Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Project A3΄ 2012-13.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Project A3΄ 2012-13."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Project A3΄

2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ερευνητική εργασία που θα σας παρουσιάσουμε αναλύει το θέμα της διατροφής και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των μαθητών του Α3΄ και του καθηγητή Ιωάννη Φαϊτατζόγλου. Η ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα, έλαβε χώρο τους τελευταίους οχτώ μήνες και η επιλογή αυτού έγινε βάσει της σημαντικότητα της διατροφής στη ζωή μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, μάθαμε να δουλεύουμε ομαδικά, ώστε να επιτυγχάνουμε το καλύτεροι δυνατό αποτέλεσμα και ενημερωθήκαμε τις επιδράσεις που έχει η διατροφή τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική μας υγεία. Χωρίσαμε την εργασία μας σε πέντε υποθέματα που είναι τα εξής: Μεσογειακή διατροφή Ιστορία της Διατροφής Οικονομική διάσταση της διατροφής Γεωργικά και κτηνοτροφικά μοντέλα παραγωγής Διατροφικές Κρίσεις Ελπίζουμε να απολαύσετε το ταξίδι γεύσης που θα εκτυλιχτεί μπροστά σας ξεκινώντας με το υπόθεμα της μεσογειακής διατροφής.

3 Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ GOURMET ΦΑΓΗΤΟ
Άννα, Μαρία Π., Μαρία Πλ., Μαρία Τ. , Άρτεμις

4 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Η μεσογειακή διατροφή εμφανίζεται από την αρχαιότητα Είναι η Κρητική διατροφή αλλά ονομάζεται μεσογειακή κυρίως για οικονομικούς λόγους Πρωτοδημοσιεύθηκε το από τον Ancel keys αλλά έγινε γνωστή το 1995 από τον Walter Willet Η σύνδεσή της με την υγεία αποδείχθηκε με επιστημονικές μελέτες, η κυριότερη των οποίων ήταν αυτή των Επτά Χωρών

5 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΧΩΡΩΝ)
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΧΩΡΩΝ) Ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '40 από τις ΗΠΑ Έγινε σε 7 χώρες: Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία Κάλυψε άτομα μεταξύ 40 και 60 ετών Η έρευνα των Επτά Χωρών προσέφερε στην επιστημονική - και μη - κοινότητα έναν διάσημο όρο. Αυτόν της μεσογειακής διατροφής Μαζί με τον όρο της μεσογειακής δίαιτας εισήχθη για πρώτη φορά και εκείνος του παράγοντα κινδύνου από τη μη τήρησή της Τα συμπεράσματα της μακροχρόνιας αυτής έρευνας κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μπορούν να είναι

6

7

8 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής συμβαδίζει με αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας Παχυσαρκία Νευρική Ανορεξία Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι διάφορες μορφές καρκίνου αποτελούν την πρώτη και δεύτερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες

9 ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της "κακής" χοληστερίνης (LDL) στο αίμα. Έχει θετική επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Συμβάλει στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους. Mειώνει την πιθανότητα προσβολής των παιδιών από βρογχικό άσθμα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει τις πιθανότητες προσβολής των ενηλίκων από πολλές νόσους, όπως την νόσο Alzheimer.

10 ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ SLOW FOOD Πρόκειται για ένα διεθνές πολιτιστικό κίνημα για την προστασία της τοπικής κουζίνας και του δικαιώματος στη γευστική απόλαυση. Είναι ένα κίνημα αντίστασης στην ισοπέδωση και την εκπτώχευση της γεύσης που επιβάλλουν η ταχύτητα και η λογική των fast food.

11 Το Slow Food αναλαμβάνει επίσης πρωτοβουλίες για τη διάσωση των παραδοσιακών προϊόντων, ειδών και καλλιεργειών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

12

13 Τι σημαίνει η λέξη gourmet;
Gourmet: η ανάπτυξη, η δημιουργία και η τοποθέτηση εξευγενισμένων προϊόντων, συνδυασμένα μα την απαραίτητη ατμόσφαιρα και service, για πελάτες με ιδιαιτερότητες ή και απαιτητικούς κάλυκες. Ποια είναι η φιλοσοφία του; Η φιλοσοφία του είναι να παρέχει σε αυτούς που απευθύνεται αυξημένου επιπέδου, σε ποιότητα και γεύση, γαστρονομικές απολαύσεις. Γιατί είναι τόσο διαδεδομένο στην υψηλή μαγειρική; Διότι, οπωσδήποτε, χρειάζεται για ορισμένους ανθρώπους που το απαιτούν, υψηλής ποιότητας φαγητά άριστα αρμονισμένα σε γεύση και άψογα ευπαρουσίαστα.

14 Πότε και από πού ξεκίνησε;
Ανέκαθεν υπήρχε, από αρχαιοτάτων χρόνων, ακόμα και στη αρχαία Ελλάδα, όμως τότε ο απλός λαός έτρωγε ρεβίθια, φασόλια και άλλα αμυλούχα και οι βασιλείς κυνήγι, άριστα σερβιρισμένο, ψάρι κλπ. Η έκφραση προέρχεται από την Γαλλία και σημαίνει καλοφαγάς, οπότε θεωρώ ότι προέρχεται από τη Γαλλία. Γιατί θέσπισαν βραβεία gourmet και ποια η σημασία απόκτησής τους; Θεσπίστηκε αυτός ο θεσμός με τα βραβεία gourmet για να μεγαλώσουν τον ανταγωνισμό σε ποιότητα, γεύση και εμφάνιση σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Έχει τεράστια σημασία να αποκτήσει κανείς ένα τέτοιο βραβείο και αποτελεί μεγάλη πρόκληση να μπορείς να συναγωνιστείς και να ξεπεράσεις συναδέλφους σου. Αντιλαμβάνεσαι πως στην υψηλή μαγειρική θα πρέπει να ψάξεις, να πειραματιστείς και να παντρέψεις άριστα γεύση και παρουσίαση ενός υψηλού γαστρονομικού αποτελέσματος.

15 Ιστορία Διατροφής Δημήτρης, Αθηνά, Νίνα, Στέλλα, Δημήτρης Σ.
Γ΄Ομαδα Ιστορία Διατροφής Δημήτρης, Αθηνά, Νίνα, Στέλλα, Δημήτρης Σ.

16 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Λιτότητα Αντικατόπτριζε τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργική δραστηριότητα σιταρι, λάδι και κρασί Βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων ,τα δημητριακά, ζεία μείγμα κριθαριού με σιτάρι Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά. Κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών από συγκεκριμένα οικονομικά στρώματα καθώς και του τόπου διαμονής. Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαιτέρως τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί Το φαγητό συνόδευε κρασί αναμεμειγμένο με νερό. Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρακτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργική δραστηριότητα. Θεμέλιο τους ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή τριάδα»: Στη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων συναντούμε τα δημητριακά, ζεία και σε περιπτώσεις ανάγκης μείγμα κριθαριού με σιτάρι, από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος. Με το σιτάρι που χρησιμοποιείται σήμερα οι αρχαίοι τάιζαν τα ζώα.Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά (λάχανα, κρεμμύδια, φακές και ρεβύθια). Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και με το αν κατοικούσε στην πόλη, στην ύπαιθρο ή κοντά στη θάλασσα. Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαιτέρως τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί. Το βούτυρο ήταν γνωστό, αλλά αντί αυτού γινόταν χρήση κυρίως του ελαιόλαδου. Το φαγητό συνόδευε κρασί αναμεμειγμένο με νερό.

