Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία συσκευών εισόδου-εξόδου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία συσκευών εισόδου-εξόδου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία συσκευών εισόδου-εξόδου
Στέλιος Ζανέτης Εργασία συσκευών εισόδου-εξόδου

2 Συσκευές Εισόδου Μία συσκευή εισόδου είναι οποιαδήποτε περιφερειακή μονάδα μέσω της οποίας δεδομένα και προγράμματα εισάγονται από τον ανθρωπο στον Η/Υ. Πληκτρολόγιο Ποντίκι Σαρωτής (ή αλλιώς σκάνερ) Χειριστήρια παιχνιδιών Μικρόφωνο Ιχνόσφαιρα (trackball) Ψηφιακή κάμερα, Webcam Φωτογραφίδα (light pen)

3 Πληκτρολόγιο

4 Το πληκτρολόγιο ειναι είναι μια συσκευή εισόδου του υπολογιστή
Το πληκτρολόγιο ειναι είναι μια συσκευή  εισόδου του  υπολογιστή. Η βασική λειτουργία του πληκτρολογίου είναι η εισαγωγή χαρακτήρων (κειμένου) στον  υπολογιστή. Επιπλέον, περιλαμβάνει αρκετά ακόμα πλήκτρα που βοηθούν στην ευκολότερη πλοήγηση στον υπολογιστή. Υπάρχουν πληκτρολόγια που συνδέονται με καλώδιο με βύσμα τύπου PS2, σε θύρα USB αλλά και πληκτρολόγια ασύρματης σύνδεσης.

5 Ποντίκι

6 Το ποντίκι (mouse) είναι συσκευή εισόδου που χρησιμοποιείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ), καθώς και σε ταμπλέτες.[1] Το όνομα του προέρχεται από το χαρακτηριστικό σχήμα των πρώτων συσκευών του είδους, που θυμίζει το μικρό θυλαστικό. Σε γραφικές διεπιφάνειες χρήστη (GUI), η κίνηση του ποντικιού αντιστοιχεί σε παρόμοια κίνηση ενός ίχνους ή αλλιώς κέρσορα στην οθόνη του υπολογιστή.

7 Κατηγορίες Ποντικιών Μηχανικό ποντίκι Οπτικό ποντίκι
Στο κάτω μέρος του στελέχους υπάρχει μια μικρή σφαίρα από εύκαμπτο υλικό, η οποία μπορεί να κυλάει ελεύθερα. Οπτικό ποντίκι Ένα οπτικό ποντίκι χρησιμοποιεί μια δίοδο εκπομπής φωτός και φωτοδίοδο για την ανίχνευση της κυκλοφορίας σε σχέση με την υποκείμενη επιφάνεια, αντί να μετακινούνται ορισμένα από τα τμήματά της - όπως και σε μηχανικό ποντίκι.

8 Ποντίκι Laser Το ποντίκι laser χρησιμοποιεί μια υπέρυθρη δίοδο λέιζερ, αντί για μια LED για να φωτίζει την επιφάνεια κάτω από τους αισθητήρες.

9 Σαρωτής

10 Ο σαρωτής ( scanner) είναι μια σύγχρονη ηλεκτρονική συσκευή που συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή δια της οποίας επιτυγχάνεται ψηφιοποίηση εικόνας (φωτογραφίας ή σχεδίου) καθώς και κάθε εγγράφου με σκοπό την αποθήκευση ή την επεξεργασία ή και την αποστολή αυτών.

11 Είδη Σαρωτών Οι επίπεδοι, flatbed, στους οποίους η κεφαλή κινείται κατά μήκος της σελίδας, σχεδίου ή φωτογραφίας. Οι χειρός, ή χειροκίνητοι, handheld, που αποτελούν μικρές συσκευές, που ο χρήστης μετακινεί με το χέρι με σταθερή ταχύτητα πάνω από τη σελίδα κ.λπ. και Οι σαρωτές έλξης, που από ιδιαίτερη υποδοχή τραβούν τη σελίδα πάνω από τη σταθερή κεφαλή (sheet-fed).

