Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία: Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία: Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία: Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών
Σπύρος Μητρόπουλος

2 Οι λυχνίες έγιναν τρανζίστορ
Όταν ανακαλύφθηκαν οι πρώτοι υπολογιστές δούλευαν με λυχνίες. Αυτό τους καθιστούσε μεγάλους σε χώρο και μη αποδοτικούς ως προς τα χρήματα που άξιζαν(value for money). Έτσι με την πάροδο των χρόνων οι μη αποδοτικές, μεγάλες και «δυσκίνητες» λυχνίες παράδωσαν την θέση τους στα transistors. Έτσι μπορούμε να έχουμε αρκετά εκατομμύρια transitor μέσα σε ένα μόνο chip.

3 Νόμος του Moore Το 1965 ο συνιδρυτής της εταιρείας κατασκευής μικροεπεξεργαστών Intel, ο Γκόρντον Μουρ (Gordon Moore), προέβλεψε ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα μικροεπεξεργαστή θα διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο χρόνια. Η πρόβλεψη αυτή επαληθεύθηκε από την πραγματικότητα: o αριθμός των τρανζίστορ στους μικροεπεξεργαστές πράγματι διπλασιάζεται μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου δεκαοκτώ μηνών. Η πρόβλεψη του Μουρ, ύστερα από την πρακτική επαλήθευσή της, ονομάστηκε Νόμος του Μουρ.

4 Υπολογιστές με μέγεθος σπιτιού
Οι πρώτοι υπολογιστές που εφευρέθηκαν είχαν το μέγεθος μεγάλου σπιτιού. Η υπολογιστική ισχύ ήταν περίπου όσο ένα κινητό του 2004.Η μνήμη δεν ξεπέρναγε τα μερικά MegaBytes. Εκτός αυτών η κατανάλωση ρεύματος ήταν τεράστια όσο και η τιμή τους. Επιπλέον για την διαχείριση των υπολογιστών αυτών ήτανε απαραίτητη η ύπαρξη ατόμων με εξειδικευμένες γνώσεις στους υπολογιστές και η γνώση της γλώσσας υπολογιστών. (σαφώς και δεν υπήρχαν προγράμματα όπως ξέρουμε σήμερα ή παράθυρα)

5 Η γέννηση των πρώτων προσωπικών υπολογιστών
Η γέννηση των πρώτων προσωπικών υπολογιστών Η υπολογιστές άρχισαν να γεννιούνται με την μορφή ενός ενιαίου πλαισίου στο οποίο ήτανε όλα ενσωματωμένα πάνω. (να σημειώσουμε ότι δεν υπήρχαν κάρτες γραφικών η chipάκια που να ελέγχουν συγκεκριμένα πράματα) TI 99/4 Apple Macintosh O TI 99/4 στα αριστερά παίρνει και κασέτα, το μόνο μέσω που μπορούσε να αναγνωρίσει. Σε αντίθεση ο Apple στα δεξιά μπορούσε να αναγνωρίσει και δισκέτα. Επιπλέον είχε από τα πρώτα λειτουργικά που είχα την υποστήριξη παραθύρων όπως ξέρουμε και σήμερα. ( όχι windows!!) + αυτό ερχότανε με πληκτρολόγιο και ποντίκι όπως και σήμερα.

6 Λίγα χρόνια ποιο μετά άρχισαν να βγαίνουν και από άλλες εταιρίες υπολογιστές με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά. Την εμφάνισή τους έκαναν και οι πολύχρωμες οθόνες ενώ άρχισε να μειώνεται το βάρος και ο όγκος. Τα μέσα αποθήκευσης ήτανε οι κασέτες και λίγο αργότερα οι δισκέτες (που δεν κράτησαν και πολύ). Οι οθόνες για τα συστήματα αυτά ήταν οι ίδιες οι τηλεοράσεις. Για να χρησιμοποιηθούν τα συστήματα αυτά εξακολουθούσαν να χρειάζονται γνώσεις προγραμματισμού (εύκολες βέβαια) που έρχονταν σε βιβλία με την πανάκριβη αγορά του μηχανήματος.

7 Μικροεπεξεργαστές – μνήμες και τσιπάκια
Όπως και προείπαμε με την πάροδο τον χρόνων και με βάση των νόμο του Moore μπορούμε να φτιάξουμε τσιπάκια με πολύ μεγάλες επιδόσεις ανάλογα με τον χρόνο. Επίσης μπορούμε να τα μικραίνουμε για να εξοικονομήσουμε χώρο και χρήμα. Έτσι τους κάνουμε και φορητούς.

