Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χρήση εργαλειομηχανής CNC

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χρήση εργαλειομηχανής CNC"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χρήση εργαλειομηχανής CNC
στα μαθήματα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας / Τεχνολογίας Γιώργος Χατζηιωάννου – Καθηγητής Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Φεβρουάριος 2007

2 Σκοπός της Παρουσίασης
Δυνατότητες της εργαλειομηχανής 3-Axis CNC Milling Machine που διαθέτουν τα εργαστήριά μας. Υπενθύμιση των κυριότερων φάσεων μιας δραστηριότητας με την εργ/νη CNC. Ιδέες για εργασίες μαθητών. Θέματα σωστής λειτουργίας, συντήρησης και επιμελητείας.

3 Λεπτών φύλλων Πλαστικού, Ξύλου και Αλουμινίου.
Δυνατότητες Χάραξη (engraving) Κόψιμο (cutting) Φρεζάρισμα – αφαίρεση υλικού (milling) Λεπτών φύλλων Πλαστικού, Ξύλου και Αλουμινίου.

4 Φάσεις μιας δραστηριότητας
Σχεδίαση (CAD) Ο μαθητής πρέπει σε αυτή τη φάση να γνωρίζει : το υλικό που θα μεταποιήσει, τις διαστάσεις και το κοπτικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί κατά την κατεργασία.

5

6 Φάσεις μιας δραστηριότητας (συνέχεια)
Ρυθμίσεις Παραμέτρων Μηχανής ( κυρίως για προστασία της μηχανής. Μόνο όταν απαιτείται ) Εξομοίωση (Simulation) (προαιρετική) Στερέωση του υλικού προς κατεργασία

7 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

8 Φάσεις μιας δραστηριότητας (συνέχεια)
Ορισμός του σημείου αναφοράς (work piece origin ) Απαιτείται πάντα όταν χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια. Νοούμενου ότι θα επαναληφθεί η κατεργασία υλικού του ιδίου πάχους με το ίδιο κοπτικό εργαλείο μπορεί να μη χρειάζεται να επαναλαμβάνεται πάντα. Το σημείο αναφοράς μπορεί να αποθηκευθεί στην μνήμη και να ανακληθεί.

9 Φάσεις μιας δραστηριότητας (συνέχεια)
Κατεργασία (Machining) Μπορεί να διακοπεί όταν εσείς το αποφασίσετε ( π.χ. το τεμάχιο έχει ξεκολλήσει από τη θέση του, έχει κοπεί, η αρίδα, το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο )

10 Ιδέες για εργασίες μαθητών
Χάραξη σε πλαστικό τύπου ULTRA- MATTES Front-Engravable ενθαρρύνουμε την πρωτοτυπία όχι κοινότυπες σχεδιάσεις ( ομάδες, ονόματα )

11 Ιδέες για εργασίες μαθητών
Ανάγλυφες και 3-D κατασκευές από ξύλο. Κατάλληλες οι πλάκες από πεύκο. Πλεονέκτημα η χρήση δυνατών κοπτικών εργαλείων από 1,5mm και άνω που μπορούν να ανεβρεθούν σχετικά εύκολα.

12 Ιδέες για εργασίες μαθητών
Καλούπια για την Vacuum Forming Machine ή για χύτευση πλαστικών (π.χ. epoxy resins) Θήκες για τα ραδιοφωνάκια της Β΄ Λυκείου Κατασκευή στοιχείων μηχανών ( π.χ. οδοντοτροχών) Εναλλακτικά: χρήση πλαστεσίνης για αναπαράσταση της χύτευσης.

13

14 Ιδέες για εργασίες μαθητών
Μακέτες από φύλλα Balsa Wood Κτίρια Αεροπλάνα Πεταλούδες, πουλιά κ.α.

15 Ιδέες για εργασίες μαθητών
Χρηστικά Αντικείμενα όπως εποπτικά μέσα, μέρη ηλεκτρονικών κατασκευών. Πλάκες για τοποθέτηση διακοπτών, LEDs, Ροοστατών Ηλεκτρονικοί Χάρτες, Παντογνώστες Πίνακες πληροφόρησης.

16

17

18 Σωστή Λειτουργία Φύλαξη και προστασία του «ειδικού κλειδιού» ( parallel port ) Σωστή δήλωση του κοπτικού εργαλείου - χρήση του καταλόγου Αποδοχή των αυτόματων ρυθμίσεων της μηχανής και επιπρόσθετα μπορεί να γίνονται και πιο συντηρητικές ρυθμίσεις. Αντικατάσταση των φθαρμένων κοπτικών εργαλείων με καινούργια μειώνει την καταπόνηση της μηχανής. Αποφυγή της χρήσης κοινών αρίδων για κοπή και αν είναι δυνατόν γενικά. Οριζοντιοποίηση και ακινητοποίηση της μηχανής Χρήση μαλακής ξυλείας ειδικά πεύκου.

19 Συντήρηση Απομάκρυνση των απόβλητων της κατεργασίας (γρέζων) μετά από κάθε κατεργασία. Το φορτιζόμενο σκουπάκι μπορεί να αντικατασταθεί από πιο δυνατή ηλεκτρική σκούπα. Έγκαιρη αίτηση προς την οικεία εφορία για αποστολή προς επιδιόρθωση της μηχανής αν παραστεί ανάγκη.

20 Επιμελητεία ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Στην αγορά μπορεί κάποιος να βρει εύκολα υλικά κατάλληλα για κατεργασία με την εργ. CNC. Ορισμένα κοπτικά εργαλεία μπορούν να βρεθούν από διάφορους προμηθευτές. Πρέπει να επιβεβαιώνεται η καταλληλότητά τους και να φυλάσσονται σε κουτί όπου θα αναγράφεται ο κωδικός τους σύμφωνα με τον κατάλογο εργαλείων του προγράμματος Galaad και του καταλόγου που συνοδεύει κάθε μηχανή. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Κατέβασμα ppt "Χρήση εργαλειομηχανής CNC"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google