Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ 4μήνου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ 4μήνου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ 4μήνου 2012-2013
4ο ΓΕΛ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΑΞΗ: Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: 4Ο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ 4μήνου ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

2 1. Το πρόβλημα από την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων του πλανήτη
Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια, είναι ο όγκος των προϊόντων που διοχετεύονται στην αγορά και η αλόγιστη χρήση τους. Ο κύριος παράγοντας που διαταράσσει το σύστημα που ζούμε είμαστε εμείς και συγκεκριμένα η πεποίθησή μας ότι είμαστε πάνω από όλα και πως όλα ελέγχονται από εμάς. Όλα σε αυτό το σύστημα που ζούμε είναι Ένα. Αν κάτι διαταραχθεί τότε το σύστημα αρχίζει να νοσεί. Η αλόγιστη κατανάλωση και αποχή από την ανακύκλωση οδηγεί στην υπεράντληση των πρώτων υλών του πλανήτη.

3 2. Οι βασικές πηγές ενέργειας του πλανήτη
Οι " αποθήκες " ενέργειας ονομάζονται "Πηγές Ενέργειας" και διακρίνονται σε: Αυτογενείς (πυρήνες ατόμων, ήλιος, γαιάνθρακες ή πετρέλαιο) και τεχνητές (ταμιευτήρες, ηλεκτρικοί συσσωρευτές). Επίσης διακρίνονται σε πρωτογενείς πηγές που περιλαμβάνουν τη δυναμική ενέργεια των πυρήνων και δευτερογενείς που είναι όλες οι άλλες μορφές / πηγές ενέργειας. Όσον αφορά όμως τα αποθέματα ενέργειας (ενεργειακό δυναμικό), οι πηγές ενέργειας διακρίνονται σε συμβατικές ή μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

4 3. Η χρησιμότητα των πηγών ενέργειας
Για να είναι χρήσιμη μια πηγή ενέργειας είναι αναγκαίες ορισμένες προϋποθέσεις: Η ενέργεια αυτή να είναι άφθονη και η πρόσβαση στην ενεργειακή πηγή εύκολη Να μετατρέπεται χωρίς δυσκολία σε μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα σύγχρονα μηχανήματα Να μεταφέρεται εύκολα Να αποθηκεύεται εύκολα. 4. Οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που δεν είναι δυνατόν να ανανεώνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα και συμμετέχουν στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κατά 93 % περιλαμβάνουν : Τα στερεά καύσιμα των γαιανθράκων, όπως λιγνίτη, ανθρακίτη, τύρφη, Τα υγρά καύσιμα που παίρνουμε με κατεργασία, όπως μαζούτ, πετρέλαιο, βενζίνη, κηροζίνη κλπ., Τα αέρια καύσιμα όπως το φυσικό αέριο, υγραέριο κλπ. Και την πυρηνική ενέργεια.

5 5. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ως ανανεώσιμες χαρακτηρίζονται οι πηγές ενέργειας που τροφοδοτούνται συνεχώς με ενέργεια από τον ήλιο, όπως: ο ίδιος ο ήλιος (ηλιακή ενέργεια), ο άνεμος (αιολική ενέργεια), οι υδατοπτώσεις (υδροηλεκτρική ενέργεια), η ενέργεια των κυμάτων, ρευμάτων, ωκεανών καθώς και η ενέργεια βιομάζας η γεωθερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης. οι ανανεώσιμες πηγές καλύπτουν μόνο το 7 %, των ενεργειακών αναγκών μας εξυπηρετώντας το στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος, γιατί είναι " καθαρές " και φιλικές προς αυτό 6. Το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει αναρίθμητα θετικά αποτελέσματα αλλά παράλληλα εμφανίστηκαν και αρνητικά τα οποία έμελλε να αλλάξουν τη ζωή του. Κάποια από αυτά τα αρνητικά ονομάστηκαν ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ΄με τα οποία επιβάρυνε καθημερινά με αλόγιστη ευκολία το περιβάλλον . Το πρόβλημα των απορριμμάτων έχει

6 πάρει τεράστιες διαστάσεις και σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους μόλυνσης του περιβάλλοντος. Οι κυριότεροι παράγοντες δημιουργίας των απορριμμάτων: Έχει υπολογιστεί ότι από τα αγαθά που αγοράζονται μόνο τα 2\3 καταναλώνονται, ενώ τα υπόλοιπα γίνονται σκουπίδια. τα εργοστάσια που μολύνουν κάθε μέρα τις θάλασσες απελευθερώνουν χιλιάδες τόνους σκουπίδια. Η ρύπανση του εδάφους Τα στερεά απόβλητα εκπέμπουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδος , υδράργυρος , κάδμιο , ψευδάργυρος , χαλκός, νικέλιο , Αρσενικό κ.ά. που η είσοδος τους στη διατροφική αλυσίδα αυξάνει εξαιρετικά την τοξικότητα τους. τα ραδιενεργά κατάλοιπα, αποτελούν φοβερή απειλή (προκαλούν καρκίνο και γενετικές μεταλλάξεις). Τα στερεά απόβλητα εκπέμπουν βαρέα μέταλλα. και αυξάνουν εξαιρετικά την τοξικότητα τους.

