Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χρησιμοποιώ υπεύθυνα Ένα πάρτυ αλλιώτικο απο τ’άλλα!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χρησιμοποιώ υπεύθυνα Ένα πάρτυ αλλιώτικο απο τ’άλλα!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χρησιμοποιώ υπεύθυνα Ένα πάρτυ αλλιώτικο απο τ’άλλα! Μία περιπέτεια του ακτύπητου δίδυμου Λουκά – Άννα: Μία παιχνιδο-ιστορία για δυνατούς λύτες!

2 Αγαπημένε αναγνώστη-παίκτη:
Πρέπει να μπαλώσεις τις τρύπες της μπάλας Γης, πριν είναι αργά. Άμα σκάσει η μπάλα, πάει και το παιχνίδι! Διαβάζεις, απαντάς, προχωράς. Τόσο απλό. Αλλά και τόσο κρίσιμο για την μπάλα-πλανήτη Γη! ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ!

3 Οδηγίες χρήσης και ανάγνωσης της παιχνιδο-ιστορίας.
Οι ήρωες μας, ο Λουκάς και η Άννα κάνουν γκάφες. Είναι σα να παίζουν μπάλα με τον πλανήτη Γη. Κάθε γκάφα και μια τρύπα στην μπάλα...

4 Μόνοι στο Σπίτι.. Εμείς θα φύγουμε για το Σαββατοκύριακο. Είναι η επέτειος μας. Λοιπόν θα μείνετε με την γιαγιά. Φρόνιμα ε; Τα παιδιά είναι αγγελούδια δήθεν, σκέφτονται όμως σαν διαβολάκια. Η γιαγιά η καημένη επίσης ανυποψίαστη...

5 Ε, και η γιαγιά έχει δικαιώματα!
E, το Σάββατο το απόγευμα μπορώ να καλέσω τις φίλες μου, την Πίτσα και τη Λίτσα για κουβεντούλα. Χε χε. Γεράματα χωρίς παρέα, κακά γεράματα!!

6 Και τα εγγόνια έχουν τα σχέδιά τους...
Δεν κάνουμε ένα παρτάκι το Σάββατο με τα Λιτσάκια και τα Πιτσάκια; Θα φέρουνε και τις γιαγιάδες τους, εκείνες θα τα λένε, κι εμείς…χι χι Χαμός θα γίνει! Θα φωνάξουμε κι άλλους φίλους, θα γίνει παιχνίδι τρικούβερτο!

7 Γιαγιά μου καλή... Έχουμε πάρτυ!
Εσύ δε θα κάνεις τίποτα. Θα σου φέρουμε τις φίλες σου και τα αναλαμβάνουμε όλα εμείς. Α, θα φέρουν και τα Πιτσάκια και τα Λιτσάκια και κάτι άλλα φιλαράκια ξέρεις… Τίποτα σπουδαίο.. Γιαγιούλα, εμείς σου ετοιμάζουμε παρέα για το Σάββατο. Να γιορτάσουμε που πήραμε κι οι δυο μας άριστα στο διαγώνισμα Γυμναστικής…Ε, ξέρεις ήταν δύσκολο.

8 Σάββατο πρωί. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!
Πρέπει να πάμε να ψωνίσουμε στο διπλανό Super Market. Ορίστε και το κομπόδεμα ασφαλείας που μας άφησε η μαμά! ΛΑΘΟΣ: Να πάρουνε μαζί τους μια μεγάλη πάνινη (ή από άλλα υλικά) τσάντα. Να κάνουν ένα κατάλογο με αυτά που χρειάζονται για να μην πάρουν άχρηστα πράγματα. Τα παιδιά φεύγουν με την γιαγιά για το Super Market χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

9 Στο Super Market. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!
Τρέχα, να αγοράσουμε τα δικά μας! Να εδώ, πλαστικά ποτηράκια και πιατάκια και πιρούνια και κουταλάκια. Πάρε μπόλικα, ο καθένας θέλει τουλάχιστον 3 ποτήρια! Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

