Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ομιλία της Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αγκόλας Ημερίδα: Προοπτικές για την Ελληνική Επιχειρηματικότητα στην Υποσαχαρική Αφρική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ομιλία της Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αγκόλας Ημερίδα: Προοπτικές για την Ελληνική Επιχειρηματικότητα στην Υποσαχαρική Αφρική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ομιλία της Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αγκόλας Ημερίδα: Προοπτικές για την Ελληνική Επιχειρηματικότητα στην Υποσαχαρική Αφρική.

2 Αγκόλα Νέος κύκλος ανάπτυξης Εξοχότατοι, Κυρίες και Κύριοι, Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνεται για να έρθω εδώ να παρουσιάσω τις οικονομικές εξελίξεις της χώρας μου. Θα προσπαθήσω, εν συντομία και αντικειμενικά, να παρουσιάσω το θέμα που μας αφορά. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, μετά την σύναψη ειρήνης, η οικονομία της Αγκόλας έχει διπλασιαστεί και η χώρα ανήκει πλέον, από το 2012, στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, σύμφωνα με τα κριτήρια της Παγκόσμιας Τράπεζας.

3 Αγκόλα Νέος κύκλος ανάπτυξης Παρά την επιβράδυνση που προκαλείται από την παγκόσμια οικονομική ύφεση, το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε από 3,9% το 2011 σε περίπου 5,1% το 2013. Ο σωρευτικός πληθωρισμός των οκτώ πρώτων μηνών του 2013 ήταν 5,38%, μια μείωση συγκριτικά με το 5,42%, που σημειώθηκε κατά την ίδια περίοδο του 2012 (σημειώνεται ότι μέχρι το 2002, η Αγκόλα είχε έναν τριψήφιο ποσοστό πληθωρισμού). Τα επιτόκια παρέμειναν σταθερά, αν και εξακολουθούν να παραμένουν πολύ υψηλά. Το σημαντικό είναι ότι το εθνικό νόμισμα παρέμεινε σταθερό και αναμένεται να κρατήσει αυτή την πορεία.

4 Αγκόλα Νέος κύκλος ανάπτυξης Στο πλαίσιο του προγράμματος Stand-By Agreement 2009-12, με την υποστήριξη του ΔΝΤ, η κυβέρνηση έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να πειθαρχήσει την δημοσιονομική πολιτική και να ενισχύσει την διαχείριση της δημόσιας οικονομίας. Ο εξορθολογισμός των τρεχουσών δαπανών οδήγησε σε δημοσιονομικό πλεόνασμα των 8,8 % του ΑΕΠ το 2012, και κατέστησε δυνατή την πληρωμή των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 7,5 δισ. δολαρίων που υπήρχαν από το 2009.

5 Αγκόλα Νέος κύκλος ανάπτυξης Τα Διεθνή Καθαρά Συναλλαγματικά Αποθέματα της χώρας, τον περασμένο Οκτώβριο, υπολογίζονται σε 33,4 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 9,3% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2012. Η πίστωση προς την οικονομία αυξήθηκε 4,3%, και οι μετοχές της έφτασαν τα 2 δισεκατομμύρια 779 εκατομμύρια Kwanza, δηλαδή περίπου 21 εκατομμύρια αμερικάνικα δολάρια. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δρουν ως καταλύτες της οικονομίας, σε συνεργασία με ξένες εταιρείες πετρελαίου. Το 2015 η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει την παραγωγή πετρελαίου στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

6 Αγκόλα Νέος κύκλος ανάπτυξης Η λεκάνη βαθέων υδάτων του ποταμού Kwanza (150 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας, Λουάντα), στην οποία δεν είχε χορηγηθεί καμία άδεια, θεωρείται μία από τις πλουσιότερες ανεκμετάλευτες δεξαμενές πετρελαίου στον κόσμο, με τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα παραγωγής της Αγκόλας. Η Αγκόλα έχει επίσης τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην Αφρική (297 δισ. κυβικά μέτρα).

7 Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Αγκόλα Ο κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής για την παρούσα νομοθεσία είναι η προώθηση της διαφοροποίησης της οικονομίας μας, όχι μόνο για να μειωθεί η επιρροή του πετρελαϊκού τομέα στην παραγωγική δομή της χώρας, στα έσοδα του προϋπολογισμού και στις εξαγωγές, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται απο εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

8 Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Αγκόλα Εξορυκτική βιομηχανία Ο τομέας της εξόρυξης παραμένει σε πρωταρχικό στάδιο αλλά πολύ ελπιδοφόρο. Επί του παρόντος, η παραγωγή διαμαντιών αντιπροσωπεύει μόνο το 0,9% του ΑΕΠ, αλλά έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Σύμφωνα με το 2009 Global Summary, τo σύστημα πιστοποίησης της διαδικασίας Kimberley, η Αγκόλα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο.

