Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα Αξιοθέατα της Πόλης μου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα Αξιοθέατα της Πόλης μου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα Αξιοθέατα της Πόλης μου
Τριάντειος ΕΠΑΛ Τα Αξιοθέατα της Πόλης μου Ερευνητική Εργασία: Α’ ΕΠΑΛ Β’ τετράμηνο Υπεύθυνοι Καθηγητές: Χρυσικοπούλου Μ., ΠΕ01 Μαρκέτου Ε., ΠΕ17.01

2 Ομάδες Εργασίας Ομάδα Α Δεληδημητρίου Χ. Δημητρόπουλος Γ.
Κατριμπούζας Ε. Κιούρκας Δ. Φαρμάκης Β. Πανταζής Α. Ομάδα Β Γεωργαντάς Ι. Στεφανόπουλος Κ. Στεφανόπουλος Μ. Μάστορας Ν. Κοτρουμπίνας Ι. Ομάδα Γ Κατσιμπέρης Σ. Λοτσάρης Ξ. Γκοτσόπουλος Δ. Αλεξοπούλου Δ. Παπαθάνου Ν. Άνθης Α. Ομάδα Δ Πετράτος Χ. Δημόπουλος Π. Παπανδρέου Α. Γκολφινόπουλος Ι. Καραμπέρης Σ. Μαυρόπουλος Α.

3 Ιστορία της Πάτρας Η Πάτρα (αρχαία ελληνικά: Πάτραι) είναι η πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και λιμένας της Πελοποννήσου. Χτισμένη σε στρατηγική θέση, παραθαλάσσια με καλυμμένα τα νώτα της από το Παναχαϊκό όρος και σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, πολύ κοντά στα Ιόνια νησιά και στο δρόμο προς την Ιταλία. Η Πάτρα ήταν προικισμένη με όλες τις προϋποθέσεις για να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ιστορία.

4 H αρχαία Πάτρα είχε ως πυρήνα την Αρόη.
Ο Πατρεύς, Αχαιός από τη Σπάρτη, επειδή δεν ήθελε να υποστεί τις συνέπειες της κατάκτησης της πόλης του από τους Δωριείς, ήρθε επικεφαλής αποίκων (οικιστής) στην περιοχή της Αρόης και κατάφερε να διώξει τους Ίωνες κατοίκους. Μεγάλωσε και οχύρωσε την πόλη, κατάφερε ακόμη να κάνει την πολιτική συνένωση επτά Προϊστορικών αγροτικών συνοικισμών και της έδωσε το όνομά του.

5

6

7

8

9

10

11

12 Κατηγορίες Μνημείων ΡΩΜΑΪΚΑ Αρχαιολογικοί χώροι

13 Αρχαίο Ωδείο Πάτρας

14 Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι μεγαλοπρεπές κτίσμα ρωμαϊκών χρόνων που σήμερα έχει ανακατασκευαστεί και χρησιμοποιείται για μουσικές εκδηλώσεις. Βρίσκεται στα δυτικά του Κάστρου, στην Άνω πόλη δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο και ανάμεσα στις οδούς Παλιών Πατρών Γερμανού, Σωτηριάδου, Παντοκράτορος και την πλατεία Αγίου Γεωργίου. Έχει πρόσοψη προς τα νότια και είναι επενδυμένο με τούβλα. Σήμερα οι κλίμακες του είναι επενδυμένες με μάρμαρο. Το Ωδείο κατασκευάστηκε πιθανότατα στα χρόνια του Αυγούστου. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ήταν παλιότερο από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και βρισκόταν συνεχόμενο της ρωμαϊκής αγοράς της πόλης, ήταν στολισμένο λαμπρά αλλά όχι όπως το Ηρώδειο που το θεωρούσε λαμπρότερο.

15 Στα χρόνια που πέρασαν το Ωδείο έπαθε ζημιές από φυσικές καταστροφές και επιδρομές και επιχωματώθηκε.   Από το 1959 έως το 1963 με πρωτοβουλία και προσωπική δαπάνη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου έγινε αναμαρμάρωση και αναστήλωση πολλών χώρων του. Για το έργο του αυτό ο Βασιλείου τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και τον Δήμο Πατρέων. Σήμερα το Ωδείο είναι επισκέψιμο ενώ χρησιμοποιείται συχνά για μουσικές εκδηλώσεις.

16

17 Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

18  Το Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Πάτρας ήταν μεγάλο έργο των ρωμαϊκών χρόνων και ζωτικής σημασίας για την ύδρευση της πόλης. Κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ., πιθανότατα από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ανδριανό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Πάτρα που έως τότε υδρευόταν από πηγάδια. Το μήκος του ήταν 7,5 χιλιόμετρα από τις πηγές του σημερινού χωριού Ρωμανός έως την Πάτρα. Από τις ίδιες πηγές υδρεύεται και σήμερα η πόλη. Η χρήση ήταν αδιάκοπη μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα και επισκευάστηκε πολλές φορές με τελευταία το 1838 από τον δήμαρχο Ι. Μπουκαούρη. το 1874 σταμάτησε η χρήση του μετά την διοχέτευση νερού στην πόλη με σωλήνες. Στο υδραγωγείο σήμερα διασώζονται ορατά τμήματά του στην συνοικία Σαμακιά.