12 Χειριστηριο Παιχνιδιών (joystick)

13 Ένα χειριστήριο (αγγλ. Joystick) είναι μια συσκευή εισόδου που αποτελείται από έναν μοχλό που περιστρέφεται σε μια βάση. Τα χειριστήρια χρησιμοποιούνται συχνά στα βιντεοπαιχνίδια, και συνήθως έχουν ένα ή περισσότεραπλήκτρα τα οποία μπορούν να αναγνωριστούν από τον υπολογιστή. Μια δημοφιλής παραλλαγή των χειριστηρίων που χρησιμοποιούνται στις σύγχρονες κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών είναι ο αναλογικός μοχλός.Συνδέεται μέσω USB

14 Μικρόφωνο

15 Το μικρόφωνο είναι συσκευή που μετατρέπει τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικές ταλαντώσεις. H χρησιμότητά του είναι μεγάλη γιατί διαμορφώνει τα ηλεκτρικά σήματα που δέχεται, ανάλογα με την επίδραση των ηχητικών κυμάτων. Οι διαμορφωμένες ηλεκτρικές ταλαντώσεις μεταφέρονται μέσω σύρματος ή κεραίας και μπορούν να μετατραπούν στον αρχικό ήχο.

16 Είδη μικροφώνων μικρόφωνο άνθρακα: το μικρόφωνο άνθρακα αποτελείται από ένα μεταλλικό σώμα μέσα στο οποίο είναι τοποθετημένο ένα μικρό δοχείο, το οποίο έχει μονωτικές ιδιότητες. μικρόφωνο ταινίας: το μικρόφωνο ταινίας αποτελείται από μια λεπτή πτυχωτή ταινία, συνήθως από αλουμίνιο, η οποία μπορεί και πάλλεται ελεύθερα μέσα στο ηλεκτρικό πεδίο που δημιουργεί ένας ισχυρός μαγνήτης. δυναμικό μικρόφωνο: το δυναμικό μικρόφωνο αποτελείται από έναν ισχυρό μόνιμο μαγνήτη κ' ένα πηνίο τοποθετημένο ανάμεσα στους πόλους του, ώστε να κινείται ελεύθερα. Η λειτουργία του βασίζεται στο φαινόμενο της επαγωγής: όταν ηχητικά κύματα πέφτουν στο διάφραγμα, το πηνίο πάλλεται στο πεδίο του μαγνήτη, τέμνονται οι μαγνητικές γραμμές κι εμφανίζεται στα άκρα του πηνίου επαγωγική τάση. πυκνωτικό μικρόφωνο: Η λειτουργία του στηρίζεται στις μεταβολές χωρητικότητας ενός ενσωματωμένου πυκνωτή, σύμφωνα με τις μεταβολές της πίεσης που προκαλούνται από τα ηχητικά κύματα. Είναι ο πλέον σύγχρονος και αποδοτικός - από άποψη ποιότητας - τύπος μικροφώνου.

17 Ιχνόσφαιρα

18 Τα ποντίκια με ιχνόσφαιρα (trackball) είναι ποντίκια τα οποία ειναι εφοδιασμένα με μια σφαίρα στην άνω πλευρά τους η οποία μπορεί να περιστραφεί και με το δάχτυλο

19 Web Camera

20 Μία web camera είναι μια κάμερα η οποία τροφοδοτεί τις εικόνες σε πραγματικό χρόνο σε ένα δίκτυο υπολογιστών , συχνά μέσω USB, Ethernet ή Wi-fi. Η πιο δημοφιλή χρήση τους είναι η δημιουργία βίντεο, επιτρέποντας τους υπολογιστές να λειτουργήσουν ως εικονοτηλέφωνα

21 Φωτογραφίδα

22 Η Φωτογραφίδα (light pen) χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό ενός σημείου της οθόνης. Χειρίζεται απο τον χρήστη υπολογιστή, ως συσκευή που συνδιάζει λειτουργίες του πληκτρολογίου και του ποντικιού.

23 Συσκεύες Εξόδου Με τον όρο συσκευή εξόδου στους Η/Υ εννοούμε τις διάφορες μονάδες, τα τμήματα του υλικού εξοπλισμού του υπολογιστή, των οποίων ο σκοπός είναι να εξάγουν πληροφορία (δεδομένα) από τον υπολογιστή στον έξω κόσμο. 1.Οθόνη 2.Εκτυπωτής 3.Ηχεία

24 Oθόνη

25 Η οθόνη του υπολογιστή  είναι μια ηλεκτρική συσκευή που απεικονίζει εικόνες δημιουργημένες από υπολογιστές. Οι περισσότερες σύγχρονες οθόνες αποτελούνται από μια οθόνη υγρών κρυστάλλων, ενώ οι παλιότερες οθόνες βασίζονταν σε καθοδικό σωλίνα. Η οθόνη περιλαμβάνει την συσκευή απεικόνισης, καθώς και απλά ηλεκτρονικα κυκλώματα για να παράγει και να διαμορφώνει την εικόνα από το ηλεκτρικό σήμα που στέλνεται από την πηγή, και ένα συνήθως πλαστικό κάλυμμα. Στον υπολογιστή, υπάρχει κύκλωμα γραφικών (συχνά σε μορφή κάρτα οθόνης), το οποίο παράγει οπτικό σήμα σε μορφή συμβατή με την οθόνη.

