Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΗΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗΣ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΗΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗΣ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΗΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗΣ»
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΗΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗΣ» ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΛΕΖΑΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΔΕΜΙΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΥΜΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΖΝΑΦΕΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΤΣΑ ΖΩΗ ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΤΣΙΜΑΛΗ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΟΥΖΟΥΠΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΟΥΠΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΩΣΤΑΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΕΛΛΟ ΣΟΦΙΑ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΛΥΓΕΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ - ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑ-ΣΤΑΘΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ-ΜΑΡΙΑ Υπεύθυνοι καθηγητές: Κασσή Γ. και Ξενογιαννάκη Δ.

2 Ενδυμα ονομαζεται κάθε τι φοράει κάνεις κατασκευασμένο από οποιοδήποτε υλικό κατεργασμένο η όχι για την κάλυψη και την προστασία του σώματος η για κοινωνικούς λογούς σε διαφορές περιστάσεις. Ενδυμασία το σύνολο των ενδυμάτων που καλύπτουν το ανθρώπινο σώμα και δηλώνουν συγκεκριμένη κατάσταση , περίσταση η πολιτισμικές καταβολές. Από τους μεσαιωνικούς χρόνους έως και σήμερα χρησιμοποιείται η λέξη ρούχο= ένδυμα, και θεωρείται ότι προήλθε από το σλάβικο ruche.

3 ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

4 Ως Παλαιολιθική Εποχή ορίζεται το πρωιμότερο τμήμα της Λίθινης Εποχής κατά την οποία ο άνθρωπος χρησιμοποίησε λίθινα τεχνουργήματα και εκτείνεται σε μία μεγάλη περίοδο που ξεκίνησε πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια περίπου ως το π.Χ. το τέλος δηλαδή της Εποχής των Παγετώνων. Τα πρώτα ενδύματα δημιουργήθηκαν αυτή την εποχή όπου οι ανθρωποι τότε συνήθιζαν να διακοσμούν το δέρμα τους με σχέδια , χρώματα και τατουάζ ενώ για να προστατευτούν από το κρύο κάλυπταν το σώμα τους χρησιμοποιώντας δέρματα ζώων , γούνες και φύλλα από δέντρα.

5 ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

6 Ως Νεολιθική Εποχή ορίζεται εκείνη η περίοδος της ανθρώπινης πολιτισμικής ανάπτυξης που ακολουθεί μετά την Παλαιολιθική Περίοδο.Η Νεολιθική Περίοδος ξεκίνησε περίπου το π.Χ. Κατά την περίοδο αυτή συνεχίζεται η χρήση των απολεπισμένων λίθινων εργαλείων ενώ γενικεύεται η χρήση των τριπτών ή λειασμένων λίθινων εργαλείων. Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε κυρίως στο τέλος αυτής της εποχής η υφαντική με την εφεύρεση του αργαλείου. Έτσι άρχισαν να κατασκευάζονται και τα πρώτα υφάσματα που αποτελούνταν κυρίως από δέρματα ζώων.

7 ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

8 Η Μεσοποταμιακή ενδυμασία χαρακτηριζόταν για την απλότητά της με τα μακριά κοδονίστικα φορέματα και επεδίωκε να τονίσει τον όγκο του ανθρώπινου σώματος .Άντρες και γυναίκες ήταν ντυμένοι με μακρυά και εφαρμοστά φορέματα ή μακρυά σάλα με κρόσσια.Το τυπικό ένδυμα της Μεσοποταμίας αποτελούταν από ένα ορθογώνιο τεμάχιο μάλλινου υφάσματος με χαλαρή ύφανση που λευκαινόταν ή βαφόταν κόκκινο ή γαλάζιο. Καθώς η Μεσοποταμιακή ενδυμασία απέφευγε τις πολλές πτυχώσεις η διαμόφωση τωνπαρυφών αποτελεί την καλύτερη ένδειξη για την διευθέτηση του ενδύματος.

9 ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

10 Σύμφωνα με παραστάσεις από ναούς, τάφους, αλλά και από διάφορα κείμενα που έχουν σωθεί, φαίνεται ότι η τέχνη του καλλωπισμού ήταν πολύ σημαντική για τους αρχαίους Αιγυπτίους. Ο καλλωπισμός τους περιλάμβανε περίτεχνα κοσμήματα, αρωματικά έλαια, περούκες και έντονο μακιγιάζ. Ήταν πολύ καθαροί και φρόντιζαν με προσοχή τα ρούχα τους και το σώμα τους. Όσο μεγαλύτερο κύρος είχε ένα πρόσωπο, τόσο πιο περίτεχνο ήταν το βάψιμο και το ντύσιμό του. Τα ρούχα που κατασκευάζονταν ήταν κυρίως λινά. Το λευκό ήταν το χρώμα της αγνότητας και τα ρούχα στα χρόνια του Αρχαίου και του Μέσου Βασιλείου ράβονταν κυρίως από λευκό, λινό ύφασμα. Έβαφαν μερικές φορές το λινό με καφέ και γαλάζιες βαφές. Μια γυναίκα συνήθως φορούσε ένα ίσιο, σφιχτό, άσπρο λινό μισοφόρι που τεντωνόταν κάτω από το στήθος μέχρι τους αστραγάλους. Το στήθος ήταν καλυμμένο από τα λουριά των ώμων που κρατούσαν το φόρεμα. Επίσης, οι γυναίκες φορούσαν απλό ,

11 ίσιο φόρεμα με τιράντες, φτιαγμένο από ένα ορθογώνιο κομμάτι λινό , με ραφή στη μία πλευρά. Άνοιγε κάτω από την ζώνη και έφθανε ως τον αστράγαλο. Τα στολισμένα με φραμπαλάδες μανίκια άφηναν ξεσκέπαστο τον πήχη και έτσι μπορούσε ο καθένας να θαυμάσει τα μακριά και λεπτά χέρια καθώς και τους φορτωμένους με βραχιόλια καρπούς. Για να μην ζεσταίνονται, χρησιμοποιούσαν πολύ λεπτά υφάσματα και δε φορούσαν εσώρουχα. Ο άντρας ήταν ντυμένος με κοντή μπροστέλα.Σ’ όλο αυτό το διάστημα έμενε ξυπόλυτος και δεν φορούσε καθόλου κοσμήματα ή φορούσε μόνο λίγα . Όταν τελείωνε με την καθαριότητά του, μπορούσε, ακόμη κι αν είχε να βγει, να φορά την κοντή του μπροστέλα.Βέβαια μπορούσε να αντικαταστήσει την μικρή μπροστέλα με μια φουφούλα

12 και να φορέσει πέδιλα,τα οποία ήταν γνωστά από τα πολύ παλιά χρόνια και φρόντιζε να μην τα φθείρει χωρίς να υπάρχει ανάγκη. Μερικοί φορούσαν χιτώνες που έφταναν ως τον αστράγαλο, ίσιους και χωρίς στολίδια που συγκρατιόνταν με μπρατέλλες. Οι περισσότεροι Αιγύπτιοι προτιμούσαν από το σοβαρό αυτό ντύσιμο τον πτυχωτό χιτώνα από λινό ύφασμα, που άφηνε ελεύθερο το λαιμό, εφάρμοζε στον κορμό και φάρδαινε προς τα κάτω.Πάνω από τον χιτώνα αυτόν έδεναν μια φαρδιά ζώνη που αποτελούνταν από μια πτυχωτή εσάρπα από το ίδιο το ύφασμα, που τα ελεύθερα άκρα της είχαν σχήμα τριγωνικό.

13 ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

14 Στην καθημερινή τους ζωή αλλά και στη δημόσια οι άνδρες φορούσαν το λεγόμενο «ζώμα», που έμοιαζε με κοντή φούστα ή ποδιά σφιγμένη στη μέση. Το ζώμα είχε ποικίλους τύπους. Ο απλούστερος ήταν μια ζώνη και μια ορθογώνια ταινία που ξεκινούσε από τη μέση, περνούσε ανάμεσα στους μηρούς και κατέληγε πάλι σ’ αυτήν. Ο πιο περίτεχνος κάλυπτε την περιοχή από τη μέση μέχρι το άνω τμήμα των μηρών σε διάφορα σχήματα και μήκη.Την ανδρική ενδυμασία χαρακτηρίζουν οι σφικτές υφασμάτινες,δερμάτινες, ίσως και μεταλλικές ζώνες.Εντυπωσιακά ήταν τα ενδύματα και εν γένει η εμφάνιση των γυναικών της Μινωικής εποχής,αλλά και η ίδια η θέση τους στην κοινωνία, που θεωρείται ότι ήταν ισότιμη με του άνδρα. Χαρακτηριστικά της μινωικής γυναικείας ενδυμασίας είναι το στενό κοντομάνικο -με στενά ή φουσκωτά μανίκια- πουκάμισο ή περικόρμιο, που άφηνε ακάλυπτο το στήθος ή ήταν διαφανές και συγκρατιόταν στο σώμα συχνά με κορδόνια στο ανώτερο μέρος του σώματος, οι μακριές και φαρδιές φούστες με πιέτες και φραμπαλάδες, η κωδωνόσχημη

15 ποδιά με βολάν, που φοριόταν συχνά πάνω από τη φούστα και η σφικτή ζώνη, φουσκωτή ή επίπεδη που τόνιζε τη μέση.Το μακιγιαζ ήταν επιμελημένο και τα κοσμήματα που φορούσαν κατασκευάζονταν απο ένα πλήθος υλικών.