19 Κάστρο Ρίου

20 Το κάστρο του Ρίου ή Καστέλι της Πάτρας βρίσκεται στην Αχαΐα στον Δήμο Ρίου. Σήμερα δίπλα στο κάστρο βρίσκεται η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, δεξιά και αριστερά του η ανατολική και δυτική προβλήτα των φέρυ μπ0τ. Χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και είναι τουριστικά επισκέψιμο. Περιβάλλεται στη μια πλευρά από πλατιά τάφρο η οποία περιέχει θαλασσινό νερό αφού ενώνεται με την θάλασσα η οποία βρέχει το υπόλοιπο κάστρο. Στην τάφρο υπάρχουν δύο εξωτερικοί προμαχώνες που ενώνονται με το κυρίως κάστρο με πέτρινες γέφυρες. Έχει δύο πύλες τη θαλάσσια και την κεντρική. Κατασκευάστηκε από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄ το 1499 πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδών, μέσα σε τρεις μόλις μήνες. Μαζί με το απέναντι του Αντιρρίου και με την δύναμη πυρός που είχαν έλεγχαν το θαλάσσιο πέρασμα.

21

22

23

24 Μεσαιωνικό Κάστρο Φρούριο

25

26 Το Κάστρο της Πάτρας χτίστηκε κατά το β μισό του 6ου μ. Χ
Το Κάστρο της Πάτρας χτίστηκε κατά το β μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα, επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης. Βρίσκεται σ ένα χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού σε απόσταση 800 μέτρων περίπου από την ακτή. Τα τείχη του περικλείουν μία έκταση τ.μ. και αποτελείται από έναν τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατεύονταν αρχικά από βαθιά τάφρο και ένα εσωτερικό περίβολο που υψώνεται στη Β.Α. γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο. Κατασκευάστηκε απ 'τον Ιουστινιανό μετά τον καταστροφικό σεισμό του 551 με υλικά προχριστιανικών οικοδομημάτων για την άμυνα της περιοχής και των κατοίκων της. Στους αιώνες που ακολούθησαν και έως το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρέμεινε σε αδιάκοπη χρήση για την άμυνα της πόλης, αλλά και ως διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο.

27 Στους Βυζαντινούς αιώνες, μέχρι τον ερχομό των Φράγκων (1205) το πολιόρκησαν Σλάβοι, Σαρακηνοί, Βούλγαροι, Νορμανδοί κ.α., χωρίς όμως να μπορέσουν να το κατακτήσουν.  Στα 805 Μ.Χ. οι κάτοικοι της πόλης πολιορκήθηκαν στο κάστρο από Σκλάβους και Σαρακηνούς και η νίκη τους, που αποδόθηκε σε θαύμα του πολιούχου Αγίου Ανδρέα, ήταν σημαντική για την αναχαίτιση των βαρβαρικών επιδρομών στην Πελοπόννησο. Από το το Κάστρο ανήκε στον Δήμο Πατρέων και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) και λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος.

28

29 Το φρούριο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας

30 Το φρούριο στη δεκαετία
του 1930

31 Ρωμαϊκή Γέφυρα Μειλίχου

32 Η γέφυρα βρίσκεται στην διασταύρωση της Ν
Η γέφυρα βρίσκεται στην διασταύρωση της Ν. Εθνικής οδού με την οδό Αρέθα και είναι καλά διατηρημένη. Είναι γνωστή και με το όνομα «Γέφυρα του Παυσανία», γιατί από εκεί πέρασε ο περιηγητής κατευθυνόμενος προς το Αίγιο. (173 με 174 μ.Χ.) Εντοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κατά τις εκσκαφικές εργασίες για την οικοδόμηση ιδιωτικής οικίας. Πρόκειται για την καλύτερα σωζόμενη δίτοξη γέφυρα στην Ελλάδα. Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 2ο - 3ο αι. μ.Χ. στον ποταμό Καλλίναο, που σήμερα ρέει περί τα 100 μ. νοτιότερα και ταυτιζόταν λανθασμένα με το Μείλιχο ποταμό.  Αντικατέστησε άλλη παλιότερη του 1ου αι. μ.Χ., που διατηρείται λίγο νοτιότερα και είναι αρκετά μικρότερη, μονότοξη, κατασκευασμένη από πωρόλιθους.

33 Χαμάμ Πάτρας

34 Τα Λουτρά - Χαμάμ Πατρών κτίστηκαν κατά το 16ο αιώνα επί Ενετοκρατίας και διατηρήθηκε αργότερα από τους Τούρκους για τους οποίους είχε ιδιαίτερη σημασία η συνήθεια των θερμών λουτρών. Τα χαμάμ λειτουργούν από τότε μέχρι και σήμερα και συγκαταλέγονται στα παλιότερα σωζόμενα, σε χρήση, τουρκικά θερμόλουτρα στην Ευρώπη. Τα Λουτρά βρίσκονται στην Άνω πόλη (οδός Μπουκαούρη). Ο χώρος είναι ιδιωτικός και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως χαμάμ. 

