Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασια στο μαθημα της Tεχνολογιας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασια στο μαθημα της Tεχνολογιας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασια στο μαθημα της Tεχνολογιας
Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά Saint-Paul Εργασια στο μαθημα της Tεχνολογιας

2 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ιστορία Χρήση αυτοκινήτου
Παραγωγή ενός αυτοκινήτου Πώς έχει αλλάξει τη ζωή μας; Το πρώτο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Ελλάδα Αυτοκινητιστικά δυστυχήματα Η τέχνη στο αυτοκίνητο

3 Εισαγωγή Το αυτοκίνητο είναι ένα τροχοφόρο επιβατικό όχημα. Έχει ενσωματωμένο κινητήρα. Συνήθως έχουν τέσσερις τροχούς και το λιγότερο δύο καθίσματα. Όμως, ο όρος αυτοκίνητο καλύπτει και άλλα οχήματα, όπως : λεωφορεία, φορτηγά, βανάκια και άλλα.  Το 2002 υπήρχαν περίπου 590 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα παγκοσμίως (περίπου ένα ανά 11 κατοίκους), εκ των οποίων τα 140 εκατομμύρια στις ΗΠΑ (σχεδόν ένα ανά δύο κατοίκους). Ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων κρατών σταδιακά αρχίζουν να αποκτούν επιβατικά αυτοκίνητα.

4 Η ιστορία του αυτοκινήτου
Το αυτοκίνητο όπως ξέρουμε δεν εφευρέθηκε σε έστω και μία ημέρα από έναν ενιαίο εφευρέτη. Η ιστορία του αυτοκινήτου απεικονίζει μια εξέλιξη που πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι πάνω από διπλώματα ευρεσιτεχνίας δημιούργησαν το σύγχρονο αυτοκίνητο.Εντούτοις, μπορούμε να δείξουμε τα πολλά firsts που εμφανίστηκαν κατά μήκος του τρόπου. Αρχίζοντας από τα πρώτα θεωρητικά σχέδια για ένα μηχανοκίνητο όχημα που ήταν καταρτισμένο και από το Leonardo Da Vinci και από το Isaac Newton.Οι πρώτοι κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο ήταν γάλλοι: Panhard & Levassor (1889) και Peugeot (1891). Από τον κατασκευαστή αυτοκινήτων σημαίνουμε τους οικοδόμους των ολόκληρων μηχανοκίνητων οχημάτων για την πώληση και όχι μόνο τους εφευρέτες μηχανών που πειραματίστηκαν με το σχέδιο αυτοκινήτων για να εξετάσουν τις μηχανές τους Οι Daimler και Benz άρχισαν ως τελευταία πρίν γίνονται πλήρεις κατασκευαστές αυτοκινήτων και έκαναν τα πρόωρα χρήματά τους με τη χορήγηση αδειών των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους και την πώληση των μηχανών τους στους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

5 Την αρχή έκανε στην Γαλλία, το 1769, ο Nicolas Jοseph Cougnot, δημιουργώντας το πρώτο ατμοκίνητο όχημα, ένα ατμοκινούμενο αμάξι, τοfardier. Το ασταθές αυτό όχημα ανετράπη και χτύπησε σε ένα τοίχο, αποτελώντας έτσι και το πρώτο ατύχημα με αυτοκινούμενο όχημα στην ιστορία!! Το 1770, ο Γερμανό-Αυστριακός εφευρέτης Siegfried Marcus συναρμολόγησε ένα μηχανοκίνητο αμαξίδιο. Το όχημα του Marcus έχει ήδη ξεπεράσει το μηχανικό κινητήρα του Κουνιότ σε μηχανική ενέργεια. 92 χρόνια αργότερα, ο Etienne Lenoir έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης και ένα χρόνο αργότερα ο Λενουάρ πραγματοποίησε το 1-ο ταξίδι με αυτοκίνητο στον κόσμο καλύπτοντας κυκλική διαδρομή 19,3 χλμ. με μέση ταχυτήτα 6,4 χλμ/ώρα και ισχύ μόλις 0,5 ίππους (η ιπποδύναμη είναι η δύναμη που δίνει ένα άλογο για να σηκώσει ένα βάρος 75 κιλών σε ύψος 1 μέτρου).