16 ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

17 Η γυναικεία Μυκηναική ενδυμασία αποδίδεται συχνά και με αρκετες λεπτομέριες στις παραστάσεις των τοιχογραφιών και στα σφραγιοτικά δαχτυλίδια.Στις περισσότερες από αυτές τις παραστάσεις το γυναικείο ένδυμα δε διακρίνεται σχεδόν καθόλου από το μινωικό. Τα μυκηναικά ενδύματα όμως παρουσιάζουν και ορισμένες ουσιαστικές διαφορές από αυτά των μινωίτων.Η πιο ουσιαστική διαφορά είναι ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα χρησιμοποιούσαν απλούστερα υφάσματα που διέφεραν απο τα μινωικά στην εκζήτηση και στην εκτέλεση των υφαντικών σχεδίων Κατά κύριο λόγο όλα τα υπόλοιπα είναι ίδια.

18 ΕΛΛΑΔΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

19 Τα αρχαία υφάσματα γίνονταν από τις βασικές πρώτες ύλες, ζωικές, φυτικές ή και μεταλλικές, με κυριότερες το μαλλί, το λινάρι και το μετάξι. Για την ύφανση των πρώτων αυτών υλών χρησιμοποιούνταν ο κάθετος αργαλειός με βάρη. Η ύφανση με τον αργαλειό ήταν μία από τις σημαντικότερες ασχολίες των γυναικών από την αρχαία εποχή.Τα ενδύματα είχαν ως βάση τους ένα ύφασμα σε ορθογώνιο σχήμα, έτσι όπως αυτό έβγαινε από τον αργαλειό ή άλλοτε περισσότερα κομμάτια ραμμένα μαζί. Ο μάλλινος πέπλος, ήταν γυναικείο ένδυμα, το οποίο μπορούσε να φορεθεί επάνω από το χιτώνα. Ο Δωρικός πέπλος φοριόταν χωρίς ζώνη, ήταν ανοιχτός στο πλάι και γι΄ αυτό ονομαζόταν «φαινοµηρίς». Ο χιτώνας ήταν βασικός τύπος ενδύματος ο οποίος φοριόταν τόσο από άντρες, όσο και από γυναίκες και ήταν λινός.Τα σημεία στο ύφασμα που ράβονταν, ήταν οι μακριές πλευρές καθώς και οι ώμοι. Ο χιτώνας με μανίκια ονομάζονταν χειριδωτός. Το ιμάτιο φοριόταν από άντρες και γυναίκες, συνήθως, από

20 μάλλινο ή χοντρό ύφασµα
μάλλινο ή χοντρό ύφασµα. Οι γυναίκες το φορούσαν πάνω από το χιτώνα και οι άντρες είτε πάνω από το χιτώνα είτε κατάσαρκα. Τέλος η χλαμύδα ήταν περισσότερο ένδυμα των εφήβων, των ταξιδιωτών και των στρατιωτών και γενικά όσων χρειάζονταν ελευθερία κινήσεων.

21 Η ενδυμασία ήταν κατασκευασμένη από υφάσματα με ζωηρά χρώματα, κάποτε μάλιστα από πολλά χρώματα (ειδικότερα η ενδυμασία των νέων): πορφυρό, κόκκινο, πράσινο γαλάζιο. Παρόλο που η υφαντική ήταν μία βασική οικιακή δραστηριότητα, δεν έλειπαν και τα διάφορα εργαστήρια υφαντουργίας που παρήγαγαν πολυτελή υφάσματα, σε διάφορα χρώματα, αλλά και διακοσμημένα με περίτεχνα σχέδια.Σε ορισμένες αρχαίες πόλεις υπήρχαν απαγορεύσεις σχετικά με το είδος των ενδυμάτων που έπρεπε να φοριούνται. Για παράδειγμα στις Συρακούσες μόνο οι εταίρες μπορούσαν να φορούν πολύχρωμα ρούχα. Ο Σόλων στην Αθήνα επέτρεπε η νύφη να έχει μέχρι τρία ενδύματα στην προίκα της, ενώ αυστηροί ήταν επίσης και οι κανονισμοί διαφόρων ιερών σε σχέση με την ενδυμασία. Στο σπίτι οι Αθηναίοι πάντα γυρνούσαν ξυπόλητοι. Οι δρόμοι όμως είχαν τέτοιες βρωμιές, που ήταν απόλυτη ανάγκη να προφυλάγει κανένας τα πόδια του. Άλλωστε αυτό ήταν και ζήτημα διάθεσης και συνήθειας.

22 Η περιβολή των Αθηναίων συμπληρωνόταν με ένα δαχτυλίδι κι ένα ραβδί
Η περιβολή των Αθηναίων συμπληρωνόταν με ένα δαχτυλίδι κι ένα ραβδί. Τα δαχτυλίδια με γλυφές χρησιμοποιούνταν και σαν κόσμημα και σαν σφραγίδα. Μερικοί φορούσαν μάλιστα πολλά δαχτυλίδια. Το ραβδί ήταν ένα εξάρτημα απόλυτα υποχρεωτικό, η τελευταία λέξη της κομψότητας, για να εκφραστούμε έτσι, που ολοκλήρωνε την εμφάνιση του Αθηναίου. Ούτε περνούσε από το μυαλό ενός σεβαστού πολίτη να βγει στο δρόμο χωρίς ραβδί. Τέλος οΟι Ελληνίδες είχαν μακριά και πυκνά μαλλιά. Οι δούλες είχαν πάντοτε τα μαλλιά τους κομμένα κοντά. Οι Ελληνίδες χρησιμοποιούσαν κρέμα για να ασπρίζουν τα μάγουλα, ψιμύθια, βαφές για τα φρύδια και τις βλεφαρίδες.

23 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

24 Για τον μέσο Βυζαντινό, λοιπόν, φαίνεται πως η ενδυμασία ήταν μόνο κάτι απαραίτητο για την επιβίωσή του. Η μεσαία και κατώτερη τάξη ενδιαφερόταν μόνο για το ρουχισμό που θα τους εξασφάλιζε άνεση και ταυτόχρονα προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, γι’ αυτό κι η ενδυμασία ήταν αντιπροσωπευτική της εργασίας για τα μεσαία και κατώτερα στρώματα της βυζαντινής κοινωνίας. Για παράδειγμα, λοιπόν ένας γεωργός ντυνόταν το καλοκαίρι πολύ ελαφριά, φορώντας μόνο την πουκαμίσα του, για να αντιμετωπίσει τον καυτό ήλιο, ενώ ο ψαράς έπρεπε να βάλει πάνω από την πουκαμίσα μια πιο χοντρή κάπα, για να ανταπεξέλθει στην υγρασία. Αντίθετα, η βυζαντινή ελίτ που περιέβαλλε τον αυτοκράτορα, όπως κι ο ίδιος ο αυτοκράτορας, περιποιούνταν πολύ τον εαυτό τους. Φορούσαν πολυτελή ρούχα από ακριβά υφάσματα, όπως μετάξι από την Ανατολή, τα οποία είχαν δημιουργήσει ράπτες που δούλευαν αποκλειστικά για την αυτοκρατορική αυλή. Στολίζονταν μάλιστα και με βαρύτιμα κοσμήματα, των οποίων οι πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι λίθοι συχνά εισάγονταν από άλλα βασίλεια.

25 Βέβαια λόγος γίνεται κυρίως για τους άνδρες που έκαναν τις πιο πολλές επαφές εκτός εστίας, ενώ η αμφίεση των γυναικών, αν και πολυτελής, προοριζόταν Βυζαντινοί τεχνίτες έφτιαχναν πουγκιά και γυναικείες τσάντες, καθώς και παπούτσια από προϊόντα ζωικής προέλευσης.

26 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

27 Το πνεύμα της Αναγέννησης επηρέασε αρκετά τη μόδα της εποχής
Το πνεύμα της Αναγέννησης επηρέασε αρκετά τη μόδα της εποχής. Η περίοδος αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από μια δόση υπερβολής. Η αιτία αυτού του φαινόμενου ήταν ότι οι έμποροι και οι αστοί είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν κοινωνικά και οικονομικά. Έτσι η επίδειξη πλούτου και ο μεγάλος ανταγωνισμός στα ακριβά υφάσματα, στα κοσμήματα και γενικά σε όλα τα ρούχα ήταν ένδειξη επιτυχίας, αλλά οδηγούσε πολλές φορές σε απίστευτες υπερβολές .

28 Στην Αναγέννηση τα ενδύματα ήταν πολυτελή και πρόσθεταν όγκο στο σώμα
Στην Αναγέννηση τα ενδύματα ήταν πολυτελή και πρόσθεταν όγκο στο σώμα. Η σκούρα απλή μόδα του Μεσαίωνα είχε αντικατασταθεί με περίτεχνα και πολυτελή σχέδια. Κατά τον 17ο αιώνα γνώριμο χαρακτηριστικό ήταν οι δαντέλες ενώ τον 18ο κυριάρχησε η κομψότητα και τα απαλά χρώματα. Οι Ιταλοί είχαν μια τεράστια επιρροή επί των σχεδίων από την περίοδο της Αναγέννησης .Οι πλούσιοι θα φορούν ρούχα από ακριβά υλικά, όπως ύφασμα από μετάξι και μπροκάρ. Οι γυναίκες φορούσαν περίπου 5 στρώματα του ιματισμού. Αυτό περιλαμβάνει τη φούστα, μπούστο, γιλέκο ,μεσοφόρι και το κολάρο. Τα ο φόρεμα αποτελείται από ένα καλά εξοπλισμένο μπούστο, μια φούστα που ρέει και μανίκια που συχνά ήταν μεγάλα. Η Αναγέννηση ενδυμάτων για άνδρες άρχισε με την πλούσια και πολυτελή εμφάνιση. Οι άνδρες φορούσαν παλτά και ρούχα που έδιναν στην σιλουέτα μια πλατιά ματιά. Αυτό δημιουργήθηκε με τη βοήθεια των βατών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να διευρύνουν τους ώμους των ανδρών.