17 ΤΡΟΦΙΜΑ Δημητριακά και ψωμί Φρούτα, λαχανικά και όσπρια Κρέας Ψάρι Αυγά και γαλακτοκομικά Οίνος Κυκεών και Πτισάνη Ο Έλληνες παρασκεύαζαν επίσης ένα τρόφιμο ανάμεσα στο φαγητό και το ποτό που ονομαζόταν κυκεών (προέρχεται από το ρήμα κυκάω που σημαίνει «ανακατεύω»). Πρόκειται για πληγούρι κριθαριού στο οποίο προσέθεταν νερό και βότανα. Στην ίδια λογική, η πτισάνη ήταν ένα αφέψημα από κριθάρι που χρησίμευε ως τροφή για αρρώστους. Ο Ιπποκράτης το συνιστά σε ασθενείς που υποφέρουν από οξείες παθήσεις.

18 ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Χορτοφαγία Ο ορφισμός και ο πυθαγορισμός, δύο αρχαιοελληνικά θρησκευτικά ρεύματα, πρότειναν ένα διαφοροποιημένο τρόπο ζωής, βασισμένο στην αγνότητα και την κάθαρση - στην πραγματικότητα πρόκειται για μία μορφή άσκησης . Ο Εμπεδοκλής τον 5ο αιώνα π.Χ. πλαισιώνει τη χορτοφαγία στην πεποίθηση της μετεμψύχωσης:

19 Διατροφή των αρρώστων Στο έργο του «Περί Διαίτης Οξέων» ο Ιπποκράτης αναφέρεται στις ευεργετικές ιδιότητες της πτισάνης, η οποία αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό και προκαλεί πτώση του πυρετού. Εντούτοις, άλλοι τη θεωρούν βαρειά, καθώς εμπεριέχει σπόρους κριθαριού, ενώ άλλοι την συνιστούν με την προϋπόθεση να μην τοποθετούνται οι σπόροι αυτοί κατά την προετοιμασία της. Ορισμένοι ιατροί δεν επιτρέπουν παρά μόνο υγρές τροφές μέχρι και την έβδομη ημέρα, και μετά επιτρέπουν την πτισάνη. Τέλος μια μερίδα εξ αυτών υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να καταναλώνονται στερεές τροφές καθ' όλη τη διάρκεια της ασθένειας.

20 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Κυρίαρχο ρόλο κατείχαν :το ψωμί, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρείας ήταν το βράσιμο. πουλερικά , αυγά Από το γάλα τυριά όπως το ανθότυρο, το βλάχικο και το κεφαλίτζιν. Κρέας εξασφάλιζαν και με το κυνήγι. Η οικογένεια της βυζαντινής περιόδου κατά τη διάρκεια του φαγητού είχε μπροστά της διάφορα σκεύη για τις τροφές και τα ποτά. Γύρω γύρω, στα πόδια των καλεσμένων, ακουμπούσε το μανδήλι για το σκούπισμα των χεριών. Οι Βυζαντινοί έτρωγαν επίσης πουλερικά,καθώς και αυγά, με τα οποία έφτιαχναν τα σφουγγάτα, τις γνωστές μας ομελέττες. Από το γάλα έφτιαχναν τυριά όπως το ανθότυρο, το βλάχικο και το κεφαλίτζιν. Κρέας εξασφάλιζαν και με το κυνήγι.

21 Αγαπούσαν επίσης τα ψάρια, φρέσκα ή παστά, και τα θαλασσινά.
Τα μεγαλύτερα ζώα αποτελούσαν ακριβότερη και λιγότερο διαδεδομένη τροφή Τα χοιροσφάγια Το αρνί Αγαπούσαν επίσης τα ψάρια, φρέσκα ή παστά, και τα θαλασσινά. Τα κρασιά και τα φρούτα, συνόδευαν τα τραπεζώματά τους μαζί με μελωμένα και σιροπιαστά γλυκά. Τα μεγαλύτερα ζώα αποτελούσαν ακριβότερη και λιγότερο διαδεδομένη τροφή. Τα χοιροσφάγια προμήθευαν την οικογένεια με τα λουκάνικα, τα παστά και το μαγειρικό λίπος όλης της χρονιάς. Το αρνί ήταν προσιτό μόνο στα πιο ευκατάστατα νοικοκυριά. Σπανιότερα έτρωγαν οι Βυζαντινοί τα βοοειδή. Αγαπούσαν επίσης τα ψάρια, φρέσκα ή παστά, και τα θαλασσινά. Tα διάφορα κρασιά , καθώς και τα φρούτα, συνόδευαν τα τραπεζώματά τους μαζί με μελωμένα και σιροπιαστά γλυκά.

22 ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΙΕΣ Μονόκυθρον Μυττωτόν Γάρος(σάλτσα) Εκζεστά ψάρια σε «λευκό ζωμό» Κρασάτον ή ξιδάτον λαγομαγείρευμα Φάβατα Όρνις μονθυλευτή Αμανίται Σφουγγάτον Μονόκυθρον :Μαγειρεύονταν από διάφορα παστά ή και φρέσκα ψάρια, μαζί με κομμάτια διάφορων τυριών, αβγά και λάχανο, μέσα σε λάδι με πιπέρι και σκόρδα. Μυττωτόν: Ήταν ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, αναμεμειγμένες με λάδι και πολτό μαύρης ελιάς. Γάρος(σάλτσα): Αναμειγνύονταν μικρά ψάρια, εντόσθια, βράγχια και αίμα ψαριών με αλάτι. Προσέθεταν πιπέρι και παλιό κρασί. Σιγόβραζαν το μείγμα για αρκετές ώρες ή το άφηναν να «ζυμωθεί» στον ήλιο για 2-3 μήνες. Ο γάρος σερβίρονταν αναμεμειγμένος με λάδι (ελαιόγαρος) ή με νερό (υδρόγαρος) ή με κρασί (οινογαρος) ή με ξίδι. Εκζεστά ψάρια σε «λευκό ζωμό»: Έβραζαν μεγάλα ψάρια, όπως συναγρίδες, φαγριά ή και χάνους σε ζωμό από νερό, αρκετό λάδι, λίγο άνηθο και πράσο. Στο τέλος, έριχναν το αλάτι. Κρασάτον ή ξιδάτον λαγομαγείρευμα: Οι Βυζαντινοί αγαπούσαν να μαγειρεύουν τον λαγό μέσα σε κόκκινο κρασί ή σε ξίδι, με την προσθήκη πιπεριού, γαριφάλου και νάρδου (βαλεριάνα). Για να ενισχύσουν τη γεύση προσέθεταν, κατά το μαγείρεμα και λίγο χοιρινό κρέας. Φάβατα: Έβραζαν σε νερό ξερά κουκιά μέχρι να μπορούν να τα διαλύσουν, ανακατεύοντάς τα με μία ξύλινη κουτάλα. Προσέθεταν λάδι και αλατοπίπερο. Όρνις μονθυλευτή: Άφηναν ένα κοτόπουλο για λίγες ώρες σε κρασί ή ξίδι, με διάφορα καρυκεύματα (πιπέρι, γαρίφαλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο). Μετά το παραγέμιζαν με ψίχα ψωμιού, αμύγδαλα και άλλα καρυκεύματα. Συχνά, προσέθεταν σταφίδες, κουκουνάρια και ψιλοκομμένα μανιτάρια. Σιγόβραζαν το κοτόπουλο σε κρασί ή το έψηναν στο φούρνο μέσα σ΄ ένα καλά κλεισμένο πήλινο σκεύος, αφού το άλειφαν καλά με βούτυρο. Αμανίται: Έκοβαν φέτες μανιτάρια και τα αλατοπιπέρωναν και στη συνέχεια τα τηγάνιζαν με φέτες αχλαδιού. Σφουγγάτον : Έτριβαν ένα κρεμμύδι και το τσιγάριζαν στο τηγάνι. Προσέθεταν μυρωδικά και στο τέλος τα αβγά.

