Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

2 Παιδικά και εφηβικά χρόνια (1883-1902)
1883 :Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννιέται στο Μεγάλο Κάστρο (Ηράκλειο) . 1897:Φοιτά στο δημοτικό σχολείο του Ηρακλείου. 1898: η οικογένεια Καζαντζάκη εγκαθίσταται στη Νάξο, όπου ο Νίκος ξεκινά τις γυμνασιακές του σπουδές ,μαθαίνει γαλλικά και ιταλικά και έρχεται σε επαφή με το δυτικό πολιτισμό. 1899 :η οικογένεια επιστρέφει οριστικά στο Ηράκλειο όπου ο Νίκος περατώνει τις γυμνασιακές του σπουδές, το 1902.

3 Οι σπουδές, τα πρώτα ταξίδια και οι μεγάλοι δάσκαλοι (1902-1909)
: Σπουδάζει νομικά στην Αθήνα και εργάζεται ως χρονογράφος στην εφημερίδα Ακρόπολις.

4 Οι σπουδές, τα πρώτα ταξίδια και οι μεγάλοι δάσκαλοι (1902-1909)
:Συνεχίζει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή στο Παρίσι. Εξοικειώνεται με τη φιλοσοφία του Νίτσε και του Μπερξόν. 1909:Περιηγείται για ένα περίπου μήνα τη Φλωρεντία και τη Ρώμη και διαμένει για λίγο στο Ηράκλειο μέχρι να εγκατασταθεί οριστικά στην Αθήνα.

5 Στην Ελλάδα της Μεγάλης Ιδέας (1909-1920)
1910: εγκαθίσταται στην Αθήνα όπου συμβιώνει με τη Γαλάτεια Αλεξίου, με την οποία θα στεφανωθεί λίγο αργότερα. Στους Βαλκανικούς πολέμους, κατατάσσεται ως εθελοντής και υπηρετεί στο ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού Ελ.Βενιζέλου.

6 Στην Ελλάδα της Μεγάλης Ιδέας (1909-1920)
1914: γνωρίζεται με τον Άγγελο Σικελιανό. Οι δύο φίλοι μελετούν μαζί και περιηγούνται την Ελλάδα. :ταξιδεύει στην Ελβετία. 1919: στην Ελλάδα ως γενικός διευθυντής του Υπουργείου Περιθάλψεως εργάζεται για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου.

7 Στην μεσοπολεμική Ευρώπη: η πολιτική ωρίμανση και η σύλληψη της Ασκητικής (1920-1924)
1920 : Ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές - σημαίνει το τέλος της υπηρεσίας του Καζαντζάκη στο Υπουργείο Περιθάλψεως :μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται εκτός Ελλάδας κυρίως στη Γερμανία, όπου δουλεύει την Ασκητική.

8 Η επιστροφή και η Οδύσσεια (1924-1925)
1924:γνωρίζει την Ελένη Σαμίου, τη γυναίκα που έμελλε να τον συντροφέψει στην υπόλοιπη ζωή του. Ωστόσο, δεν θα παραμείνει για πολύ στην Αθήνα. Ξεκινά τη μεγαλόπνοη σύνθεση της Οδύσσειας

9 Ταξιδεύοντας στον κόσμο (1925-1933)
1925, ξεκινά για τον Καζαντζάκη μια μεγάλη περίοδος ταξιδιών σε όλο τον κόσμο. Σε κάθε ταξίδι του συλλέγει εικόνες, ιδέες και εμπειρίες, τις οποίες ενσωματώνει σε κάθε επόμενη επεξεργασία της Οδύσσειας. Ως το 1933, επισκέπτεται, τη Σοβιετική Ένωση ,την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και το Σινά, ενώ διαμένει στο Γκόττεσγκαμπ της Τσεχοσλοβακίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

10 Η ερημιά της Αίγινας (1933-1939)
1933:πηγαίνει στην Αίγινα όπου εξακολουθεί να δουλεύει την Οδύσσεια. Από την Αίγινα φεύγει σπάνια, για να ταξιδέψει (Ιαπωνία-Κίνα,Ισπανία, Αγγλία) ή για να επιβλέψει την έκδοση της Οδύσσειας (1938).

11 Ο B' Παγκόσμιος πόλεμος και η εμπειρία της μεταπολεμικής Ελλάδας (1939-1946)
Στη διάρκεια της Κατοχής, ο Καζαντζάκης παραμένει κυρίως στην Αίγινα. 1945 περιοδεύει στην Κρήτη ως μέλος της κυβερνητικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Γερμανικών Ωμοτήτων. Λίγο μετά στεφανώνεται την Ελένη Σαμίου. 1946 προτείνεται ως υποψήφιος για το βραβείο Νομπέλ μαζί με τον Άγγελο Σικελιανό.