8 Παλιοί vs New επεξεργαστές
Οι μικροεπεξεργαστές που είδαμε παραπάνω από τα αριστερά προς τα δεξιά είναι μετά το Ακόμα και σήμερα είναι δύσκολο να τους βρούμε και αν τύχει να πωλούνται για μουσειακά κομμάτια θα είναι σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από πολλούς καλύτερους σημερινούς. Παλιοί vs New επεξεργαστές Είναι χαζό να προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε παλιούς με καινούργιους επεξεργαστές και γενικότερα πλακέτες. Έχουνε αντιστρόφως ανάλογα ποσά. Παλιοί: Απρόσιτες τιμές Μεγάλη κατανάλωση Χαμηλή επεξεργαστική ισχύ Νέοι: Φιλικές τιμές Μικρή κατανάλωση Υψηλή επεξεργαστική ισχύ ( ικανότερη από τον άνθρωπο ) Ανθεκτικότεροι Περισσότερες δυνατότητες Περίπου φορές γρηγορότεροι

9 Μνήμες Όταν ακούμε για μνήμες μας έρχονται 2 είδη στο μυαλό (ή τουλάχιστον για τους περισσότερους): Μνήμες RAM και απλές αποθηκευτικές μνήμες (σκληροί δίσκοι, φλασάκια κτλ κτλ). RAM Σκληρός δίσκος Τόσο οι μεν όσο και οι δε αυξάνουν τον αποθηκευτικό τους χώρο χρόνο με τον χρόνο. Συλλογιστείτε ότι οι πρώτοι σκληροί ήταν κάπου στα 30MB και σήμερα έχουμε το λιγότερο 320GB ( αν όχι 1-2TeraByte ). Μαζί με τον αποθηκευτικό χώρο αυξήθηκε και η ανάγκη για γρηγοράδα στο διάβασμα και γράψιμο δεδομένων. Οι ταχύτητες είναι υπό δεκαπλάσιες από αυτήν του κεντρικού επεξεργαστή αλλά αρκετά γρήγορες για να κάνουμε όλες τις δουλειές μας.

10 Τσιπάκια Γενικότερα όλα τα ηλεκτρονικά μπορούν ποια να μπουν σε έναν χώρο 2cm x 2cm x 1cm. Από πυκνωτές μέχρι αντιστάσεις μέχρι πηνία σε τσιπ. Έτσι εξοικονομείται χρήμα και χρόνος και έρχεται στα χέρια του πελάτη σε τιμή προσιτή.

11 Οθόνες Και οι οθόνες έχουνε την τιμητική τους στην ανάπτυξη καθώς ότι συμβαίνει μέσα σε έναν υπολογιστή μπορούμε να το δούμε από εκεί. Χρησιμεύουν και στις ημέρες μας σε πολλές δουλειές όπως γραφίστες, αρχιτέκτονες κτλ. Γι’ αυτούς τους λόγους έχουνε τεράστια ανάπτυξη και κυριολεκτικά και μεταφορικά. ( μονόχρωμες οθόνες μικρής ανάλυσης ) ( νέας τεχνολογίας οθόνη λεπτή 23 ιντσών υψηλής ανάλυσης )

12 Μικροϋπολογιστές Μετά από όσα είπαμε παραπάνω βρισκόμαστε στο συμπέρασμα ότι όλα μικραίνουν στα ηλεκτρονικά. Αυτό εκτός από το κόστος μας αφήνει να παίρνουμε μαζί μας τον προσωπικό υπολογιστή μας. ( είτε για δουλειά είτε για σερφάρισμα στο internet είτε ακόμα και για παιχνίδια ) Αυτό επιτυγχάνεται με τα κινητά αλλά κυρίως με τους φορητούς υπολογιστές. Μας τίμησαν με την παρουσίας του από το ~1970 σε μεγέθη σχεδόν ίδια με τους υπολογιστές για το σπίτι και αρκετά βαρύς για να τον πάρεις μαζί σου για καφέ. Ωστόσο το 2000 έκαναν την εμφάνιση τους οι ποιο εύχρηστοι και μικροί υπολογιστές με περισσότερη μπαταρίας, καλύτερους επεξεργαστές και μεγαλύτερη μνήμη. Στην συνέχεια αναπτύχθηκε και η οθόνη και φτάσαμε σε επίπεδο που μπορούν να είναι σαν του σπιτιού.

13 Νέοι υπολογιστές από το 2011 και μετά
Δυνατότητες: Οι δυνατότητες που έχουμε με τους καινούργιους υπολογιστές είναι πραγματικά απεριόριστες. Οι εφαρμογές τους ακόμα ποιο πολλές. Από την ιατρική μέχρι την εκμάθηση στο ψηφιακό σχολείο και όλα αυτά με μικρό κόστος. Ένα παράδειγμα δυνατοτήτων υπολογισμού που έχουμε είναι ο υπολογισμός των ψηφίων του αριθμού π. Για παράδειγμα ένας υπολογιστής που έχει αγοραστεί μετά το 2011 γύρο στα 1000€ μπορεί να υπολογίσει μέσα σε 10’ το πολύ, ~40 εκατομμύρια ψηφία και να τα επαληθεύει κάθε φορά που βρίσκει έναν καινούργιο αριθμό.

14 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Εργασία: Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google