23 FAST FOOD Γρήγορο φαγητό είναι ο όρος που δίνεται σε τρόφιμα που μπορούν να παρασκευαστούν και να εξυπηρετηθούν πολύ γρήγορα. Ενώ κάθε γεύμα με χαμηλό χρόνος προετοιμασίας μπορεί να θεωρηθεί fast food, συνήθως ο όρος αναφέρεται σε τρόφιμα που πωλούνται σε ένα εστιατόριο ή κατάστημα με προθερμασμένα ή προμαγειρεμένα συστατικά, και υπηρετούνται στον πελάτη σε συσκευασμένη μορφή

24 Και τότε ήρθαν οι Αμερικάνοι
Και τότε ήρθαν οι Αμερικάνοι! Η Αμερική είναι το έθνος που έδωσε στον fast food, τουλάχιστον τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα.Όσο κι αν το fast food υπήρχε στην Ευρώπη ως τρόπος γρήγορου φαγητού, κανείς δεν έκανε καλύτερη δουλειά στον τομέα αυτό από τους Αμερικάνους: εκεί «ανακαλύφθηκαν» τόσα και τόσα είδη fast food, εκεί ξεκίνησε η ιδέα της μαζικής παραγωγής, εκεί άρχισε η προώθηση και το marketing κι εκεί, φυσικά, έγινε δημοφιλές! Μέχρι και το γερμανικό hamburger στην Αμερική δικαιώθηκε. 

25 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ FAST FOOD Η ιστορία του fast food ξεκινάει λοιπόν στον Νέο Κόσμο στις αρχές του 20ού αιώνα. 1)Πρώτη καταγραφή του χάμπουργκερ με τη σημερινή του μορφή (σάντουιτς με μπιφτέκι δηλαδή) έγινε στη Διεθνή Έκθεση του St Louis το ). Στην ίδια μάλιστα έκθεση έγινε δημοφιλές και το hot dog 3)Ενώ έναν χρόνο αργότερα έκανε την εμφάνισή της στη Νέα Υόρκη και η πρώτη πιτσαρία της Αμερικής.

26 Το fast food προκαλεί άνοια Όσο λαχταριστό κι αν φαίνεται το πλαστικό φαγητό, τόσο βλαβερό είναι για το σώμα και ακόμα περισσότερο για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη αμερικανών επιστημόνων. Νέα μελέτη των ειδικών του αποκαλύπτει ότι πέρα από το «ξεχείλωμα» της σιλουέτας, η κατανάλωση γρήγορου φαγητού οδηγεί στην «δηλητηρίαση» του εγκεφάλου, επιταχύνοντας την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

27 ΘΡΕΠΤΙΚΑ FAST FOOD Σήμερα, όλο και περισσότερα εστιατόρια γρήγορου φαγητού που προσφέρουν υγιεινές επιλογές και τα νέα στοιχεία μενού. Υπάρχουν επίσης τρόποι που μπορείτε να προσαρμόσετε την παραγγελία σας να είναι υγιές για εσάς. Αν ψάχνετε τρόπους για να μειώσουν σε μερικές από τις θερμίδες και επιπλέον λίπος πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής :

28 1)Μην παραγγείλετε τα μεγαλύτερα μεγέθη
1)Μην παραγγείλετε τα μεγαλύτερα μεγέθη. 2)Σόδα ζάχαρη είναι γεμάτα ζάχαρη και θερμίδες, αλλά αυτό δεν σας γεμίσουν. 3)Σάλτσες όπως η μαγιονέζα, σάλτσα ταρτάρ, ορισμένες spreads ή σάλτσα σαλάτας μπορεί να προσθέσει τα φορτία των επιπλέον λίπος και θερμίδες  4)Σε γενικές γραμμές, τα τηγανισμένα τρόφιμα δεν είναι η καλύτερη επιλογή. 5)Πηγαίνετε στο μενού για τα παιδιά 6)Επιλέξτε από τα στοιχεία που επισημαίνονται

29 Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Αλέξανδρος, Φώτης, Μιχάλης, Στέργιος

30 Οι άνθρωποι όταν δεν έχουν χρήματα αντιδρούν υποχωρώντας στην ποιότητα των προιόντων .
Από ποιοτικά και φρέσκα τρόφιμα (κρέας, λαχανικά, ψάρια …) καταλήγουν σε τυποποιημένα και επεξεργασμένα (ζωικά λίπη, κονσέρβες, καταψυγμένα λόγω των χαμηλών τιμών τους Αυξάνονται τα τρόφιμα που δίνουν το αίσθημα της πληθώρας όπως ζυμαρικά , ζάχαρη , ψωμί και αποφεύγουν τρόφιμα όπως τα ψάρια που συναντώνται σε μικρότερες ποσότητες αλλά μπορεί να έχουν μεγάλη θρεπτιδική αξία Μειώνεται η ποσότητα και το εύρος των βιταμινών και ιχνοστοιχείων με απερχόμενες επιπτώσεις στην υγεία όλων και την ανάπτυξη των παιδιών.

31 ΕΡΕΥΝΑ Το 36% απάντησε αρκετά Το 30.9% αποκρίθηκε πολύ Το 21.3% είπε ότι επηρεάστηκε ελάχιστα Μόλις το 11.7% θεώρησε ότι δεν επηρεάστηκε καθόλου Όπως αποδείχθηκε από την έρευνα περίπου 9/10 Έλληνες έχουν μεταβάλει τη διατροφή ενόψει της οικονομικής ύφεσης.