9 Επενδυτικές Ευκαιρίες Εξορυκτική βιομηχανία Ο κλάδος επλήγη σκληρά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι τιμές των διαμαντιών μειώθηκαν απότομα προτού ανακάμψουν σιγά-σιγά τα τελευταία χρόνια. Το 2012, δύο τεράστια διαμάντια, ένα των 38,3 καρατίων και ένα των 131,5 καρατίων, ανακαλύφθηκαν στο Lulo στη βορειοανατολική Αγκόλα. Επιπλέον, η εταιρία De Beers ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012, την ανακάλυψη κοιτασμάτων διαμαντιών στην πόλη Lunda Norte. Αυτές οι ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν την αναδυόμενη αγορά διαμαντιών της Αγκόλας.

10 Επενδυτικές Ευκαιρίες Γεωργικός τομέας Με 58 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, άφθονους υδάτινους πόρους και ευνοϊκό κλίμα, η Αγκόλα έχει εξαιρετικό γεωργικό δυναμικό. Ο τομέας της γεωργίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 69,2% της συνολικής απασχόλησης, συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ με ποσοστό 8% το 2007 και 10,1% το 2011, ως αποτέλεσμα των δημόσιων επενδύσεων για την βελτίωση των υποδομών και την προώθηση της τοπικής παραγωγής. Παρ 'όλα αυτά, η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων καθώς η γεωργική παραγωγή και οι τιμές των προϊόντων επηρεάζονται συχνά από την ξηρασία.

11 Επενδυτικές Ευκαιρίες Τομέας της μεταποίησης Η συμβολή του τομέα της μεταποίησης στο ΑΕΠ παρουσίασε μικρή αύξηση, από 5,4% το 2011 σε 6,7% το 2012. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Αγκόλας, οι επιχειρήσεις μεταποίησης αποδίδουν τον αργό ρυθμό παραγωγής στην δύσκολη πρόσβαση στο νερό και στην ηλεκτρική ενέργεια, στην έλλειψη εξιδικευμένου προσωπικού, στη μη διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων πρώτων υλών στην τοπική αγορά και στις δυσκολίες πρόσβασης σε πιστώσεις.

12 Επενδυτικές Ευκαιρίες Τομέας της μεταποίησης Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στα προγράμματα και έργα υποδομής στο πλαίσιο των δημόσιων δαπανών για την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του 2016 τα μεγάλα έργα στον τομέα της ενέργειας και ύδρευσης καθώς επίσης και η αποκατάσταση δρόμων και δομών για την υποστήριξη του αγροτικού εμπορίου, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

13 Επενδυτικές Ευκαιρίες Τομέας Υπηρεσιών Ο τομέας των υπηρεσιών εξακολουθεί να εμφανίζει ισχυρή ανάπτυξη, κατά προσέγγιση 12,3% το 2012, έναντι 8,7% το 2011. Η νέα νομοθεσία θα υποχρεώνει τις εταιρείες πετρελαίου να στραφούν προς τις εγχώριες τράπεζες για όλες τις συναλλαγές και θα αυξήσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

14 Επενδυτικές Ευκαιρίες Τουριστικός τομέας Οταν μιλάμε για τουρισμό, εννοούμε κυρίως τον επιχειρησιακό τουρισμό, λόγω του αυξημένου αριθμού επιχειρηματιών που ταξιδεύουν στην Αγκόλα την τελευταία δεκαετία. Επί του παρόντος, η προσφορά στον τουριστικό και ξενοδοχειακό τομέα και στην εστίαση είναι περιορισμένη, έχοντας ως αποτέλεσμα υψηλές τιμές στη παροχή υπηρεσιών. Υπάρχει επομένως ανάγκη για μεγαλύτερη διαφοροποίηση όσον αφορά τις αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, rent-a -car, και εταιρείες τεχνολογίας.

15 Επενδυτικές Ευκαιρίες Τομέας εκπαίδευσης Μια άλλη βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης της Αγκόλας αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας, κυρίως στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπήρξε μια ραγδαία επέκταση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων σε όλη την επικράτεια. Παρ’όλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι αυτές οι επενδύσεις δεν έχουν συμπεριλάβει ειδικότητες ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας, ιδίως στον τομέα της μηχανολογίας, της τεχνολογίας, των βιοεπιστημών και των γεωργικών επιστημών. Πρόκειται για τομείς που απαιτούν μεγαλύτερες επενδύσεις, αλλά είναι απαραίτητη.