10 Στο Super Market. ΛΑΘΟΣ: Πολύ πλαστικό! Το πλαστικό δεν αποδομείται εύκολα μετά την απόρριψή του στο περιβάλλον. Τόνοι πλαστικού καταλήγουν στα σκουπίδια και τελικά σε ωκεανούς, λίμνες, ποτάμια και στεριές. Στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό επιπλέει μια συμπαγής μάζα από πλαστικό που καλύπτει τετραγωνικά χλμ, περίπου όσο η έκταση της Κύπρου! Η μάζα αυτή πλαστικού ζυγίζει 44 εκατομμύρια κιλά και έχει ύψος 10 μέτρα. Οι επιστήμονες την ονομάζουν «The Great Pacific Garbage Patch». Επίσης, το πλαστικό περιέχει τοξικές ουσίες που μπορεί να περάσουν στην τροφική αλυσίδα. Τα χάρτινα πιάτα ποτήρια θα ήταν καλύτερα. Επίσης το κάθε παιδί θα μπορούσε να γράψει στο ποτήρι του το όνομά του για να μη χρειάζεται τρία ποτήρια.

11 Στο Super Market. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!
Πάρε μπόλικα πλαστικά κουτιά, πορτοκαλάδα και λοιπά. Γράφει PET στη συσκευασία. Καλό θα ‘ναι! Να πάρουμε αναψυκτικά. Σωστό ή Λάθος; ΣΩΣΤΟ: Το πλαστικό τύπου PET είναι το φιλικότερο στο περιβάλλον πλαστικό, γιατί το υλικό είναι καθαρό, δηλ. χωρίς προσμείξεις και ανακυκλώνεται ευκολότερα από όλα τα άλλα είδη πλαστικών. Το πλαστικό τύπου PVC είναι αυτό που ρυπαίνει περισσότερο το περιβάλλον, γιατί περιέχει ιχνοστοιχεία βαρέων μετάλλων και γι' αυτό ανακυκλώνεται δυσκολότερα. Επίσης, κατά την καύση PVC εκπέμπονται αέρια ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου. ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

12 Στο Super Market. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!
Πάρε και αυτά τα φρούτα. Είναι προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Βλέπεις; Έχουν σήμα πιστο...ποίησης! Έγινε. Δεν ξέρω τι είναι αυτό αλλά ακούγεται καλό! ΣΩΣΤΟ: Τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι ένα βήμα πριν τα βιολογικά. Η καλλιέργειά τους είναι φιλική προς το περιβάλλον. Ελέγχονται οι ποσότητες φυτοπροστατευτικών που χρησιμοποιούνται ώστε να εξασφαλίζεται η «καθαρότητα» του προϊόντος. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

13 Στο Super Market. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ! Που πήγαν τα παιδιά?
Για να αγοράσω και αυτά για την φασίνα μας. Δεν φοράω και τα γυαλιά μου .. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

14 Στο Super Market. ΛΑΘΟΣ:
Η γιαγιά δεν πρόσεξε καθόλου τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των προϊόντων που αγόρασε. Ας δούμε τι πρέπει να ελέγχουμε στα προϊόντα που αγοράζουμε: -Τα υλικά τους να προέρχονται από φυσικές πρώτες ύλες ή να δηλώνονται ως βιοδιασπώμενα. -Να έχουν παραχθεί με τρόπο που να εξοικονομείται ενέργεια και νερό. -Οι συσκευασίες να μην έχουν περιττά υλικά, να είναι επαναχρησιμοποιήσιμες ή έστω από υλικά που ανακυκλώνονται εύκολα. Σημαντικό επίσης είναι να προσέχουμε και να επιλέγουμε προιόντα που δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον (με βάση τους κινδύνους και τις προφυλάξεις που αναφέρουν στην ετικέτα τους). Ορισμένα προιόντα έχουν και το Οικολογικό σήμα της Ευρωπαικής Ένωσης.

15 Στο Super Market. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!
Η γιαγιά πάει μαζί με την Άννα και τον Λουκά στο ταμείο. Φεύγουν με πολλές πλαστικές σακούλες. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ! ΛΑΘΟΣ: Τα παιδιά πρέπει να πάρουν μόνο τις σακούλες που χρειάζονται, εφόσον ξέχασαν να φέρουν κάποιες απο το σπίτι . 500 τόνοι πλαστικής σακούλας πλέουν στα νερά της Μεσογείου και στοιχίζουν τη ζωή σε πολλά θαλάσσια είδη!