7 Το Παγκόσμιο πρόβλημα Πριν από λίγο καιρό ο Στίβεν Χόκινγκ, δήλωσε πως αν το ανθρώπινο είδος αν θέλει να επιζήσει, θα πρέπει να μετακομίσει σε άλλο πλανήτη. Το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων αποτελεί ένα από τα τρία σημαντικότερα προβλήματα παγκοσμίως, μαζί με την έλλειψη νερού και τις κλιματικές αλλαγές ενώ μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Η αντιμετώπισή των αποβλήτων απαιτεί να εφαρμοστεί μια ενιαία πολιτική από όλες τις χώρες του πλανήτη. Γίνεται επομένως κατανοητό ότι τα απορρίμματα έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο. Κατακριτέο είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση από την πλευρά της πολιτείας προς τους πολίτες. Η άγνοια αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στα σχολεία.

8 7.Η Έννοια και ο Ορισμός της Ανακύκλωσης
Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως, τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά. Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαπτικών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βαπτικά. Για κάθε τόνο χαρτιού που ανακυκλώνουμε σώζουμε: λίτρα νερού 2 βαρέλια πετρελαίου 4.100 κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος 17 δέντρα 8. Οι Συνέπειες από τη μη Ανακύκλωση Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι περίπου τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν στην θάλασσα Επίσης κομμάτια απορριμμάτων καταλήγουν στη θάλασσα κάθε μέρα Ένα αλουμινένιο κουτάκι από αναψυκτικό χρειάζεται χρόνια για να διαλυθεί στη θάλασσα Ένα πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται 450 χρόνια για να διαλυθεί Είναι άγνωστο πόσο χρόνια χρειάζονται για να διαλυθεί το γυαλί μέσα στη θάλασσα. Υπολογίζεται περίπου χρόνια!

9 9. Οφέλη Ανακύκλωσης H ανακύκλωση που πρέπει να συνδυάζεται με τη Διαλογή στην Πηγή, έχει σημαντικά οφέλη που είναι τα παρακάτω: Εξοικονόμηση των φυσικών πόρων. Μείωση της ρύπανσης και των υγειονομικών κινδύνων που σχετίζονται με την αποτέφρωση και την υγειονομική ταφή. Μείωση της ποσότητας των αποβλήτων και του κόστους διάθεσης. Κατά την ανακύκλωση προκύπτουν έξι θέσεις εργασίας, ενώ κατά την διάθεση των αποβλήτων με υγειονομική ταφή μόνο μία θέση εργασίας. Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή πολλών αντικειμένων. Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.  Σώζεται η υγεία των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για τη διάσωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής. Περιορίζεται ο όγκος της συλλογής των απορριμμάτων που πρέπει να μεταφερθούν στο χώρο υγειονομικής ταφής.

10 Οι πολίτες πρέπει να κάνουν την ανακύκλωση τρόπο ζωής
Οι πολίτες πρέπει να κάνουν την ανακύκλωση τρόπο ζωής. Να μάθουν ποια υλικά είναι ανακυκλώσιμα, το πώς και το πού μπορούν να ανακυκλωθούν. Η πολιτεία πρέπει να φροντίσει για:  1. Πυκνό δίκτυο κάδων. Θα πρέπει οι περισσότερες περιοχές να έχουν κάδους για ανακυκλώσιμα υλικά 2. Τακτική ενημέρωση και υπενθύμιση αναγκαιότητας της ανακύκλωσης 3. Τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων  Οι πολίτες θα πρέπει να σκεφτούν ότι:  1. Πρέπει να ανακυκλώνονται όσο το δυνατόν περισσότερα υλικά 2. Η ανακύκλωση απαιτεί αλλαγή των καθημερινών συνηθειών 3. Το σημερινό πρόβλημα των αποβλήτων μεταφέρεται στα παιδιά μας. Η αδιαφορία υποθηκεύει το δικό τους μέλλον 4. Η ανακύκλωση θα πρέπει να γίνει απαίτηση, αντίστοιχη με τις κοινωνικές παροχές όπως Παιδεία, Υγεία κ.α. 5. Η ανακύκλωση είναι θέμα πολιτισμού και αισθητικής