29 Οι βορειότερες χώρες ξεκίνησαν να αλλάζουν τα κανονικό σχήμα των ρούχων με παραγεμισμένο μανίκι και χρησιμοποιούσαν το ντούπλετ. Το ντούπλετ ήταν είδος ανδρικού κουμπωμένου σακακιού, πρόκειται για μια απλή και ραμμένη καπιτονέ επένδυση που φοριόταν για την προστασία του θώρακα από μώλωπες και φθορές. Επίσης φορούσαν και αρκετά μακριές κάλτσες. Οι επιφανείς άνδρες φορούσαν μανδύες με φαρδιούς ώμους και επίπεδα,καπέλα. Το αξεσουάρ που οπωσδήποτε ξεχώρισε και μάλιστα στην ανδρική γκαρνταρόμπα ήταν τα τακούνια. Έτσι, πριν επανέλθουν στα λογικά τους, οι ευγενείς συνήθιζαν να βολτάρουν για τουλάχιστον τρεις αιώνες, πάνω σε 8ποντα τακούνια που τους προσέθεταν εντυπωσιακότερη θωριά και στυλ.

30 Το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα οι περισσότερες χώρες ακολούθησαν την μόδα στην Ισπανία. Σύμφωνα με την ισπανική μόδα, λοιπόν, οι άνδρες φορούσαν φουφούλες, που ήταν φαρδύ και σουρωτό παντελονάκι. Επίσης φορούσαν και ζακέτες με ψηλή λαιμόκοψη. Ήταν κομψό τελείωμα στο πουκάμισο φτιαγμένο από σταθερή κολαρισμένη δαντέλα. Η λαιμόκοψη χρησιμοποιήθηκε και από τα δύο φύλα.

31 ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1900

32 Στην πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα δημιουργείται μια ιδιαίτερα γνωστή περίοδος στην Αγγλία, γνωστή ως Εδουαρδιανή Εποχή. Στη Γαλλία αποτελεί συνέχεια της Μπελ Επόκ. Η Κοκό Σανέλ (Coco Chanel, ψευδώνυμο της Γαλλίδας Γκαμπριέλ Σανέλ) ήταν μια από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα. Το 1909 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι, με γυναικεία καπέλα. Ίδρυσε ομώνυμο οίκο μόδας που παραμένει στην επικαιρότητα μέχρι σήμερα. Το 1923 δημιούργησε το άρωμα "Σανέλ 5" και εφηύρε το μικρό μαύρο φόρεμα. Μόνο το όνομά της είναι αρκετό για να οριστεί ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα ταγέρ, μία ατζέντα, ένα άρωμα, ένα κόσμημα, μία ολόκληρη εμφάνιση. Ακόμα είναι μια περίοδος όπου επιβάλλονταν τα πρότυπα της ομορφιάς. Οι γυναίκες προσπαθούσαν να φτάσουν το ιδανικό και έφερναν πολλές φορές τις ζωές τους σε κίνδυνο. Χρησιμοποιώντας στενούς κορσέδες και χημικές ουσίες επιδίωκαν να περιορίσουν την μέση τους και να λευκάνουν το δέρμα τους. Οι υψηλές απαιτήσεις

33 της εποχής ήθελαν τις ιδανικές σιλουέτες να ντύνονται με πολυτελή και κομψά ενδύματα. Η γκαρνταρόμπα τους αποτελούνταναπό σφιχτά κολάρα,λευκά γάντια,δαντελωτές λεπτομέρειες, μακριές φούστες ,καπέλα με φτερά και ανοιχτόχρωμες ομπρέλες . Η κομψότητα της εποχής επηρέαζε και τους άντρες οι οποίοι ντύνονταν με κοστούμια, παπιγιόν και μπαστούνια.

34 ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1910

35 Ο Ισπανός Mariano Fortuni δημιουργεί το μοναδικό τύπο φορέματος Delphos αντλώντας την έμπνευσή του από την Αρχαία Ελλάδα. Το δεν επεφερε πολλες αλλαγες στην ενδυμασια.Λόγω του Α’ Παγκοσμίου πολέμου η μόδα σταμάτησε να είναι η κύρια προτεραιότητα των ανθρώπων. Οι γυναίκες κάνοντας τις δουλειές των ανδρών, χρειάστηκαν πιο άνετα ρούχα. . Η δεκαετία αυτή χαρακτηρίζεται κυρίως από καμπαρντίνες, στενές φούστες ,πουλόβερ με λαιμό V,

36 ανάγλυφες στολισμένες φουρκέτες , διακοσμημένες φουρκέτες , διακοσμημένες κάλτσες, μπότες με δαντέλες, πάνινα παπούτσια.

37 ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1920

38 Η αλλαγή της σιλουέτας είναι θεαματική
Η αλλαγή της σιλουέτας είναι θεαματική. Η οριστική κατάργηση του Κορσέ και η καθιέρωση του Κομπινεζόν, της ζαρτιέρας και του εσώρουχου σε μορφή σορτς, απελευθερώνουν το σώμα. Οι γυναίκες καπνίζουν, αποκτούν σεξουαλική ελευθερία και πλέον μπορούν να ψηφίσουν. Το οι κοινωνικές εξελίξεις του Α’παγκοσμίου πολέμου έφεραν τελείως επναστατικές καινοτομίες στη γυναικεία μόδα. Ενώ μέχρι τότε το μήκος των φορεμάτων έφτανε μέχρι την γάμπα , εκείνη την εποχή κόντυναν μέχρι το γόνατο. Απαραίτητα αξεσουάρ ήταν τα μακριά κολιέ από μαργαριτάρια και μακριά πίπα με τσιγάρο, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εποχής είναι η κόμμωση αλά γκαρσόν

39

40 ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1930

41 Τα έντονα οικονομικά προβλήματα σε συνδυασμό με την εμφάνιση του εθνικοσοσιαλισμού συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της μόδας της δεκαετίας αυτής. Με την έξοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας τα ρούχα τους έγιναν πιο απλά και πρακτικά σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκαετίες που οι καθημερινές δουλειές γίνονταν από τις υπηρέτριες. Η γυναικεία ενδυμασία το πρωί ήταν θηλυκή αλλά και συντηρητική ταυτόχρονα με ανάλαφρα χυτά υφάσματα, εφαρμοστά στους γοφούς με τελείωμα σε σχήμα καμπάνας. Το βράδυ ήταν λαμπερή και αστραφτερή με βραδινά φορέματα που τόνιζαν το ντεκολτέ. Συντηρητική παρέμεινε η ανδρική ενδυμασία με μεσάτα σακάκια που τόνιζαν τους ώμους και παντελόνια σε ευθεία γραμμή με φαρδιά ρεβέρ. Μάλιστα την εποχή αυτή έκαναν την εμφάνισή τους νέα υφάσματα όπως το μεταλλικό λαμέ.

42 Οι μπλούζες έχουν φραμπαλάδες και τα μανίκια είναι φουσκωτά
Οι μπλούζες έχουν φραμπαλάδες και τα μανίκια είναι φουσκωτά. Τα πουλόβερ είναι στενά και έχουν prints εμπνευσμένα από τη γραφιστική. Μακριά φορέματα κομμένα στο λοξό, εξώπλατα που καταλήγουνε σε ουρά ή σε τετράγωνες πιέτες. Τα ταγιέρ αποτελούνται κυρίως από σακάκια που τονίζουν τη μέση και μακριές φούστες εφαρμοστές στους γοφούς. Τα παλτό έχουν γούνινους γιακάδες , ενώ η καμπαρντίνα αναβιώνει. Τσάντες φάκελοι ή μικρά πουγκιά, γάντια, μικρά στρογγυλά γυαλιά ηλίου, καρφίτσες και αληθινά κοσμήματα που συνδυάζονται με ψεύτικα. Μυτερές γόβες, μπαλαρίνες, πέδιλα και οι πρώτες πλατφόρμες. Ακόμη επικρατούν ψεύτικες βλεφαρίδες και κόκκινα νύχια. Η Revlon λανσάρει τα πρώτα καλλυντικά. Το μαύρισμα γίνεται μανία, τα μονοκόμματα μαγιό με βαθιά ανοιχτή πλάτη συναρπάζουν, ενώ τα γυαλιά ηλίου είναι το απόλυτο αξεσουάρ. Το λευκό χρώμα και το σατέν κυριαρχούν

43 Χαρακτηριστικός οίκος της εποχήςεκείνης ήταν ο οίκος Rue de la Paix της Αλίξ Μπάρτον ο οποίος λειτούργησε στις αρχές της γερμανικής κατοχής και δημιούργησε πρωτοποριακά δημιουργήματα για την εποχή αυτή και ο οίκος Christian Dior ο οποίος πέτυχε την δεκαετία αυτή, η πλειοψηφία των εξαγωγών σε ρούχα να φέρουν το όνομά του.

44 ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1940

45 Το 1940 ήταν ονομαζόμενη ως<<η μαύρη δεκαετία της μόδας>>
Το 1940 ήταν ονομαζόμενη ως<<η μαύρη δεκαετία της μόδας>>.Η ονομασία αυτή προήλθε λόγο του Β’ Παγκόσμιου πολέμου που διαδραματιζόταν εκείνη την περίοδο. Λόγο αυτού του γεγονότος η μόδα είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα γιατί σε πρώτη ήταν η επιβίωση. Τα ενδύματα ήταν χαμηλότερης ποιότητας και πολύ απλά, σχεδόν στρατιωτικά επηρεαζόμενα από τα κοινωνικά δρώμενα εκείνης της εποχής επειδή επικρατεί έλλειψη πρώτων υλών. Προς το τέλος της δεκαετίας εμφανίζεται ο Christian Dior όπου επικαλείται ως ο Βασιλιάς της μόδας και με αφορμή αυτόν γίνεται η αναγέννηση της μόδας. Τα φορέματα που φορούν οι γυναίκες υπακούν στην γραμμική Α και έχουν κωνικό σχήμα. Τονίζονται οι ώμοι με επιπρό- σθετες βάτες. Οι φούστες κλοσάρουν ελαφρά και είναι λίγο πιο κάτω από το γόνατο.