32 ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ Η υποβαθμισμένη ποιότητα των αγαθών που καταναλώνουμε έχει άμεσες συνέπειες στον άνθρωπο : η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών εξασθενεί τον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας προβλήματα υγείας το άτομο διέρχεται από μία ψυχική φάση όπου γίνεται αισθητή η απουσία αγαθών, που ίσως παλαιότερα να βρίσκονταν πάντα στο τραπέζι, και απογοητεύεται συναισθηματικά. είναι πλέον μια σύγχρονη πραγματικότητα , ότι ,σε σπανιότερες βέβαια περιπτώσεις , που όμως αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό , να υπάρχει παντελής απουσία τροφίμων , που παραπέμπουν σε φαινόμενα του Τρίτου Κόσμου

33 Μαθητές λιποθυμούν από την πείνα σε σχολεία της Αθήνας
Μαθητές λιποθυμούν από την πείνα σε σχολεία της Αθήνας “Μια ζοφερή πραγματικότητα είναι τα όσα περιγράφει ο Α’ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε σχολεία της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με ανακοίνωσή, έχουν καταγραφεί ακόμα και κρούσματα λιποθυμίας μαθητών εξαιτίας της ασιτίας και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. ….”

34 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Υπάρχει λύση; Όχι μαγική! Φρούτα και λαχανικά εποχής.(οικονομικότερα και με μεγάλη θρεπτική αξία σε σχέση με αυτά του θερμοκηπίου ή εισαγωγής Ψωμί ολικής αλέσεως, μαύρο ρύζι, πατάτα, μακαρόνια (τροφές ανέκαθεν φτηνότερες Λιγότερο κόκκινο κρέας, πουλερικά(κοτόπουλο, γαλοπούλα ) Ψάρια(μια παρεξηγημένη ομάδα τροφίμων όσον αφορά τις τιμές της) όπως σαρδέλες, γαύρος, τσιπούρα ιχθυοτροφείου Όσπρια(ιδιαίτερα θρεπτικά , περιέχουν φυτικές είναι και πρωτείνη Περιορισμός του έτοιμου φαγητού και προτίμηση του σπιτικού .(αν και ως Ελληνες έχουμε μια παράδοση στο γύρο και στα σουβλάκια )

35 ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΥΣΩΜΟΙ;
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΥΣΩΜΟΙ; Οι χαμηλού εισοδήματος οικογένειες έχουν μια μεγαλύτερη τάση η διατροφή τους να μην είναι ισορροπημένη και να εμφανίζουν χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αυτό οδηγεί αφενός μεν στον υποσιτισμό (ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών) αφετέρου δε στην ενεργειακή υπερκατανάλωση, δηλαδή στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Κατά συνέπεια, άτομα χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης είναι συχνότερα υπέρβαρα ή παχύσαρκα συγκριτικά με άτομα που έχουν καλύτερη οικονομική κατάσταση.

36 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Το ότι είναι η μοναδική απασχόληση, το υψηλό κόστος ενοικίασης του χώρου πώλησης , η μειωμένη πελατεία , έχουν οδηγήσει στη μεταβολή της ποσότητας του εμπορεύματος , στην αύξηση τιμών που με τη σειρά τους οδηγούν σε περιορισμένη πελατεία , αποφυγή βιολογικών προιόντων . Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος με συνεχή αύξηση τιμών και όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια του καταναλωτικού κοινού. Αποφεύγεται μια κοινή πορεία καταναλωτή – πωλητή , που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και των δύο.

37 Γεωργικa και κτηνοτροφικa μοντελα παραγωγησ
Θάνος, Μάκης, Γιώργος, Συνοδινός

38 4 κατηγoρίες και κτηνοτροφικά μοντέλα παραγωγής:
Συμβατική καλλιέργεια Βιολογική καλλιέργεια Βιοτεχνολογική καλλιέργεια Ολοκληρωμένη καλλιέργεια Τώρα θα αναλύσουμε τις γεωργικές και τις κτηνοτροφικές καλλιεργειες, τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της καθεμιάς, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους καθώς και τους διατροφικούς κινδύνους που κρύβουν. Στη σημερινή εποχή βρίσκουμε τέσσερα είδη τέτοιων καλλιεργειών την συμβατική, τη βιολογική , τη βιοτεχνολογική και την ολοκληρωμένη. Συμβατική καλλιέργεια είναι αυτή που χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτερα από όλες τις υπόλοιπες. Σε αυτήν γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και αγροχημικών όμως πλέον αρχίζει να θεωρείται ξεπερασμένη. Η βιολογική καλλιέργεια αποφεύγει παντελώς την χρήση φυτοφαρμάκων , χημικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων στα φυτα καθώς και ορμονών και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές. Η βιοτεχνολογική καλλιέργια συνδυάζει την επιστήμη και την τεχνολογία και παράγει προιόντα τα οποία έχουν υποστεί αλλαγή του DNA τους. Τέλος η ολοκληρωμένη καλλιέργεια παράγει προιόντα σύμφωνα με ορισμένες προδιαγραφές και κανόνες με σκοπό να προστατεύουν την υγεία των καταναλωτών και το περιβάλλον.