35 Ιστορικά Μνημεία Πάτρας
Μουσεία

36 Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

37 Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα μοντέρνας σύλληψης και αισθητικής κτίριο στην Βόρεια είσοδο της Πάτρας. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου διαρθρώνεται σε τρείς μεγάλες θεματικές ενότητες, που καταλαμβάνουν αντίστοιχα τις τρεις αίθουσες του Μουσείου. Πρόκειται, λοιπόν για την αίθουσα του Ιδιωτικού Βίου, την αίθουσα της νεκρόπολης και την αίθουσα του Δημόσιου βίου. Οι δύο πρώτες άνοιξαν στις 24 Ιουλίου 2009, ενώ η τρίτη υποδέχτηκε το κοινό αργότερα.

38 Το Μουσείο, περιλαμβάνει αίθουσα περιοδικών εκθέσεων που φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις ,όπως αυτή που ήδη πραγματοποιήθηκε με θέμα «Φυτά και Πολιτισμός στην Ιστορία της Ευρώπης». Στον χώρο του μουσείου λειτουργεί εκθετήριο και πωλητήριο του ΤΑΠ, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα πολυμέσων και εικονικής περιήγησης. Τέλος, διαθέτει χώρους εξυπηρέτησης του κοινού και ένα μικρό θέατρο χωρητικότητας 140 θέσεων.

39

40 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας
Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

41 Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (M. E
Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (M.E.T) θεσμοθετήθηκε το 2001, ως Εργαστήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Μ.Ε.Τ ασχολείται με την απόκτηση, συντήρηση και μελέτη (καταγραφή, τεκμηρίωση, αξιολόγηση) των τεκμηρίων των Επιστημών και της Τεχνολογίας που αφορούν κατ' αρχάς τα υπάρχοντα στο Πανεπιστήμιο Τμήματα. Τα τεκμήρια αυτά, αφού μελετηθούν και συνδυαστούν, αποθηκεύονται, ή εκτίθενται στο χώρο του μουσείου, για να συμβάλουν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία (Σύμφωνα με τον ορισμό του Μουσείου που δίνεται στο άρθρο 2, παρ.1 του καταστατικού του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων του ICOM). Οι ερευνητικές, εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες του Μουσείου, πραγματοποιούνται σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες δραστηριότητες του Πανεπιστημίου.

42

43 Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

44 Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1977 και λειτούργησε τον ίδιο χρόνο. Τον Ιούνιο του 1977 εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Προεδρίας τότε κ. Κωστή Στεφανόπουλο. Έδρα του είναι η Πάτρα και σκοπός του η συγκέντρωση λαογραφικού υλικού, η συντήρηση και η διαφύλαξή του, καθώς η έρευνα, η μελέτη και η προβολή του. Η εκπαιδευτική του αποστολή με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αποσκοπεί στη γνώση του λαϊκού μας πολιτισμού από τους μαθητές και τους νέους γενικότερα. Μέσα στο Σκαγιοπούλειο Κήπο Νεότητας, στη συμβολή των οδών Μαυροκορδάτου - Κορυτσάς μια παλαιά και ερειπωμένη αποθήκη, που παραχώρησε το Σκ. κληροδότημα, μετατρέπεται σε θαυμάσιο μουσειακό χώρο. Ανήκει στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών, που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, και υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού.

45 Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται εργαλεία της αγροτικής ζωής, έπιπλα της λαϊκής κατοικίας και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μέσα μεταφοράς ,και εργαστήρια στα οποία γινόταν η επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων, η παραγωγή χρηστικών αντικειμένων και κάθε είδους εργόχειρα.  Το Μουσείο διαθέτει βιβλιοθήκη και φωτογραφικό αρχείο, ενώ στο χώρο του διοργανώνονται ομιλίες, διαλέξεις και εκθέσεις σχετικά με θέματα λαογραφίας, αρχαιολογίας, μουσειολογίας και συντήρησης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.  Τα διάφορα παραδοσιακά εργαστήρια (πιλοποιίας, υποδηματοποιίας, κηροπλαστικής, τυπογραφίας κλπ.)που εκτίθενται, απευθύνονται σε μαθητές και σπουδαστές.

46 Πολιτιστικά Αξιοθέατα

47 Αχάϊα Clauss

48 . Το 1859 ο Γουσταύος Κλάους, αντιπρόσωπος της εταιρείας Φελς και Σια, προβαίνει στην αγορά μια έκτασης 60 στρεμμάτων στα 500 μέτρα υψόμετρο, στην περιοχή του Ριγανόκαμπου από τον κτηματία Γεώργιο Κωστάκη. Εκεί έχτισε την θερινή κατοικία του, στην οποία φρόντισε να φυτέψει αμπέλια.

