Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΡΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΡΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΡΟΥ
ΤΜΗΜΑ Α3 ΟΜΑΔΑ 1: ΝΤΟΝΤΟΒΕΤΣΙ ΑΝΤΩΝΗΣ,ΝΤΟΣΤΙ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΠΟΥΛΗ ΚΛΑΟΥΝΤΙΟ,ΣΤΟΥΜΑΝΙ ΦΡΑΝΚΟ ΟΜΑΔΑ 2: ΔΕΣΥΛΛΑΣ ΣΠΗΛΙΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΑΡΚΑΔΙΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΟΜΑΔΑ 3: ΔΕΣΥΛΛΑΣ TΑΣΟΣ, ΔΕΣYΛΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ,ΚΑΡΔΑΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΟΜΑΔΑ 4: ΜΠΟΖΙΚΗΣ ΤΙΜΟΣ, ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗΣ ΤΑΣΟΣ, ΣΚΕΡΝΤIAN ΤΟΜΜΥ

2 Γνωρίζετε ότι πίνουμε το ίδιο νερό που έπιναν κάποτε και οι δεινόσαυροι;
Αυτό το νερό θα το πιουν κι άλλοι μετά από 40 εκατομμύρια χρόνια….

3 Και οφείλεται στον κύκλο που κάνει το νερό στη φύση , αλλά ποιος είναι ο κύκλος του νερού;
Ο υδρολογικός κύκλος, ή αλλιώς ο κύκλος του νερού, περιγράφει την παρουσία και την κυκλοφορία του νερού στην επιφάνεια της Γης, καθώς και κάτω και πάνω απ’ αυτή. Το νερό της Γης είναι πάντα σε κίνηση και πάντα σε αλλαγή, από την υγρή μορφή στην αέρια ή σε πάγο ξανά και αντίστροφα. Ο κύκλος του νερού λειτουργεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Η ζωή στη Γη εξαρτάται απ’ αυτόν. Η Γη θα ήταν πολύ αφιλόξενο μέρος για τη ζωή χωρίς τον υδρολογικό κύκλο.

4 Αλλά πώς προέκυψε το νερό στο σύμπαν;
Το νερό είναι ουσία συμπαντική - αρχέγονη: Κουβαλά μέσα του τα μυστικά της δημιουργίας του σύμπαντος. Μετά την μεγάλη έκρηξη στο σύμπαν πρώτα σχηματίστηκε το στοιχείο υδρογόνο στη συνέχεια το οξυγόνο και από την συνένωσή τους προέκυψε το νερό. Το νερό έδωσε τη δυνατότητα της δημιουργίας της ζωής .

5 Πώς όμως το νερό έφτασε στη γη;
Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι όταν σχηματίστηκε η Γη, η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή, συνεπώς δεν ήταν δυνατό να είχε ξεκινήσει τη ζωή της με πολύ νερό, άρα αυτό πρέπει να ήρθε από κάπου αλλού, προφανώς από το διάστημα. Οι κομήτες περιέχουν πολύ πάγο και οι προσκρούσεις τους στην αρχέγονη Γη μπορεί να έφεραν νερό, αλλά πάντα αρκετοί επιστήμονες υποπτεύονταν ότι δεν αρκούσαν οι κομήτες ως πηγή νερού. Τώρα πια στην «εικόνα» μπαίνουν και οι παγωμένοι αστεροειδείς, οπότε δικαιολογείται το πώς ο πλανήτης μας βρέθηκε με τόσο νερό.

6 Αντίδραση σχηματισμού νερού

7 Το νερό από μέσα Παρακολουθήστε τώρα το μικρόκοσμο της ύλης στο μόριο του νερού. Ένα ατέλειωτο ταξίδι των ηλεκτρονίων γύρω από τους πυρήνες του υδρογόνου και οξυγόνου που τα συγκρατούν . Κόκκινα : τα ηλεκτρόνια Μπλε: τα πρωτόνια Κίτρινα : τα νετρόνια

8 φσδγδφηγξφγξ

9 Η παρουσία των δεσμών υδρογόνου στη φυσική κατάσταση του νερού
Αέριο (gas) Στερεό (Solid) Υγρό (Liguid) Gas Στερεό Υγρό Αέριο