39

40 Ποιά προϊόντα θεωρούνται βιολογικής καλλιέργειας ;
1η ερώτηση : Ποιά προϊόντα θεωρούνται βιολογικής καλλιέργειας ; Όχι τεχνητά Όχι φυτοφάρμακα Όχι λιπάσματα Φυσικοί τρόποι καταπολέμησης εχθρών Λέγομαι Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, είμαι γεωπόνος αν και δεν άσκησα το επάγγελμα αυτό καθ΄αυτό έκανα ειδικότητα στην εδαφολογία και δουλεύω στο Πανεπιστήμιο, έφτασα μετά από κάποια χρόνια να είμαι καθηγητής της Εδαφολογίας στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. στις βιολογικές δεν βάζει τίποτε ο άνθρωπος που να είναι ξένο από την περιοχή στην οποία αναπτύσσεται το φυτό, δηλαδή δεν φέρνει κάτι από κάπου αλλού, λίπασμα ασπούμε. Το φυτό αναπτύσσεται με ό,τι συστατικά έχει το έδαφος επομένως κάθε άλλο, Στην βιολογική γεωργία κοιτάς να αποφύγεις πράγματα που έχουν παραχθεί τεχνητά. Για το όργωμα καταναλώνεται πετρέλαιο, μολύνεις την ατμόσφαιρα, επομένως στην βιολογική γεωργία ακόμη και τα οργώματα πρέπει να είναι περιορισμένα.. Δεν προσθέτεις χημικά λιπάσματα στην βιολογική γεωργία δεν ψεκάζεις τα φυτά με αυτά τα χημικά φάρμακα για να καταπολεμήσεις τις αρρώστειες τους εχθρούς τα ζιζάνια τα αγριόχορτα που βγαίνουν ανάμεσα στα φυτά. Αυτά δεν τα ψεκάζεις με ζιζανιοκτόνα. Κοιτάζεις με φυσικούς τρόπους να καταπολεμήσεις τους εχθρούς. Υπάρχουν κάποια φυτά που περιέχουν αιθέρια έλαια, που έχουν κάποια βαριά μυρωδιά έτσι που απωθεί τα έντομα τα οποία είναι εχθροί των καλλιεργειών. Έτσι ανάμεσα στα φυτά, σ΄ένα μπαξέ με ντομάτες ας πούμε μπορεί να βάλουν και μια σειρά δενδρολίβανο. Τέτοια φυτά ή δάφνη ή άλλα τέτοια ανθίζουν κιόλας. Με τέτοιους τρόπους προσπαθούν να διώξουν τους εχθρούς των φυτών κι όχι με φάρμακα. Το βιολογικό σημαίνει ότι προσθέτεις χρησιμοποιείς ό,τι έχει παραχθεί από οργανισμούς. Βιολογικό επομένως σημαίνει όχι λιπάσματα όχι φυτοφάρμακα. Με αυτές εννοείτε μάλλον αυτό που λέμε γενετικώς τροποποιημένα φυτά... Εδώ οι γενετιστές παίρνουν ένα γονίδιο από ένα άλλο φυτό κι από ένα ζώο ακόμη και το βάζουν μέσα στο γενετικό υλικό ας πούμε του σταριού. Αυτό το κάνουν συνήθως για να γίνει το φυτό ανθεκτικό σε κάποια πράγματα όπως σε κάποια φάρμακα. Να κάνουμε μια παρένθεση γιατί είναι απαραίτητη εδώ: Τουλάχιστον για τα ετήσια φυτά και όχι μόνο και για τα δέντρα. Μαζί με αυτά τα φυτά βγαίνουν και κάποια αγριόχορτα τα οποία δεν τα θέλουμε –τα ζιζάνια- γι΄αυτό και χρησιμοποιούμε πολλές φορές κάποια φάρμακα για να τα καταστρέψουμε αυτά που τα λέμε ζιζανιοκτόνα. Στις πιο πολλές περιπτώσεις αυτό που κάνουν εκτός το ότι σκοτώνουν τα ζιζάνια κάτι το οποίο το θέλουμε, κάνουν ζημιά και στα φυτά τα οποία εμείς καλλιεργούμε για να πάρουμε κάτι. Και τουλάχιστον για τη σόγια τη μεταλλαγμένη εκείνο που ήθελαν να κάνουν εξ΄αρχής είναι να της βάλουν κάποια γονίδια μέσα έτσι ώστε να μην την πειράζουν τα ζιζανιοκτόνα. Έτσι έπεφτε ζιζανιοκτόνο με τον τόνο σε καλλιέργειες σόγιας, τα ζιζάνια καταστρέφονταν, τα φυτά της σόγιας όμως δεν έπαθαν τίποτα και αναπτύσσονταν. Αυτό δηλαδή για διευκόλυνση του ανθρώπου για να έχει καλύτερη παραγωγή . Αλλά απο τα μεταλλαγμένα δεν ξέρουμε αν κινδυνεύει το περιβάλλον ή και ο άνθρωπος γιατί αυτά δεν δοκιμάστηκαν. Κατ΄αρχήν στο περιβάλλον στα φυτά που είναι γενετικώς τροποποιημένα πηγαίνουν πεταλούδες πηγαίνουν διάφορα έντομα, όπως πηγαίνουν παντού, επομένως θα μεταφέρουν γύρη θα μεταφέρουν συστατικά γενετικώς τροποποιημένων φυτών και σε άλλα και δεν ξέρουμε αυτό που μπορεί να οδηγήσει. Μπορεί να αλλάξουν κι άλλα φυτα τα οποία δεν θέλουμε, να γίνουν φυτά τέρατα, επίσης δεν ξέρουμε αυτά τι επιπτώσεις θα έχουν στην υγεία του ανθρώπου μακροχρόνια. Μπορεί να τράφηκαν άνθρωποι για ένα δύο χρόνια αλλά δεν ξέρουμε τα παιδιά αυτών των ανθρώπων τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην υγεία τους, στον οργανισμό τους γενικότερα. Γι΄αυτό τουλάχιστον εγώ και η πλειονότητα των γεωπόνων νομίζω ότι είναι εναντίον γι΄αυτό και απαγορεύονται στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. γενικώς εκτός κάποιων εξαιρέσεων.

41 Ποιά προϊόντα θεωρούνται βιοτεχνολογικής καλλιέργειας ;
2η ερώτηση : Ποιά προϊόντα θεωρούνται βιοτεχνολογικής καλλιέργειας ; Τροποποίηση του DNA Πολλές δυνατότητες Μεγάλοι κίνδυνοι (μακροχρόνιοι) Μη ελεγμένα

42 3η ερώτηση : Ποιά προϊόντα θεωρούνται ολοκληρωμένης καλλιέργειας ;
3η ερώτηση : Ποιά προϊόντα θεωρούνται ολοκληρωμένης καλλιέργειας ; Βιολογική-συμβατική Χρήση με μέτρο Η ολοκληρωμένη είναι κάτι ανάμεσα στη συμβατική και στη βιολογική καλλιέργεια. Η συμβατική επιτρέπει να κάνεις τα πάντα η βιολογική απαγορεύει σχεδόν τα πάντα, η ολοκληρωμένη είναι κάπου ανάμεσα. Η ολοκληρωμένη λέει οτι θα ρίξεις λίπασμα όσο σου χρειάζεται δηλαδή θα πρέπει να έχεις κάνει ανάλυση του εδάφους και τι αναλογίες υπάρχουν στα διαφορετικά συστατικά και να ρίξεις όσο λείπει. Όμως στη συμβατικη δεν γίνονται έλεχγοι. Με τα τσουβάλια τα ρίχνουν τα λιπάσματα κι ούτε ξέρουν αν χρειάζεται ή αν δεν χρειάζεται τόσο πολύ λίπασμα. Επίσης, αυτό όσο αφορά τη λίπανση όσο αφορά τη καταπολέμηση των εχθρών και των ασθενειών στην ολοκληρωμένη καλλιέργεια θα βάλεις φυτοφάρμακα όταν έχεις φτάσει πια σε έσχατο σημείο και δεν μποτείς να τα καταπολεμήσεις. Είναι πια μια λύση ανάγκης απο το να καταστραφεί η παραγωγή σου οπότε μόνο τότε ψεκαζεις τα φυτά με φυτοφάρμακα. Τα συμβατκά παράγωνται με τον συνιθισμένο τρόπο . Δεν γίνονται έλεγχοι για το άμα χρειάζεται το χώμα κιάλα συστατικά και ρίχνουν φυτοφάρμακα και λιπάσματα χωρίς μέτρο.

43 4η ερώτηση : Ποιά προϊόντα θεωρούνται συμβατικής καλλιέργειας ;
4η ερώτηση : Ποιά προϊόντα θεωρούνται συμβατικής καλλιέργειας ; Συνηθισμένα Χωρίς μέτρο Όλα επιτρεπτά