11 10.Είδη που μπορούν και πρέπει να ανακυκλώνονται
1. ΧΑΡΤΙ: Αποτελεί το 15-25% των απορριμμάτων και μπορεί να μετατραπεί ξανά σε χαρτοπολτό και να παρασκευαστεί εκ νέου. 2. ΓΥΑΛΙ: Αποτελεί το 3-7% των απορριμμάτων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές .Είναι 100% ανακυκλώσιμο υλικό... 3. ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ Τα ανακυκλώσιμα μέταλλα ( μπρούτζος, φωσφορούχος ορείχαλκος, χαλκός, αλουμίνιο, ζάμακ, μόλυβδος, ψευδάργυρος, σίδηρος) δεν είναι σκουπίδια, είναι πρώτη ύλη. Η ανακύκλωση τους συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση, προστατεύουμε νέες θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες και συμβάλλουμε στην προστασία της εθνικής μας οικονομίας.

12 4. ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: Αποτελεί το 0,6%των απορριμμάτων. Έχει σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον, λόγω της υψηλής τιμής του. Τα αλουμινένια κουτιά που χρησιμοποιούνται ετησίως στην Ελλάδα, χρειάζονται για την παραγωγή τους τόνους αλουμίνιο ( ή τόνους βωξίτη πρώτης ύλης) και κιλοβατώρες σε ενέργεια. Η ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου εξοικονομεί το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή τους από ¨καθαρή πρώτη ύλη¨, δηλαδή βωξίτη. 5. ΠΛΑΣΤΙΚΑ: Αποτελούν το 10-20% των απορριμμάτων. Αποτελούν μεγάλο μέρος των συσκευασιών για τρόφιμα και αναψυκτικά. Για κάθε τόνο ανακυκλωμένου πολυαιθυλενίου εξοικονομούνται 1.8 τόνοι πετρελαίου, και ενός και μόνο πλαστικού μπουκαλιού εξοικονομεί ενέργεια για να ανάψει μια λάμπα των 60 βατ για 6 ώρες !!!

13 6. ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΛΑΔΙ Το μαγειρικό λάδι έχει έναν περιορισμένο αριθμό χρήσης έως ότου γίνει ακατάλληλο. Μετά το πέρας του χρόνου αυτού δεν πρέπει να πετιέται στα απορρίμματα όπως συνηθίζεται καθώς οι περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες είναι τεράστιες. Αντιθέτως συλλέγεται και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία παράγεται μια μορφή (βιοντίζελ) που είναι μη τοξικό και πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Αν δεν ανακυκλώσουμε τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια θα καταλήξουν στις αποχετεύσεις ή στους ΧΥΤΑ και μετά στον υδροφόρο ορίζοντα. 7. ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Είναι τα υπολείμματα των τροφών, τα υφάσματα, το καουτσούκ, το δέρμα, τα υπολείμματα κηπουρικής και το ξύλο.

14 8. ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ:
Προέρχονται από κατασκευές, ανακαινίσεις και κατεδαφίσεις κτηρίων, ανακατασκευές δρόμων, επιδιορθώσεις γεφυρών και περιοχών μετά από φυσικές καταστροφές. Από τα απορρίμματα αυτά μπορούν να ανακτηθούν υλικά, όπως είναι η άσφαλτος, το τσιμέντο, η ξυλεία, τα χαλίκια ασφάλτου και τα μέταλλα. 9. ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ: Τα ελαστικά οχημάτων μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν κυρίως για παραγωγή καυσίμου ή για επανακατασκευή ελαστικών. 10. ΤΣΙΜΕΝΤΟ Το τσιμέντο περιέχει μεγάλο ποσοστό ιπτάμενης τέφρας. Αυτή δημιουργείτε στους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος και αντί να διαρρέει στο περιβάλλον εγκλωβίζεται και χρησιμοποιείται. 11. ΧΑΛΥΒΑΣ Ο χάλυβας επίσης είναι από ανακύκλωση (ονομάζεται scrap) και είναι προϊόν υψηλής ποιότητας και αντοχής.