46 Τα χρώματα που επικρατούν είναι το μαύρο, το άσπρο, το γκρι και το ναυτικό μπλε και το εμπριμέ υπάρχει σε μικρή ποσότητα πάνω στα ρούχα. Τα παλτά και οι γούνες υπήρχαν μόνο στις πλούσιες οικογένειες. Η στρατιωτική ενδυμασία των ανδρών επηρεάζει πολύ τον γυναικείο πληθυσμό και την καθιστά ενδυμασία και των κοινωνικών εμφανίσεων. Φοράνε πέδιλα με χοντρά τακούνια, παπούτσια με διπλές σόλες και τα συνοδεύουν με κοντά καλτσάκια. Επιπλέον φοράνε καπέλα και μπερέδες με δαντέλες,οι οποίες πέφτουν στο πρόσωπο για να το καλύπτουν. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δε χρησιμοποιούν πολλά αξεσουάρ και κοσμήματα. Την περίοδο αυτήν η βρετανική κυβέρνηση απαγόρεψε τα κουμπιά,

47 τα διακοσμητικά στολίδια και τις ραφές χωρίς να επιτρέπει στις γυναίκες να δείχνουν την θηλυκότητά τους. Τότε όμως τις γυναίκες δεν τις απασχολούσαν τα ενδύματα αλλά η φροντίδα της οικογένειας καθώς έλειπαν οι σύζυγοι στον πόλεμο. Όλη αυτή η ευθύνη φαίνεται από την αυστηρότητα που αποπνέουν τα ρούχα τους. Ξανά πνοή στην μόδα δίνουν οι σχεδιαστές: Christian Dior, Balenciaga, Balmain και ο Clair Mc Cardell.

48 ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1950

49 Η πιο κολακευτική δεκαετία για τη γυναίκα ειναι το '50
Η πιο κολακευτική δεκαετία για τη γυναίκα ειναι το '50.Οι γραμμές ακολουθούν το κορμί τονίζοντας τα ωραιότερα σημεία του σώματος, το στήθος, τη μέση και την περιφέρεια. Τα χρώματα είναι παστέλ, ασπρόμαυρο, πουά αλλά και εμπριμέ με λουλούδια. το 1957 η μόδα υιοθετεί τη γραμμή «σάκος». Το τακούνι στιλέτο. Μεγάλες τσάντες ,μαντήλια στο κεφάλι, πέρλες που αγκαλιάζουν το λαιμό και γυαλιά πεταλούδα. Απαραίτητα τα γάντια, τα οποία ταιριάζουν αυστηρά με το παπούτσι, τη τσάντα και το φόρεμα.Στράπλες για βραδινές εμφανίσεις,αμάνικα πουλόβερ που συνδυάζονται με ζακετάκια στο ίδιο χρώμα. Φορέματα με κόψιμο πουκαμίσου, παλτό που τονίζουν τη μέση με ζώνες και βερμούδες.

50 ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1960

51 Κατά αυτή την δεκαετία η μόδα ανανεώνεται και εμφανίζονται νέοι σχεδιαστές που θέλουν να κάνουν δική τους επανάσταση.Έκεινη υην εποχή εμφανίστηκε η ροκ μουσική,τα ναρκωτικά και η σεξουαλική απελευθέρωση.΄Ολα αυτά κάνουν την μόδα εκκεντρική. Το σύμβολο της δεκαετίας του '60 ήταν το μίνι.Το μίνι ανακαλύφτηκε απο την Mary Quant & τον Andre Courreges.Ο τελευταιος επαναστατησε με τα διαστημικα σύνολα απο πλαστικό(1ος κοσμοναυτες αποστολές στη σεληνη.Ένας αλλος πρωτοπόρος ηταν ο Paco Rabanne ο οποίος δημιουργησε τα ρουχα απο μέταλλο. Ο Γιαννης Βούρος ηταν ο πρώτος Έλληνας σχεδιαστής τουαλετών.Ένας αλλός σπουδαιος σχεδιαστής που αναγνωριστήκε και στο εξωτερικό ήταν ο Γιαννης Τσεκλένης που δημιούργησε τα ψυχεδελικά του prints.

52 Τέλος, ο Γιάννης Γαλάτης ειναι ενας σχεδιαστής που απεκτισε απεραντη φημη παγκοσμίως. Με την πρώτη του βιοτεχνια κιολας δραστηροποιήθηκε στην Γαλλία,Η.Π.Α,Γερμανία,Κύπρο και Έλλαδα.Τον επισκεφτονταν πολλές διασημες κυριες του εξωτερικού για να 'ραφτούν' σε αυτόν.Ορισμένες απο αυτες:Γκρεις Κέλλυ,Ελιζαμπεθ Τέιλορ,Τζάκι Ωνάση,Τζίν Σίμπεργκ κ.λ.π. Ενας τακτικός επισκέπτης εκείνη την εποχή ηταν ο φίλος του σχεδιαστή Κριστιάν Ντιόρ. Έκεινη την εποχή εμφανίστηκαν αντιμόδες απο την νεολαία.Συγκεκριμένα,το 1964 στην Βρετανία εμφανιστηκάν τα λεγόμενα Μod's, τα οποία προανήγγηλλαν και την εμφάνιση του '70. Οι αντιμόδες αυτές χωρίζονταν σε 2 κατηγορίες: hippies και

53 ζητιάνοι.Φορούσαν στενά φορέματα,μίνι φούστες,ζιβάγκο,μικρά εφαρμοστά πουλόβερ,στενά παντελόνια,κάπρι παντελόνια,καυτά σορτς,jupe-culottes,ταγιέρ τύπου Jackie Kennedy,βελούδινα σακάκια,παλτό μέχρι το γόνατο Είχαν χρωματιστά καλσόν & κάλτσες μέχρι το γόνατο,τεράστια γυαλιά ηλίου μπερέδες και καστέτα,πλαστικάκοσμήματα, μαντήλια,φλατ μπαλαρίνες,πλαστικές μπότες μέχρι το γόνατο,σανδάλια. Όσο αναφορά το μακιγιαζ αποτελούταν απο ψεύτικες βλεφαρίδες & μάσκαρα, χρωματιστές σκιές(μπλε,πρασινες,μοβ) και τα χείλη ήταν ροδακινί και ροζ πέρλα. Τα μαλλιά ήταν κοντα είτε πολύ μακριά. Επίσης την δεκαετία του '60 το καρέ έκανε μια δραματική επιστροφή.Δύο από

54 τα πιο δημοφιλή στυλ του περιελάμβαναν την ασύμμετρη και γεωμετρική 5 σημείων περικοπή bob kαι ένα στυλ γνωστό ως Nancy Kwan. Εκείνη την εποχή ήταν επίσης πολύ δημοφιλές το χτένισμα κυψέλη. Τέλος πολύ έντονες επιρροές άσκησαν οι χίπις,οι οποίοι άκουγαν συγκεκριμένη μουσική και ντύνονταν με συγκεκριμένο στυλ.Ο τρόπος ζωής διασκέδασης τους εκφραζόταν από τα τραγούδια τους και γινόταν αντιληπτός άμεσα από την εμφάνιση τους.Χαρακτηριζόταν από χαλαρά,ανάλαφρα ρούχα σε διάφορα χρώματα και σχέδια,κυρίως με λουλούδια που ήταν ζωγραφισμένα από τους ίδιους ακόμα και στα πρόσωπά τους. Οι πιο σημαντικοί σχεδιαστές της δεκαετίας είναι:

55 Mary Quant,Yvers Saint Laurent,Paco Robanne,Emmanuel Ungaro,Marc BohanGuy Laroche,Sonia Rukiel,Adre Courreges,Γιάννης Τσεκλένης,Χρήστος Μαϊλης,Γιάννης Γαλάτης,Γιάννης Βούρος,Γιάννης Τσοπανέλης

56 ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1970

57 Το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70 χαρακτηρίζεται από μια γενική απογοήτευση. Από παντού κατέφθανε η ηχώ του πολέμου στο Βιετνάμ, η ύφεση έβαλε τέλος στο shopping με ελαφριά καρδιά και η κρίση με το πετρέλαιο, πυροδότησε μια αληθινή και ιδιαίτερη λιτότητα. Επίσης αυτή η δεκαετία είναι επηρεασμένη από την μουσική και γενικότερα από την νεολαία. Έτσι, μέσα από αυτό η μόδα έχει το περιθώριο ναυιοθετήσει πολλές και διαφορετικές επιλογές. Το φολκλόρ μπερδεύεται με το γλίτερ, το πανκ, το κιτς και το ρετρό. Οι χίπις κάνουν μόδα τον διαλογισμό και διαδηλώνουν για αγάπη και ειρήνη. Το 1974 ανοίγει στη Νέα Υόρκη το περίφημο Studio 54΄ και μαζί του η εποχή της disco, του στρετς και της λύκρα Το 1977 το

58 κίνημα του πανκ από τη Μεγάλη Βρετανία φέρνει δερματίνες, καρφιά, παραμάνες και ρούχα από βινύλ
Στην Ελλάδα ο Μιχάλης Ασλάνης ανοίγει στη Δημοχάρους το ατελιέ του για να γνωρίσει επιτυχία με τα έθνικ φορέματα του. Ο Βασίλης Κουρκουμέλης με το Μάκη Τσέλιο δημιουργούν τον οίκο Billy Bo που θα αποτελέσει σταθμό για την ελληνική μόδα και μάλιστα θα βγει και εκτός ελληνικών συνόρων. Αλλά και ο ελληνικός περιοδικός Τύπος αρχίζει να ασχολείται με τη μόδα και τους νέους Έλληνες δημιουργούς. Τάκης και Ντίνος Διαμαντόπουλος σε συνεργασία με τον image – maker Δημήτρη Ζουρντό δημιουργούν φωτογραφίσεις μόδας εφάμιλλες με εκείνες του εξωτερικού, ενώ νέες παρουσίες εμφανίζονται στο χώρο του μόντελινγκ.Για πρώτη φορά καθιερώνεται ο ρόλος του στυλίστα και του make-up artist. Άρχισαν να γίνονται διάσημα τα εφαρμοστά στρετς τζιν παντελόνια, ενώ το κίνημα του πανκ γίνεται μόδα και οι δερματίνες, τα καρφιά, τα ρούχα από βινύλ και οι παραμάνες έρχονται για να κάνουν την

