Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΥ566 RDF ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ Football Championship Αλεβίζου Βασιλική Σερφιώτης Γεώργιος Τριανταφυλλίδου Δέσποινα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΥ566 RDF ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ Football Championship Αλεβίζου Βασιλική Σερφιώτης Γεώργιος Τριανταφυλλίδου Δέσποινα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΥ566 RDF ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ Football Championship Αλεβίζου Βασιλική Σερφιώτης Γεώργιος Τριανταφυλλίδου Δέσποινα

2 Οντολογία: Football Championship

3 Περιγραφή κλάσεων

4 League  Περιγράφει τις κατηγορίες του πρωταθλήματος  Τα βασικά χαρακτηριστικά μιας κατηγορίας που μας ενδιαφέρει να μοντελοποιήσουμε στο σχήμα είναι:  hasName: το όνομα της κατηγορίας, string  teamsNo: ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, integer

5 FootballClub  Συμμετέχουν οι ομάδες του πρωταθλήματος  Τα βασικά χαρακτηριστικά μιας ομάδας που μας ενδιαφέρει να μοντελοποιήσουμε στο σχήμα είναι:  officialName: το όνομα της ομάδας, string  foundationYear: το έτος ίδρυσης του συλλόγου, dateTime  homeCourt: το γήπεδο της ομάδας, string  points: οι βαθμοί που έχει συνολικά από τους αγώνες της, integer

6 FootballClub  Σχέσεις της ομάδας με άλλες οντότητες του πρωταθλήματος:  participates: η σχέση συνδέει την ομάδα με τη (μοναδική) κατηγορία στην οποία παίζει  Occupies: δηλώνει το γεγονός ότι μία ομάδα στελεχώνεται από πρόσωπα. Τα πρόσωπα, εν γένει, συμμετέχουν με διαφορετικούς ρόλους στην ομάδα (π.χ. οι παίκτες λειτουργούν διαφορετικά στην ομάδα από τον πρόεδρο). Οι παρακάτω σχέσεις εξειδικεύουν την ιδιότητα occupies:  hasPlayers: συνδέει την ομάδα με τους παίκτες της  TrainedBy: συνδέει την ομάδα με τον προπονητή της  managedBy: συνδέει την ομάδα με τον πρόεδρό της.

7 Person  Περιγράφει όλους τους ανθρώπους που (δια)πλέκονται στο πρωτάθλημα.  Το βασικό γνώρισμα:  name: το όνομα κάθε ανθρώπου, string.

8 ClubPersonnel  Συμμετέχουν οι άνθρωποι που δουλεύουν για την ομάδα.  Κάθε κατηγορία τέτοιων έχει διαφορετικά καθήκοντα.

9 ClubPersonnel  Υποκλάσεις σχετικές με τις κατηγορίες των απασχολουμένων στην ομάδα.  Coach  Player  Administrator  TechnicalStaff  Το γνώρισμα που μας ενδιαφέρει είναι η ηλικία τους:  born: η ημερομηνία γέννησης των απασχολούμενων στην ομάδα, dateTime. Η ημερομηνία αυτή πρέπει να είναι μικρότερη από τη σημερινή, περιορισμός που δεν μπορούμε να μοντελοποιήσουμε σε RDFS.  Με την ClubPersonnel συνδέεται η FootballClub με τη σχέση occupies.

10 Administrator  Ανήκει ο πρόεδρος της ομάδας.  Η κλάση μπορεί να έχει μόνο ένα στιγμιότυπο  Η FootballClub συνδέεται με αυτή με την managedBy.

11 Coach  Ανήκει ο προπονητής ομάδας.  Η ομάδα συνδέεται με αυτόν με τη σχέση trainedBy.

12 Player  Μοντελοποιεί τους παίκτες της ομάδας.  Τα ειδικά γνωρίσματα των παικτών είναι:  position: η θέση που παίζει καθένας και μπορεί να έχει τιμές: επιθετικός (F), αμυντικός (D), μέσος (M), τερματοφύλακας (G), string.  goals: τα τέρματα που έχει επιτύχει κάθε παίκτης συνολικά στο πρωτάθλημα.

13 Player  Ιδιότητες που αφορούν σε σχέσεις των παικτών με άλλες οντότητες του πρωταθλήματος είναι:  previousTeam: οι προηγούμενες ομάδες του παίκτη  PlayerHasStatistics: τα στατιστικά του παίκτη, ανά αγώνα. Συνδέει τον παίκτη με την κλάση StatsPlayerMatch.  Με τον παίκτη συνδέεται η ομάδα με τη σχέση hasPlayer.