15 12. ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Από τα υπολείμματα τροφίμων, τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, μπορούμε να έχουμε δημιουργία κομπόστ ως βιολίπασμα και μάλιστα καλύτερης ποιότητας των χημικών. Αυτό σημαίνει 300 με 400 κιλά λιγότερα σκουπίδια κάθε χρόνο για κάθε άτομο. 13. ΒΙΟΑΕΡΙΑ Κατά την επεξεργασία των λυμάτων, δημιουργούνται εύφλεκτα αέρια που με τη σειρά τους αποτελούν μια καλή ενεργειακή πηγή. 14. ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Τα οχήματα τα οποία φθάνουν στη φάση του τέλους του κύκλου ζωής τους αποτελούν σήμερα μια σημαντική πηγή δημιουργίας αποβλήτων με σοβαρές ρυπαντικές επιπτώσεις. 8 έως 9 εκατομμύρια οχήματα απορρίπτονται ετησίως στην Ευρωπαϊκή 'Ένωση. Περίπου 25% του βάρους των οχημάτων δημιουργούν ετησίως εκατομμύρια τόνους αποβλήτων.. Με τη σημερινή τεχνολογία ανακύκλωσης κάθε αυτοκίνητο παράγει περί τα 700 kg μετάλλου που επαναχρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη στην χαλυβουργία.

16 11. Η Ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική
Κάθε χρόνο, η Ευρώπη παράγει 1,3 δις τόνους αποβλήτων γεγονός που ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει σειρά μέτρων για να στηρίξει την ανακύκλωση. Τρεις είναι οι αρχές της Ε.Ε για τη διαχείριση αποβλήτων: 1) Πρόληψη παραγωγής. Δηλαδή να παράγουμε μόνο σε βαθμό που αυτό είναι απαραίτητο, 2)Μέγιστη ανακύκλωση στερεών αποβλήτων. Να υποκαταστήσουμε δηλαδή ένας μέρος των πρώτων υλών με ανακυκλωμένα προϊόντα και 3) Η Ενεργειακή χρήση όλων των περισσευμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε από τους εταίρους κοινούς ρυθμούς όσον στην διαχείριση αποβλήτων. Οι δυσκολίες δεν άργησαν να φανούν αφού οι χώρες της βόρειας Ευρώπης έχουν σαφές «προβάδισμα» ενώ μερικές έχουν καλύψει τις απαιτήσεις τις Ε.Ε., πριν καν αυτές τεθούν. Για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται αλλαγή του καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου. Η οριστική λύση της διαχείρισης αποβλήτων είναι ένας ριζικός κοινωνικός μετασχηματισμός και για αυτό δεν γίνεται εύκολα. «Το πρόβλημα της αλλαγής διαχείρισης αποβλήτων είναι κοινωνικό και όχι τεχνικό. Τεχνικά έχουμε τους τρόπους. Είναι θέμα οικονομίας, κοινωνίας, κοινωνικών δομών και κατανάλωσης».

17 12. Η ανακύκλωση στην Ελλάδα
Μεσαίωνας των σκουπιδιών επικρατεί στην Ελλάδα καθότι στη χώρα µας ζούμε µε τον κίνδυνο προστίμων για τις ανεξέλεγκτες χωµατερές. Προειδοποιητικές επιστολές έστειλε η Κοµισιόν σε 22 κράτη - µέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επισηµαίνοντας τις σηµαντικές καθυστερήσεις στην ενσωµάτωση κοινοτικής Οδηγίας αναφορικά µε τη διαχείριση των αποβλήτων.Παράλληλα, μέχρι το 2020 τίθεται στόχος η ανακύκλωση να φτάνει στο 50%.  Στην Ελλάδα έχουµε εγκλωβιστεί µόνον στους ΧΥΤΑ και τα παραδείγματα εναλλακτικών μεθόδων είναι τα Λιόσια, οι Ταγαράδες και η Ψυτάλεια – η ανακύκλωση δεν αποτελεί προτεραιότητα Από τους 5,5 εκατ. τόνους απορριµµάτων που παράγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, τα 2 εκατ. είναι οργανικά απόβλητα –αποφάγια, ληγµένα τρόφιµα – που θάβονται στους ΧΥΤΑ. Η Ελλάδα παρουσιάζει τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του όγκου των σκουπιδιών στην Ευρώπη. Η ετήσια «παραγωγή» φτάνει τα 5 εκατομμύρια. κυβικά, μια ποσότητα που μπορεί να καλύψει την απόσταση Αθήνας-Θεσσαλονίκης με ένα στρώμα πάχους ενός μέτρου!