6 Το αυτοκίνητο, με κινητήρα του Νικολάους Όττο (Nikolaus Otto) εσωτερικής καύσης και καύσιμο τη βενζίνη, παρήχθη στη Γερμανία το 1885από τον Κάρλ Μπεντς (Karl Benz). Ο Μπεντς κατέθεσε τα σχέδια αυτού του αυτοκινήτου στο Μαναχαημ (Mannheim) της Γερμανίας. Παρότι στον Μπεντς αποδόθηκε η εφεύρεση του αυτοκινήτου (κακώς αφού ο Λενουάρ το είχε εφέυρει), αρκετοί άλλοι Γερμανοί, Γάλλοι και άλλων εθνικοτήτων μηχανικοί προσπαθούσαν να κατασκευάσουν παρόμοια οχήματα την ίδια εποχή. Το 1886 οι Γκότλιμπ Νταιμλερ (Gottlieb Daimler) και Wilhelm Maybach στην Στουτγκάρδη κατέθεσαν αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την μοτοσυκλέτα, κατασκευασμένη και δοκιμασμένη επίσης το 1885.Αργότερα,τα αυτοκίνητα εξελίχτηκαν και πλέον μπορούσαν να καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις σε λιγότερο χρόνο. Αν θα μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να χωρίσουμε χρονολογικά αλλά και τεχνολογικά την ιστορία του αυτοκινήτου, αυτό θα γινόταν σε τέσσερις περιόδους: Την εποχή των αυτοκινήτων με κίνηση λόγω του ατμού, την εποχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα πρώτα βενζινοκίνητα και τέλος τα εκσυγχρονισμένα αυτοκίνητα που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργών αυτοκινήτων στις μέρες μας. Παράλληλα όμως με την τεχνολογική ανάπτυξη και ανάλυση, σωστό θα ήταν να αναφερθούμε και στα ανθρώπινα δυστυχύματα και στα περιβαλλοντικά αλλά και κυκλοφοριακά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την γέννεση αυτής της εφεύρεσης... Ο άνθρωπος μπορεί να βρήκε έναν τρόπο για γρήγορες μεταφορές, αλλά έχει να λύσει πολλά περισσότερα που γεννήθηκαν μετά από αυτό. Για αυτόν τον λόγο, οι σύγχρονες εταιρίες δαπανούν πολλά λεφτά του προϋπολογισμού τους για αύξηση της ασφάλειας των αυτοκινήτων, μείωση των ριπογόνων αερίων στην εξάτμιση και μείωση του όγκου του αυτοκινήτου...

7 Το αυτοκίνητο του παρελθόντος
Το αυτοκίνητο του παρόντος Το αυτοκίνητο του μέλλοντος

8 Χρήση αυτοκινήτου Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να οδηγεί αυτοκίνητο. Όμως, για να είναι ομαλή η κυκλοφορία στους δρόμους, πριν ο οδηγός πάρει δίπλωμα οδήγησης είναι παράνομο και επικίνδυνο να οδηγήσει. Διότι βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του αλλά και των υπόλοιπων ανθρώπων ή ζώων που κυκλοφορούν. Για αυτό το λόγο, πρέπει να κατέχει δίπλωμα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι από τη στιγμή που θα πιάσει στα χέρια του το τιμόνι, είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Για να αποκτήσει το δίπλωμά του πρέπει να απευθυνθεί σε μια σχολή οδηγών και να παρακολουθήσει μαθήματα ( θεωρητικά και πρακτικά). Ύστερα περνά από εξετάσεις, στις οποίες εξετάζεται στα σήματα αλλά και οδηγώντας. Αν είναι ακίνδυνος, ξέρει να χειρίζεται ένα αμάξι και γνωρίζει τα σήματα, του δίνεται η άδεια. Αν όχι, τότε πρέπει να ξαναπροσπαθήσει.

9 Παραγωγή ενός αυτοκινήτου
Αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσεις παράχθηκαν για πρώτη φορά στην Γερμανία από τον Καρλ Μπέντς το και τον Γκότλιμπ Νταιμλερ ανάμεσα στο 1886 και το Ο Μπεντς ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στα σχέδια ενός νέου κινητήρα το Στην αρχή επικεντρώθηκε στην κατασκευή ενός αξιόπιστου δίχρονου βενζινοκινητήρα, βασισμένος στα σχέδια του τετράχρονου κινητήρα του Όττο. Τα σχέδια του Όττο απορρίφθηκαν, ενώ ο Μπεντς είχε έτοιμο τον κινητήρα του την Πρωτοχρονιά και πήρε άδεια ευρεσιτεχνίας το Ο Μπεντς κατασκεύασε τα πρώτα τρίκυκλα αυτοκίνητα το 1885 και πήρε άδεια ευρεσιτεχνίας από την πόλη του Μάινχαημ τον Ιανουάριο του Αυτό ήταν το πρώτο όχημα εξ ολοκλήρου σχεδιασμένο και κατασκευασμένο ως αυτοκίνητο και όχι ως μετατροπή μιας άμαξας ή ενός κάρου. Μεταξύ άλλων, ο Μπεντς εφηύρε ένα σύστημα ρύθμισης της ταχύτητας γνωστό ως επιταχυντή, την ανάφλεξη, χρησιμοποιώντας σπινθήρα από μπαταρία, τον αναφλεκτήρα (μπουζί), τον συμπλέκτη, το σύστημα επιλογής ταχυτήτων και το ψυγείο νερού.