14 TechnicalStaff  Ανήκει το τεχνικό προσωπικό της ομάδας.  Το γνώρισμα για κάθε στιγμιότυπο είναι η περιγραφή του  description: περιγραφή των καθηκόντων του τεχνικού προσωπικού, string

15 Referee  Υποκλάση της Person και σ’ αυτή ανήκουν οι διαιτητές του πρωταθλήματος.

16 Match  Μοντελοποιούνται όλοι οι αγώνες που γίνονται κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Οι σχέσεις:  home/visitor: η γηπεδούχος/φιλοξενούμενη ομάδα  OfficiatedBy/assistantReferee: ο διαιτητής και οι βοηθοί του  matchHasStatistics: τα στατιστικά που αντιστοιχούν σε ένα συγκεκριμένο αγώνα

17 StatsPlayerMatch  Περιέχει τα στατιστικά για τους παίκτες αναφορικά με τους αγώνες που έχουν παίξει.

18 StatsPlayerMatch  Επιτρέπεται μόνο μία εγγραφή ανά παίκτη, για κάθε αγώνα. Ο περιορισμός αυτός δε μοντελοποιείται στο σχήμα. Οι πληροφορίες αυτών των στατιστικών είναι:  scoredGoals: τα γκολ για ένα παίκτη σε ένα αγώνα, integer  yellowCard: TRUE, αν ο παίκτης έχει δεχτεί κίτρινη κάρτα σε ένα αγώνα, FALSE, διαφορετικά, boolean  redCard: TRUE, αν ο παίκτης έχει δεχτεί κόκκινη κάρτα σε ένα αγώνα, FALSE, διαφορετικά, boolean.  Η κλάση συνδέεται με τις Player και Match με τις αντίστροφες των σχέσεων playerHasStatistics και matchHasStatistics, αντίστοιχα.

19 Προβλήματα της RDF (1/2)  Δεν προβλέπει περιορισμούς πληθικότητας στα γνωρίσματα/σχέσεις των κλάσεων.  Έπειτα, δεδομένης μιας σχέσης έχουμε τη δυνατότητα να προσπελάσουμε τα δεδομένα μόνο της μιας κλάσης. Πρέπει να ορίσουμε τις αντίστοιχες αντίστροφες, ώστε να έχουμε πρόσβαση και στα δεδομένα της άλλης.  Δεν μπορούμε να περιορίσουμε το πεδίο τιμών μιας κλάσης σε συγκεκριμένες τιμές (π.χ. η θέση ενός παίκτη)

20 Προβλήματα της RDF  Δεν μπορούμε να περιορίσουμε την παρουσία κάποιου μεταδεδομένου σε μία, μόνο, κλάση. Σχετικό παράδειγμα είναι αυτό του Administrator της ομάδας, που πρέπει να μην είναι, για παράδειγμα, και παίκτης της.  Είναι γνωστό ότι οι παραπάνω περιορισμοί της RDF αναιρούνται παρουσία άλλων μοντέλων αναπαράστασης οντολογιών. Στην επόμενη φάση της εργασίας μας θα μοντελοποιήσουμε το Football Championship σε ένα από αυτά.

21 Επερωτήσεις στο Σχήμα (1/2)  Ποιες είναι οι κύριες κλάσεις της οντολογίας; topclass  Να βρεθεί ο μέσος όρος των άμεσων υποκλάσεων; avg(select count(subclassof^(C)) + 0.0 from Class{C} where C != Resource )

22 Επερωτήσεις στο Σχήμα (2/2)  Να βρεθεί ο μέγιστος αριθμός των άμεσων υποκλάσεων max(select count(subclassof^(C)) from Class{C} where C != Resource)  Να βρεθεί ο μέσος αριθμός ιδιοτήτων ανά κλάση (άμεσες ή κληρονομούμενες) avg(select count(select @P from {;C}@P) + 0.0 from Class{C})

23 Επερωτήσεις στα δεδομένα (1/4)  Ποιοι πρώην παίκτες του Ολυμπιακού συμμετέχουν στο πρωτάθλημα με τα χρώματα άλλης ομάδας; SELECTY FROMhasPlayer{Y}. previousTeam.officialName{W} WHEREW=”Olympiakos”

24 Επερωτήσεις στα δεδομένα (2/4)  Ποιος είναι ο πρώτος σκόρερ του Αιγάλεω στο πρωτάθλημα; SELECTY FROM{B}hasPlayer{Y}.goals{W}, {L}officialName{N} WHEREN = "Aegaleo" AND B = L AND W = max(SELECTZ FROM{A}hasPlayer.goals{Z} WHEREA = L )

25 Επερωτήσεις στα δεδομένα (3/4)  Σε πόσους αγώνες έχει εκτελέσει χρέη βοηθού διαιτητή ο Κύρος Βασσάρας; SELECTCOUNT(X) FROM{X}assistantReferee.name{Y} WHEREY=”Kyros Bassaras”

26 Επερωτήσεις στα δεδομένα (4/4)  Ποιοι αγώνες έχουν γίνει στην Α Εθνική; SELECTX FROM{X}home.participates.hasName{Y} WHEREY=“A-National”


Κατέβασμα ppt "ΗΥ566 RDF ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ Football Championship Αλεβίζου Βασιλική Σερφιώτης Γεώργιος Τριανταφυλλίδου Δέσποινα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google