49 . Το 1861 ιδρύει την οινοποιητική εταιρεία Αχαΐα Κλάους. Στην αρχή διαχειριζόταν το κτήμα του με την εταιρεία "Γιάκομπ Κλίπφελ". Τα πρώτα χρόνια της Αχαΐα Κλάους ήταν πραγματικά δύσκολα αφού επιθέσεις των συμμοριών της περιοχής ήταν καθημερινό φαινόμενο. Παρόλα αυτά κατάφερε να επιβιώσει και να εδραιωθεί στην περιοχή λόγω των δεσμών του με την κεντρική εξουσία. Η Αχαΐα Κλάους με το πέρασμα των χρόνων έχει τιμηθεί με 15 μεγάλα βραβεία, 51 χρυσά μετάλλια, 38 αργυρά και 32 διπλώματα.

50

51

52

53

54

55 Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»
Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»

56 Έργο του περίφημου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ
Έργο του περίφημου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Κατασκευάστηκε το 1871 και αποτελεί δείγμα της οικονομικής ευμάρειας της Πάτρας του 19ου αιώνα. Είναι το αρχαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων και το εντυπωσιακότερο στολίδι της Πάτρας. Είναι μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου. Το θέατρο Απόλλων αποτελεί την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού θεάτρου Πάτρας από την ίδρυση του δεύτερου το 1988. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει την πλατεία με 156 θέσεις και 53 θεωρεία σε δύο ορόφους. Η σκηνή του είναι 13,5 μέτρα πλάτος και 7,5 μέτρα βάθος. Η πρώτη παράσταση στο θέατρο Απόλλων ήταν στις 10 Οκτωβρίου 1872 με το μελόδραμα Un balo in Mashera του Βέρντι. Ο φωτισμός τα πρώτα χρόνια γινόταν με κεριά, το 1878 φωτίστηκε με φωταέριο και το 1899 με ηλεκτρικό ρεύμα.

57

58

59 Φάρος

60 Ο πέτρινος φάρος κατασκευάστηκε το διάστημα , στη θέση παλαιότερου ξύλινου, που είχε καταστραφεί τον Δεκέμβριο του 1865 από κακοκαιρία, στο μόλο του αγίου Νικολάου. Οι Γερμανοί θέλησαν να ανατινάξουν τον φάρο τον Οκτώβριο του1944 αλλά ο πλοηγός Η. Μιχαλόπουλος διέκοψε την ανατίναξη. Ο φάρος κατεδαφίστηκε το 1972, με συνοπτική απόφαση των τοπικών δικτατορικών αρχών (του δημάρχου) και με επιχείρημα τη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας μέσα στο λιμάνι. Ο Νέος φάρος κτίστηκε από το λιμενικό ταμείο Πατρών, στην ιχθυόσκαλα, προέκταση της οδού τριών Ναυάρχων, εγκαινιάστηκε το 2000, όπου διαμορφώθηκε ο χώρος, έγινε πάρκο αναψυχής, πάρκιν αυτοκίνητων, εστιατόριο, αναψυκτήριο κατασκευάστηκε το κολυμβητήριο του ΝΟΠ και ξηλώθηκε το απεντομωτήριο.

61

62

63

64 Σταφιδαποθήκες «Barry»

65 Συγκρότημα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής συνδεδεμένο με την εποχή ακμής της πόλης.
Χρησιμοποιήθηκε ως εργοστάσιο νηματοποιίας, κλωστικής, αλευροποιίας και κατεργασίας σταφίδας. Σήμερα λειτουργεί ως κέντρο τεχνών.

66 Το Σπίτι του «Κωστή Παλαμά»

67 Η οικία του Παλαμά στην Πάτρα σώζεται ως σήμερα, στην οδό Κορίνθου 241
Η οικία του Παλαμά στην Πάτρα σώζεται ως σήμερα, στην οδό Κορίνθου 241. Τρία χρόνια πριν τη γέννηση του ποιητή στο ίδιο σπίτι γεννήθηκε η μεγάλη Ιταλίδα πεζογράφος Ματθίλδη Σεράο. Το 2013 ξεκίνησε η διάσωση και η ανάδειξη της οικίας σε Μουσείο Πολιτισμού Γραμμάτων και Τεχνών. Η συμβολή όλων στην παραπάνω προσπάθεια είναι απαραίτητη.

68

69 Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών

70 Νεοκλασικό κτίριο του Δανού αρχιτέκτονα Χανς Κρίστιαν Χάνσεν ιδιαίτερου αισθητικού ενδιαφέροντος  το οποίο λειτούργησε ως νοσοκομείο από το 1872 έως το1973. Λειτουργεί σήμερα ως Πολιτιστικό Πολυκέντρο της Πάτρας.

71 Εκεί στεγάζεται σήμερα το Εικαστικό εργαστήριο του Δήμου της Πάτρας και περιλαμβάνει τμήματα ζωγραφικής, κατασκευών, χαρακτικής, κεραμικής για όλες τις ηλικίες.