10 Κατασκεύασε βελτιωμένες εκδόσεις το 1886 και το 1887
Κατασκεύασε βελτιωμένες εκδόσεις το 1886 και το Άρχισε την παραγωγή το 1888, την πρώτη παραγωγή αυτοκινήτου στην ιστορία, στηριζόμενος στην εταιρεία "Benz & Sie" που ο ίδιος είχε ιδρύσει. Η σύζυγος του Μπέρτα (Bertha) έκανε σημαντικές υποδείξεις για καινοτομίες, τις οποίες ο Μπεντς συμπεριέλαβε στο καινούργιο μοντέλο, το οποίο ήταν ακόμη τρίτροχο. Κατασκευάστηκαν περίπου 25 οχήματα μέχρι το 1893, οπότε και παρουσίασε το πρώτο τετράτροχο αυτοκίνητο, το οποίο κινούνταν από έναν τετράχρονο κινητήρα, που είχε σχεδιάσει ο ίδιος. Το ίδιο διάστημα ο Emile Roger στη Γαλλία κατασκεύαζε κινητήρες του Μπεντς με την άδεια του σχεδιαστή, αρχίζοντας και την κατασκευή ολόκληρων αυτοκινήτων. Καθώς η Γαλλία της εποχής ήταν πιο προοδευτική, δέχτηκε πιο εύκολα τη νέα αυτή δημιουργία: περισσότερα οχήματα κατασκευάσθηκαν και πουλήθηκαν στην Γαλλία, παρά στην πατρίδα του εφευρέτη, την Γερμανία. Στη Γαλλία, επίσης, εμφανίζονται ακόμη οι κατασκευαστές Πανάρ και Λεβασόρ (Panhard & Levassor) και Armand Peugeot. Οι δύο πρώτοι κατασκεύασαν το όχημά τους το 1891 σε από κοινού εγχείρημα με τον Εντουάρ Σαραζέν (Edouard Sarazin), ο οποίος είχε τα δικαιώματα κατασκευής του κινητήρα Μπεντς στη Γαλλία και ακολούθησε ο Πεζό. Οι Πανάρ και Λεβασόρ ήταν οι δημιουργοί του πρώτου συστήματος μετάδοσης όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Το τοποθέτησαν στο μοντέλο Πανάρ του Ο Αρμάν Πεζό ήταν, παράλληλα, ο κατασκευαστής που κέρδισε τον πρώτο αγώνα αυτοκινήτου στη Γαλλία το Ένας ακόμη σταθμός στην ιστορία της αυτοκίνησης σημειώνεται το Είναι το έτος που ο Rudolf Diesel κατασκευάζει τον πρώτο κινητήρα εσωτερικής καύσης με καύσιμο το πετρέλαιο. Αρχικά ο κινητήρας του δεν χρησιμοποιήθηκε στα αυτοκίνητα, καθώς ήταν αρκετά βαρύς, αλλά το 1898 κινητήρες ντίζελ χρησιμοποιούνταν σε εργοστάσια, για να κινούν αντλίες σε υδρευτικά και αρδευτικά δίκτυα, σε θαλάσσια οχήματα κτλ. Με τη συνεχή βελτίωσή του, ο κινητήρας ντίζελ άρχισε να χρησιμοποιείται σε φορτηγά αυτοκίνητα και, αργότερα, σε λεωφορεία.