12 Η αποδημία και η αναγνώριση (1946-1957)
1946 Διαμένει για λίγο στην Αγγλία, εγκαθίσταται στο Παρίσι και διορίζεται φιλολογικός σύμβουλος στην UNESCO. 1948, παραιτείται και εγκαθίσταται μόνιμα στην Αντίμπ της γαλλικής Kυανής Aκτής. Η τελευταία δεκαετία της ζωής του είναι εξίσου δημιουργική και έντονη.

13 Το τέλος 1957 : προσβάλλεται από ασιατική γρίπη και πεθαίνει στη Γερμανία Η σορός του μεταφέρεται οδικώς από το Φράιμπουργκ στην Αθήνα και αεροπορικώς στο Ηράκλειο, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στον Άγιο Μηνά.

14 Το τέλος Η κηδεία του γίνεται στις 5 Νοεμβρίου, στο κατάμεστο
από κόσμο Ηράκλειο

15 Το τέλος Ενταφιάζεται στον προμαχώνα Μαρτινέγκο.
Στον τάφο του δεσπόζει ένας μεγάλος ξύλινος σταυρός από ακατέργαστους κορμούς και η επιγραφή «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος

16 ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ Αναφορά στον Γκρέκο Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας , μια «αναφορά» σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας

17 ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά Το χρονικό της φιλίας του Καζαντζάκη και του Ζορμπά και της επιχείρησης λιγνίτη που οργάνωσαν στην Πραστοβά της Μάνης. Στο μυθιστόρημα, ο Γιώργης Ζορμπάς μετονομάζεται σε Αλέξη Ζορμπά και η δράση μεταφέρεται στην Κρήτη. Ο αφηγητής (Καζαντζάκης) αναζητεί απαντήσεις στα φιλοσοφικά ερωτήματα που τον τυραννούν. Με την απλή λογική του και την πείρα του πολυτάραχου βίου του, ο Ζορμπάς του δείχνει ότι οι απαντήσεις - αν υπάρχουν - δεν βρίσκονται στα βιβλία, αλλά μέσα στην ίδια τη ζωή, αρκεί να τη ζει κανείς με πάθος, λυτρωμένος από ελπίδες και προσδοκίες.  

18 ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ Μέγας Αλέξανδρος Ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά, που αναφέρεται στη ζωή του Αλεξάνδρου, από την ημέρα που δάμασε το Βουκεφάλα μέχρι το θάνατό του, στις όχθες του Ευφράτη. 

19 ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ Ο καπετάν Μιχάλης Η υπόθεση τοποθετείται στην κρητική επανάσταση του Ο κεντρικός ήρωας, ο καπετάν Μιχάλης, ένας άγριος και ανυπότακτος πολεμιστής, έχει ορκιστεί να είναι μαυροντυμένος, αξύριστος και αγέλαστος μέχρι να ελευθερωθεί η Κρήτη.

20 ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ Ο Χριστός ξανασταυρώνεται Στη Λυκόβρυση, ένα ελληνικό χωριό της Ανατολής, υπάρχει το έθιμο να γίνεται η αναπαράσταση των Παθών κάθε επτά χρόνια. Ο παπα-Γρηγόρης με τους προεστούς επιλέγουν τα πρόσωπα που θα λάβουν μέρος: το Χριστό θα υποδυθεί ο Μανολιός, ένας απλός βοσκός· τον Ιωάννη, ο Μιχελής, ο γιος του άρχοντα Πατριαρχέα· τον Ιούδα, ο Παναγιώταρος· τη Μαγδαληνή, η χήρα Κατερίνα. ..

21 Ταξιδιωτικά Κρήτη Σκίτσα από το Άγιον Όρος Ταξιδεύοντας (Ισπανία, Ιταλία, Αίγυπτος, Σινά) Ταξιδεύοντας (Ιταλία, Αίγυπτος, Σινά, Ιερουσαλήμ, Κύπρος, ο Μοριάς) Ταξιδεύοντας Α΄. Ισπανία Ταξιδεύοντας Β΄. Ιαπωνία & Κίνα Ταξιδεύοντας Γ΄. Αγγλία Ταξιδεύοντας. Ρουσία Τι είδα στη Ρουσία (από τα ταξίδια μου)

22 Ποίηση Οδύσσεια Τερτσίνες

23 ΘΕΑΤΡΟ -ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ

24 Δοκίμια & Φιλοσοφία Ασκητική Ιστορία της ρώσικης λογοτεχνίας Μπερξόν
Ο Φρειδερίκος Νίτσε

25 ΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

26 ΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

27 ΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

28 ΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

29 ΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

30 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google