72 Παλαιό και Νέο Λιμάνι – Πλατείες – Πάρκα - Άλση

73 Παλαιό Λιμάνι Πάτρας

74

75 Το λιμάνι της Πάτρας διαχρονικά διαδραμάτισε, και εξακολουθεί να διαδραματίζει, σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ζωή και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της πόλης της Πάτρας. Επί Φραγκοκρατίας, τον 13ο αιώνα, το Λιμάνι των Πατρών μετατοπίστηκε προς την Βόρεια πλευρά της Πόλης, στο σημείο εκείνο που κατέληγε η 'Magna Ruga' (η σημερινή οδός Αγίου Νικολάου), έτσι ώστε να βρίσκεται σε ευθεία γραμμή από το Κάστρο της πόλης και υπό την προστασία του. Η απελευθέρωση από τους Τούρκους, το 1828 δημιούργησε την ανάγκη στους Πατρινούς να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς την θάλασσα.  Η εξέλιξη του λιμανιού της Πάτρας από τον 18ο αιώνα μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα προσδιορίστηκε από παραμέτρους τόσο τοπικού όσο και διεθνούς χαρακτήρα.

76  Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η γεωγραφική του θέση στο εσωτερικό ενός φυσικού χώρου που περιλαμβάνει τη Δυτική και Νοτιο-Ανατολική Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τα Επτάνησα. Έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το Ιόνιο και την Αδριατική. Κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης αναφέρεται ως το κυριότερο εμπορικό κέντρο της Πελοποννήσου και ως συγκοινωνιακός κόμβος προς Τεργέστη, Αγκώνα, Λιβόρνο και Μασσαλία. Γίνεται όχι μόνο το σπουδαιότερο λιμάνι της περιοχής, αλλά και το σημαντικότερο αστικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας. Από τα μέσα του 19ου αιώνα η Πάτρα είχε καθιερωθεί ως το πρώτο σταφιδοεξαγωγικό λιμάνι της χώρας και κύριο εξαγωγικό και εισαγωγικό κέντρο με τη Δύση.

77 Η διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου (1893) κατάφερε δεινό πλήγμα στο τοπικό εμπόριο.
Το 1956 ξαναπρόβαλλε στο προσκήνιο το Λιμενικό Ζήτημα με την προς βορρά επέκταση του λιμανιού. Έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού του λιμανιού συνεχίστηκαν μέχρι τις μέρες μας, τα τελευταία χρόνια με έμφαση στις υποδομές εξυπηρέτησης οχηματαγωγών. Η σημασία και ο ρόλος του λιμανιού αναβαθμίστηκαν σημαντικά την τελευταία δεκαετία και αποτελεί κύρια πύλη της χώρας από/προς τη Δύση, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αναφορικά με τους χερσαίους άξονες μέσω των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του υπάρχοντος λιμανιού καθώς και τα έργα κατασκευής του νέου Νότιου λιμανιού, στην Ακτή Δυμαίων.

78 Μαρίνα Πάτρας

79 Σε κοντινή απόσταση από το κέντρο, μόλις δύο χιλιόμετρα, η μαρίνα της Πάτρας προσδίδει στην πόλη με τον δικό της μοναδικό τρόπο, αφού όμορφα μηχανοκίνητα ιστιοπλοϊκά και παραδοσιακά ξύλινα σκαριά δένουν στις προβλήτες της. Παράλληλα αποτελεί για τους ντόπιους πρώτης τάξεως επιλογή για βόλτα. Το επίπεδο υπηρεσιών ελλιμενισμού είναι ικανοποιητικό παρέχοντας στα σκάφη ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και καύσιμα, ενώ είναι δυνατή οποιαδήποτε εργασία αφορά τη συντήρηση. Η χωρητικότητα της μαρίνας ανέρχεται σε 450 σκάφη ενώ η τοποθεσία της είναι σημαντική, με το λιμάνι να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

80 Νέο Λιμάνι Πάτρας(Νότιο)

81 Από τις 11 Ιουλίου 2011 ξεκίνησε η λειτουργία του Νέου Νότιου Λιμένα Πατρών για την εξυπηρέτηση των δρομολογίων των γραμμών Πάτρας-Ιταλίας. Το Νότιο Επιβατικό Λιμάνι διαθέτει μέτωπο λιμένα (κρηπίδωμα) κατασκευασμένο με κυψελωτά κιβώτια από οπλισμένο σκυρόδεμα σε πριονωτή διάταξη, συνολικού μήκους 992μ. Αποτελείται από 4 νηοδόχους και διαθέτει 15 ράμπες πρόσδεσης σκαφών ώστε να χρησιμοποιούνται 11 ράμπες για πρυμνοδέτηση ή 4 για πλαγιοδέτηση. Επίσης το Νότιο Λιμάνι διαθέτει κυματοθραύστη κατασκευασμένο με κυψελωτά κιβώτια από οπλισμένο σκυρόδεμα συνολικού μήκους μ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, αυτές έχουν συνολική κάλυψη τ.μ.  Με τη δημιουργία του Νέου Νότιου Λιμανιού και τα υπόλοιπα έργα υποδομής στην περιοχή το Λιμάνι της Πάτρας αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

82 Πλατεία Τριών Συμμάχων

83 Η συγκεκριμένη πλατεία φέρει το όνομα των Τριών Συμμαχικών Δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) με την Ελλάδα στον αγώνα για την απελευθέρωση.  Προηγουμένως η πλατεία λεγόταν πλατεία Τελωνείου, επειδή εκεί κοντά βρισκόταν το τελωνείο. Βρίσκεται στο κάτω μέρος του πεζόδρομου της οδού Αγίου Νικολάου, δίπλα στο μώλο της Αγίου Νικολάου και στο σταθμό του ΟΣΕ. Η πλατεία Τριών Συμμάχων είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα για το άνθινο ρολόι που βρίσκεται πάνω σε αυτή.