44 5η ερώτηση : Ποιά προϊόντα θεωρούνται τα πλέον μεταλλαγμένα ;
5η ερώτηση : Ποιά προϊόντα θεωρούνται τα πλέον μεταλλαγμένα ; Καλαμπόκι Σόγια Το καλαμπόκι και η σόγεια είναι τα πιο πολύ... τώρα πιο από τα δύο χρησιμοποιείται έτσι ως γενετικώς τροποποιημένο δεν έχει και τόση σημασία. Το καλαμπόκι άμεσα δεν το καταναλώνουμε αλλά μπαίνει σε κάποια προϊόντα, γλυκά, σοκολάτες ενδεχομένως και τα λοιπά ή σε ζωοτροφές επομένως αν φάμε κάτι κακό θα το φάμε μέσω των ζωϊκών προϊόντων είτε μέσα απ’το γάλα, τα αυγά, το τυρί, το κρέας και λοιπά. Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα κάνει ζημιά στον άνθρωπο άμεση που να φανεί αμέσως. Τώρα τι θα γίνει μετά από χρόνια δεν το ξέρουμε ακόμα. Γενικά, οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί στη χρησιμοποίηση τέτοιων φυτών και επομένως τέτοιων προϊόντων. Νομίζω ότι η σόγεια είναι πιο πολύ, γιατί αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές. Η σόγεια είναι κάτι σαν το μπιζέλι ας πούμε περίπου. Ο καρπός του, δηλαδή οι σπόροι του είναι σαν του μπιζελιού κι αυτοί έχουν πολλές πρωτεϊνες για αυτό και έχουν κάνει κάποια προϊόντα υποκατάστατα του κρέατος. Αντί να τρως κρέας τρως τέτοια προϊόντα με σόγεια. Τώρα τελευταία γίνεται λόγος για καλλιέργειες γνωστές βέβαια, αλλά που δεν είχαν έτσι ευρεία εφαρμογή. Π.χ. η ροδιά, εγώ δεν ήξερα ότι υπάρχει κανένας ωπορώνας έτσι με ροδιές που να είναι η κύρια καλλιέργεια, τώρα ο σπόρος του ροδιού (τα βάζουν και στις σαλάτες, πολοί πίνουν χυμό του ροδιού κ.τ.λ.) και είναι μία αρκετά αποδοτική καλλιέργεια. Άλλα είναι αυτά τα αρωματικά φυτά. Κάποια φυτά τα οποία παίρνουμε κάποια συστατικά τους και τα ονομάζουμε αιθέρια έλαια κι αυτά τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται και στη φαρμακοβιομηχανία αλλά και για τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε και για άλλες διάφορες εφαρμογές. Αυτά φαίνεται να έχουν μέλλον. Κάποια άλλα σε μεγαλύτερα υψόμετρα, τα κράνα με τα οποία κάνουν ποτά, υπάρχουν έτσι η στέβια είναι ένα φυτό το οποίο περιέχει μία γλυκαντική ουσία η οποία λένε ότι είναι φορές πιο γλυκιά απ’τη ζάχαρη

45 6η ερώτηση : Υπάρχουν μη γνωστές ανερχόμενες καλλιέργειες ;
6η ερώτηση : Υπάρχουν μη γνωστές ανερχόμενες καλλιέργειες ; Ρόδια Κράνα Αρωματικά φυτά Στέβια

46 Παχυσαρκία Ανορεξία Υποσιτισμός
Διατροφικές Κρίσεις Παχυσαρκία Ανορεξία Υποσιτισμός Νένα, Βάγια, Κωνσταντίνα, Κατερίνα

47 ΠΑΧΥΣΑΡΚIΑ Ορισμός: Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Φυσιολογικά το λίπος, στο σύνολό του, αποτελεί το 20%. Στην παχυσαρκία το ποσοστά αυτό μπορεί να φτάσει το 40%, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις και το 70% (κακοήθης παχυσαρκία). Η κατανομή αυτού του λίπους είναι γενετικά καθορισμένη (δομικό λίπος) και διαφέρει ανάλογα με το φύλο. Διαφοροποιείται κατά τη διάρκεια της ήβης, κατά την εποχή δηλαδή που αναπτύσσονται τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου.

48 ΔΕIΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο προσδιορισμός της παχυσαρκίας γίνεται μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος, ο οποίος προκύπτει αν διαιρέσουμε το σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Δείκτης Μάζας Σώματος = Σωματικό Βάρος (σε κιλά)/Ύψος2 (σε μέτρα) Αν ο ΔΜΣ είναι μικρότερος από 18,5 το άτομο ειναι θεωρείται αδύνατο. Αν ο ΔΜΣ είναι μεγαλύτερος του 35 το άτομο θεωρείται παχύσαρκο.

49 ΑΙΤΙΑ Η παχυσαρκία οφείλεται σε διάφορoυς παράγοντες όπως:
Γενετικοί παράγοντες Οικογενής παχυσαρκία Λίγα και μεγάλα γεύματα Μειωμένη φυσική δραστηριότητα Λήψη φαρμάκων Ψυχολογικοί παράγοντες

50 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από αιτία που συνδέεται με την παχυσαρκία.π.χ.: Διαβήτης τύπου ΙΙ Υπέρταση Υψηλή χοληστερόλη Σύνδρομο άπνοιας και άλλες αναπνευστικές παθήσεις Πεπτικές δυσλειτουργίες και μυοσκελετικά προβλήματα Ενδοκρινικές ανωμαλίες και υπογονιμότητα Καρκινοπάθειες και πρόωρη θνησιμότητα Ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις

51 ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Η πρόληψη της παχυσαρκίας γίνεται με την εφαρμογή ορισμένων πολύ απλών κανόνων υγιεινής διατροφής και τη συχνή σωματική άσκηση. Στην πραγματικότητα οι κανόνες αυτοί βοηθούν αποφασιστικά και στην πρόληψη ενός μεγάλου φάσματος χρόνιων παθήσεων. Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας βασίζεται και αυτή στον συνδυασμό της κατάλληλης δίαιτας και της σωματικής άσκησης.Άλλοι τρόποι είναι: Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς

52 ΑΝΟΡΕΞΙΑ Η νευρική ανορεξία (Anorexia nervosa) είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον ίδιο τον εαυτό του ατόμου. Έχει από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας (6%-20%) των ψυχικών νόσων που οφείλεται κυρίως στην ασιτία και στις ηλεκτρολυτικές διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή αρρυθμία.

53 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Εμμονή με το σωματικό βάρος
Εμμονή με τις θερμίδες, τα λίπη, τους υδατάνθρακες Απομόνωση και εσωστρέφεια Ευερεθιστότητα - Οξυθυμία Μεταβολές διάθεσης Τελειομανία Χαμηλή αυτοεκτίμηση Διαταραχές άγχους και κατάθλιψης

54 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Υπερβολικά αργή κατανάλωση φαγητού Κατανάλωση φαγητού με ακατάλληλα σκεύη Ασυνήθιστοι συνδυασμοί τροφίμων Υπερβολική χρήση μπαχαρικών, ξυδιού, λεμονιού Αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων και επιλογή «ασφαλών» τροφίμων Μικρή ποικιλία τροφίμων Πολύ χαμηλή ή υπερβολική κατανάλωση υγρών με σκοπό είτε να μην «βαρύνει» λόγω του νερού είτε να «φουσκώσει» με την κατανάλωσή του

55 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Το σωματικό βάρος του ανορεκτικού είναι κατά πολλά κιλά λιγότερο από το κανονικό. Παθαίνει πανικό, τρομοκρατείται ακόμη και στη σκέψη ότι μπορεί να παχύνει. Αρνείται να δεχθεί ότι κινδυνεύει η υγεία του. Πιστεύει ότι πρέπει να χάνει συνεχώς κιλά, ακόμη και όταν είναι αποστεωμένο. Έχει μειωμένη ερωτική διάθεση. Παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, γίνεται οξύθυμο και απομονώνεται. Κατά την εφηβεία δεν έχει έμμηνο ρύση. Εμφανίζει σοβαρές διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Παρουσιάζει διαταραχές στη σεξουαλική ζωή.

