Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΩΣ ΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΩΣ ΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΩΣ ΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ: ΜΟΥΣΕΛΛΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΑΒΒΑ ΜΟΥΓΚΡΟΥ ΑΝΝΑΣ ΠΩΣ ΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΩΣ Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΑΚΟΣ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΌ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

2 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Κατά την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού στον χρόνο, ο άνθρωπος εξελισσόταν ολοένα και περισσότερο, γινόταν όλο και πιο ευφυής, εξέλισσε την τεχνολογία του και προσπαθούσε να την αξιοποιήσει στο έπακρο. Ανακάλυπτε και δημιουργούσε καινούργια πράγματα. Με τις τεχνικές που ανέπτυσσε κατασκεύαζε εργαλεία, φέρνοντας το περιβάλλον στα μέτρα του, ώστε να διευκολύνει την καθημερινή του ζωή.

3 ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΆΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αύτη όμως η ταχεία και αναπάντεχη τεχνολογική εξέλιξη, είχε ένα (από τα πολλά) καίριο μειονέκτημα. Την πλήρη εξάρτηση του ανθρώπου από την ηλεκτρική ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί επιστήμονες, αγχώνονται από ένα και μόνο γεγονός, το ενδεχόμενο μη ανάκαμψης από ένα παγκόσμιο “black out”. Λογικό βεβαία αφού όλα πλέον λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, από την πιο μικρή οικιακή συσκευή μέχρι οι ρομποτικοί βραχίονες στα μεγαλύτερα εργοστάσια.

4 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ Η όλο ένα και μεγαλύτερη ζήτηση οδήγησε με την σειρά της σε ενεργειακή κρίση λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων απαραίτητα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

5 ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Σαν απάντηση της ενεργειακής κρίσης προωθείται η πυρηνική ενέργεια (η ενέργεια που παράγεται από την σχάση του ατόμου), η οποία όπως και όλα τα πράγματα στο κόσμο έχει θετικό αλλά και αρνητικό αντίκτηπο.

6 ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Πλήρως ανανεώσιμη Καθαρή με σωστή διαχείρηση υπολοιμάτων Ασφαλή αν υπάρχει σωστή διαχείρηση φτηνή. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των εργοστασίων Η ραδιενέργεια που εκλύεται στο περιβάλλον κατά την λειτουργία Ο κίνδυνος ατυχήματος Τα πυρηνικά (ραδιενεργά) απόβλητα

7 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΌ ΠΥΡΗΝΙΚΑ – ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Ραδιενεργός ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα Ραδιενεργός ρύπανση του εδάφους Ραδιενεργός ρύπανση του νερού Ραδιενεργός ρύπανση των φυτών Συνέπειες στα ζώα Συνέπειες στον άνθρωπο

8 ΡαδιενεργΟς ρΥπανςη του ατμοςφαιρικοΥ αΕρα
Ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι το πρώτο συστατικό του οικοσυστήματος το οποίο μολύνεται ως αποτέλεσμα της διαρροής ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα. Η έκταση της μόλυνσης εξαρτάται από την πηγή που την προκάλεσε. Η εισπνοή ραδιενεργά μολυσμένου αέρα είναι η πιο επικίνδυνη μόλυνση. Γιατί εισπνέουμε χιλιάδες λίτρα αέρα το 24ωρο. Έτσι συσσωρεύονται στο σώμα μας πολύ μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών ατόμων.

9 ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΣ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
Το μεγαλύτερο μέρος των ραδιενεργών υλικών που διαφεύγουν από τα πυρηνικά εργοστάσια καταλήγει στο έδαφος. Από εκεί τα ραδιενεργά άτομα περνούν στην παραγωγή τροφής (φυτά, και ζώα) και κατ’ επέκταση στον άνθρωπο. Η παραμονή των υλικών στο έδαφος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ένας από τους κυριότερους είναι το πόσο απορροφώνται από το έδαφος.

10 ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΣ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Τα νερά σε ανοιχτούς χώρους μπορούν να μολυνθούν μετά από βροχόπτωση ή χιονόπτωση. Τα υπόγεια νερά «φιλτράρονται» όταν περνούν από ένα μεγάλο στρώμα εδάφους, γι’ αυτό το πηγαδίσιο νερό μετά από πυρηνική έκρηξη είναι ασφαλέστερο από το επιφανειακό. Όταν τα μολυσμένα νερά χρησιμοποιούνται για πότισμα σε μεγάλο ποσοστό εισέρχονται στα φυτά. Στη συνέχεια τα ζώα ή ο άνθρωπος μολύνονται όταν καταναλώνουν αυτά τα φυτά. Επίσης το άφθονο νερό που χρησιμοποιούν τα πυρηνικά εργοστάσια μολύνει το περιβάλλον, όταν βγαίνει από αυτά.