11 Η παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων συνεχίστηκε και διαδόθηκε και σε άλλες χώρες. Το [[1891] τα πρώτα αυτοκίνητα της Αμερικής κατασκευάσθηκαν από τον Τζον Λάμπερτ {John Lambert). Ήταν τρίτροχα με οροφή δανεισμένη - ως κατασκευή - από τις άμαξες, ενώ το 1895 ο ίδιος παρουσίασε και τετράτροχη έκδοση. Η κατασκευή παρέμεινε σε επίπεδο βιοτεχνίας, όταν οι αδελφοί Τσαρλς και Φρανκ Ντάρια (Duryea), μετά την πρώτη κατασκευή και επιτυχείς δοκιμές του δικού τους οχήματος (1893), ίδρυσαν την εταιρεία "Duryea Motor Wagon Company" το Αυτή ήταν η πρώτη εταιρεία βιομηχανικής κατασκευής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, ενώ ο Φρανκ, οδηγώντας το δικό τους αυτοκίνητο, ήταν ο νικητής του πρώτου αγώνα αυτοκινήτου στις ΗΠΑ το Η κατασκευή αυτοκινήτων αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο το υψηλό κόστος και οι δυσκολίες ένταξης του στην πραγματικότητα της εποχής, δεν επέτρεψαν τη διάδοση του προϊόντος στις ευρείες λαϊκές μάζες, μολονότι είχε αρχίσει η κατασκευή του σε βιομηχανική κλίμακα από τον Ransome E. Olds και την εταιρεία του Oldsmobile το Ωστόσο, το κόστος παρέμενε πάντα πρόβλημα. Αυτό ίσχυε μέχρι το 1908, οπότε και σημειώνεται ο πρώτος μεγάλος σταθμός στην ιστορία του αυτοκινήτου: Ο Henry Ford, έχοντας δημιουργήσει από το 1903 τη δική του ομώνυμη εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων, πήρε μια σημαντική απόφαση: Να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο, που ο μέσος πολίτης θα μπορούσε να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει σε καθημερινή βάση. Το 1908 παράγεται και διοχετεύεται στην αγορά το αυτοκίνητο - ιστορικός σταθμός της αυτοκίνησης: Είναι το Φορντ Model-T, το οποίο στοίχιζε μόνο 950 δολάρια. Το όχημα έγινε ανάρπαστο, ενώ η τιμή του μειωνόταν συνεχώς. Στα δεκαεννέα χρόνια που παρέμεινε στην αγορά πουλήθηκαν τεμάχια, ενώ η τιμή του είχε πέσει στα 280 δολάρια. Το Model-T είναι το δεύτερο σε αριθμό πωληθέντων τεμαχίων αυτοκίνητο στον κόσμο. Ο Φορντ πέτυχε αυτό το εγχείρημα οργανώνοντας την κατασκευή σε γραμμή παραγωγής και καθετοποιώντας την εταιρεία του.

12 Πώς έχει αλλάξει τη ζωή μας;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανακάλυψη του αυτοκινήτου έχει αλλάξει τη ζωή μας. Έχει και θετικά αλλά και αρνητικά.Πάντως, τα περισσότερα είναι υπέρ και όχι κατά.Με ένα αμάξι μπορείς να καλύψεις μεγάλες και μικρές αποστάσεις. Επιπλέον, μέσα στο αυτοκίνητό σου νιώθεις άνεση και ασφάλεια σε αντίθεση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, το αυτοκίνητο χρειάζεται βενζίνη, άρα προσφέρει δουλειά στα βενζινάδικα.Βέβαια, το αυτοκίνητο μολύνει και επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που έχουν προκληθεί από το αυτοκίνητο. Η τρύπα του όζοντος μεγαλώνει συνεχώς και ένας παράγοντας αυτού του προβλήματος είναι και το αμάξι.Το να είσαι κάτοχος ενός αυτοκινήτου είναι μεγάλη ευθύνη. Άλλωστε, απαγορεύεται να οδηγήσεις όταν είσαι κάτω των 18.Δυστυχώς, χρονιά με χρονιά ο αριθμός των δυστυχημάτων πληθαίνει.