16 Φασίνα. Σωστό ή Λάθος? ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!
Ας ριξω μπόλικο υγρό καθαρισμού για να καθαρίσει σίγουρα! ΛΑΘΟΣ: Υπερκατανάλωση! Περισσότερο προϊόν καθαρισμού δε σημαίνει καθαρότερο σπίτι. Η σπατάλη αυτή στοιχίζει και στη Γη. Σωστό ή Λάθος? ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

17 Μαγείρεμα. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!
Γιαγιά, έβαλα το τηγάνι στο μάτι να ψήσω τα ψωμάκια. Μήπως είναι λιγό μικρό το τηγάνι; ΣΩΣΤΟ (η γιαγιά!): Το σκεύος πρέπει να εφαρμόζει καλά στο μάτι της κουζίνας αλλιώς σπαταλάμε ενέργεια. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

18 Μαγείρεμα. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ! Τι μαρμελάδα να διαλέξω
(ξεχνάει την πόρτα του ψυγείου ανοικτή); Άννα: Ώσπου να διαλέξεις θα με παγώσεις, με το ψυγείο ανοιχτό! ΣΩΣΤΟ (η Άννα!): όχι τόσο επειδή θα κρυώσει όσο επειδή όταν κρατάμε το ψυγείο ανοιχτό άσκοπα, σπαταλάμε ενέργεια. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

19 Μαγείρεμα. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ! Γιαγιά, οι λουκουμάδες
είναι έτοιμοι, θα τους βγάλεις και θα πετάξεις το λάδι στο νεροχύτη; Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

20 Μαγείρεμα. ΛΑΘΟΣ: Όταν πετάμε το χρησιμοποιημένο λάδι στον νεροχύτη όχι μόνο προκαλούμε φθορά στην αποχέτευση του σπιτιού μας, αλλά δημιουργούμε και σημαντικά προβλήματα στο περιβάλλον. Τα χρησιμοποιημένα λάδια κάνουν πιο δύσκολη τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της πόλης μας. Αν η πόλη μας δεν έχει βιολογικό καθαρισμό, καταλήγουν στους βόθρους και από εκεί ρυπαίνουν τα υπόγεια νερά. Πρέπει λοιπόν να ανακυκλώνoνται στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών. Το αποτέλεσμα αυτής της ανακύκλωσης είναι η παραγωγή χρήσιμων προιόντων, όπως το σαπούνι ή τα βιοκαύσιμα.

21 Οι καλεσμένοι και ...δώρα φέροντες!
Τα παιδιά ανοίγουν τα δώρα: χαρτιά, φιόγκοι, συσκευασίες παντού, πλαστικές σακούλες, και άπειρα παιχνιδάκια, στυλό περίεργα, μπλούζες, διακοσμητικά κλπ. κανένα βιβλίο.. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

22 Οι καλεσμένοι και ...δώρα φέροντες!
ΛΑΘΟΣ: Κανένα παιδί δε σκέφτηκε να φέρει δώρο κάτι που έφτιαξε μόνο του, χωρίς συσκευασία. Παρατήρησε πόσα σκουπίδια παράγονται με αυτή την υπερκατανάλωση. Κανένας δεν έφερε κάτι που θα διαρκέσει, όπως ένα καλό βιβλίο ή ένα παιχνίδι γνώσης και φαντασίας.

23 Γλέντι τρικούβερτο! Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!
Τα παιδιά παίζουν, χορεύουν και οι γιαγιάδες τα λένε. Είναι ανοιχτές δυο τηλεοράσεις που κανείς δε βλέπει. Οι λάμπες είναι συμβατικές, φωτάκια χριστουγεννιάτικα αναβοσβήνουν. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

24 Γλέντι τρικούβερτο! ΛΑΘΟΣ: Όχι φυσικά επειδή τα παιδιά παίζουν, αλλά επειδή γίνεται μεγάλη σπατάλη ενέργειας! Οι τηλεοράσεις είναι ανοιχτές, κανείς δεν τις βλέπει! Παρατήρησε και τα φώτα. Καμία λάμπα δεν είναι εξοικονόμησης ενέργειας. Πολλά φωτάκια Χριστουγεννιάτικου δέντρου αναβοσβήνουν.

25 Η έκπληξη της γιαγιάς! Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!
Για ελάτε, πουλάκια μου, σας έχω κάτι νόστιμο. Μια πίτα και ένα γλυκό κάστανο με γιαούρτι. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

26 Η έκπληξη της γιαγιάς! ΣΩΣΤΟ: H γιαγιά έφτιαξε μόνη της την πίτα και το γλυκό με ντόπια υλικά εποχής και μάλιστα βιολογικά.  Προτιμάμε πάντα τα προϊόντα της κάθε εποχής καθώς κατά κανόνα επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον κατά την παραγωγή τους. Στο βαθμό που μπορούμε, αγοράζουμε προϊόντα που έχουν παραχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον και τον καταναλωτή: κυρίως τα βιολογικά αλλά και αυτά που έχουν πιστοποίηση ολοκληρωμένης διαχείρισης (agrocert). Πάντα προτιμούμε τα προϊόντα που παράγονται κοντά στον τόπο που θα καταναλωθούν για να μειώνουμε τη ρύπανση από τις μεταφορές. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε να επιβαρύνεται λιγότερο το περιβάλλον με χημικά, και συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία των φυσικών πόρων (έδαφος, νερό).