16 Επενδυτικές Ευκαιρίες Τομέας υγείας Στον τομέα της υγείας, δημιουργήθηκε ένα Εθνικό Σχέδιο Υγειονομικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν εκστρατείες εμβολιασμού σε όλη τη χώρα για διάφορες ασθένειες. Το δίκτυο υγείας έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και καλύπτει σχεδόν όλες τις περιοχές. Επίσης, αύξηθηκε σημαντικά ο αριθμός και η ποιότητα των επαγγελματιών, αλλά αναγνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι ακόμα αρκετό. Απαιντούνται προσπάθειες για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού και για να περιοριστεί η εξάπλωση των ενδημικών ασθενειών που εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα και να προκαλούν χιλιάδες θύματα ετησίως.

17 Επενδυτικές Ευκαιρίες Τομέας υποδομών και επικοινωνιών Πρόσφατες μελέτες δείχνουν την επίδραση της έλλειψης και ανεπάρκειας των υποδομών στον περιορισμό του ποσοστού της μεσοπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης στην περιοχή της υποσαχαρικής Αφρικής. Πράγματι, η ανεπάρκεια των υποδομών αυξάνει το κόστος, μειώνει την αποδοτικότητα και περιορίζει το διαπεριφερειακό εμπόριο. Κατά συνέπεια, η περιοχή αντιμετωπίζεται δυσμενώς συγκριτικά με άλλες περιοχές του κόσμου, στον τομέα της ανθρώπινης ανάπτυξης και της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.

18 Επενδυτικές Ευκαιρίες Τομέας υποδομών και επικοινωνιών Η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας της Αγκόλας εξαρτάται επίσης από τους περιορισμούς όσον αφορά τις υποδομές. Έτσι γεννιέται μια σειρά επενδυτικών ευκαιριών για την κατασκευή ή ανακατασκευή των δημόσιων υποδομών στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, στον τομέα των ακινήτων, την αποχέτευση και τα οικοδομικά υλικά.

19 Επενδυτικές Ευκαιρίες Αθλητικός τομέας Στην Αφρική, θέλουμε να διακρινόμαστε στον αθλητικό τομέα. Οι πρόσφατες νίκες στο μπάσκετ, ανδρών και γυναικών, και στο χάντμπολ, γυναικών, δεν επιτεύχθηκαν κατά τύχη. Είναι ο καρπός της ανιδιοτελούς εργασίας που επιτεύχθηκε με θυσία. Θέλουμε να ενισχύσουμε τον ψυχαγωγικό, σχολικό, ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό και να καθιερώσουμε ένα κατάλληλο σύστημα κατάρτισης των αθλητικών παραγόντων και καθηγητών φυσικής αγωγής.

20 Εξοχότατοι, Κυρίες και Κύριοι, Η Αγκόλα έχει σταθερές σχέσεις με όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Με πολλές από αυτές τις χώρες, έχει μια αυξανόμενη οικονομική συνεργασία με αμοιβαία ωφέλη. Η χώρα μας έχει γίνει ένας τουριστικός και επενδυτικός προορισμός, καθώς το κύρος και η εμπιστοσύνη των εταίρων της αυξάνεται. Η απόδειξη είναι ότι η Αγκόλα είναι τώρα μία από τις χώρες της υποσαχαρικής Αφρικής με τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης.

21 Θα τολμήσω να πω ότι όποιος επενδύει στην Αφρική επενδύει στην Αγκόλα, η οποία βρίσκεται στο ραντάρ του κόσμου. Κάθε εταιρία που θέλει να επενδύσει στην Αφρική πρέπει να έχει την Αγκόλα στο χαρτοφυλάκιό της. Λόγω της γεωγραφικής στρατηγικής της θέση, η Αγκόλα μπορεί να θεωρηθεί ως μια πλατφόρμα για την επίτευξη των γύρω αφρικανικών αγορών. Επιπλέον, η αγορά της Αγκόλας είναι μια αγορά που θα συνεχίσει να αυξάνεται στα επόμενα 10-15 χρόνια. Ως εκ τούτου, είναι χωρίς αμφιβολία μια μελλοντική αγορά.

22 Οι Αγκολέζοι εργάζονται πολύ σκληρά για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να βελτιώσουν τις συνθήκες στις οποίες ζουν. Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε επιχειρηματίες και ιδιωτικούς επενδυτές δυνατούς και αποτελεσματικούς για να προωθήσουν την δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας. Κάνω και πάλι έκκληση να βοηθήσετε στην ανοικοδόμηση της Αγκόλας. Είναι μια υποσχόμενη χώρα!! Σας ευχαριστώ πολύ


Κατέβασμα ppt "Ομιλία της Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αγκόλας Ημερίδα: Προοπτικές για την Ελληνική Επιχειρηματικότητα στην Υποσαχαρική Αφρική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google