59 αλλαγή. Τα φορέματα είναι φαρδιά με διάφορα σχέδια,ψυχεδελικά εμπριμέ αλλά και floral prints . Τα πουκάμισα έχουν μεγάλο πέτο, άλλες φορές στρογγυλό και άλλες μυτερό. Τσιγγάνικες χαμηλόμεσες φούστες, κοντές ή μακριές, καυτά σορτς, αλλά και παντελόνια καμπάνες, τζιν και μπλουζάκια, τοπ που δένουν στον λαιμό, ολόσωμες φόρμες και στράπλες φορέματα σε ίσια γραμμή-σωλήνα είναι χαρακτηριστικά ρούχα της εποχής. Οι ζώνες με τις τεράστιες αγκράφες που διακοσμούν τους γοφούς φοριούνται πολύ συχνά,ενώ αγαπητά αξεσουάρ είναι και τα κολιέ από χάντρες, οι παγιέτες, τα σατέν κολάν, οι τεράστιοι ασημένιοι κρίκοι στο αυτιά οι μπαντάνες, τα φουλάρια και τα πόντσο. Τα παπούτσια είναι χοντροκομμένα με πλατφόρμες. Οι ψεύτικες βλεφαρίδες συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται, ενώ η μπλε και πράσινες σκιές είναι οι αγαπημένες των γυναικών. Για τα

60 χείλη χρησιμοποιούνται τα lip-glos.
Δίνεται επίσης έμφαση στο έντονο eye-liner και τα νύχια είναι βαμμένα μαύρα. Τα μαλλιά είναι μακριά, έχουν χωρίστρα στην μέση και ανταύγειες ή είναι περμανάντ. Οι πιο σημαντικοί σχεδιαστές της δεκαετίας είναι: OSSIE CLARK, BIBA, ROY HALSTON, JEAN-CHARLES de CASTELBAJAC, CLAUDE MONTANA, KENZO, RALPH LAUREN, FIORUCCI, ΑΣΛΑΝΗΣ, ΠΟΛΑΤΩΦ, BILLYBO

61 ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980

62 Η ανάκαμψη της οικονομίας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έφερε μαζί της, πιο κοντά μήκη, ενώ η εμμονή με την υγιεινή ζωή και τη γυμναστική έκανε πιο λεπτές και νευρώδεις τις σιλουέτες Εμφανής ήταν επίσης η ανάγκη των ανθρώπων για μια διαφορετική και ξεχωριστή εμφάνιση, η οποία αποτελούσε και κριτήριο για την κοινωνική τους κατάταξη . Οι ώμοι φαρδαίνουν, οι βάτες κυριαρχούν και η σειρά «Δυναστεία» κάνει την Alexis Colby πρότυπο μόδας. Η γυμναστική γίνεται μόδα και το αθλητικό look βγαίνει και εκτός γυμναστηρίου. Το τζιν αποκτά υπογραφή και τα logos κυριαρχούν παντού. Είναι η εποχή των super - models και του καταναλωτισμού. Η γυναίκα κυνηγάει την καριέρα και γίνεται οικονομικά ανεξάρτητη. Ο Lacroix φέρνει το μπαρόκ, ο Alaia με τα πλεκτά του αγκαλιάζει το

63 γυναικείο σώμα τονίζοντας τα κατάλληλα σημεία του, η Donna Karan χρησιμοποιεί το στρετς στα καλσόν και στα πουκάμισα body διευκολύνοντας την εργαζόμενη γυναίκα, ενώ οι Manolo Blahnik και Christian Louboutin καθιερώνονται στο χώρο του υποδήματος. Στην Ελλάδα υπάρχει έκρηξη στα περιοδικά μόδας, με το ΚΛΙΚ, DIVA αλλά και το πρώτο αντρικό περιοδικό το ΜΕΝ. Η Λάουρα Ντε Νίγκρις αναλαμβάνει τη Γυναίκα και αναδεικνύει νέα δημιουργικά ταλέντα στο styling και τη φωτογραφία. Φούστες τύπου lambada, τουτού, μίνι φούστες, κολάν, τεράστια φαρδιά t-shirts, ξεβαμμένα τζιν, σκισμένα τζιν, μπουφάν τζιν, κοντά jackets, βάτες, φαρδιά τεράστια μπουφάν, τοπ από δίχτυ, τοπ και φορέματα με τον ένα ώμο έξω, φαρδιές παντελόνες,

64 αθλητικές φόρμες και αθλητικά
κορμάκια. Φούστες balloon, τεράστια μανίκια αλλά και μανίκια νυχτερίδα. Φοριούνται αξεσουάρ όπως γκέτες, γάντια με κομμένα δάχτυλα, γάντια από δαντέλα, φιόγκοι στα μαλλιά, στέκες, πολύχρωμα γυαλιά, κονκάρδες, τεράστιες ζώνες, πλαστικά βραχιόλια, μακριά κολιέ, χρωματιστά καλσόν. Αγαπημένα παπούτσια είναι τα αθλητικά εταιρειών όπως η Reebok, Nike, L.A Gear και Keds. Τα φρύδια είναι φυσικά και παχιά. Το πρόσωπο φαίνεται φρέσκο και υγιές με ρουζ , αλλά και πούδρα που δίνει την εντύπωση του ηλιοκαμένου δέρματος. Τα χείλη βάφονται σε έντονο κόκκινο, ενώ οι σκιές παίζουν από γήινους τόνους σε έντονα χρώματα.

65 Τα μαλλιά έχουν όγκο, οι φράντζες κρύβουν το πρόσωπο, ενώ η χρήση λακ και τζελ γίνεται καθημερινή συνήθεια. Οι πιο σημαντικοί σχεδιαστές της δεκαετίας είναι: Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier, Moschino, Katherine Hamnet, Christian Lacroix, Azzedine Alaia, Romeo Gigli, Rei Kawakubo, Issey Miyake, Yohji Yamamoto, Donna Karan, Gianni Versace, Norma Kamali, Giorgio Armani, Gianfranco Ferré, Calvin Klein, Βασίλειος Κωστέτσος, Νικόλας Μαυρόπουλο

66 ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1990

67 Μετά την υπερβολή έρχεται η απλότητα
Μετά την υπερβολή έρχεται η απλότητα. Η σιλουέτα ελευθερώνεται και δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο στυλ. Τα περιοδικά μόδας αυξάνονται και εμφανίζονται και οι πρώτες εκπομπές μόδας στη τηλεόραση, που όμως δε θα κρατήσουν για πολύ.  Η δεκαετία του ’90 χαρακτηρίζεται από δύο βασικά γνωρίσματα. Καταρχάς για την προτίμηση για ένα ρετρό στυλ , κυρίως από τις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80, π.χ. δερμάτινα και τζιν jackets, μεσάτα φορέματα, μεγάλα γυαλιά ηλίου κ.ά. Επίσης τότε είναι που γίνεται η ανάδειξη ενός πιο απλού τρόπου ντυσίματος που να εξασφαλίζει άνεση: μακό μπλουζάκια, τζιν παντελόνια, αθλητικά παπούτσια (επιρροή από το στυλ των χίπης αλλά και την ροκ μουσική). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα gadget  της νέας τεχνολογίας είναι τα νέα αξεσουάρ. Επίσης διάσημες σταρ του εξωτερικού

68 κάνουν μόδα αντικείμενα και ρούχα που φορούν χωρίς να είναι διαχρονικά, καθώς αλλάζουν πολύ γρήγορα. 
Το μακιγιάζ έχει επιρροές από πολλές δεκαετίες. Κάθε γυναίκα προσαρμόζει το make-up ανάλογα με τις ανάγκες και την προσωπικότητα της. Τα καλλυντικά από οίκους μόδας είναι πλέον γεγονός. Τα μαλλιά κοντά ή μακριά, όλα τα στιλ μαλλιών, είναι στη μόδα. Οι πιο σημαντικοί σχεδιαστές της δεκαετίας είναι: ο Αλεξάντερ Λι ΜακΚουίν και ο Τζον Γκαλιάνο 

69 ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2000

70 Η οικολογία επηρεάζει την μόδα και η τάση “climate chic” επιτάσσει ρούχα φτιαγμένα από υλικά φιλικά στο περιβάλλον. Ψεύτικες γούνες, οργανικές ίνες και διάφορα άλλα υλικά που δεν βλάπτουν το περιβάλλον γίνονται οι πρώτες ύλες για ρούχα που προτείνουν οι μόδιστροι και διαφημίζουν οι ευαίσθητοι σταρ. Τα Leggings-κολάν έκαναν την εμφάνιση τους στην αρχή των 00s. Έχουμε φορεθει μαζί με γκέτες για το γυμναστήριο, αλλά και για τον καφέ, αντί για καλσόν με φορέματα και φούστες, αλλά και σκέτα. Επίσης τα trucks και τα καρφιά κυριάρχησαν στα τζηνς, στις τσάντες, τα αξεσουάρ και στα παπούτσια. Αντικατέστησαν τα στρας και τις παγιέτες  και έδωσαν πιο ροκ ύφος . Φορέθηκαν για πρώτη φορά οι ανδρικές φούστες. Ένας ο Σάκης Ρουβάς και ένας ο Marc Jacobs . O Έλληνας σταρ έβαλε την φούστα Valentino για τις ανάγκες του βραδινού του και έγινε .