84 Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α’

85 Η Πλατεία Γεωργίου Α΄ είναι η κεντρική πλατεία της Πάτρας.
Δημιουργήθηκε επί κυβερνήτη Καποδίστρια και με το σχέδιο που συνέταξε ο απεσταλμένος του κυβερνήτη Σταμάτης Βούλγαρης το 1829. Το σχέδιο απέβλεπε στην δημιουργία της Πάτρας από την αρχή, αφού η πόλη είχε καταστραφεί εξ ολοκλήρου κατά την επανάσταση. Το σχέδιο περιελάμβανε ανάπτυξη της νέας πόλης δίπλα στην παλιά με κάθετους και οριζόντιους δρόμους και νέες μεγάλες πλατείες. Κατά καιρούς έχει αλλάξει πολλές ονομασίες. Ξεκίνησε ως Δημοκρατίας, άλλαξε σε Καλαμογδάρτη, Όθωνος, Κεντρική, Θωμόπουλου, Εθνική, Παλιγγενεσίας και τέλος, Γεωργίου Α΄, από το 1863.

86 Στην πλατεία υπάρχει και το Θέατρο Απόλλων έργο του Τσίλερ.
Το 1875 τοποθετήθηκαν τα δύο συντριβάνια που υπάρχουν και σήμερα, τα οποία παραγγέλθηκαν στην Ιταλία. Το 1843 ο Περικλής Καλαμογδάρτης ανέγνωσε το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδος και για αυτόν τον λόγο η πλατεία αργότερα πήρε και το όνομά του. Σήμερα η πλατεία αποτελεί το κέντρο της πόλης. Περιβάλλεται από τις οδούς Κορίνθου και Μαιζώνος. Περιμετρικά της πλατείας λειτουργούν πολλά καφέ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του. Η πλατεία αποτελεί το κέντρο πολιτιστικών και καρναβαλικών εκδηλώσεων της πόλης.

87 Πλατεία Αγίου Γεωργίου

88 Η πλατεία Αγίου Γεωργίου ή 25ης Μαρτίου είναι μια μικρή πλατεία που βρίσκεται απέναντι από το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας στο κάτω μέρος της οδού Γερμανού. Πρόκειται για την ιστορική πλατεία όπου οι αχαιοί αγωνιστές μαζί με τον Π. Πατρών Γερμανό ορκίστηκαν να δοθούν ολόψυχα στον αγώνα και να κερδίσουν την "λευτεριά ή τον θάνατο". Στο κάτω μέρος της πλατείας αυτής καταλίγει ο πεζόδρομος της οδού Γεροκωστοπούλου μα τα χαρακτηριστικά "Σκαλάκια" που συνδέει την Πλατεία Αγίου Γεωργίου με την Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου στο κέντρο της Πάτρας. Από την πλατεία Αγίου Γεωργίου αρχίζει η "Παλιά Πάτρα" η οποία ειναι από τα πιο όμορφα κομμάτια της πόλης.

89 Πλατεία Υψηλών Αλωνίων

90 Εθεωρείτο η καλύτερη πλατεία της πόλης. Ήταν γήλοφος με πλάτωμα
Εθεωρείτο η καλύτερη πλατεία της πόλης. Ήταν γήλοφος με πλάτωμα. Εκεί βρίσκονταν σταφιδάλωνα, σε πιο ψηλό μέρος σε σχέση με τις σταφιδοφυτείες. Το 1857 άρχισε ισοπέδωση μέρους της πλατείας και ολοκληρώθηκε το 1881 από το δήμαρχο Βεν. Ρούφο από τον οποίο πήρε τότε και το όνομά της. Πριν λεγόταν πλατείας Άρτας. Το 1863 ορκίστηκε η εθνοφυλακή εκεί. Υπήρχαν 5 βρύσες στην πλατεία. Το 1883 κατασκευάσθηκε εξέδρα για μουσική και εγκαταστάθηκαν 15 κρυστάλλινοι φανοί. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας έβοσκαν πρόβατα. Στο κάτω μέρος της υπήρχαν κρεοπωλεία. Το 1905 η πλατεία είχε πέντε καφενεία όπου διανυκτέρευαν. Αυτό αποτέλεσε στοιχείο της 24ώρου διασκέδασης και ψυχαγωγίας των Πατρινών.

91 Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ είχε αγοράσει έκταση 25 στρεμμάτων στη νότια πλευρά της πλατείας για να κτίσει ανάκτορο. Αυτό βέβαια δεν έγινε καθώς ο διάδοχος που κληρονόμησε αυτή την έκταση την πούλησε. Στις έγινε τελετή αποκαλυπτηρίων του χάλκινου ανδριάντος του μητροπολίτη Παλαιών Γερμανού. Το 1944 στην πλατεία αυτή απαγχονίστηκαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στις έγινε τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Κωστή Παλαμά. Σήμερα η πλατεία Υψηλών Αλωνίων έχει αναδιαμορφωθεί (2009). Είναι κατάφυτη από πεύκα και φοίνικες και αποτελεί καθημερινό σημείο χαλάρωσης και διασκέδασης των Πατρινών. Στο κάτω μέρος της πλατείας αξίζει να προσέξει κανείς το ηλιακό ρολόι.

