Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

2 ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
Πρωτόγνωρη αλυσίδα παραγωγής, μεταφοράς, διάθεσης και διατήρησης στο σπίτι άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από τροφικές δηλητηριάσεις Τεράστιο ζήτημα από πλευράς οικονομίας και δημόσιας υγείας

3 ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

4 ΑΙΤΙΑ ΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ
ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ Η ΖΩΙΚΩΝ ΙΣΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΜΕ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟΞΙΝΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΜΕ ΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟΞΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

5 ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ
ΤΡΟΦΟΤΟΞΙΝΩΣΕΙΣ ΤΡΟΦΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΞΙΝΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ ΥΨΗΛΟΣ ΠΛΥΘΗΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑΝΑΤΟ

6 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ ΜΕ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΜΕ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΕΝΤΟΜΑ,ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΤΗΝΑ

7 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΠΟΛΛΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΧΑΜΗΛΗ ΟΞΥΤΗΤΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΞΥΓΟΝΟ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

8 ΠΟΤΕ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΤΕ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Salmonella sp. Πουλερικά, αυγά, κρέατα Οξύ κοιλιακό άλγος και διάρροια πυρετός ναυτία πιθανός εμετός 6-72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού Clostridium perfringens Βραστό κρέας, πίτες Κολικός και διάρροια 6-24 ώρες(συνήθως 10-12 ώρες) Listeria monocytogenes Φρέσκα λαχανικά, γαλακτοκομικά, πατέ κρέατος Γριππώδης συνδρομή,αναπνευστική δυσκολία, μηνιγγίτιδα 3-21 μέρες μετά την κατανάλωση Bacillus cereus Ρύζι,ζυμαρικά,δημητριακά,πακεταρισμένες σούπες Εμετός, ξαφνικό κοιλιακό άλγος, διάρροια 1-6 ώρες μετά την κατανάλωση,τα συμπτώματα δε διαρκούν πάνω από 24 ώρες Staphylococcus aureus Φαγητά με κρέας και πουλερικά, προΐόντα αβγών, σαλάτες με μαγιονέζα, κρέμα ή γλυκά με κρέμα γάλακτος Εμετός, κοιλιακό άλγος, διάρροια 30 λεπτά-8 ώρες μετά την κατανάλωση,τα συμπτώματα δε διαρκούν πάνω από 24 ώρες

9 ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ
ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

10 ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ:
ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΤΡΟΦΙΜΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ (5oC-60oC) ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΕΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

11 ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ! Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ


Κατέβασμα ppt "ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google