18 Σήμερα στην χώρα μας ανακυκλώνεται ένα μικρό μόνο μέρος των απορριμμάτων που ανέρχεται σε 30%για το χαρτί, 20%για το γυαλί και 29%για το αλουμίνιο, ενώ παράγονται 4.6 εκατομμύρια τόνοι αστικών αποβλήτων. Υπολογίστηκε ότι κάθε κάτοικος παράγει 1,2 κιλά απορριμμάτων την ήμερα. Η πολιτική της Ελλάδος δεν έχει ενεργήσει για να δημιουργήσει ΧΥΤΑ. Μπορεί να υπάρχουν λίγα αλλά δεν είναι αρκετά για να χωρέσουν τόσα πολλά σκουπίδια που παράγει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, έτσι τα απόβλητα πετιούνται ανεξέλεγκτα σε χωματερές, με αποτέλεσμα η ρύπανση του περιβάλλοντος να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Το περιβαλλοντικό κίνημα έφτασε καθυστερημένα στην Ελλάδα, κατά τη δεκαετία του 80', Ένα μεγάλο μέρος της χώρας είναι αραιοκατοικημένο και, εν μέρει, επικρατεί η αντίληψη πως πάντα θα βρεθεί ένας χώρος για να «φιλοξενήσει» τα σκουπίδια. Σε αρκετές περιοχές μάλιστα, δεν έχουν δημιουργηθεί Χώροι Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) και τα απορρίμματα καταλήγουν σε πάσης φύσεως χωματερές. .

19 Οι νομοθετικές αλλαγές
Στην Ελλάδα μέχρι το 2001 δεν υπήρχε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και απουσίαζε μια ολοκληρωμένη πολιτική που να ακολουθείται με συνέπεια και να εφαρμόζει τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία οι πρακτικές διαχείρισης οφείλουν να ιεραρχούνται κατά προτεραιότητα: Πρόληψη Επαναχρησιμοποίηση Ανακύκλωση υλικών Ανάκτηση ενέργειας Καύση χωρίς ανάκτηση ενέργειας ή υγειονομική ταφή υπολειμμάτων  Με βάση τον νόμο 2939 και των σχετικών Π.Δ η ανακύκλωση των  στερεών αποβλήτων γίνεται υποχρεωτική και επιτρέπεται να καταλήγουν προς τελική διάθεση μόνο υπολείμματα αποβλήτων μας. 

20

21

22

23

24 13. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ- ΣΧΟΛΙΑ Με την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και την ανακύκλωση τους θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας να γίνει πιο ανθρώπινος. Δεν χρειάζεται υπεράνθρωπη προσπάθεια απλά αλλαγή του τρόπου σκέψης. Επιπλέον σημαντικό είναι να προτείνουμε δραστηριότητες και τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να προωθήσουν τη βιωματική μάθηση. Έτσι για παράδειγμα μπορούν να γίνουν επισκέψεις σε εργοστάσια ανακύκλωσης, αλλά και σε χωματερές, βλέποντας και στην πράξη οι μαθητές, την βαρύνουσα σημασία της ανακύκλωσης. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν στη συλλογή σκουπιδιών, εντός του σχολείου. Έστω και σήμερα δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε. Δεν πρέπει να είμαστε υπερήρωες για να σώσουμε τον πλανήτη μας. Με μικρές κινήσεις μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές. ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ. Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

25 Στην εκπόνηση της ερευνητικής εργασίας συμμετείχαν κατά αλφαβητική σειρά οι κάτωθι μαθητές της Α΄ Λυκείου του 4ου ΓΕΛ Αγ. Παρασκευής: 1. Γεώργιος Ρομπόλης 2.Ρούσσης Κωνσταντίνος 3. Σαρλής Αλέξανδρος 4. Σαρλής Στέφανος 5. Σιώπκας Θεοφάνης 6. Σταθουλόπουλος Λυκούργος 7. Στάϊκου Δήμητρα 8. Στεφανίδου Μαρίνα 9. Στύλλα Μαριγκλέν 10.Συργκάνης Ευάγγελος 11.Τοτόση Χριστίνα 12. Τραντάς Νικόλαος 13. Τρίκης Χρήστος 14. Τριπολιτσιώτης Νικόλαος 15. Τσακνή Αναστασία 16. Τσαλίκη Ελευθερία 17. Τσανούλας Γεώργιος 18. Τσεπελίδης Γεώργιος 19. Τσιμπουρλάς Ιάσων 20. Φιλιππάκης Αθανάσιος 21. Φίλου Άννα 22. Χαρατσάρη Ευαγγελία 23.Χιώτη Καλλιόπη 24. Χριστοφιλόπουλος Γεώργιος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός της ερευνητικής εργασίας ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΪΝΑΤΖΗΣ (ΠΕ09)


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ 4μήνου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google