92 Πλατεία Υψηλών Αλωνίων

93 Πλατεία Βασιλίσσης Όλγας ή Εθνικής Αντίστασης

94 Πλατεία Βασιλίσσης Όλγας (σήμερα)
Πλατεία Βασιλίσσης Όλγας (σήμερα)

95 Η πλατεία που φέρει το όνομα της γυναίκας του βασιλιά Γεωργίου Α΄, Όλγας. Λεγόταν πλατεία Ομονοίας. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σ' αυτή την πλατεία έπαιζε ως παιδί ο Κωστής Παλαμάς, καθώς η οικία του βρισκόταν λίγο πιο πάνω επί της Κορίνθου, στη διασταύρωση με την Κολοκοτρώνη. Με το αρχικό πολεοδομικό σχέδιο προοριζόταν για αγορά δημητριακών, κατόπιν όμως δενδροφυτεύθηκε και ονομάστηκε «Της βασίλισσας το περιβόλι». Σήμερα αυτή η πλατεία έχει μετονομασθεί σε πλατεία «Εθνικής Αντίστασης». Η πλατεία Όλγας είναι γνωστή για το πολύ πράσινο και τα πολλά δέντρα που βρίσκονται πάνω σε αυτή, καθώς και για τα καφέ που αποτελούν διαχρονικά φοιτητικά στέκια.

96 Δασύλλιο

97

98 Ο πευκόφυτος αυτός λόφος αποκαλείται η «βεράντα» του Πατραϊκού κόλπου για την εξαιρετική θέα που προσφέρει. Το Δασύλλιο προσφέρεται για περιπάτους αναψυχής αλλά και για τζόκινγκ.  Παρατιέται ευχάριστα, χάρη στους διαμορφωμένους δρομίσκους που το διασχίζουν και τον δροσερό ίσκιο που προσφέρουν τα πανύψηλα δέντρα.  Υπάρχει Δημοτικό τουριστικό περίπτερο εναρμονισμένο στο περιβάλλον από το οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει την Πάτρα, το λιμάνι, τον Πατραϊκό αλλά και τις χαμηλές ακτές της περιοχής του Μεσολογγίου έως τα βουνά της Ρούμελης. 

99 Τις απογευματινές ώρες η κίνηση αυξάνεται καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ανηφορίζουν στο Δασύλλιο για να δουν τον Πατραϊκό να βάφεται πορφυροκόκκινος από τα μοναδικά χρώματα του ηλιοβασιλέματος.  Η πευκοφύτευση του Δασυλλίου έγινε το Μάρτη του 1916 από μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, των δυο Γυμνασίων και της Εμπορικής Σχολής κάτω από την επίβλεψη του Αυστριακού δασολόγου Στέγγελ.  Η ιδέα της δεντροφύτευσης του άγονου λόφου, ήταν του Ανδρέα Μιχαλόπουλου.

100 Άλσος Γηροκομείου

101 Το άλσος πήρε το όνομά του από την ομώνυμη μονή Γηροκομείου που βρίσκεται εκεί. Επίσης υπάρχει στην περιοχή και το ομώνυμο γηροκομείο (Κωνσταντοπούλειος οίκος ευγηρίας). Μέσα στο άλσος βρίσκεται το σανατόριο της Πάτρας αλλά και το ίδρυμα «Μέριμνα» για παιδιά με νοητική καθυστέρηση. Δίπλα στο Κωνσταντοπούλειο ίδρυμα βρίσκεται η τοποθεσία Σκοποβολή όπως λέγεται. Στο σημείο αυτό κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1946- 1949)ήταν το σημείο εκτέλεσης των καταδικασμένων από τα δικαστήρια κομμουνιστών.

102 Χριστιανικά Μνημεία και Μνημεία σύγχρονης Τέχνης

103 Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα (παλαιός)

104 Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1836 με πρωτοβουλία 148 πατρινών επί βασιλείας Όθωνος.
Εγκαινιάστηκε το 1843. Κτίστηκε στη θέση που μαρτύρησε ο Άγιος. Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική, έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Καθεδρικός ναός από το 1845.

105 Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα (νέος)

106 Θεμελίωση στις 1/6/1908 υπό του βασιλέα Γεωργίου του Α’.
Καθυστέρηση στην κατασκευή για διάφορους λόγους (αστάθεια εδάφους, τροποποίηση σχεδίων, πόλεμος, κ.α). Την επίβλεψη της κατασκευής είχε αρχικά ο μηχανικός Α. Μεταξάς και στη συνέχεια ο Γ. Νομικός. Εγκαίνια στις 26/9/1974 υπό του Μητροπολίτη Νικοδήμου. Στις ημέρες μας, συνεχίζεται η αγιογράφηση του Ιερού Ναού.

