Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νεφέλη Δημητρίου: Παραπληροφόρηση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νεφέλη Δημητρίου: Παραπληροφόρηση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νεφέλη Δημητρίου: Παραπληροφόρηση
Γεωργία Αθανασίου: Φυσικές παθήσεις Θάλεια Βλάχου: Επιβλαβείς συμπεριφορές Νεφέλη Δημητρίου: Παραπληροφόρηση Ελπίδα Αηδόνη: Εκβιασμός

2 Φυσικές παθήσεις Προκαλoύνται από:
1.Πολύωρη χρήση του υπολογιστή, χωρίς διαλείμματα. 2.Λανθασμένη απόσταση των ματιών από την οθόνη του υπολογιστή. 3.Μη ορθή στάση του χρήστη. 4.Ανομοιομορφία φωτισμού στο δωμάτιο. 5.Μη εργονομικές προδιαγραφές του υπολογιστή. Οι κυριότερες φυσικές παθήσεις : 1.Διαταραχές στην όραση όπως είναι η ξηροφθαλμία. 2.Πονοκέφαλος και ημικρανίες. 3.Μυοσκελετικές παθήσεις 4.Εκφυλισμός του ύπνου. 5.Παραμέληση φυσικής άσκησης, πρόκληση διατροφικών διαταραχών.

3 Τρόποι πρόληψης: •Κλείνουμε τα μάτια μας για λίγα λεπτά. •Εστίαση κάθε 10 λεπτά σε κάποιο σημείο, εκτός οθόνης. •Σωστός φωτισμός δωματίου. •Κατά την πληκτρολόγηση η παλάμη και ο καρπός είναι σε ευθεία παράλληλη με το επίπεδο του δαπέδου. •Σωστή στάση σώματος. •Σηκωνόμαστε και περπατάμε.

4 Επιβλαβείς συμπεριφορές των νέων-εγκληματικότητα
Κοινωνική Απομάκρυνση – Απομόνωση. Απογοήτευση από τη ζωή. Περιορισμός ελεύθερου χρόνου - δεύτερη ζωή στο διαδίκτυο. Χαμηλή απόδοση στις σπουδές - σχολική αποτυχία. Κίνδυνος για την ζωή - ανάπτυξη αυτοκαταστροφικών τάσεων. Παιδική πορνογραφία.

5 Θα γίνει αναφορά σε μερικά παραδείγματα όπου το διαδίκτυο έχει κατηγορηθεί ότι είναι υπαίτιο για κάποιους θανάτους: O Αμερικάνος Brandon Vedas πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών παρακινούμενος από συνομιλητές του στο IRC. Ο Shawn Woolley αυτοκτόνησε με πιστόλι για λόγους που σχετίζονται με τον εθισμό του με το EverQuest, ένα Διαδικτυακό παιχνίδι. Συμβουλές για την ασφάλεια στο Internet, προς τους γονείς 1. Επικοινωνία στην οικογένεια και τοποθέτησή των υπολογιστών σε ανοιχτό δωμάτιο. 2. Χρήση της δυνατότητας αποκλεισμού των αναδυόμενων παραθύρων που ενσωματώνει ο Internet Explorer. 3. Έλεγχος των ιστοτόπων που επισκέπτονται τα παιδιά. 4. Ηθικοποίηση και ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που εγκυμονεί το διαδίκτυο.

6 ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ Αίτια της παραπληροφόρησης
Οι οικονομικά ισχυροί προβάλλουν όποια πρότυπα θέλουν. Η εξάρτηση τον εκάστοτε φορέα της εξουσίας. Ο σκληρός ανταγωνισμός που κυριαρχεί στα ΜΜΕ. Δημιουργία ανύπαρκτων ειδήσεων Βιασύνη για μετάδοση ειδήσεων. Η ψυχική διάθεση

7 Συνέπειες της παραπληροφόρησης
Παθητικότητα του ατόμου. Εκμετάλλευση συναισθημάτων και ηθικής του δέκτη. Ετεροκαθορισμός της ανθρώπινης σκέψης. Όξυνση φανατισμού. Υποβάθμιση κριτικής σκέψης. Δυσλειτουργία ανθρώπινων σχέσεων. Αδυναμία της κοινωνίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Φήμωση της δημοκρατίας.

8 Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης
Από την πλευρά του δέκτη: αφύπνιση της κριτικής ικανότητας επεξεργασία ειδήσεων διασταύρωση πληροφοριών διαρκής ενημέρωση Από την πλευρά του πομπού: διαχωρισμός της είδησης από το προσωπικό σχόλιο συστηματικός και μεθοδικός έλεγχος των πηγών της πληροφοριοδότησης. ανεξαρτητοποίηση από κέντρα εξουσίας

9 ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ Ο όρος εκβιασμός αναφέρεται σε μία μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης που συμβαίνει μέσα στα πλαίσια στενών προσωπικών σχέσεων. Σε αυτές τις σχέσεις, το ένα μέλος χρησιμοποιεί ψυχολογική πίεση προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του, ενώ το άλλο μέλος υποχωρεί μπροστά στο φόβο των συνεπειών. Πώς αισθάνονται τα «θύματα» του εκβιασμού; Οι συνέπειες του συνεχιζόμενου εκβιασμού είναι οδυνηρές για τον ψυχισμό των θυμάτων: Αισθάνονται ανασφαλείς, ασήμαντοι και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση Kάθε φορά που κάνουν κάτι για τον εαυτό τους νιώθουν εγωιστές. Προκαλούν φόβο, υποχρέωση και ενοχή.

10 Οι μορφές παρενόχλησης χωρίζονται σε τρεις κυρίως κατηγορίες:
 1. τις ανώνυμες, με χρήση nickname και ψεύτικου profile.  2. τις επώνυμες, όπου αντίπαλες ομάδες κάνουν κόντρες μεταξύ τους μέσω διαδικτύου.  3. τις "σεξουαλικού περιεχομένου" παρενοχλήσεις στις οποίες εκδηλώνονται ανώνυμα, σεξουαλικές προτιμήσεις, συμπεριφορές και τάσεις. Συμβουλές προς τους γονείς Η ψυχολόγου Ann Frisen συμβουλεύει τους γονείς: • να ελέγχουν όσο το δυνατόν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται τα παιδιά τους. • να προσέχουν πολύ τη δική τους στάση στο Ίντερνετ.

11 Εκβιασμός ….

12 Επιβλαβείς Συμπεριφορές …


Κατέβασμα ppt "Νεφέλη Δημητρίου: Παραπληροφόρηση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google