10

11 Γιατί ο πάγος επιπλέει;
Είναι κοινώς αποδεκτό (!) ότι όλα (ή... σχεδόν όλα) τα υγρά παρουσιάζουν ελάττωση του όγκου τους με την ψύξη. Παρ' όλα αυτά, το νερό πάει κόντρα στο ρεύμα και παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες. Κάτω από τη θερμοκρασία των 4° C, ο όγκος του αντί να ελαττώνεται... αυξάνεται! Έτσι, στους 4° C, που το νερό είναι ακόμη υγρό, έχει μεγαλύτερη πυκνότητα απ' ότι στους Ο° C, που έχει μετατραπεί σε πάγο. Για το λόγο αυτό ο πάγος δε βυθίζεται στο νερό και έτσι αποφεύγεται το πάγωμα του πυθμένα των θαλασσών και των λιμνών, πράγμα το οποίο θα θανάτωνε τους υδρόβιους οργανισμούς, με όλες τις συνέπειες που αυτό το γεγονός θα είχε. Πυκνότητες (kg/l): Πάγου σε 0° C: 0, Υγρού σε 0° C: 0, Υγρού σε 4° C: 1,000000

12 Τριχοειδή φαινόμενα του νερού
Πώς όμως το νερό αψηφά τη βαρύτητα και φτάνει στα φύλλα των φυτών; Ειδικά όταν μιλάμε για ψηλά δέντρα (κάποια φτάνουν 30m ύψος) το φαινόμενο γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό. Ο λόγος που το νερό ωθείται σε υψηλότερα επίπεδα είναι αύτό που είναι γνωστό σαν τριχοειδές φαινόμενο. Σύμφωνα με το τριχοειδές φαινόμενο, όταν βυθίσουμε ένα στενό σωλήνα σε μια ποσότητα νερού, τότε μέσα στο σωλήνα το νερό θα ανέλθει σε μεγαλύτερο ύψος από την ελεύθερη επιφάνεια. Όσο μικρότερη είναι η διάμετρο του σωλήνα τόσο μεγαλύτερο το ύψος που θα φτάσει το νερό. Εξήγηση του φαινομένου των τριχοειδών σωλήνων αποδίδεται στις ελκτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων των σωμάτων.

13 Επιφανειακή τάση Τα μόρια του νερού, χάρη στον πολικό τους χαρακτήρα, έλκονται με ισχυρές δυνάμεις, που ονομάζονται δυνάμεις συνοχής. Λόγω των σχετικά ισχυρών δυνάμεων συνοχής το νερό αντιστέκεται στην παραμόρφωση της ελεύθερης επιφάνειάς του, δηλαδή παρουσιάζει μεγάλη επιφανειακή τάση. Η μεγάλη επιφανειακή τάση του νερού εξηγεί το γεγονός ότι μερικά έντομα περπατάνε στην επιφάνειά του χωρίς να βυθίζονται, όπως επίσης και το συμπαγές των δομών των κυττάρων που περιέχουν νερό.

14 ΒΑΡΥ ΥΔΩΡ Το βαρύ ύδωρ είναι νερό που αντί για δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου, έχει δύο άτομα ενός ισότοπου του υδρογόνου, του δευτέρου, και ένα άτομο οξυγόνου. Λέγεται αλλιώς οξείδιο του δευτέρου και ο χημικός του τύπος είναι D2O. Το βαρύ ύδωρ είναι υγρό, άχρωμο και άοσμο και βρίσκεται αναμειγμένο με το κοινό νερό. Έχει σημείο βρασμού 101,4οC, σημείο πήξης3,8 οC και λαμβάνεται από το κοινό νερό με ηλεκτρόλυση. Επίσης η πυκνότητά του είναι μεγαλύτερη από εκείνη του κοινού νερού. Για πρώτη φορά παρασκευάστηκε από τον καθηγητή Τέυλορ, σύμφωνα με τον οποίο μέρη κοινού νερού περιέχουν ένα μέρος οξειδίου του δευτερίου. Το 1953 οι ΗΠΑ άρχισαν να χρησιμοποιούν βαρύ ύδωρ για την παραγωγή πλουτωνίου και τριτίου, που χρειάζονταν για το πυρηνικό τους οπλοστάσιο (Savannah River Site). Δεν είναι γνωστή η παραγωγή βαρέως ύδατος από τις ΗΠΑ. Ο Καναδάς συνέβαλε στο Σχέδιο Manhattan για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας, έχοντας εργοστάσια ηλεκτρολυτικής παρασκευής βαρέως ύδατος με δυναμικότητα 6 τόννων κατ' έτος (στο Trail της Βρετανικής Κολομβίας), τα οποία άρχισαν να λειτουργούν το 1943. 