26 Χαρακτηριστικά Ανάλυση (resolution)
Συχνότητα ανανέωσης πλαισίων (refresh rate) Γωνία θέασης (viewing angle) Ομοιομορφία απεικόνισης (display uniformity) Χρωματική πιστότητα Φωτεινότητα (luminosity) Λόγος αντίθεσης (contrast ratio) Ευκρίνεια Γεωμετρικά σφάλματα Χρόνος απόκρισης (response time)

27 Είδη Οθονών Οθόνες καθοδικού σωλήνα (Cathode Ray Tube, CRT)
Οθόνες υγρού κρυστάλλου (Liquid Crystal Display, LCD) Οθόνες πλάσματος

28 Eκτυπωτής

29 Ο εκτυπωτής (αγγλ. printer) είναι συσκευή εξόδου ενός υπολογιστικού συστήματος, η οποία εχει ως σκοπό την μόνιμη αποτύπωση (εκτύπωση) των πληροφοριών που έχουν δημιουργηθεί από τη χρήση λογισμικού, σε ένα φυσικό μέσο (συνήθως, αλλά όχι μόνο, χαρτί).

30 Κατηγορίες Εκτυπωτών Εκτυπωτές έγχυσης μελάνης Εκτυπωτές εξάχνωσης
Αποκαλούνται και εκτυπωτές ψεκασμού μελάνης (inkjet), λόγω του τρόπου λειτουργίας τους. Η λειτουργία τους βασίζεται σε "κεφαλές" εκτύπωσης που αποτελούνται από αριθμό ακροφυσίων που εκτοξεύουν πολύ μικρά σταγονίδια μελάνι στο προς εκτύπωση μέσο. Εκτυπωτές εξάχνωσης Στα αγγλικά dye (ή ink) sublimation. Υπάρχουν δύο τύποι τέτοιων εκτυπωτών, αλλά ο πιο διαδεδομένος είναι με χρήση φιλμ χρώματος. Το φιλμ θερμαίνεται τοπικά, και το μελάνι από τη στερεή μορφή του - πάνω στο φιλμ- μετατρέπεται σε αέριο. Το αέριο χρωματίζει το προς εκτύπωση μέσο.

31 Τρισδιάστατοι εκτυπωτές
Θερμικοί εκτυπωτές Εκτυπωτές που εκτυπώνουν σε ειδικό θερμικό χαρτί το οποίο μαυρίζει όπου εφαρμοστεί αυξημένη θερμότητα. Δεν χρειάζεται μελάνι ή τόνερ. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η διάρκεια ζωής της εκτύπωσης καθώς το χαρτί είναι ευαίσθητο και στο φως από το περιβάλλον. Συνήθως χρησιμοποιούνται σαν ταμειακές μηχανές, αριθμομηχανές ή φαξ. Τρισδιάστατοι εκτυπωτές   Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανισθεί και οι τρισδιάστατοι (3D) εκτυπωτές, οι οποίοι αντί να εκτυπώνουν, ή να αποτυπώνουν πάνω σε χαρτί, φτιάχνουν μακέτες διαφόρων αντικειμένων. Υπάρχουν δύο ειδών τρισδιάστατοι εκτυπωτές: Αυτοί που η λειτουργία τους στηρίζεται στη θερμότητα που αναπτύσσεται σε ένα ειδικό υλικό, το οποίο αφού πάρει τη μορφή που του δίνει ο χρήστης, στερεοποιείται και δημιουργείται η μακέτα του αντικειμένου. Αυτοί που διαμορφώνουν ένα ήδη υπάρχον αντικείμενο από ειδικό υλικό, κόβοντας το σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη και έτσι δημιουργούν την τελική μακέτα.

32 Ηχεία

33 Το ηχείο (speaker) αποτελεί μία διάταξη/συσκευή, η οποία έχει σκοπό τη μετατροπή της λαμβανόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (εισερχόμενο σήμα) σε ακουστική ενέργεια, δηλαδή σε στιγμιαίες μεταβολές πίεσης του ατμοσφαιρικού αέρα (διαμήκη κύματα), οι οποίες αντιστοιχούν σε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό και αληθοφανή ήχο.

34 Πηγές CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82) %8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF F%81%CE%B9%CE%BF B9%CF%81%CE%B1(trackaball) 6%CE%AF%CE%B4%CE%B1 (βιβλιογραφία) F%82 E%BF CE%B9%CF%83%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85 CE%BE%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85

35 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Εργασία συσκευών εισόδου-εξόδου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google