56 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Η αντιμετώπιση της ψυχογενούς ανορεξίας πρέπει να περιλαμβάνει: ψυχολογική θεραπεία, κυρίως γνωσιακού τύπου διατροφική φροντίδα και πολλές φορές φαρμακευτική υποστήριξη. Η ψυχοθεραπεία έχει ως στόχο να αλλάξει την άποψη που έχει το άτομο για το σωματικό του βάρος. Όταν μάλιστα συνδυαστεί με ένα σωστό διαιτητικό πρόγραμμα, τότε μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά. Ωστόσο, δυσκολία παρουσιάζεται όταν το ανορεκτικό δε δέχεται καμιά βοήθεια, γιατί συνήθως αρνείται την ύπαρξη του προβλήματος. Δε δέχεται ότι διατρέφεται με λάθος τρόπο και νιώθει ότι απειλείται από τη θεραπεία που έχει ως στόχο την αύξηση του βάρους του.

57 (συνέχεια) Το πρώτο βήμα είναι να επιτευχθεί συμμαχία μεταξύ του θεραπευτή και του ασθενούς. Γι’ αυτό συχνά η νοσηλεία και η υποχρεωτική σίτιση είναι απαραίτητες για τη σωτηρία του ατόμου. Ορισμένα άτομα με ψυχογενή ανορεξία εκδηλώνουν μόνο ένα επεισόδιο και έπειτα επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή αποκαθιστάται η υγεία τους. Αλλά πάλι έχουν συνεχώς διακυμάνσεις και υποτροπές, ενώ άλλα χρόνιες καταστάσεις, που επιδεινώνεται με τον καιρό.

58 ΠΡΟΛΗΨΗ Η πρόληψη της νευρικής ανορεξίας είναι ίσως εξίσου επιτακτική με τη θεραπεία της. Λέγοντας πρόληψη, σε αυτήν την περίπτωση, εννοούμε τη συστηματική προσπάθεια αλλαγής των συνθηκών εκείνων που προκαλούν ή διαιωνίζουν την ασθένεια. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι αρχικά απαραίτητη η ενημέρωση όλων, σχετικά με τα σημάδια αυτής της διατροφικής διαταραχής. Το επόμενο θύμα της νευρικής ανορεξίας μπορεί να είναι η κόρη μας, η αδελφή μας ή η καλύτερή μας φίλη. Όσο νωρίτερα αναγνωρίσουμε το πρόβλημα τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία.

59

60 Μπορεί κανείς να απαλλαγεί τελείως από το πρόβλημα της ανορεξίας;
Μπορεί κανείς να απαλλαγεί τελείως από το πρόβλημα της ανορεξίας;

61 Βεβαίως και είναι δυνατόν να απαλλαγεί κανείς εντελώς από ένα τέτοιο πρόβλημα διατροφής. Αυτό που είναι σημαντικό να έχει κανείς υπόψη είναι ότι τελικός σκοπός της θεραπείας είναι ακριβώς το να αναθεωρήσει κανείς τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του και το φαγητό και όχι να προσπαθεί να ζεί "φυσιολογικά" σε πείσμα του τρόπου με τον οποίο βλέπει τα πράγματα. Βέβαια η πρώτη προτεραιότητα σε μία προσπάθεια θεραπείας είναι η επιστροφή σε ένα κανονικό τρόπο διατροφής και ζωής, προκειμένου να διαφυλάξει το άτομο τον εαυτό του από τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις διαταραχές διατροφής, αλλά και για να διαπιστώσει από προσωπική εμπειρία ότι κάποιες απόψεις που είχε σχετικά με τον τρόπο διατροφής, το βάρος που θα έπαιρνε αν διατρεφόταν κανονικά κλπ, δεν ισχύουν. Ωστόσο, ο τελικός σκοπός της θεραπείας είναι να νιώσει κανείς καλά με τον εαυτό του και το βάρος του, αλλά και να αποκτήσει τη βεβαιότητα ότι οι αλλαγές που επιτεύχθηκαν είναι σταθερές και ότι δεν πρόκειται να υπάρχει επιστροφή σε παλαιότερα πρότυπα συμπεριφοράς. Καλό θα ήταν να συζητηθούν οι ανησυχίες αυτές με έναν ειδικό σε προβλήματα διατροφής, προκειμένου να υπάρξει πιο αναλυτική ενημέρωση για το θεραπευτικό πλάνο

62 Πως περιγραφεται με λίγα λόγια το προφίλ ενός ανορεξικού ατόμου;
Πως περιγραφεται με λίγα λόγια το προφίλ ενός ανορεξικού ατόμου;

63 Κάθε άτομο είναι ξεχωριστό σε ό,τι αφορά τις αιτίες που το οδήγησαν στην ανορεξία. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων. Σε ό,τι αφορά τώρα τους ψυχολογικούς παράγοντες, θα μπορούσαμε ίσως να μιλήσουμε για ένα προφίλ ανορεξικού ατόμου, το οποίο θα περιέγραφε κάποιον με χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του. Ο άνθρωπος αυτός διακατέχεται από άγχος, το οποίο οδηγεί στην τελειοθηρία και στην ανάγκη να ελέγχει καταστάσεις, το περιβάλλον του και, κυρίως, τον εαυτό του. Πολύ συχνά υιοθετεί μια νοοτροπία διπολικού χαρακτήρα, δηλαδή της λογικής “άσπρο-μαύρο”, χωρίς να αναγνωρίζει ενδιάμεσες αξίες. Μια αθώα δίαιτα, μπορεί στην πορεία να οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη μείωση του σωματικού βάρους. Μια απογοήτευση, η οποία πολλές φορές προέρχεται από μια προσωπική σχέση. Η αίσθηση ανασφάλειας, που ίσως να πηγάζει κι από την έλλειψη μητρικής στοργής ή κάποιες συγκεκριμένες φοβίες, ακόμα και από οικονομική αστάθεια. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου για τον εαυτό του, εξαιτίας της συμβολής - εκούσιας ή ακούσιας – του οικογενειακού ή του φιλικού περιβάλλοντός του.

64 Ποιες είναι οι 3 κρίσιμες φάσεις;

65 Η είσοδος στην ανορεξία γίνεται συνήθως με αφορμή μια δίαιτα που θα ξεκινήσει κάποιος, θέλοντας να ελέγξει το βάρος του και η οποία, στην πορεία, θα ξεφύγει από τον αρχικό στόχο και θα οδηγήσει στη χωρίς όρια μείωση των κιλών. Η εξέλιξη της ασθένειας περιλαμβάνει 3 φάσεις: Στην πρώτη φάση, όλα βαίνουν καλώς. Η δίαιτα μαζί με τη μάλλον υπερβολική άσκηση αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το άτομο χάνει βάρος και αισθάνεται καλά με τον εαυτό του. Δεν υπάρχει καμιά υπόνοια ασθένειας σε αυτό το στάδιο. Στη δεύτερη φάση, τα αρνητικά σημάδια γίνονται εμφανή. Το περιβάλλον του ασθενούς αρχίζει να παρατηρεί την υπερβολική απώλεια κιλών. Το άτομο αυτό αισθάνεται διαφορετικό και αρχίζει να αποστασιοποιείται από την οικογένεια και τους φίλους του. Αρνείται να τρώει μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια και φοράει φαρδιά ρούχα, με σκοπό να καλύψει το ελλιπές βάρος του. Στην τρίτη φάση, έχουμε, όχι πια την απόκρυψη, αλλά την παραδοχή της κατάστασης. Αυτό δε, σημαίνει πως το άτομο έχει παραδεχτεί το γεγονός της ασθένειας. Πρόκειται περισσότερο για υιοθέτηση της “στέρησης τροφής” ως τρόπο ζωής και ο κίνδυνος πλέον είναι εμφανής.