13 Το πρώτο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Ελλάδα
Στην Αθήνα του 1907 κυκλοφορούσαν εφτά, μόνο, αυτοκίνητα (εκτός από τα αυτοκίνητα των ανακτόρων). Κανένα από τα αυτοκίνητα δε διέθετε πινακίδες (τα αναγνώριζαν με το όνομα του ιδιοκτήτη). Οι ελάχιστοι δρόμοι ήταν όλοι (εκτός από την Αιόλου) χωμάτινοι και για να φτάσεις στα Μέγαρα χρειαζόσουν πέντε, περίπου, ώρες. Μιλάμε για την εποχή που είχε, ήδη, γεννηθεί ο παππούς ή προπάππους μαςΤο δυστύχημα συνέβη στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Φιξ, στις 4 Μαρτίου 1907, ώρα Πάνω από το σώμα της άτυχης Ευφροσύνης πέρασαν δύο αυτοκίνητα. Το αξιοπερίεργο, όμως, ήταν ποιοι οδηγούσαν τα αυτοκίνητα; Το πρώτο το οδηγούσε ο πρίγκιπας Ανδρέας (πατέρας του Φιλίππου, του συζύγου της τωρινής βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, και παππούς του Καρόλου), με συνεπιβάτες τη σύζυγο του, Αλίκη, και τον υπασπιστή του Μεταξά.Το δεύτερο αυτοκίνητο οδηγούσε ο υπουργός και βουλευτής Φθιώτιδος Ν. Σιμόπουλος. Σύμφωνα με τις επίσημες καταθέσεις την ευθύνη ανέλαβε ο Σιμόπουλος, δηλώνοντας ότι αυτός χτύπησε, πρώτος, την άτυχη γυναίκα, αν και κανένας από τους δύο δε φρενάρισε και πέρασαν και οι δύο πάνω από το σώμα της νεαρής γυναίκας. Και σαφέστατα (!;) η ευθύνη ήταν της άτυχης Ευφροσύνης, που δε σταμάτησε, αλλά άρχισε να τρέχει πανικόβλητη. Ίσως ο πρίγκιπας και η σύζυγος του να ταράχθηκαν από την απαιδευσία του φτωχού λαού!! Ο Διοικητής της Αστυνομίας έλαβε δραστικά μέτρα: κάλεσε όλους τους οδηγούς αυτοκινήτων της πρωτεύουσας στο γραφείο του και τους συμβούλευσε να είναι προσεκτικοί. Οι εφημερίδες καταστροφολογούσαν για τη νέα τεχνολογία «Με επτά αυτοκίνητα θρηνούμε θύματα, φανταστείτε να γίνουν 70…» Για φανταστείτε!!! (από το 1991 έως το 2010 έγιναν στην χώρα μας συνολικά πάνω από οδικά τροχαία ατυχήματα Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα στην Ελλάδα, 6 συμπολίτες μας σκοτώνονται σε τροχαίο και 90 τραυματίζονται…) Είναι πολύ άχαρο, τελικά, να απαντάς στην Ιστορία!!ΥΓ: Σκεφτήκατε ποτέ τι εικόνες μπορεί να έχει μέσα στο κεφάλι του ο Παππούς ή ο προπάππους σας, όταν βρίσκεται, για παράδειγμα, μπροστά στη λεωφόρο Συγγρού;

14 Αυτοκινητιστικά δυστυχήματα
Ειδικότερα, από το 1965 μέχρι το 2008, περίπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 1,5 εκατ.Σημειώνεται επίσης ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα έχει νεκρούς, κάτι παραπάνω από παραπληγικούς, τραυματίες και περίπου μικρά παιδιά συνεχίζουν τη ζωή τους με μόνιμες αναπηρίες.Επίσης κάθε μέρα 10 άνθρωποι σκοτώνονται κατά μέσο, ενώ κάθε μήνα άτομα τραυματίζονται σε τροχαία.Παράλληλα με βάση τα στοιχεία, το 82% των ατυχημάτων σημειώνεται σε μεγάλα αστικά κέντρα με μέσο όρο ταχύτητας τα60 χλμ.Τη δεκαετία η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο η μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 50%. Χωρίς κανένα δεσμευτικό μέτρο για τις χώρες-μέλη ήταν φανερό ότι δεν επρόκειτο επί της ουσίας για στόχο αλλά για ευχή, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι χώρες, η κατάσταση ήταν επιεικώς τραγική.Τέλος αξίζει πραγματικά να σημειωθεί ότι η χώρα μας, παρότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παρουσίασαν μείωση στους θανάτους από τροχαία για την δεκαετία , η Ελλάδα αύξησε το ποσοστό έως και 60%.

15 Η τέχνη στο αυτοκίνητο Στο παρακάτω video μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτοκίνητα με ιδιόμορφο σχήμα... Είναι πολύ ενδιαφέρον!

16 Πηγές

17 Η εργασία που παρακολουθήσατε βρίσκεται : http://saintpaul98guys2
Η εργασία που παρακολουθήσατε βρίσκεται : Μαρίνα Μαρκαντώνη Α2 Γυμνασίου


Κατέβασμα ppt "Εργασια στο μαθημα της Tεχνολογιας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google