71 σάλος. Βέβαια πλέον έχουν μπει πια στις συλλογές όλων των σχεδιαστών
σάλος. Βέβαια πλέον έχουν μπει πια στις συλλογές όλων των σχεδιαστών Τα έντονα φωσφοριζέ νέον χρώματα  που θυμίζουν τα stabilo μαρκαδοράκια μας, κατέκλυσαν τις πασαρέλες στα 00s.

72 Ακόμα τα αστραφτερά, παγιετέ ρούχα και αξεσουάρ διακοσμημένα με κρύσταλλα και πέτρες ήρθαν στην μόδα. Τέλος τα σκισμένα τζιν κάνουν την εμφάνησή τους και τα ρούχα αρχιζουν να αποκτουν καινούργιες αποχρώσεισς.

73 ΔΕΚΑΕΤΙΑ 2010

74 Δεν μπορούμε να δώσουμε το γενικό στίγμα, μιας και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της δεκαετίας. Η αίσθησή μας πάντως είναι ότι η μόδα θα ακολουθήσει, για ακόμα μια φορά τους ρυθμούς της κοινωνίας βασισμένη σε cheap n chic προτάσεις. Από την άλλη η καταπίεση και οι κακές συνθήκες δεν αποκλείεται να μας φέρουν και πάλι μπροστά σε στιλιστικές «υπερβολές» σε μια προσπάθεια της μόδας να ισορροπήσει της κοινωνικές συνθήκες.

75 ΜΠΑΡΟΚ

76 Αυτό το στυλ δημιουργήθηκε στην Ιταλία τον 17 αιώνα και παρέμεινε στη μόδα μέχρι τον 18 αιώνα. Χαρακτηριστικό των ρούχων αυτού του στυλ ήταν η χαλαρή εφαρμογή τους , τα περίτεχνα στολίδια και τα τολμηρά χρώματα. Τα γυναικεία ρούχα ήταν τα πιο κομψά.Το μπροστινό μέρος της φούστας ήταν πιο κοντό και ο κορσές καθώς και η μπροστινή όψη του ρούχου ήταν επενδυμένα με δαντέλα. Τα αντρικά ρούχα αποτελούνταν από ένα φαρδύ δερμάτινο και πλούσια στολισμένο ζιπούνι , τα μανίκια ήταν διπλωμένα προς τα πάνω αποκαλύπτοντας ένα πουκάμισο το οποίο είχε φαρδιές δαντελένιες μανσέτες και ένα κολάρο.

77 ΓΟΤΘΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

78 Η goth μόδα δίνει έμφαση στην εικόνα του ανδρόγυνου και ρούχα του μεσσαίωνα, της Αναγέννησης, της Βικτοριανής και συνδυασμό αυτων.Φορούσαν οτιδήποτε μαύρο. Επίσης το άσπρο ή οποιοδήποτε σκούρο χρώμα όπως το μοβ ή το σκούρο κόκκινο χρησιμοποιείται επίσης αλλά όχι και τόσο συχνά. Είχαν ανοιχτό χρώμα δέρματος ίσως επειδή πολλοί από τους Goths θέλουν να έχουν όψη νεκρού. Ή θέλουν να υιοθετήσουν τη βικτοριανή αισθητική που λέει ότι το χλωμό δέρμα είναι σημάδι αριστοκρατίας. Ή επειδή πιστεύουν ότι το ηλιοκαμένο δέρμα προκαλεί καρκίνο.Γενικά τους Goths τους ευχαριστεί αισθητικά πιο πολύ να δείχνουν χλωμοί παρά μαυρισμένοι.Ακόμα τα ρούχα τους ήταν από βελούδο ή από δέρμα, κορσέδες ή ρούχα από δαντέλα και τούλι. Τα μαλλία τους ήταν βαμμένα (μαύρο, πλατινέ, κόκκινα ή ακόμη και μοβ)Είχαν μαύρο και άσπρο μακιγιάζ , άσπρη πούδρα, μαύρες σκιές και μαύρο κραγιόν λεπτά φρύδια ( είτε τα βγάζουν με τσιμπιδάκι είτε τα ξυρίζουν και ζωγραφίζουν λεπτά φρύδια) Τα κοσμηματά τους ήταν ολόχρυσα. Είχαν περιλαίμια συνήθως με

79 καρφιά. Είχαν παπούτσια με ψιλό και μονοκόμματο τακούνι, μπότες στρατιωτικές ή Doc Martens Tattoos και body piercing αλλά όχι σε τέτοιο μεγάλο βαθμό που έχουν οι Punks Αξιοσημείοτο είναι το γεγονός οτι είχαν κάποια συγκεκριμένα σύμβολα όπως : Το μάτι του Ρα. Το σύμβολο αυτό έγινε περισσότερο της μόδας επειδή ήταν εξώφυλλο στο CD των sisters of mercy, Vision Thing. Πεντάλφα. Το παγανιστικό σύμβολο που συμβολίζει το πνεύμα και τα τέσσερα στοιχεία της φύσης –φωτιά, γη, αέρας, νερό. Από τότε όμως που μερικοί πιστεύουν ότι το σύμβολο συσχετίζεται μετη σατανιστική πεντάλφα, πολλοίGoths μπορεί να τη φοράνε για να σοκάρουν αυτούς τους

80 ανθρώπους. Σταυρός. Χριστιανικό σύμβολο. Αλυσίδες. Αυτές χρησιμοποιούνταν είτε ως αξεσουάρ των ρούχων τους είτε πάνω στο σώμα. Τέλος μερικοί Goths τείνουν να μοιάσουν με τους: Robert Smith (τον τραγουδιστή των The Cure, μαύρο μακιγιάζ στα μάτια, κόκκινο μουτζουρωμένο κραγιόν), Death Sandman, σχέδια γύρω από τα μάτια, μαύρα μαλλιά και πάντα φοράει ankh), Eric Draven (χαρακτήρας του κόμικ και της ταινίας The Crow, άσπρο πρόσωπο με ζωγραφισμένες κάθετες μαύρες

81 γραμμές πάνω και κάτω από τα μάτια, μαύρο κραγιόν που εκτείνεται και πέρα από τα χείλη, μαύρη καμπαρτίνα), Andrew Eldrich (τραγουδιστής των Sisters of Mercy, πάντα με μαύρα γυαλιά ηλίου, μαύρα μακριά μαλλιά, δερμάτινο παντελόνι και μπουφάν)

82 Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ

83 Έκφραση της προσωπικότητας και διαμόρφωση της καταναλωτικής τους συμπεριφοράς.Συνοψίζοντας, πρέπει να τονιστεί πως η καταναλωτική συμπεριφορά των νέων επηρεάζεται και από τους τέσσερις προαναφερθέντες παράγοντες: τιμή, εκάστοτε μόδα, επωνυμία του ρούχου και φύλλο. Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγηθήκαμε είναι πως οι νέες κοπέλες προτιμούν για την επιλογή των ρούχων τους τη μεταβλητή της εκάστοτε μόδας ενώ τα αγόρια επηρεάζονται περισσότερο από την τιμή. Επομένωςαντιλαμβανόμαστε πως η καταναλωτική συμπεριφορά των νέων αντανακλά την προσωπικότητα τους και είναι ένα χαρακτηριστικό που μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου.

84

85 ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

86 -Η τάση για καλλωπισμό. -Ο γεωγραφικός και ο κλιματολογικός παράγοντας έχει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την ενδυματολογική επιλογή. -Η παράδοση και τα κοινωνικά πρότυπα που τη συνοδεύουν. Αυτή η παράμετρος συνυφαίνεται συνήθως με τη θρησκευτική παράδοση του λαού και του τόπου. -Οι διάφορες κοινωνικές ομάδες οι οποίες καθιερώνουν έναν «δικό τους» τρόπο ένδυσης ως ένδειξη της ταυτότητάς τους. -Το κριτήριο των κοινωνικών περιστάσεων το οποίο φέρει συχνές και καθημερινές αλλαγές στην ενδυμασία ενός ατόμου. -Η κοινωνικη ταξη

87 -Το φυλο -Η ηλικια -Η οικογενειακη κατασταση -Το επαγγελμα -Η θρησκεια -Η ιδεολογια

88 ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

89 Η χρήση της τεχνολογίας είναι σχεδόν άρρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της κατασκευής των ρούχων.
Ο τρόπος παραγωγής, διαχείρισης, τροποποίησης και παρουσίασης του ρουχισμού ήταν ανέκαθεν αυτός που έδινε το τελικό στίγμα σε κάθε περίοδο της ιστορίας της μόδας. Από τις διεργασίες βαφής και επεξαργασίας των υφασμάτων στην αρχαία Αίγυπτο, μέχρι την κατασκευή των πρώτων συνθετικών ινών στο εργαστήριο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι τεχνολογικοί πειραματισμοί συνέβαλλαν στη διαρκώς βελτιούμενη τεχνολογία του ρούχου και στην αυτοματοποίηση των τεχνικών κατασκευής των ενδυμάτων. Σήμερα, η τεχνολογία επιχειρεί να συνδύαστεί άμεσα με τη μόδα και τη δημιουργία των ρούχων, εφαρμόζοντας τα τελευταία της ευρύματα τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην παραγωγή πρωτοποριακών δημιουργιών, που συχνά εξερευνούν όχι μόνο αισθητικά αλλά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα (όπως η χρήση

90 της ψηφιακής τεχνολογίας, η δημιουργία νέων μορφών ύλης, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η οικολογική χρήση του φυσικού μας πλούτου κα).

91 ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

92 Η ενδυμασία σαν προέκταση και απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την κατανόηση του ανθρώπου και της κοινωνίας.Μπορεί δηλαδή κανείς να "διαβάσει" σε μια φορεσιάτον πολιτισμό,την ιστορία και τις τοπικές συνθήκες ενός χώρου, την διάρθρωση και τις αξίες μια κοινωνίας, την θέση και την προσωπικότητα ενός ατόμου. Εξετάζοντας σε πρώτη φάση ποιες είναι οι βασικές ανάγκες που καλύπτονται από την φορεσιά, προκύπτουν συμπεράσματα για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που την φορούν.

