Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

3 ο ΓΕΛ Υμηττού Ερευνητική εργασία Β’ τετραμήνου. Σχ. Έτος 2013-2014.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "3 ο ΓΕΛ Υμηττού Ερευνητική εργασία Β’ τετραμήνου. Σχ. Έτος 2013-2014."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 3 ο ΓΕΛ Υμηττού Ερευνητική εργασία Β’ τετραμήνου. Σχ. Έτος 2013-2014

2 Κολοβού Μαρία Κουτσοκώστα Χρύσα Μουσελίμη Μαριάννα Μουσουράκη Μαρίνα Σταθοπούλου Ελπίδα Σχοινά Βενέττα Χατζηαναγνώστου Εύα

3  Το θέμα της έρευνας και η προβληματική του  Τρόπος που εργαστήκαμε  Η ταινία που διαλέξαμε  Τα συμπεράσματα και η κριτική τοποθέτηση της ομάδας  Επίλογος

4  Η ομάδα του project στην οποία συμμετέχουμε έχει ως κύριο θέμα της το σχολείο μέσα από τον κινηματογραφικό φακό ελληνικό και ξένο. Το θέμα που αναλάβαμε ως υποομάδα ήταν η παρακολούθηση της ταινίας ‘’Ο κύκλος των χαμένων ποιητών’’, η συμπλήρωση φύλλου εργασίας για να συγκεντρώσουμε τα δεδομένα της υπό μελέτη ταινίας και η καταγραφή των συμπερασμάτων μας.  Σκοπός μας ήταν να διεισδύσουμε όσον το δυνατό βαθύτερα γίνεται στις συνθήκες που επικρατούσαν στις σχολικές τάξεις ανά εποχή και χώρα. Ήταν ακόμα απαραίτητο να διακρίνουμε τις διαφοροποιήσεις που αφορούσαν το εκπαιδευτικό σύστημα ανά χώρα και χρονική περίοδο και να καταγράψουμε τα συμπεράσματα μας σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργαστήκαμε και τα δεδομένα που εξαγάγαμε.

5  Η κινηματογραφική ταινία που για το δημιουργό της αποτελεί καλλιτεχνικό προϊόν, γίνεται για το μελετητή ιστορική πηγή από την οποία μπορεί να συλλέξει ποικίλα δεδομένα. Με αυτό το σκεπτικό επιχειρήσαμε την ανάγνωση-ανάλυση της ταινίας ‘’Ο κύκλος των χαμένων ποιητών’’ που ασχολείται με το εκπαιδευτικό σύστημα της ακαδημίας Welton στην Αμερική το 1959. Στόχος μας είναι να δείξουμε πώς ο αμερικανικός κινηματογράφος κατέγραψε τη σχολική πραγματικότητα και με ποιο τρόπο απέδωσε τα διάφορα στοιχεία της.

6 Για να πετύχουμε το στόχο μας ακολουθήσαμε τον εξής τρόπο εργασίας: Αρχικά παρακολουθήσαμε ομαδικά την ταινία. Συμπληρώσαμε ατομικά το σχετικό φύλλο εργασίας που είχαμε δημιουργήσει με την ολομέλεια του project, ύστερα από συζήτηση στην τάξη στα πρώτα μαθήματα. Στη συνέχεια συγκεντρώσαμε τα στοιχεία που είχαμε καταγράψει, τα μελετήσαμε και έπειτα από συζήτηση με την ομάδα τα καταγράψαμε παραθέτοντας παράλληλα και τα συμπεράσματα τα οποία εξαγάγαμε. Το αποτέλεσμα της δουλειάς μας είναι η παρούσα εργασία.

7  Τα συμπεράσματα για το εκπαιδευτικό σύστημα που απορρέουν από την ταινία που παρακολουθήσαμε, προβάλλουν ένα σύστημα αρκετά διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Την εποχή στην οποία αναφέρεται η ταινία όλα ευνοούσαν στην ανάπτυξη ενός αυταρχικού, δασκαλοκεντρικού συστήματος. Παρατηρήσαμε ότι οι σχολικές μονάδες ήταν κατηγοριοποιημένες σε θηλέων και αρρένων και οι καθηγητές ήταν αντρικού φύλου. Δε θα μπορούσαμε εξάλλου να φανταστούμε να διδάσκουν σε σχολείο αρρένων καθηγήτριες, εξαιτίας των στερεότυπων που διέκριναν εκείνη την εποχή. Επίσης οι καθηγητές ήταν περασμένης ηλικίας κάτι που δεν προωθούσε την δημιουργία μιας πιο προσωπικής σχέσης με τους μαθητές. Επιπλέον οι αντιλήψεις ως προς τον τρόπο διδασκαλίας ήταν παγιωμένες και οτιδήποτε καινοτόμο ήταν αντικείμενο επίκρισης.

