Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

επαγγέλματα που χάθηκαν

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "επαγγέλματα που χάθηκαν"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 επαγγέλματα που χάθηκαν

2 καλαθάς και πεταλωτής Καλαθάς
Η καλαθοπλεκτική είναι μια από τις πιο παλιές τέχνες. Πριν να παρουσιαστεί η αγγειοπλαστική, οι άνθρωποι κατασκεύαζαν τα καλάθια. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιο ύσαν ήταν: καλάμια, λεπτά κλαδιά τριμηθιάς, σχοινιάς, αγ ριοελιάς, κ.ά . Με τα καλάμια μπορούσαν να κάνουν δ ιάφορα είδη καλαθιών ανάλογα πώς θα το χρησιμοποιούσαν. Παλιά υπήρχαν πολλοί πεταλωτές μια και ήταν απαραίτητοι αφού κάθε σπίτι στο χωριό είχε και ένα ζώο για τις δουλειές του, γαϊδούρι ή μουλάρι. Ο πεταλωτής έβαζε στα ζώα τα πέταλα που ήταν ας πούμε τα παπούτσια τους. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο πεταλωτής ήταν τα πέταλα, το σφυρί, η τανάλια, το σατράτσι και τα καρφιά.

3 λούστρος Λούστρος ονομάζεται επάγγελμα πλανόδιου που γυαλίζει παπούτσια περαστικών. Στη δουλειά του λούστρου χρησιμοποιείται κασελάκι που μέσα έχει τα βερνίκια και δύο βούρτσες για το γυάλισμα των παπουτσιών. Σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα παλαιότερα (όπως φαίνεται από παλιές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου) οι λούστροι ήταν παιδιά.

4 πεταλωτής Παλιά υπήρχαν πολλοί πεταλωτές μια και ήταν απαραίτητοι αφού κάθε σπίτι στο χωριό είχε και ένα ζώο για τις δουλειές του, γαϊδούρι ή μουλάρι. Ο πεταλωτής έβαζε στα ζώα τα πέταλα που ήταν ας πούμε τα παπούτσια τους. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο πεταλωτής ήταν τα πέταλα, το σφυρί, η τανάλια, το σατράτσι και τα καρφιά.

5 Η παρουσίαση αυτή φτιάχτηκε από τους Άγγελο Μ. και Κώστα Α.


Κατέβασμα ppt "επαγγέλματα που χάθηκαν"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google