευρώ ή Ευρωζώνη. Υπεύθυνη για την νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

25 Γίνεται σύμβολο για την εξασφάλιση της κοινωνικής θέσης.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ Το χρήμα δημιουργήθηκε ως μέσο συναλλαγής και για να μας εξασφαλίσει αυτά που χρειαζόμαστε. Έχουμε φτάσει σε κάθε μορφή περιττής συσσώρευσης υλικών αγαθών και μας κάνει ανήθικους και εγωιστές. Η προτεραιότητα που δίνουμε στη ζωή μας είναι το χρήμα. Όλη η βαρύτητα είναι στο «να έχουμε», ενώ θα έπρεπε να φροντίζουμε το «να είμαστε άνθρωποι». Του έχουμε δώσει το ρόλο να καθορίζει την αξία του εαυτού μας με τη λανθασμένη σκέψη «όσα περισσότερα έχω, αξίζω». Επηρεάζει τη σχέση με τους γύρω μας. Γίνεται σύμβολο για την εξασφάλιση της κοινωνικής θέσης. Το χρήμα έγινε εργαλείο εκμετάλλευσης, και αντικατέστησε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, ακόμη και τις ενδοοικογενειακές.

26 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

27 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

28 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ 6/11/2012

29

30 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "«Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google