15 Υδάτινο αποτύπωμα Το υδάτινο αποτύπωμα είναι ένας διεθνής όρος στην επιστήμη του περιβάλλοντος που προσδιορίζει την ποσότητα του νερού που καταναλώνεται από ένα πληθυσμό σε σχέση με το επίπεδο διαβίωσης του υπό εξέταση πληθυσμού. Σε επίπεδο κράτους το υδάτινο αποτύπωμα καθορίζεται ως η ποσότητα του φρέσκου νερού που χρειάζεται για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες καταναλώνονται από τους κατοίκους της χώρας. Η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε ένα νέο μοντέλο υδάτινου αποτυπώματος στο οποίο ενσωματώνεται πλέον η διαθέσιμη γη για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, τα υδάτινα συστήματα που χρειάζονται για να κάνουν αυτή τη γη να παράγουν προϊόντα, ενώ προσμετρούνται τα απόβλητα που παράγονται σε σχέση πάντα με το επίπεδο διαβίωσης και τον αριθμό των κατοίκων της περιοχής η του κράτους που εξετάζονται.

16 Μυθολογία και νερό Τη σημασία του ζωογόνου ρόλου των νερών τη βρίσκουμε στους μύθους πολλών λαών. Κάνοντας ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και φτάνοντας ως την προϊστορική εποχή, διαπιστώνουμε ότι οι προγονικοί λαοί της ανθρωπότητας είχαν πλήρη επίγνωση της ζωογόνου σημασίας, αλλά και της φοβερής δύναμης των νερών. Για το λόγο αυτό τιμούσαν τα νερά ως θεότητες, τις οποίες παράλληλα, ζητούσαν να εξευμενίσουν. Στους μύθους όλων των λαών, το νερό αποτέλεσε στοιχείο έμπνευσης και δοξασίας.

17 Θρησκεία και νερό Το νερό, πηγή και σύμβολο ζωής, έγινε από τα πανάρχαια χρόνια αντικείμενο λατρείας όλων των πρωτόγονων λαών. Όποιες και αν είναι οι πολιτισμικές τους δομές, το νερό αποτελεί αστείρευτη πηγή δύναμης και ζωής: καθαρίζει, θεραπεύει, ανανεώνει και διασφαλίζει την αθανασία. Είναι το «ζων ύδωρ» ή το «αθάνατο νερό» της παγκόσμιας κοσμολογίας. Στις νεότερες θρησκείες το νερό αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο των θρησκευτικών παραδόσεων. Το Ισλάμ θεωρεί το νερό δώρο Θεού και μέσο καθαρμού. Στην ιουδαϊκή παράδοση είναι η αρχή της δημιουργίας και μία μορφή θεοφανείας. Στην Αγία Γραφή πολλές είναι οι αναφορές στους συμβολισμούς του.

18 Νερό κοινωνικό αγαθό Οι σημαντικότεροι πολιτισμοί γεννήθηκαν κοντά στο νερό. Ιδιαίτερα, στη Μεσόγειο το νερό έπαιξε σημαντικό ρόλο, στη διαμόρφωση των πολιτισμών. Στις ακτές της Μεσογείου εμφανίστηκαν οι σημαντικότεροι πολιτισμοί, οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Φοίνικες, οι Αιγύπτιοι, οι Άραβες, οι Ρωμαίοι. Σε αυτούς τους πολιτισμούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το νερό κατέχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Ο Αιγυπτιακός πολιτισμός συνέδεσε τη ζωή του με τον ποταμό Νείλο, ο πολιτισμός της Μεσοποταμίας με τον Τίγρη και τον Ευφράτη, ο ελληνικός πολιτισμός με τα πλούσια παράλιά της. Οι δρόμοι των ποταμών και των θαλασσών προμήθευαν στις ανθρώπινες κοινωνίες όχι μόνο νερό για τις καλλιέργειες και μέσα διατροφής, αλλά κι έναν ασφαλή κι εύκολο δρόμο για τις μετακινήσεις, το εμπόριο, τις ανταλλαγές προϊόντων, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, των λαών, των πολιτισμών!