11 ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΣ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ
Τα ραδιενεργά υλικά πριν φτάσουν στο έδαφος μπορεί να συγκρατηθούν από τα φύλλα και τους καρπούς των φυτών (άμεση ρύπανση). Όταν προσλαμβάνονται από τις ρίζες των φυτών η ρύπανση είναι έμμεση. Η ένταση και η διάρκεια μιας βροχόπτωσης μειώνει τη μόλυνση στα φυτά.

12 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΑ ΖΩΑ Τα ζώα είναι εκτεθειμένα στην εξωτερική ακτινοβολία των πυρηνικών αποβλήτων και με τη βοσκή φορτώνουν το σώμα τους με ραδιενεργά άτομα. Από το σώμα τους ένα μέρος ακτινοβολεί γύρω τους και ένα άλλο μέρος αποβάλλεται (γάλα, ούρα, κλπ.). Η μόλυνση μεταδίδεται σε σαρκοφάγα ζώα και στον άνθρωπο, μέσα από το κρέας, το γάλα κ.ά. αυτών των φυτοφάγων ζώων. Η ακτινοβολία που δέχονται από τα απόβλητα μπορεί να είναι θανατηφόρα ή να προκαλέσει αρρώστιες ή στείρωση.

13 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Μη στοχαστικές συνέπειες που παρατηρούνται σε σχετικά υψηλές δόσεις ακτινοβολίας Το γαστρεντερικό σύνδρομο Η καταστροφή του μυελού των οστών Οι στοχαστικές συνέπειες που προκαλούνται από πολύ χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας Η εμφάνιση καρκίνου Οι κληρονομικές ανωμαλίες μεταλλάξεις στο DNA σύνδρομο DOWN

14 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Όπως καταλαβαίνουμε οι επιπτώσεις από την μόλυνση του περιβάλλοντος (σε όλους τους τομείς) είναι τόσες πολλές και επώδυνες που έχουν επηρεάσει, όχι μόνο τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας αλλά και πολλούς ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος με πρώτο και καλύτερο τον ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ ( ) ο οποίος έγραψε:

15 ΛΟΓΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Πριν μολυνθεί η ατμόσφαιρα, κύριοι, θα πρέπει να είχε κάτι άλλο μολυνθεί. Πως και από ποια σαπρόφυτα ή μικρόζωα να ξεκίνησε η σήψη της γης, κανείς δεν μπορεί ίσως να το ειπεί με ακρίβεια. Είναι πολύ δύσκολο πράγμα η ιστορία. Να άρχισε τον καιρό που πολεμούσαν οι Ευρωπαίοι στην Κίνα υπέρ του οπίου και του Χριστού; Ή τον καιρό που αμπάριαζαν τους Μαύρους σαν τα ξερά δαμάσκηνα, τους ξεμπαρκάραν στις παραλίες σωρούς και τους πουλούσαν προς δέκα σέντζια τον καθένα; Πριν; Έπειτα; Χθες, όταν εκείνος ο φριχτός επιχειρηματίας του Άδη, με τα υψικάμινα κρεματόρια, ισχυρίζοταν ότι τον έπλασε ο Θεός κι ότι αυτός προγραμμάτισε το πεπρωμένο του στη γη, ενώ είναι αναμφισβήτητο πως ο Θεός δεν έπιασε ποτέ σκατά στα χέρια του; Τι υπόσχεση να δώσουμε τώρα, κύριοι, στα ψάρια; Θα το μπορούσαμε ασφαλώς σήμερα, αν εγκαίρως απομονώνονταν οι μολυσμένοι οργανισμοί, αν κόβονταν τ' ακάθαρτα χέρια, αν αδειαζόταν το Άγαλμα της Ελευθερίας εγκαίρως απ' τα σάπια αίματα που έχει μέσα του. Πάντως κ' επειδή δεν πρέπει να μην έχουμε ελπίδες, κάτι πρέπει να κάνουμε. Κάπου να καταφύγουμε. Να ενεργούμε πάντως. Πάμε στους Δελφούς

16 Εν κατακλείδι Όπως αναφέρεται και στο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου μπορεί ο άνθρωπος να μην τα έχει πάει και τόσο καλά με την διαχείριση του περιβάλλοντος, μπορεί να είμαστε κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή αλλά ποτέ δεν είναι αργά, πάντα υπάρχει κάτι που θα μπορούμε να κάνουμε φτάνει να το θέλουμε, φτάνει να προσπαθήσουμε και φτάνει να «ξεκινήσουμε».

17 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΠΩΣ ΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google