93 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΡΟΥΧΑ

94 Οικολογικά ρούχα είναι εκείνα που χρησιμοποιούν υλικά και υφάσματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με τα πρώτυπα της βιολογικής γεωργίας όπως το οργανικό βαμβάκι το οποίο είναι φιλικό στο περιβάλλον γιατί δεν χρησιμοποιούνται χημικά για την παραγωγή του , το μπαμπού γιατί είναι φυτό που καταστρέφεται δύσκολα και μεγαλώνει γρήγορα και το μαλλί. Αυτό που κάνει αυτά τα υλικ΄πα οικολογικά είναι ο τρόπος με τον οποίο παράγονται. Τέλος ακόμα και οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται είναι απο ανακυκλώσημα υλικά.

95 ΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

96 Όπως όλοι γνωρίζουμε πολλά προϊόντα έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον
Όπως όλοι γνωρίζουμε πολλά προϊόντα έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Από περιβαλλοντική άποψη, τα ρούχα που φοράμε και τα υφάσματα που είναι κατασκευασμένα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά και ως προς την κατασκευή τους (φυτοφάρμακα, βιομηχανίες ρούχων και οι ρύποι τους) αλλά όσο αφορά το ότι δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Ένας ιταλός καλλιτέχνης, κατάφερε να συνδυάσει την ανακύκλωση με τη δημιουργία ρούχων. Όχι μόνο ανακύκλωσε υλικά για να φτιάξει κάτι όμορφο,αλλά και δημιούργησε τέχνη χωρίς να είναι επιβλαβές για το περιβάλλον. Η παραγωγή ρούχων έχει παρατηρηθεί πως έχει πολλές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

97 Αρχικά τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την προστασία των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη χλωρίνη και τα χρωμουφάσματα. Αυτό, όμως, που ασκεί περισσότερη επίδραση στο περιβάλλον είναι οι βιομηχανίες. Η ζήτηση ρούχων προκαλεί μεγάλο πρόβλημα διότι, μεγαλύτερος αριθμός εργοστασίων, σημαίνει αύξηση στις ποσότητες αερίων μη φιλικών προς το περιβάλλον άρα και περισσότερα απόβλητα(ρούχα) και ρύποι(βαφές). Εκτός απ’όλη αυτήν την σπατάλη νερού στη μόδα χρησιμοποιούνται επίσης τοξικές και χημικές βαφές, βαριά μέταλλα, φορμαλδεΰδη. Οι κατασκευαστικές αθλητικών Nike, Adidas και Li Ning κατηγορήθηκαν ότι μολύνουν τα νερά κινέζικων ποταμών. Η βιομηχανία γούνας έβγαζε στο περιβάλλον μολυσμένα ύδατα από απόβλητα ζώων. Το υψηλό άζωτο που απελευθερωνόταν από τα εκτροφεία είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν προς εξαφάνιση τα φυτά. Όλα τα παραπάνω και η εκτροφή ζώων συνέβαλλαν σε μια τεράστια περιβαντολλογική ζημιά.

98 ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΡΟΥΧΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

99 Τα ρούχα που είναι κατασκευασμένα από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον ονομάζονται βιολογικά ρούχα. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή οικολογικών-βιολογικών ρούχων προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες χωρίς φυτοφάρμακα, υφάσματα και επικίνδυνα προς το περιβάλλον χημικά ή ρούχα που προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά. Κάθε υλικό που περιλαμβάνει ένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά και έχει την δυνατότητα κατασκευής ενδύματος μπορεί να θεωρηθεί υλικό φιλικό προς το περιβάλλον. (οργανικό βαμβάκι, κάνναβης, λινάρι, μπαμπού, σόγια, καλαμπόκι κλπ) Σ’ αυτόν τον τομέα περιλαμβάνεται η πράσινη μόδα ή ηθική μόδα. Το μήνυμα είναι το ίδιο δηλαδή να μειωθούν οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις στις βιομηχανικές δραστηριότητες. Ξεχωριστή θέση στην μόδα αποτελεί και η επιστροφή στα ανακυκλώσιμα ρούχα ή αλλιώς στα ‘’second hand’’ όπως είναι ευρέως γνωστά. Στην ιστοσελίδα μπορείτε να αγοράσετε ‘’οικολογικά ρούχα’’.

100 ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΕΝΔΥΣΗΣ

101 Ανεξάρτητα με το στυλ της κάθε γυναίκας υπάρχουν κομματια τα οποία είναι διαχρονικά και συνδιάζονται εύκολα με όλα τα ρούχα.Μερικά από αυτά είναι το μαύρο φόρεμα το οποίο μπορεί να είναι κοντό η μακρύ . Το λευκό πουκάμισο το οποίο φοριέται ακόμα και με τζιν όπου τα τζιν πλέον είναι ένα απο τα πιο κλασσικά κομμάτια μέσα σε μια ντουλάπα.Τέλος απαραίτητη ειναι και μία καπαρτίνα η οποία απογειώνει το στυλ μίας γυναίκας σε συνδιασμό με ψηλοτάκουνα παπούτσια. Όσο αναφορά τους άντρες αυτοί είναι λιγότερο απαιτητικοί σε σχέση με τις γυναίκες και με λιγότερες επιλογές σε ότι αφορά την γκαρταρόμπα τους. Βασικά είδη ένδυσης γι΄αυτούς αποτελούν τα πουκάμισα τα οποία σε συνδιασμό με ένα τζιν παντελόνι αποτελούν ένα από τα βασικότερα.Τέλος ένα σακάκι ή ακόμα και ένα κουστούμι υπάρχει σίγουρα στην ντουλάπα ενός κυριου για τις πιο επίσημες εξόδους τπυ.

102 Μόδα Μόδα είναι μια συνήθως σύντομη και παροδική συνήθεια αναφορικά με πολλά θέματα που αφορούν τον άνθρωπο, όπως είναι ο τρόπος ζωής, το ντύσιμο, η διακόσμηση του σπιτιού, η διατροφή, ο τρόπος της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης κ.ά. Είναι επίσης η τάση του ανθρώπου για την αναζήτηση του καινούριου, του σύγχρονου, σύμφωνα με τα δεδομένα κάθε εποχής, τα οποία συχνά αναπροσαρμόζονται. Χαρακτηριστικό λοιπόν της μόδας είναι η ευμεταβλητότητά της, ενώ κάποιοι παράγοντες, όπως τα μέσα και οι δίαυλοι επικοινωνίας και πληροφόρησης, επιτείνουν τη σχετική ρευστότητα της κατάστασης .Ακόμα ως μόδα ορίζετε και η παροδική συνήθεια που για ορισμένο χρονικό διάστημα γενικεύεται σε μεγάλο φάσμα της κοινωνίας, σε ότι αφορά την ενδυμασία, την κόμμωση, τη μουσική, ο συρμός, ο νεωτερισμός. Η μόδα είναι στην πραγματικότητα ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που καθρεφτίζει τις κατευθύνσεις και τις εξελίξεις μιας κοινωνίας σε μια ορισμένη

103 ιστορική περίοδο. Ο ρόλος της είναι να εισάγει στην κοινωνία, με τη γρήγορη μετάδοση και αφομοίωση, νέες συμπεριφορές και πεποιθήσεις. Οπωσδήποτε η μόδα αποτελεί αντανάκλαση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και ενσαρκώνει το πνεύμα της κάθε εποχής.Έτσι στην κλασσική εποχή αντιστοιχεί η απλή φορε- σιά με τον απέριττο χιτώνα. Αντίθετα η πολυτέλεια της Βυζαντινής αυλής επιβάλλει πολυτελή φορέματα από μετάξι και άλλα βαρύτιμα υφάσματα, ενώ ταυτόχρονα ο χριστιανισμός επέβαλλε την αυστηρότητα του τρίχινου χιτώνα. Χαρακτηριστικό της ναπολεόντειας εποχής είναι η έλλειψη επιτήδευσης, ενώ η παλινόρθωση των Βουρβώνων έφερε πάλι στο προσκήνιο τα κρινολίνα και τα φορέματα σε σχήμα κουδουνιού. Η βιομηχανική επανάσταση οδήγησε τη μόδα σε απλούστερα

104 μονοπάτια. Τα τελευταία χρόνια η μόδα παρουσιάζει αναρίθμητες πλευρές. Μέσα απ’ αυτήν μπορούμε να σκιαγραφήσουμε την εξέλιξη των εθίμων, των ιδεών, του τρόπου ζωής, της υλικής και της ηθικής κατάστασης της κοινωνίας γενικά. Ο χαρακτηρισμός «μοντέρνος» αποδίδεται τόσο σε αντικείμενα όσο και σε αντιλήψεις και το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι η μόδα αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο του σύγχρονου ανθρώπου και ειδικότερα του νέου. Κολακεύει τη φιλαρέσκειά του προσφέροντάς του την αίσθηση της διάκρισης και της επιβεβαίωσης. Η μόδα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και έχει μπει ολοκληρωτικά στη ζωή μας. Δυστυχώς, όμως, η επιρροή της στις μάζες δεν είναι καθόλου εποικοδομητική. Έχει κυριαρχήσει το εφήμερο και το παράλογο. Οι μεγάλοι οίκοι μόδας ασκούν επάνω μας ένα είδος τυραννικής επιβολής, την οποία επιτυγχάνουν μέσω της τηλεόρασης και των άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτό σταδιακά έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη καλαισθησίας και