8  Τους καθηγητές χαρακτήριζε η αυστηρότητα και η απολυτότητα απέναντι στους κανόνες του σχολείου, χωρίς καμία ελαστικότητα. Προτιμούσαν να εμπνέουν το φόβο αντί για τον σεβασμό, θεωρώντας τον πιο αποτελεσματικό. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή της ταινίας όπου ο διευθυντής προκειμένου να εκμαιεύσει πληροφορίες από τον μαθητή χρησιμοποιεί έντονη σωματική βία. Όσο για τις σχέσεις τους με τους μαθητές, ήταν ψυχρές έως και ανύπαρκτες. Το σύστημα που ακολουθούσαν οι εκπαιδευτικοί είχε ως κεντρικό πρόσωπο τους ίδιους οι οποίοι αντιμετωπίζονταν ως αυθεντίες. Οι μαθητές όφειλαν να παρακολουθούν παθητικά, χωρίς το θάρρος της γνώμης τους και χωρίς να αναπτύσσουν κριτική σκέψη.

9

10

11

12  Τα μαθήματα που διδάσκονταν στο συγκεκριμένο σχολείο απαιτούσαν πειθαρχία και σοβαρότητα από τους μαθητές. Η παράδοση γινόταν με απόλυτη αυστηρότητα και τα παιδιά γίνονταν παθητικοί δέκτες. Όμως, σε αντίθεση με αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας, ο νέος καθηγητής, κ.Κίτινγκ (Ρόμπιν Γουίλιαμς) προσπάθησε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών με την μοναδική προσωπικότητά του. Ένα σημείο που τους καθήλωσε, ήταν το αίτημα του να σκιστεί η εισαγωγή του βιβλίου του μαθήματος που ο ίδιος είχε αναλάβει.  Οι σχολικές εγκαταστάσεις ήταν επιβλητικές και παρά το γεγονός ότι τις περιέβαλλε φυσικός πλούτος, τα παιδιά περιορίζονταν σε αυτές και αισθάνονταν μόνα και αποκομμένα.

13  Οι μαθητές αισθάνονται το σχολείο ως έναν ασφυκτικό κλοιό που οι γονείς τους είχαν επιβάλλει. Δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τις παροχές που τους προσφέρει το κολλέγιο, διότι δεν αντιστοιχούν στις προσδοκίες τους. Δέχονταν περιορισμούς ακόμα και στα πιο ασήμαντα θέματα, όπως το ζήτημα της ενδυματολογίας, που επέβαλε στους μαθητές να έχουν την ίδια αμφίεση. Ήταν ένα αυστηρό είδος ντυσίματος, κάτι που χαρακτήριζε το σχολείο στο οποίο φοιτούσαν.  Ο μαθητής καλούνταν να αποδεικνύει σε μόνιμη βάση τις γνώσεις του πάνω σε όλα τα μαθήματα, καθώς υποβαλλόταν σε εξαντλητικές και επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.

14  Είναι εμφανές, πως όλοι οι μαθητές προέρχονταν από εύπορες οικογένειες με υψηλή κοινωνική θέση. Οι γονείς των περισσοτέρων ασκούσαν επαγγέλματα ή είχαν θέσεις σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, που τους καθιστούσαν αρκετά δημοφιλείς και αξιοπρόσεχτους στους κύκλους τους, αφού τους παρείχαν υπέρογκα εισοδήματα.

15  Η επαφή με το σπίτι και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν ήταν στενή καθώς τον περισσότερο χρόνο, οι μαθητές διέμεναν εντός της Ακαδημίας. Η συμπεριφορά και τα βιώματά τους διαμορφώνονταν σε μεγάλο βαθμό από το σχολικό περιβάλλον. Μπορούμε να αντιληφθούμε τις μεγάλες προσδοκίες που οι γονείς έτρεφαν για τα παιδιά τους και την ακαμψία των αποφάσεών τους οι οποίες παρέμεναν ακλόνητες, όποιες κι αν ήταν οι επιθυμίες των παιδιών. Καταλήγουμε στη διαπίστωση ότι τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά δεν είχαν νιώσει στοργή από τους δικούς τους, το μόνο που λάμβαναν ήταν χρήματα προκειμένου να καλυφθούν τα δίδακτρα, απρόσωπα δώρα και εντολές με τις οποίες αν και δυσανασχετούσαν δεν είχαν το κουράγιο να τις παραβούν.

16

17

18

19

20

21

22

23


Κατέβασμα ppt "3 ο ΓΕΛ Υμηττού Ερευνητική εργασία Β’ τετραμήνου. Σχ. Έτος 2013-2014."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google