27 Το πάρτυ τελείωσε, τα σκουπίδια όμως..
Τα παιδιά πετάνε όλα τα σκουπίδια στον συμβατικό κάδο.. ΛΑΘΟΣ: Τα παιδιά δεν κάνουν ανακύκλωση. Κρατάμε χωριστά τα χαρτιά, μεταλλικά κουτάκια, μπουκάλια και συσκευασίες για να τα ανακυκλώσουμε στους μπλε κάδους….Προσοχή! Δεν ανακυκλώνουμε χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα, χαρτιά υγείας και άλλα μικρά χαρτάκια όπως αυτά από τις ετικέτες των ρούχων. Ούτε τα εισιτήρια λεωφορείου. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

28 Τα λερωμένα ρούχα στο πλυντήριο..
Δεν είναι πολύ γεμάτο το πλυντήριο αλλά δεν πειράζει, ας καθαρίσουμε πρώτα αυτά, και τα άλλα αύριο. ΛΑΘΟΣ: Όταν βάζουμε πλυντήριο χωρίς να έχει γεμίσει ο κάδος, σπαταλάμε ενέργεια και νερό. Περιμένουμε να μαζέψουμε την κατάλληλη ποσότητα ρούχων ώστε ο κάδος να γεμίσει. Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

29 Τα λερωμένα ρούχα στο πλυντήριο..
Έβαλα το πλυντήριο στους 60 βαθμούς για να καθαρίσουν τα ρούχα σίγουρα! Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ! ΛΑΘΟΣ: Όταν πλένουμε άσκοπα σε θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς, σπαταλάμε ενέργεια. Πλένουμε στην χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία ανάλογα με τους λεκέδες που θέλουμε να καθαρίσουμε, και προτιμούμε προϊόντα καθαρισμού που καθαρίζουν εξίσου καλά και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

30 Και τα λερωμένα παιδιά στο μπάνιο..
Έτοιμος για βουτιές!! Σωστό ή Λάθος; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

31 Και τα λερωμένα παιδιά στο μπάνιο..
ΛΑΘΟΣ: Προτιμάμε το ντους αντί για το μπάνιο για να εξοικονομούμε νερό και ενέργεια. Κλείνουμε τη βρύση όταν πλένουμε τα δόντια μας και δε σπαταλάμε το αφρόλουτρο και το σαμπουάν. Όλα τα προϊόντα κοστίζουν στον πλανήτη σε ενέργεια και σκουπίδια.

32 Κυριακή πρωί. GGGGG ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!
Ωραία, το σπίτι είναι πάλι καθαρό. Αλλά νομίζω ότι μάθαμε πολλά και είναι ώρα να αλλάξουμε κάποιες καθημερινές μας συνήθειες! Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ: Λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, ένα ωραίο καλάθι για τα σκουπίδια της ανακύκλωσης, τις οδηγίες πως χρησιμοποιούμε το νερό και την ενέργεια και δυο ωραίες μεγάλες πάνινες τσάντες για τα ψώνια σας. Που είπαμε…θα είναι από δω και μπρος προϊόντα σοφά επιλεγμένα. Γι’ αυτό θα παίρνω πάντα τα γυαλιά της πρεσβυωπίας μου, για να διαβάζω τι γράφει στις συσκευασίες. Ψωνίζω πάντα με το νου μου στη Γη. Αυτή θα σας παραδώσω! GGGGG ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

33 Καλώς τους! Αγγελούδια. Η γιαγιά ήταν άτακτη και έκανε κάτι αλλαγές, αλλά θα σας τα πούμε αργότερα! Μπα, λαμπίκο το σπίτι. Φρόνιμοι ήσασταν φαίνεται! Μπράβο παιδιά!


Κατέβασμα ppt "Χρησιμοποιώ υπεύθυνα Ένα πάρτυ αλλιώτικο απο τ’άλλα!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google