19 Πολεμικές συγκρούσεις για το νερό
Mε το σύνθημα «Kοινό νερό - Kοινές ευκαιρίες» γιορτάζεται η Παγκόσμια Hμέρα για το Nερό, ενός πολύτιμου αγαθού η κακοδιαχείριση του οποίου, ανάμεσα σε άλλα δεινά, επιφέρει ακόμη και πολεμικές συγκρούσεις. Η προσοχή εστιάζεται στα διασυνοριακά νερά και στις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να οικοδομηθεί η συνεργασία στη διασυνοριακή διαχείριση του νερού, στόχος που όταν επιτυγχάνεται μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση αμοιβαίου σεβασμού, στην κατανόηση και την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών και στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Σε ολόκληρο τον πλανήτη 145 χώρες, δηλαδή περισσότερες από το 75% όλων των χωρών, μοιράζονται τις λεκάνες 263 διασυνοριακών λιμνών και ποταμών που καλύπτουν περισσότερο από το 45% της επιφάνειας του εδάφους.

20 Νερό και αρχιτεκτονική
Σιντριβάνια: Σημεία αναφοράς, χώροι υψηλής αισθητικής , σημείο συνάντησης , δροσιάς , αναψυχής , ξεκούρασης , παιχνι- διού. Τοξωτά γεφύρια : Μνημεία μοναδικής ομορφιάς , περάσματα σε νέους κόσμους.

21 Υδραγωγεία παρελθόν και παρόν
Αρχαιοελληνικά Από τα γνωστότερα αρχαία υδραγωγεία ήταν το Πεισιστράτειο, το οποίο κατασκεύασε ο τύραννος Πεισίστρατος το 530 π.Χ., μήκους μ. και το οποίο αντλούσε νερό από τις πηγές του Υμηττού. Υπήρχαν βέβαια και άλλα μικρότερα υδραγωγεία σε διάφορα σημεία της πόλης λαξευμένα σε σχιστόλιθο ή νεοκατασκευασμένα από κεραμικά τεμάχια συνδεδεμένα με μόλυβδο καθώς και υδρομαστεύσεις βοηθούμενες από μικροφράγματα. Βυζαντινά-ρωμαικά Το σημαντικότερο ωστόσο ιστορικά έργο για την υδροδότηση της πόλης των Αθηνών ήταν το Αδριάνειο Υδραγωγείο που κατασκευάστηκε από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό ( μ.Χ.). Ξεκινούσε από τους πρόποδες της Πάρνηθας και κατέληγε στο Λυκαβηττό όπου κατασκευάστηκε η Αδριάνειος Δεξαμενή, στην οποία αποθηκεύονταν τα νερά του υδραγωγείου.

22 Ύδρευση - Υδροδότηση Το νερό προέρχεται από δύο κύριες πηγές.
Τις επιφανειακές όπως οι λίμνες, τα ποτάμια και τα ρυάκια και τα υδροφόρα στρώματα του εδάφους. Τα επιφανειακά ύδατα συλλέγονται από τους ανθρώπους με φράγματα, στη συνέχεια συγκεντρώνονται σε υδατόπυργους και έπειτα επεξεργάζονται στα διυλιστήρια νερού και μέσω του δικτύου ύδρευσης το νερό φτάνει στα σπίτια μας.

23 Βιβλιογραφία Εγκυκλοπαίδεια σχολικής βιβλιοθήκης.
Σχολικά βιβλία-βοηθήματα Β’ Λυκείου. Ματσαγγούρας projects Α’ λυκείου Ιντερνέτ


Κατέβασμα ppt "ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΡΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google