105 αυτόχρονα ισοπεδώνει τις ατομικές ιδιαιτερότητες και τις προσωπικές προτιμήσεις, κάνοντάς τον καθένα δέσμιο των τάσεων που επικρατούν. Μέσω επωνύμων προσώπων, όπως για παράδειγμα ηθοποιών και τραγουδιστών, ενισχύονται αμφισβητούμενα πρότυπα συμπεριφοράς, που αποδέκτες έχουν συνήθως τους νέους. Επίσης, ένα άλλο μειονέκτημα της σύγχρονης μόδας είναι η κερδοσκοπία σε βάρος του καταναλωτικού κοινού. Για παράδειγμα ένα ρούχο που αντικειμενικά η αξία του είναι πολύ χαμηλή, μπορεί να πωλείται ακριβά μόνο και μόνο για το γεγονός ότι φοριέται πολύ και συμβαδίζει με τις νέες τάσεις. Η επίδραση της μόδας στο άτομο συγκεκριμένα μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες. Ο καθένας προσπαθεί να βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο των προσταγών της μόδας για να μην θεωρηθεί οπισθοδρο- μικός είτε συμφωνεί μ’ αυτές είτε

106 όχι. Έτσι ασκείται πάνω του ένα είδος ψυχολογικού εξανδραποδισμού
που συντελεί άμεσα στην απώλεια αυτοπεποίθησης και τον μιμητισμό μέχρι την αλλοτρίωση της συνείδησής του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο υποβιβάζεται η αυτοτέλεια του κάθε ατόμου και υποβαθμίζεται η κρίση του. Έτσι καταλήγουμε να ανήκουμε όλοι σε ένα ομοιόμορφο σύνολο ανθρώπων, στο οποίο δεν διαφέρει ο ένας από τον άλλο, έχουμε όλοι τα ίδια πρότυπα και κοινούς στόχους και οδηγούμαστε από τη βιομηχανοποιημένη μαζική κουλτούρα.

107 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΤΗ ΜΟΔΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ

108 1.ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ: Βάση τον τρόπο με τον οποίο ντυνόμαστε δείχνουμε την ομάδα στην οποία ανήκουμε. Επίσης δείχνει το περιεχόμενο του πολιτισμού ενος λαού, το πολίτευμα, το θρήσκευμα, το ρόλο του φύλου τις κοινωνικές αξίες και το επίπεδο της οικονομίας. 2.ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ: σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας ο τρόπος ένδυσης επηρεάζεται από πολέμους, την εξέλιξη της τεχνολογίας και από συνδυασμό άλλν εποχών. 3.ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ: οι ενδυματολογικές συνήθειες των ανθρώπων προσαρμόζονται ανάλογα με το κλίμα κάθε περιοχής και όχι μόνο στην άνεση και στην ομορφιά.

109 ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ

110 Η εφηβεία ειναι από τις δυσκολότερες εποχές για κάθε άνθρωπο,κυρίως συναισθηματικά. Παρακολουθώντας τους έφηβους παρατηρούμε ότι η εμφάνιση τους και ο τρόπος ενδυμασίας τους δίνουν πολλες πληροφοριες για την ψυχολογία τους, τον τροπο σκέψης και γενικόερα τους ίδιους τους έφηβους. Οι έφηβοι έχουν την τάση να ακολουθούν τη μοδα και αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Καταρχήν έχουν μεγάλη ανάγκη να ενταχθούν σε ένα σύνολο.

111 Το ίδιο στυλ ντυσίματος είναι μια απόδειξη ότι έχουν κοινές ιδέες, προβληματισμούς και συνήθως υιοθετούν ένα κοινό τρόπο συμπεριφοράς. Επιπροσθέτως έχουν την ανάγκη να ξεχωρίζουν από το πλήθος και τους ομοίους τους. Τέλος άλλος ένας σημαντικός λόγος είναι η ανάγκη των εφήβων για αναγνωρισιμότητα. Για αυτό το λόγο έχουν την τάση να ταυτιστούν με διάσημα πρόσωπα. Έτσι επόμενο είναι να ακολουθούν το στυλ του ανθρώπου που θαυμάζουν. Ωστόσο για το λόγο ότι η μόδα δημιουργεί πρότυπα, το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο εάν οι έφηβοι δεν έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση από ο περιβάλλον τους.

112 ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

113 Τα ρούχα παρουσιάζουν μια ιστορία, μια διαχρονικότητα και μια εξέλιξη
Τα ρούχα παρουσιάζουν μια ιστορία, μια διαχρονικότητα και μια εξέλιξη. Με την πάροδο του χρόνου καθώς αναπτύσσεται ο ανθρώπινος πολιτισμός, αναπτύσσεται και η ενδυμασία λόγω της βελτίωσης αλλά και της διαφορετικής κατασκευής των ρούχων. Η ιστορία της μόδας είναι συνδεδεμένη με την ιστορική εξέλιξη του ανθρώπου αντικατοπτρίζοντας τις καλλιτεχνικές τάσεις, τις κοινωνικές και θρησκευτικές του παραδώσεις και την τεχνολογική και οικονομική του ανάπτυξη. Από τις διεργασίες βαφής και επεξεργασίας των υφασμάτων στην αρχαία Αίγυπτο μέχρι την κατασκευή των πρώτων συνθετικών ινών στο εργαστήριο μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, οι τεχνολογικοί πειραματισμοί συνέβαλλαν στη διαρκώς βελτιούμενη τεχνολογία του ρούχου.

114 ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

115 Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα τα οποία σχετίζονται με την μόδα
Ενδεικτηκά μερικά από αυτά είναι: -Σχεδιαστής μόδας ο οποίος έχει υψηλές γνώσεις ραπτικής και δουλειά του είναι να σχεδιάζει ρούχα. -Μοντέλο έχει ως κύρια υποχρέωση να αναδικνύει τα ρούχα των σχεδιαστών. -Μακιγιέρ κύριο μέλιμά του είναι να συνδιάζει τα κατάλληλα χρώματα μακιγιάζ ανάλογα με τον τύπο ενδύματος που αναδικνύει το μοντέλο. -Κομμωτής ο οποίος περιποιείται την κόμμωση και ολοκληρώνει το στυλ μιας γυναίκας. -Φωτογράφος απαθανατίζει στον φακό τα δημιουργήματα των σχεδιαστών Επίσης υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα όπως ο τσαγκάρης και ο ράφτης οι οποίοι επιδιωρθώνουν παπούτσια και ρούχα αντίστοιχα.

116 ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

117 Η μόδα είναι ένα φαινόμενο που δεν επηρεάζει μόνο την καθημερινότητα αλλά ολόκληρες κοινωνίες και έχει την δυνατότητα να καθρεπτίζει τις εξελίξεις μιας κοινωνίας σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για παράδειγμα, στη Βυζαντινή εποχή επιβάλλονταν μεγαλοπρεπή φορέματα από βαριά υφάσματα. Στην κλασσική πιο απλά ντυμένοι με χιτώνες, ενώ στη βιομηχανική επανάσταση η μόδα ακολούθησε απλούστερα μονοπάτια λόγω των κοινωνικών συνθηκών. Μέσα από τη μόδα φαίνεται το στυλ μουσικής, το είδος της τέχνης που επικρατεί σε κάθε εποχή κ.α. Κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη της κοινωνικής προβολής και μέσα από τη μόδα πολλοί προσπαθούν να το επιτύχουν είτε με το να εντάσσονται σε μια ομάδα, είτε με το να εναντιώνονται σε κάποια άλλη μέσα από το στυλ της ενδυμασίας. Οι άνθρωποι εκφράζονται στις κοινωνίες μέσα από τον ρουχισμό τους αφού έτσι φανερώνουν τις αντιλήψεις και τις προτιμήσεις τους.

118 Αντιλήψεις ανθρώπων για τη μόδα στη κοινωνία: -Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει αυτούς που την ακολουθούν πιστά. Είναι κυρίως ανασφαλείς. -Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που αρνούνται να την ακολουθήσουν (παλιομοδήτες). -Στην Τρίτη και τελευταία ανήκουν οι ‘’καθημερινοί άνθρωποι’’ που όσο μπορούν εντάσσονται στη μόδα για να ανανεώνονται.

119 ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

120 Τα ενδύματα από τα αρχαία χρόνια εξυπηρετούσαν εκφραστικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Το στυλ μας αλλάζει σύμφωνα με τη διάθεση μας και ακολουθεί τις φάσεις που περνάμε ση ζωή μας και τις κοινωνικές συνθήκες. Τα ρούχα μποροί να επηρεάσουν την ψυχολογία μας αλλά και το αντίθετο. Κατά καιρούς η μόδα αναφέρεται σε αδύνατους σωματότυπους και νεαρά άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά τα σωματικά πρότυπα. Έτσι επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό αρνητικά στην ψυχολογία τους επειδή δεν μπορούν να ακολουθήσουν την μόδα ,αισθάνονται μειονεκτικά ανάμεσα στους ‘’μοδάτους’’ συνομήλικους τους και σε ακραίες περιπτώσεις κλείνονται στον εαυτό τους γιατί δεν αντέχουν τη διαφοροποίηση. Επίσης σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας έχουν τα χρώματα στα ρούχα που φοράμε. Τα σκουρόχρωμα ρούχα δίνουν την αίσθηση κατάθλιψης και δηλώνουν επαγγελματισμό. Τα φωτεινά ρούχα μπορούν να έχουν ακριβώς την αντίθετη επίδραση, δίνουν την αίσθηση προσεγγίσιμου και φιλικού ατόμου. Τέλος όταν κάποιος ντύνεται επιδεικτικά ή επώνυμα, δίνει την εικόνα ενός υλιστή και

121 ανασφαλή ανθρώπου. Αντίθετα το ουδέτερο ντύσιμο μπορεί να δείξει ότι το άτομο αυτό δεν θέλει να τραβήξει την προσοχή και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των άλλο.

122

123


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΗΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗΣ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google