Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ποιο μεγάλο γεγονός ταλαιπώρησε την αυτοκρατορία για 100 περίπου χρόνια;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ποιο μεγάλο γεγονός ταλαιπώρησε την αυτοκρατορία για 100 περίπου χρόνια;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 26. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ

2 Ποιο μεγάλο γεγονός ταλαιπώρησε την αυτοκρατορία για 100 περίπου χρόνια;
Η εικονομαχία. Μετά τη λήξη της εικονομαχίας την εξουσία παίρνουν οι αυτοκράτορες της Μακεδονικής δυναστείας . Κατά την περίοδο της διακυβέρνησής τους έχουμε μεγάλη ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών Βυζαντινό χειρόγραφο Βυζαντινή αγιογραφία

3 Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ ο Γ΄ και ο θείος του καίσαρας Βάρδας ίδρυσαν το πανεπιστήμιο της Μαγναύρας
Σε αυτό δίδαξαν σπουδαίοι καθηγητές της εποχής όπως Λέων ο μαθηματικός, Πατριάρχης Φώτιος, ο Ιωάννης ο Γραμματικός και ο Κύριλλος. Πατριάρχης Φώτιος Πανεπιστήμιο Μαγναύρας

4 Μια μικρή ιστορία από τη ζωή του Λέοντα του σοφού
Μετά την επιστροφή του στην Πόλη το 835, ο λέων εργάστηκε ως ιδιωτικός δάσκαλος, «μαϊστωρ» των θετικών επιστημών. Ζούσε μία πολύ ταπεινή και φτωχική ζωή μέχρι τη γνωριμία του με τον τότε εικονομάχο αυτοκράτορα Θεόφιλο (829 – 843 μ.Χ.). Ο Λέων, αν και φημισμένος στους κύκλους των λογίων της πρωτεύουσας, έγινε διάσημος χάρη σε τυχαίο περιστατικό. Ένας μαθητής του που ακολούθησε στρατιωτική σταδιοδρομία, σε συμπλοκή με Άραβες στρατιώτες, αιχμαλωτίστηκε και οδηγήθηκε στις φυλακές της Βαγδάτης, της τότε περίφημης πρωτεύουσας του πανίσχυρου Χαλιφάτου των Αββασιδών. Εκεί κατόρθωσε να γίνει δεκτός από τον φιλομαθή χαλίφη Αλ – Μαμούν (ανιψιό του γνωστού χαλίφη Χαρούν - αλ – Ρασίντ, πρωταγωνιστή στη συλλογή παραμυθιών «Χίλιες και μία νύχτες»). Ο χαλίφης εντυπωσιάστηκε από τις μαθηματικές γνώσεις του νεαρού Έλληνα που αποστόμωσε τους Άραβες μαθηματικούς

5 . Αφού ελευθέρωσε αμέσως το νεαρό στρατιώτη και τον έκανε καθηγητή στο πανεπιστήμιο των ανακτόρων της Βαγδάτης, ζήτησε πληροφορίες για το επιστημονικό επίπεδο των Βυζαντινών. Ο Έλληνας, αφού τον διαβεβαίωσε ότι στη Ρωμανία υπήρχαν χιλιάδες νέοι που ασχολούνταν με τις επιστήμες (ενδεικτικό του γεγονότος ότι η γνώση στο Βυζάντιο ήταν προσιτή σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό λαϊκών που το επιθυμούσαν άσχετα από την κοινωνική τους θέση ή την οικονομική τους κατάσταση, πράγμα αδιανόητο ακόμα στη Δύση), του μίλησε για το Λέοντα. Τότε ο Αλ – Μαμούν εντυπωσιασμένος, στέλνει με το νεαρό μαθηματικό μία επιστολή στο Λέοντα θέτοντάς του διάφορα μαθηματικά προβλήματα. Ο Λέων τα επιλύει χωρίς δυσκολία. Κατενθουσιασμένος τότε ο χαλίφης στέλνει δύο ακόμα επιστολές, μία στο Λέοντα ζητώντας του να έρθει να διδάξει στη Βαγδάτη και μία στο Θεόφιλο ζητώντας του να επιτρέψει να έρθει ο σοφός δάσκαλος στο Χαλιφάτο, τάζοντας λίτρες χρυσού και αιώνια ειρήνη! Και καταλήγει με τα εξής : «Αν γίνει αυτό (δηλαδή η αποστολή του Λέοντα στη Βαγδάτη), όλο το γένος των Σαρακηνών θα υποκλιθεί μπροστά σου και πλούτου θα αξιωθείς τόσου, όσον δεν είδαν μάτια ανθρώπου!». Ο Θεόφιλος, όμως, αρνήθηκε.

6 Όλα τα μαθήματα γινόταν στην ελληνική γλώσσα, οι καθηγητές πληρώνονταν από το κράτος.
Διδάσκονταν αρχαίοι έλληνες συγγραφείς Όσοι διακρίνονταν για την φιλομάθειά τους και αρίστευαν η φοίτηση τους παρεχόταν δωρεάν. Από τους αποφοίτους του πανεπιστημίου το κράτος και η εκκλησία έπαιρναν τους υπαλλήλους τους.

7 Δίδαξαν στη σχολή πολλοί μορφωμένοι Έλληνες κληρικοί.
Την ίδια περίοδο λειτουργεί και η Πατριαρχική Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Δίδαξαν στη σχολή πολλοί μορφωμένοι Έλληνες κληρικοί.

8 Μελέτησαν αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και κατέγραψαν σε χειρόγραφα βιβλία και περγαμηνές ότι είχε σωθεί από την αρχαία ελληνική τραγωδία, φιλοσοφία και επιστήμες. Ο πατριάρχης Φώτιος, ο επίσκοπος Αρέθας και ο Μιχαήλ Ψελλός ήταν αυτοί που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για να γίνει αυτό το μεγάλο έργο. Τα χειρόγραφα βιβλία ήταν διακοσμημένα με μικρογραφίες και πωλούνταν σε ιδιωτικές βιβλιοθήκες. Υπήρχαν όμως και στις δημόσιες βιβλιοθήκες.

9 Μιχαήλ Ψελλός Αρέθας επίσκοπος Καισαρείας

10 Λέων Γ΄ ο σοφός Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος Την περίοδο αυτή και οι αυτοκράτορες Λέων ο Γ΄ και ο Κωνστνατίνος ο Πορφυρογέννητος γράφουν βιβλία. Η ανάπτυξη των γραμμάτων ωφέλησε και τις τέχνες, Τηn ελεφαντοτεχνία, διακοσμητική, μικρογραφία, την αγιογραφία. Σε αυτές υπήρξε μεγάλη πρόοδος και ανάπτυξη.

11 Για όλα αυτά πολλοί ονομάζουν την περίοδο αυτή «χρυσή εποχή» του βυζαντίου και άλλοι «μακεδονική αναγέννηση»

12 Καλό διάβασμα


Κατέβασμα ppt "Ποιο μεγάλο γεγονός ταλαιπώρησε την αυτοκρατορία για 100 περίπου χρόνια;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google