107 Ιερός Ναός Παντοκράτορος

108 Ιερός Ναός Παντοκράτορος (σήμερα)

109 Ο Ιερός Ναός του Παντοκράτορα Πατρών χτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Ολυμπίου Διός το 900 μ.Χ. περίπου.  Είναι ο πρώτος καθεδρικός ναός της Πάτρας, βυζαντινού ρυθμού και αντίγραφο του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Διακρίνεται για τους όμορφους τρούλους του, οι οποίοι εξωτερικά είναι μολύβδινοι, και τον υπέροχο εσωτερικό του διάκοσμο.  Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί (Κιουρσούμ τζαμί).

110 Ιερός Ναός Παντανάσσης

111 Αρχιτεκτονικό στολίδι και εκκλησιαστικό κόσμημα της Πάτρας
Αρχιτεκτονικό στολίδι και εκκλησιαστικό κόσμημα της Πάτρας. Στο κέντρο της Αχαϊκής πρωτεύουσας και σε πολύ μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, δεσπόζει ο ιστορικός Ιερός ενοριακός Ναός της Παναγίας Παντανάσσης Πατρών. Ο περικαλλής Ναός, είναι χτισμένος επάνω σε ένα φυσικό ύψωμα και αποτελεί καύχημα για την Αποστολική Εκκλησία των Πατρών. Από το 1996 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Ναός αποτελεί διατηρητέο μνημείο – υπόδειγμα της νεώτερης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Η θεμελίωση του Ναού έγινε στα τέλη του 1847 και τα εγκαίνια του στις 30 Αυγούστου Η ημερομηνία των εγκαινίων επιβεβαιώνεται και από μια εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στο σκευοφυλάκιο του Ναού και αναγράφει την ίδια ημερομηνία.

112 Μητροπολιτικός Ναός

113 Ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Πάτρα, έργο που φέρει την αρχιτεκτονική σφραγίδα του Ερνέστου Τσίλλερ, είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο που κτίστηκε στη "Νέα" ή "Κάτω Πόλη" μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους (1828). Θεμελιώθηκε στα 1842 και εγκαινιάστηκε στα 1846, ενώ από το 1856 μέχρι σήμερα είναι ο Καθεδρικός Ναός της πόλεως και Μητροπόλεως Πατρών. Αρχιτεκτονικά, ο Ναός της Μητροπόλεως κατατάσσεται στα νεοκλασικά κτίρια της πατραϊκής belle epοque, τα ενδεδυμένα με αναγεννησιακή απλότητα και χάρη. Ο φέρων οργανισμός είναι λιθόδμητος, με δικλινή κεραμοσκεπή στέγη και δύο πυργοειδή κωδωνοστάσια, ενώ η πρόσοψή του παρουσιάζει διώροφη κλασικιστική διάταξη με αετωματική απόληξη και τοξωτά ανοίγματα.

114 Ιερά Μονή Γηροκομείου

115 Ιερά Μονή Γηροκομείου (σήμερα)

116 Η Ιερά Μονή Παναγίας της Γηροκομίτισσας ιδρύθηκε στην περιοχή του Γηροκομείου νοτιοδυτικά της Πάτρας. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια του Αρχαίου Ναού της θεάς Αρτέμιδος γι‘ αυτό και το καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αρτέμιο. Η Μονή διατηρούσε γηροκομείο κατά την Βυζαντινή περίοδο (από εκεί προέρχεται και το όνομά της). Η Ιερά Μονή Γηροκομείου είναι μία από τις αρχαιότερες Μονές της Ελλάδος. Ιδρύθηκε γύρω στον 10°αιώνα, τότε δηλαδή που εμφανίστηκε ο Μοναχισμός στην κυρίως Ελλάδα. Στο Ναό φυλάσσεται ο πάνσεπτος θησαυρός της Μονής, η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Γηροκομητίσσης, σε επιβλητικό μαρμάρινο θρόνο, καθώς και η αξιόλογης τέχνης εικόνα της Παναγίας, που φέρει την επιγραφή "Μήτηρ Θεού, η Αληθινή" (η μόνη διασωζομένη εικόνα με την ονομασία αυτή).

117 Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου

118

119 Έχουν περάσει περισσότερα από εκατό χρόνια από τη στιγμή που ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Χαρίλαος Τρικούπης, οραματίσθηκε τη γεφύρωση των τριών χιλιομέτρων που χωρίζουν το Ρίο από το Αντίρριο. Το 2004, το μεγαλόπνοο αυτό όραμα έγινε πραγματικότητα. Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αποτελεί ορόσημο της Ελλάδας του 21ου αιώνα, ενώ ήταν προορισμένη να αλλάξει την καθημερινότητα μέρους των κατοίκων της χώρας.

120 Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 2004 μεταξύ του Ρίου (κοντά στην Πάτρα) και του Αντιρρίου, που συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και προς τα πάνω με το υπόλοιπο της Ευρώπης. Κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρία Vinci. Στις 25 Μαΐου 2007 σε ειδική τελετή προ του κτιρίου της Διοίκησης της Ζεύξης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας  «βάπτισε» την εν λόγω γέφυρα σε «Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης».


Κατέβασμα ppt "Τα Αξιοθέατα της Πόλης μου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google