66 Ποιες είναι οι ομαδες υψιλού κινδύνου;

67 Εκτός από τα νεαρά κορίτσια, τα οποία βρίσκονται στην περίοδο της εφηβείας, μεταξύ 12 έως 20 χρονών, και έχουν για πρότυπό τους κάποια ανορεξικά, αποστεωμένα μοντέλα, η νευρική ανορεξία μπορεί “να χτυπήσει την πόρτα” και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες καταφεύγουν σε εξαντλητικές δίαιτες. Μερικές, μάλιστα, έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα τους, αλλά και πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση.

68 ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ Ορισμός: Υποσιτισμός είναι η λήψη λιγότερης τροφής από την κανονική ποσότητα, με αποτέλεσμα να μην τρέφεται καλά ο οργανισμός και να μην αναπτύσσεται ομαλά το σώμα, δηλαδή η ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

69 ΑΙΤΙΕΣ Οι αιτίες του υποσιτισμού περιλαμβάνουν: Έλλειψη τροφίμων
Απώλεια της όρεξης Άνθρωποι με περιορισμένες γνώσεις σχετικά με τη διατροφή τείνουν να ακολουθήσουν μια ανθυγιεινή διατροφή που δεν επαρκεί σε θρεπτικά συστατικά. Η έλλειψη ικανότητας στο μαγείρεμα και σε ιγιή ισορροπημένα γεύματα

70 (συνέχεια) Τα ναρκωτικά και τα αλκοολούχα ποτά Οι διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία Η μόνιμη ναυτία και ο εμετός Φάρμακα τείνουν να αλλοιώσουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφάει και να διασπάει θρεπτικά συστατικά

71 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ Συμπτώματα υποσιτισμού σε ενήλικες Αδυναμία των μυών και κόπωση Πολλοί άνθρωποι παραπονούνται για κούραση όλη μέρα και έλλειψη ενέργειας Αυξημένη ευαισθησία για μολύνσεις Ζαλάδα Αντικανονική περιόδος ή διακοπή της Κατάθλιψη

72 Τα συμπτώματα του υποσιτισμού στα παιδιά
Αποτυχία ανάπτυξης Μυική εκφύλιση και έλλειψη δύναμη στους μύες Προφανής απώλεια βάρος. Λίγο ή καθόλου λίπος κάτω από το δέρμα. Το δέρμα γίνεται λεπτότερο και το πρόσωπο όπως ενός ηλικιωμένου άντρα

73 Συμπτώματα της έλλειψης βιταμινών
Όχι κανονικός ΔΜΣ Προβλήματα στο δέρμα και στα μαλλιά Διόγκωση της γλώσσας Έλκη γύρω από τις γωνίες του στόματος Κακή όραση τη νύχτα Κουδούνισμα στα αυτιά Αναιμία Πόνος στα οστά και τις αρθρώσεις

74 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Κατάθλιψη Πανικός Εμμονές Παραίτηση και απομόνωση
Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας Αίσθηση πάχους Συγκέντρωση Εμμονή σε σχέση με το φαγητό και το βάρος Βάθος Σκέψης Εσωτερική Φωνή Ενοχλητικές Σκέψεις Λιγούρες Καρδιαγγειακό σύστημα και θερμοκρασία σώματος Ορμόνες του Φύλου και Υπογονιμότητα Σκελετός Πεπτικό σύστημα Δέρμα και Μαλλιά Ύπνος και Ξεκούραση

75 ερευνα με θεμα τη διατροφη
ερευνα με θεμα τη διατροφη Α3΄ Project Κ. ΦΑΙΤΑΤΖΟΓΛΟΥ

76 ΠΟΣΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ;
ΠΟΣΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ; Αγόρια Κορίτσια Η κατανάλωση 2-4 γευμάτων ημερησίως είναι απαραίτητη .Από την έρευνα προέκυψε ότι η πλειοψηφία των αγοριών καταναλώνουν 2-4 γεύματα καθημερινά , ενώ ελάχιστα 1-2. Στα κορίτσια τα ποσοστά είναι παρόμοια , αλλά διαπιστώνουμε ότι το 16% καταναλώνει 1-2 γεύματα .

77 ΤΡΩΤΕ ΠΡΩΙΝΟ; Το πρωινό είναι το γεύμα της ημέρας που πρέπει να μας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας . Επομένως είναι αναγκαίο ιδιαίτερα για τους μαθητές και τις μαθήτριες , καθώς οι δραστηριότητες τους είναι αυξημένες. Μας χαροποίησε το γεγονός ότι το 80% των αγοριών και των κοριτσιών δεν παραλείπουν το πρωινό γεύμα . Αντιθέτως , μόλις το 20% των μαθητών δεν παίρνουν πρωινό.

78 ΠΟΣΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΠΙΝΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ;
ΠΟΣΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΠΙΝΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ; Το νερό έχει μεγάλη σημασία για τη ζωή μας και η πρόσληψη του κρίνεται απαραίτητη . Από την στατιστική ανάλυση συμπεραίνουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών/τριών καταναλώνει αυξημένη ποσότητα νερού .

79 ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ Η ΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ;
ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ Η ΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ;

80 ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ Η ΦΕΡΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ;
ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ Η ΦΕΡΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ; Στην ερώτηση αν ‘Στο σχολείο αγοράζετε γεύματα από το κυλικείο η φέρνετε από το σπίτι ;’ το 55% των αγοριών απάντησε πως προτιμάει το σπιτικό φαγητό σε αντίθεση με το 35% των κοριτσιών .

81 ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ; Ακόμη, οι μαθητές του σχολείου μας ερωτήθηκαν αν έχουν ακολουθήσει ποτέ κάποια ιδιαίτερη διατροφή . Το 28% των αγοριών και το 42% των κοριτσιών απάντησε θετικά.

82 ΕΙΧΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ; Συνεχίζοντας, το 37 % των αγοριών και το 54% των κοριτσιών απάντησε πως τα αποτελέσματα ήταν εμφανή.

83 ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ; Αγόρια Κορίτσια Ευρέως διαδεδομένη είναι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής στις μέρες μας , τα οποία βλάπτουν την υγεία μας . Ευτυχώς ,μέσα από την έρευνα , φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι μόνο το 14% των αγοριών και το 12% των κοριτσιών χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής.


Κατέβασμα ppt "Project A3΄ 2012-13."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google